Glutenvrije warme chocolademelk en cacaomerken

Glutenvrije warme chocolademelk en cacaomerken
Cacaopoeder in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


De winter brengt gedachten met zich mee om voor een brullend vuur te zitten en te nippen aan warme chocolademelk of warme chocolademelk, bij voorkeur met glutenvrije marshmallows. Maar welke van de in de winkel gekochte warme chocolademelkmixen (gemaakt met echte chocolade) en warme chocolademelkmixen (gemaakt met cacaopoeder, niet chocolade) worden als glutenvrij beschouwd?

Twee bekende en algemeen verkrijgbare warme chocolademelkmerken worden als glutenvrij beschouwd. Een daarvan is Hershey’s (Cocoa, Special Dark Cocoa en Dutch Cocoa). De andere is Swiss Miss (alle smaken). Daarnaast zijn er vier speciale merken (online en in sommige winkels verkrijgbaar) die als glutenvrij worden beschouwd, waaronder:

  • BariWise Eiwitrijke Warme Chocolademelk
  • InJoy Organics Warme Chocolademelk
  • Mrs. Bryant’s Dutch Colony Hot Cocoa
  • V!VA Cafeïnehoudende Warme Chocolademelk

Ten slotte zijn er meerdere extra warme chocolademelk en warme chocolademelkmixen die geen gluteningrediënten bevatten, maar door hun fabrikanten niet als veilig glutenvrij worden beschouwd vanwege mogelijke glutenkruisbesmetting. En er zijn drie merken om helemaal te vermijden.

Glutenvrije warme chocolademelk of warme chocolademelk

Deze warme chocolademelk en warme chocolademelk (gepresenteerd in alfabetische volgorde) zijn getest op sporengluten en blijken te voldoen aan de wettelijke normen voor “glutenvrije” etikettering.

BariWise Eiwitrijke Warme Chocolademelk

Dit merk maakt producten die speciaal zijn geformuleerd voor de behoeften van mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. BariWise biedt twee smaken warme chocolademelk: chocolade en chocolade met marshmallows. Beide bevatten ongeveer 15 gram eiwit per verpakking en zijn glutenvrij, aspartaamvrij, verzadigd vetvrij en cholesterolarm.

Hershey’s

Hershey’s Cocoa, Hershey’s Special Dark Cocoa en Hershey’s Dutch Cocoa staan allemaal op de glutenvrije lijst van het bedrijf. Hershey’s test zijn glutenvrije producten tot minder dan 20 delen per miljoen.

Merk op dat hoewel Speciale Donkere cacao als glutenvrij wordt beschouwd, Speciale Donkere chocoladerepen niet glutenvrij (voor meer informatie, zie de glutenvrije snoeplijst). De glutenvrije lijst van Hershey kan erg verwarrend zijn, dus controleer altijd wat je koopt.

InJoy Biologische Producten

Dit kleinere bedrijf maakt drie smaken warme chocolademelk: chocolade, chocolademunt en chocoladesinaasappel. Ze zijn allemaal caloriearm (ongeveer 15 calorieën per portie) en gezoet door erythritol (een natuurlijke suikeralcohol) en stevia (een natuurlijke suikervervanger). De mixen bevatten xanthaangom (een veel voorkomend glutenvrij ingrediënt).

Mrs. Bryant’s Nederlandse Kolonie

Mrs. Bryant’s Dutch Colony maakt slechts één smaak warme chocolademelk en het product bevat slechts drie ingrediënten: cacao, suiker en natuurlijke smaken. De cacao is glutenvrij, veganistisch en koosjer, aldus het bedrijf.

Zwitserse Miss

Swiss Miss is misschien wel de bekendste warme chocolademelkmix en het bedrijf maakt een breed scala aan verschillende smaken, waaronder dieet en geen suiker toegevoegde variëteiten. Ze worden allemaal beschouwd als legaal glutenvrij en dragen “glutenvrije” aanduidingen op hun etiketten.

Swiss Miss is een ConAgra-bedrijf en ConAgra heeft een beleid om alle glutenbevattende ingrediënten op het etiket duidelijk bekend te maken, inclusief die van gerst en rogge. Swiss Miss maakt ook Keurig K-Cups voor warme chocolademelk, die ook als glutenvrij worden beschouwd.

V!VA Cafeïnehoudende Warme Chocolademelk

Als je je warme chocolademelk met een beetje kick wilt, wil je misschien de warme chocolademelk van V!VA proberen, die is doordrenkt met 100 milligram cafeïne (ongeveer tweederde van de hoeveelheid cafeïne in een typische 16 oz. latte). Alle V!VA cafeïnehoudende producten zijn glutenvrij, aldus het bedrijf.

