Goed nieuws: deze jeugdradioshow pakt taboes aan tienerzwangerschappen en hiv

Search

Radioprogramma’s gemaakt voor en door jongeren helpen gevoelige sociale kwesties aan te pakken, zoals tienerzwangerschappen, misbruik en kindhuwelijken

— Op het Afrikaanse platteland vertrouwen velen op radio voor informatie

— Project leidt jonge Malawiërs op om gevoelige onderwerpen te behandelen

— Shows hebben betrekking op kindhuwelijken, misbruik en tienerzwangerschappen

BLANTYRE, 26 juli (Thomson Reuters Foundation) – Toen Doreen Sakala als 15-jarig schoolmeisje zwanger werd in Malawi, voelde ze zich alleen en maakte ze zich zorgen over haar toekomst – totdat ze op een dag de radio aanzette.

Ze was verbijsterd toen ze jongeren hoorde praten over de educatieve uitdagingen waarmee zwangere tieners worden geconfronteerd in het zuidoostelijke Afrikaanse land, waar door jongeren geleide radio helpt taboes aan te pakken, van kindhuwelijken en seksueel misbruik tot HIV.

“Luisteren naar de radio opende mijn ogen voor de kansen die ik kan hebben als ik hard werk op school,” vertelde Sakala, nu 20, aan de Thomson Reuters Foundation van het Mudzi Wathu-radiostation in centraal Malawi.

Twee tieners in Malawi zitten op een bankje om een radio-interview op te nemen
Jeugdverslaggevers Chisomo Naraku (L) en Essau Banda (R) oefenen met het opnemen van een interview tijdens een van de trainingssessies van DRP in centraal Malawi, 7 november 2020. Hand-out via Chiko Moyo

In veel delen van landelijk Afrika is radio de enige bron van informatie. Over het hele continent gebruikt 54% van de Afrikaanse jongeren radio als hun belangrijkste nieuwsbron, volgens een pan-Afrikaans onderzoek van de in Zuid-Afrika gevestigde Ichikowitz Family Foundation.

Vijf jaar nadat Sakala voor het eerst naar het radioprogramma “Let’s Shine” begon te luisteren, voelde ze dat ze klaar was om terug te gaan om haar middelbare schoolopleiding af te ronden en droomde ze van een opleiding tot arts.

“Ik wil mijn opleiding afmaken … (zodat ik) mijn baby en mensen in mijn gemeenschap kan helpen,” zei ze.

De radioshow die haar inspireerde, die door en voor jongeren wordt gemaakt, maakt deel uit van een initiatief onder leiding van Developing Radio Partners (DRP), een in de VS gevestigde liefdadigheidsinstelling die samenwerkt met lokale radiostations in lage-inkomenslanden.

Het heeft naar schatting drie miljoen jongeren bereikt sinds het in 2017 werd uitgezonden in Malawi, waar tienerzwangerschappen, kindhuwelijken en seksueel geweld zijn toegenomen sinds de pandemie vorig jaar begon.

Charles Rice, het hoofd van DRP, zei dat het aantal kindhuwelijken was gedaald in gemeenschappen waar de organisatie samenwerkt met lokale stations.

“Het toont echt de kracht die radio en goed opgeleide verslaggevers kunnen hebben over kritieke sociale kwesties,” zei hij.

Rolmodellen

Ongeveer 400 jeugdverslaggevers zijn tot nu toe getraind om radioprogramma’s te onderzoeken en te hosten met negen stations in het hele land, die cultureel taboe-onderwerpen behandelen, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen en anticonceptie.

“We trainen de verslaggevers niet alleen hoe ze journalistiek moeten bedrijven, we bieden ze ook levensvaardigheden en dan worden ze rolmodellen voor alle jongeren in hun gemeenschappen,” zei Rice.

Voor veel kwetsbare jongeren kan radio hen inspireren om noodzakelijke veranderingen aan te brengen of hulp te zoeken, zei Meclina Chirwa, 32, die werkt als presentator bij Timveni Radio in Lilongwe, dat ook heeft geprobeerd gevoelige kwesties aan te pakken.

“Dagelijks krijgen we meer dan 200 oproepen … We reiken mensen aan die we fysiek niet kunnen bereiken,” zei ze.

“We hebben verschillende scenario’s gehad waarin meisjes hebben gebeld om te klagen over misbruik waarmee ze thuis worden geconfronteerd en we hebben opgevolgd … sommige van de meisjes kwamen uiteindelijk onder onze hoede en ondersteuning,” voegde ze eraan toe.

Ver van de grote steden van Malawi, het hoofd van het dorp Nzenje in de buurt van de Zambiaanse grens, zei dat door tieners geleide radioshows hebben bijgedragen aan de ontbinding van zes kindhuwelijken, met nog eens drie die momenteel worden ontbonden.

Een groep jongeren in Malawi bewerkt hun radioshow op een laptop
Radiotrainer Chiko Moyo begeleidt de radiostudenten door het montageproces bij Mudzi Wathu Radio in centraal Malawi, 7 november 2020. Hand-out via Chiko Moyo

Kindhuwelijken zijn illegaal in Malawi, een land met ongeveer 18 miljoen inwoners, maar veroordelingen zijn zeldzaam en de praktijk blijft gebruikelijk.

“Hoewel sommige regels ter bescherming van kinderen van kracht zijn, hebben de meeste leiders ze niet gehandhaafd … deze radioprogramma’s hebben ons licht gebracht toen we in het donker zaten”, zei het dorpshoofd Lawrence Lungu.

Ondanks het feit dat ze belachelijk werd gemaakt door haar leeftijdsgenoten toen ze vijf jaar na de geboorte van haar baby terugkeerde naar school, zei Sakala dat ze vastbesloten is om te vechten voor haar opleiding, vooral omdat ze weet dat ze niet alleen is.

“Andere studenten waren achter mijn rug praten, maar ik wist de reden waarom ik daar was, dus het was gemakkelijk om ze te negeren,” zei ze.

Chiko Moyo, een radiotrainer voor DRP, zei dat het doel van de radioshows niet alleen was om het aantal ongewenste tienerzwangerschappen te verminderen, maar ook om tienermoeders te laten zien dat hun leven niet voorbij is.

“Het is een kwestie van mindset”, zegt Moyo. “Als je iemands denken kunt veranderen, kun je veranderen hoe ze handelen.”

Oorspronkelijk gepubliceerd op 26 juli 2021. Geschreven door Kim Harrisberg @KimHarrisberg; Montage door Helen Popper. Dit verhaal werd gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org