Glutenvrije sappen

Glutenvrije sappen
Vruchtensap

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Vruchtensap – dat duidelijk is gemaakt van fruit, niet van granen – moet glutenvrij zijn. Sapproducten gemaakt van 100% vruchtensap moeten veilig zijn voor mensen die het glutenvrije dieet volgen om van te genieten.

Weten welke sappen veilig zijn, wordt echter lastiger als u sapdranken overweegt, die meestal slechts een klein percentage van het werkelijke vruchtensap bevatten, samen met een lange lijst met toegevoegde ingrediënten. Deze producten worden meer verwerkt, wat de risico’s op glutenkruisbesmetting verhoogt.

Het is zeldzaam, maar vruchtendranken kunnen zelfs glutenbevattende ingrediënten bevatten, zoals gerst. Het wordt heel af en toe gebruikt als zoetstof. Daarom, hoewel de meeste vruchtendranken veilig zijn, moet u voorzichtig zijn bij het kiezen van een drank op basis van vruchtensap.

Merk op dat gebotteld sinaasappelsap glutenvrij is, zelfs als het toegevoegde ingrediënten zoals calcium en vitamine D bevat.

Lijst met glutenvrije sapmerken

Deze algemeen verkrijgbare sapproducten in de Verenigde Staten bevatten geen gluten- of gluteningrediënten, volgens de fabrikanten.

Steun

Dole maakt tal van glutenvrije sappen in flessen en blikjes, plus bevroren sapconcentraten. Smaken zijn ananas, sinaasappel en mango, plus mengsels met aardbeien, papaja, banaan, passievrucht en wortelsappen. Volgens het bedrijf bevat geen van zijn sappen gluten.

Lakewood Sappen

Lakewood’s biologische en premium 100% vruchtensappen worden geproduceerd en gebotteld in een glutenvrije faciliteit, aldus het bedrijf. Ze zijn ook caseïnevrij en vrij van genetisch gemodificeerde organismen.

Minuut Meid

Minute Maid, dat verschillende 100% vruchtensappen plus verschillende limonades en sapdranken verkoopt, wordt gemaakt door de Coca-Cola Co. Alle 100% Minute Maid sapproducten (zonder toegevoegde ingrediënten) zijn glutenvrij.

Minute Maid Lemonade, Light Lemonade, Pomegranate Blueberry, Pomegranate Lemonade, Pomegranate Flavored Tea en alle Minute Maid bevroren nieuwigheden worden ook beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen in de VS.

Oceaan Spray

Ocean Spray, dat een betrouwbare glutenvrije cranberrysaus maakt, maakt ook een breed scala aan cranberry-gearomatiseerde en andere dranken met fruitsmaak. Ocean Spray heeft zijn leveranciers van ingrediënten ondervraagd en vastgesteld dat zijn dranken en sauzen vrij zijn van gluten (sommige van zijn andere producten – met name met chocolade bedekte Craisins – bevatten gluten).

De glutenverklaring van Ocean Spray voegt echter toe: “als u een bijzonder acute gevoeligheid voor gluten in voedingsmiddelen heeft, raden we u aan uw arts te raadplegen voor zijn of haar aanbeveling.”

Gewoon Oranje

Pure sappen van Simply Orange (een andere coca-cola-dochteronderneming) worden in de VS als glutenvrij beschouwd, net als de smaken:

  • Simply Orange Juice Medium Pulp met Calcium
  • Simply Orange met Mango
  • Simply Orange met Ananas
  • Gewoon Apple
  • Gewoon Grapefruit
  • Gewoon Limonade
  • Gewoon Limeade
  • Gewoon Limonade met Framboos

Soenkelist

Sunkist, gemaakt door de Keurig Dr Pepper Group, maakt koolzuurhoudende dranken die sommigen als frisdrank zouden beschouwen, terwijl anderen ze als fruitpunches zouden beschouwen.

Er zijn negen smaken frisdrank en vier extra smaken limonade, waaronder Fruit Punch, Cherry Limeade, Sparkling Lemonade en Sunkist’s originele Orange soda. De Sunkist-website vermeldt geen gluten onder “Allergenen en gevoeligheden” voor een van zijn producten.

Keurig Dr. Pepper maakt maar één product dat gluten bevat: Mr. &Mrs. T’s Mierikswortel Bloody Mary Mix.

Tropicana

Een e-mail van de klantenservice van Tropicana meldde dat al haar producten, “inclusief Trop 50, van nature glutenvrij zijn.”