Warme chocolademelk of warme chocolademelk zonder gluteningrediënten

Deze merken gebruiken geen gluteningrediënten in hun warme chocolademelk en warme chocolademelkformuleringen, maar de producten worden niet specifiek vermeld als “glutenvrij” en kunnen onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting.

Gelijke uitwisseling warme chocolademelk

Equal Exchange, een fair trade biologisch bedrijf, biedt drie verschillende warme chocolademelk en warme chocolademelkproducten: Dark Hot Chocolate Mix, Hot Cocoa Mix en Spicy Hot Cocoa Mix. Geen enkele bevat gluteningrediënten.

Zowel de Hot Cocoa Mix als de Spicy Hot Cocoa mix worden echter vervaardigd op apparatuur die ook tarwe-ingrediënten verwerkt. Daarom, als je wilt genieten van een kopje Equal Exchange warme chocolademelk, kies dan voor de Dark Hot Chocolate smaak.

Ghirardelli

Dit in San Francisco gevestigde bedrijf maakt warme chocolademelk in vier smaken: Dubbele chocolade, chocolademokka, chocoladekaramel en warme chocolademelk met chocoladeschilfers.

Slechts één Ghirardelli-product – de Luxe Milk Crisp-repen van het bedrijf – bevat een gluteningrediënt (gerstemout). Dat product wordt niet gemaakt op dezelfde apparatuur als de poedermengsels.

Ghirardelli test echter niet op gluten en houdt geen glutenvrije lijst bij, dus het bedrijf adviseert voorzichtigheid met alle Ghirardelli-producten, inclusief warme chocolademelk. Ze willen in 2020 gluten uit hun recepten verwijderen.

Keurig Cafe Ontsnapt

Dit merk heeft geen gluteningrediënten, maar wordt niet specifiek als glutenvrij beschouwd. Daarom, als je op zoek bent naar een K-Cup warme chocolademelk, blijf dan bij Swiss Miss.

Land O’Meren

Cocoa Classics, gedistribueerd door Land O’Lakes, is verkrijgbaar in 12 verschillende smaken. Land O’Lakes houdt een korte glutenvrije lijst bij die zijn Cocoa Classics-producten niet bevat.

Het bedrijf stelt dat het “volledige en nauwkeurige ingrediëntinformatie” op zijn etiketten zal verstrekken. Geen van de 12 Cocoa Classics-producten bevat gluteningrediënten, maar het bedrijf test ze niet op glutenkruisbesmetting.

Nestlé

Dit alomtegenwoordige warme chocolademelkmerk is er in drie varianten: Classic, Classic met Mini Marshmallows en Fat-Free. Helaas labelt Nestlé geen van zijn warme chocolademelk glutenvrij, omdat de producten kunnen worden verwerkt op apparatuur die ook tarwebevattende ingrediënten verwerkt.

Handelaar Joe’s

De supermarktketen nam T.J.’s Sipping Chocolate op in zijn lijst met producten met een “geen gluteningrediënt”. Maar de warme chocolademelk komt niet voor op de huidige “glutenvrije” lijst van de keten, dus het is misschien het beste om uit de buurt te blijven.

Warme chocolademelk of warme chocolademelkmerken om te vermijden

De volgende mixen zijn niet beschouwd als glutenvrij:

  • Cacao Reserve van Hershey’s
  • Godiva
  • Stephen’s Gourmet Warme Chocolademelk

Stephen’s biedt een verscheidenheid aan interessante smaken, waaronder Mint Truffel Cacao, Engelse Toffee Cacao en Candycane Cacao. Helaas bevatten verschillende van de innovatieve smaken van het bedrijf tarwe (in de vorm van koekjes) of gerst (in de vorm van mout).

Je moet malt shoppe cacao, cookies ‘n’ crème cacao en S’mores cacao zeker vermijden. Alle stephen’s producten zijn echter gemaakt op dezelfde apparatuur, dus geen enkele zal veilig zijn.

Een woord van bodymindspirit

Warme chocolademelk en warme chocolademelk bevatten over het algemeen geen gluteningrediënten (tenzij je natuurlijk verkruimelde koekjes of mout aan de formule toevoegt). De bedrijven die deze favoriete winterdranken maken, verwerken ze echter vaak op dezelfde apparatuur als andere producten, waarvan sommige gluten bevatten.

Daarom is het bij het winkelen voor een kopje rijke, donkere cacao het beste om vast te houden aan een merk als Swiss Miss of Hershey’s dat zijn product specifiek als ‘glutenvrij’ bestempelt. Die aanduiding betekent dat het bedrijf de due diligence heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het product veilig is. Veel plezier met nippen!