Glutenvrije yoghurtlijst

Glutenvrije yoghurtlijst
kom yoghurt en fruit

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Gewone yoghurt wordt gemaakt met melk die is gefermenteerd met darmvriendelijke bacteriën totdat het dikker wordt en een pittige smaak ontwikkelt. Yoghurt is ook een uitstekende bron van calcium en eiwitten. Ervan uitgaande dat u niet ook uit de buurt van melkproducten blijft vanwege lactose-intolerantie of een ander probleem, kunt u genieten van vele soorten yoghurt op het glutenvrije dieet.

Is yoghurt glutenvrij?

In zijn pure vorm is yoghurt glutenvrij. Maar de smaakstoffen en zoetstoffen die worden gebruikt in commercieel verkrijgbare yoghurt Niet altijd glutenvrij. En zelfs gewone yoghurt die u in winkels koopt, kan onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting die het onveilig maakt voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. Je moet dus voorzichtig zijn bij het kopen van yoghurt.

Volgens de Coeliakie Foundation is de beste plaats om te beginnen bij het bepalen of een voedingsmiddel glutenvrij is, om naar het etiket te kijken voor de woorden ‘glutenvrij’. Kijk vervolgens naar de ingrediënten om er zeker van te zijn dat er geen glutenbevattend ingrediënt wordt vermeld.

Populaire yoghurtmerken

Hier is de lijst met yoghurtmerken die algemeen verkrijgbaar zijn in de VS, plus wat elke fabrikant te zeggen heeft over de vraag of hun yoghurt glutenvrij is of niet.

Cabot Yoghurt

Als uw supermarkt Cabot-yoghurt op voorraad heeft, wordt dit ten zeerste aanbevolen, zelfs als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten. Het in Vermont gevestigde bedrijf (bekend om zijn scherpe cheddarkaas) produceert yoghurt in Griekse stijl in zeven verschillende smaken en vetniveaus, waaronder gewoon, vetarm, vetvrij, aardbei en vanilleboon.

Het bedrijf stelt dat “alle producten van Cabot glutenvrij zijn. Alle ingrediënten, antiklontermiddelen, etc. zijn onderzocht en geverifieerd om glutenvrij te zijn.”

Chobani Yoghurt

Chobani biedt gewone dikke Griekse yoghurt, plus een verscheidenheid aan verschillende smaken, variërend van de basis (aardbei en vanille) tot meer interessante variëteiten (Blood Orange en Vanilla Chocolate Chunk). Volgens het bedrijf:

“Chobani Griekse yoghurt variëteiten, met uitzondering van Chobani ‘Flip’ producten, zijn van nature glutenvrij. Dit betekent dat ze geen tarwe, rogge, gerst of andere glutenbevattende ingrediënten bevatten. Al onze producten die geen gluten bevatten, zijn gemarkeerd met het glutenvrije symbool zoals gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie” (GFCO).

De GFCO vereist dat producten voldoen aan de wettelijke norm van minder dan 20 delen per miljoen gluten. Merk op dat Chobani gecertificeerde glutenvrije haver gebruikt om zijn Chobani Oats en Ancient Grain-producten te maken, waardoor ze veilig zijn op het glutenvrije dieet (zolang je haver kunt eten).

Dannon Yoghurt

Dannon biedt een enorme verscheidenheid aan smaken en stijlen van yoghurt, en de overgrote meerderheid van hen wordt als glutenvrij beschouwd. De uitzonderingen zijn Activia Fiber (bevat gluteningrediënten), Dannon Parfait (dat alleen in cafetaria’s wordt verkocht, niet in supermarkten), Oikos Low Fat Greek Frozen Yogurt, Oikos Crunch, LNF Greek Crunch en YoCrunch.

Fage Yoghurt

Griekse yoghurtmaker Fage biedt split cups met fruit of een op honing gebaseerde topping aan de ene kant en yoghurt aan de andere kant. Alle smaken worden als glutenvrij beschouwd en zijn gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie, aldus het bedrijf.

Stonyfield Farm Yoghurt

Stonyfield Farms maakt yoghurt en smoothies, plus Oikos biologische Griekse yoghurt. Het maakt ook YoBaby yoghurtproducten en sojayoghurt voor degenen die zuivel samen met gluten vermijden. Alle Stonyfield yoghurt met uitzondering van YoToddler Plus Fruit &Cereal zijn gecertificeerd glutenvrij door de GFCO, wat betekent dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten bevatten.

Het bedrijf maakt ook frozen yogurt producten. Deze bevatten geen gluteningrediënten, maar worden geproduceerd op apparatuur die wordt gedeeld met glutenbevattende producten, dus Stonyfield beschouwt ze niet als glutenvrij.

Voskos Yoghurt

Voskos, een ander merk van griekse stijl dikke yoghurt, zegt dat zijn yoghurt glutenvrij is. (Het bedrijf heeft zijn Voskos Plus Granola-smaken stopgezet, die gerolde tarwe bevatten.)

Yoplait Yoghurt

Yoplait, onderdeel van General Mills, heeft een uitgebreide glutenvrije lijst. Een woordvoerder zei dat de glutenvrije lijst de meeste – maar niet alle – Yoplait-producten bevat. Met name de glutenvrije parfaits met granola zijn niet glutenvrij (ze bevatten gewone haver en gerstemout).

Yoplait-producten worden getest op 20 delen per miljoen. GoGurt en Trix yoghurt zijn beide Yoplait-producten en er staan veel smaken van beide op de glutenvrije lijst.

Een woord van bodymindspirit

Naast deze nationale merken hebben de meeste supermarkten ook hun eigen huismerkmerken. Om te bepalen of deze als veilig worden beschouwd of niet op het glutenvrije dieet, moet u de winkel vragen – velen bieden glutenvrije lijsten met producten.

Net als bij gewone yoghurt zijn veel merken en smaken bevroren yoghurt veilig. Sommige zijn dat echter niet. Dit glutenvrije ijsartikel geeft enkele details over bevroren yoghurt die u in winkels kunt kopen.

Tot slot, als je graag uitgaat voor bevroren yoghurt, zijn er ook glutenvrije bevroren yoghurtopties waar je veilig van kunt genieten en wat je moet vermijden.