V8

Bekend om zijn handelsmerk op basis van tomatenbasis groentesap, wordt V8 gemaakt door de Campbell Soup Company. V8 maakt eigenlijk tal van verschillende sappen, waaronder groentesap en pure vruchtensappen en mengsels.

Het bedrijf stelt dat geen van zijn V8-sappen gluten bevat. De groene sappen bevatten spinazie (geen tarwegras, dat vaak in dit soort producten wordt aangetroffen).

Welch’s Sappen

Dit op druiven gerichte bedrijf maakt 100% vruchtensappen, fruit bruisen, mousserende dranken en sapcocktailmengsels.

Elk sap en concentraat dat op de pagina van de Welch wordt vermeld, vermeldt dat het product glutenvrij is in de ingrediëntensectie.

Sapmerken om te vermijden

Verschillende merken sap garanderen hun glutenvrije s niettatus, zelfs als ze geen voor de hand liggende gluteningrediënten bevatten.

Capri Zon

Deze sappen en sapconcentraten, voornamelijk gericht op kinderen, zijn afkomstig van een dochteronderneming van Kraft Heinz. Kraft Heinz labelt niet veel producten glutenvrij, maar heeft een verklaard beleid om altijd glutenbronnen op zijn etiketten te vermelden.

Controleer daarom het etiket van elk Capri Sun-product dat u overweegt te kopen om te bepalen of het gluteningrediënten bevat of niet. Vergeet echter niet dat kruisbesmetting in de fabriek als gevolg van gedeelde faciliteiten of apparatuur nog steeds een probleem kan zijn met Kraft Heinz-producten.

Als u gevoelig bent voor sporengluten, wilt u misschien voorzichtig zijn met Capri Sun-producten.

Country Time Limonade

Country Time is een andere dochteronderneming van Kraft, dus controleer het etiket van Country Time-producten om te zien of gluteningrediënten zijn gebruikt. Hetzelfde voorbehoud geldt voor het risico op glutenkruisbesmetting.

LONT

Deze vruchtendranken met vitamines worden gemaakt door de Coca-Cola Co. Ze werden eerder als glutenvrij beschouwd, maar komen niet langer voor op de glutenvrije lijst van Coca-Cola.(Merk op dat FUZE ijsthee wel op die glutenvrije lijst voorkomt.)

IZZE

IZZE maakt sprankelend sap, verrijkt sap en sprankelende frisdrank. In antwoord op een klantvraag op Amazon, antwoordde het bedrijf: “Hoewel ons bedrijf momenteel geen glutenvrije labelclaims maakt, is geen van de ingrediënten in onze producten afgeleid van granen of meel die zijn gekoppeld aan malabsorptiesyndroom geassocieerd met glutengevoeligheid.”

Kool Aid

Kool Aid is nog een andere dochteronderneming van Kraft Heinz, dus controleer de etiketten van deze regenboogkleurige dranken en drankmixen om te zien of gluteningrediënten zijn gebruikt om ze te maken en wees je bewust van het potentiële risico van kruisbesmetting.

R.W. Knudsen

Dit bedrijf maakt een breed scala aan duurdere 100% sappen en sapmengsels. Volgens de veelgestelde vragen van R.W. Knudsen worden slechts twee producten (Spritzer mousserende dranken en Recharge Sports Beverage-mixen) als glutenvrij beschouwd.

“De rest van onze producten bevatten geen ingrediënten afkomstig van gluten; deze producten voldoen echter niet aan onze vastgestelde criteria voor een ‘glutenvrije’ claim om een of meer redenen,” zegt het bedrijf.

Een woord van bodymindspirit

Zoals je kunt zien, hebben mensen die het glutenvrije dieet volgen omdat ze coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben, een breed scala aan keuzes in fruit- en groentesappen en sapmengsels.

Vergeet echter niet dat deze lijst alleen van toepassing is op producten die zijn gekocht in de VS. Bedrijven kunnen (en doen dat vaak) verschillende formules en verschillende faciliteiten gebruiken om producten in andere landen te produceren.

Wanneer u twijfelt over de glutenstatus van een bepaald product, vooral in een land buiten de VS, neem dan rechtstreeks contact op met de fabrikant.

Merk op dat gebotteld sinaasappelsap glutenvrij is, zelfs als het toegevoegde ingrediënten zoals calcium en vitamine D bevat.

Keurig Dr. Pepper maakt maar één product dat gluten bevat: Mr. &Mrs. T’s Mierikswortel Bloody Mary Mix.

Als u gevoelig bent voor sporengluten, wilt u misschien voorzichtig zijn met Capri Sun-producten.