Glutenvrije restaurant-apps en -sites om u te helpen uit eten te gaan

Glutenvrije restaurant-apps en -sites om u te helpen uit eten te gaan
glutenvrije vermeldingen op yelp

Met dank aan Yelp.com

Glutenvrije opties in restaurants zijn de afgelopen jaren toegenomen en het is niet langer moeilijk om een fatsoenlijke, veilig glutenvrije maaltijd als je uit eten gaat. In feite bieden meerdere ketenrestaurants glutenvrije menu’s aan.

Het kan echter lastig zijn om een lokaal restaurant te vinden dat glutenvrij eten serveert wanneer u op reis bent, vooral als u de grote ketens liever vermijdt (of als u wilt genieten van wat lokale kleur en smaak). Daarnaast wil je misschien gewoon je horizon verbreden en lokaal iets nieuws proberen.

Dat is waar glutenvrije restaurant-apps en -sites binnenkomen. Deze vermeldingen , waarvan u de meeste kunt openen via apps op uw telefoon, kunnen u helpen uw glutenvrije opties te beperken en een geweldig nieuw restaurant te vinden.

Glutenvrije restaurant-apps en -sites

Deze sites en apps zijn gespecialiseerd in glutenvrij dineren en zijn de beste plek om te beginnen als u op zoek bent naar een veilige glutenvrije maaltijd:

• Het glutenvrije foodservicecertificeringsprogramma van de Gluten Intolerance Group. Dit programma leert restaurants hoe ze veilige glutenvrije maaltijden kunnen serveren en promoot ze vervolgens op zijn website. Zodra u zich buiten de grote stedelijke gebieden (zoals New York City) waagt, bevatten de vermeldingen voornamelijk ketenrestaurants met glutenvrije menu’s. De restaurants die in het programma zijn opgenomen, bieden echter betrouwbaar glutenvrije maaltijden.

• Vind mij glutenvrij. Dit is een andere crowd-sourced restaurant- en bedrijfsgids met wereldwijde dekking, een website en een gratis app. Het is vrij uitgebreid en bevat veel off-the-beaten-track restaurants waarvan je misschien niet had geraden dat ze coeliakievriendelijk zouden zijn of een glutenvrij menu zouden hebben (ik vond een lokaal pannenkoekenhuis dat anders nooit mijn aandacht zou hebben getrokken). Het bevat ook enkele foto’s van menu’s, wat een handig detail is. Nogmaals, omdat dit crowd-sourced is, bespreek je altijd je behoeften met de manager of chef-kok.

• Glutenvrije reissite, een andere crowd-sourced website en app, bevat door gebruikers ingediende glutenvrije eet- en reisrecensies van restaurants, hotels en supermarkten. Het heeft duizenden beoordelingen, waaronder veel van buiten de Verenigde Staten, en is doorzoekbaar op geografische locatie, wereldwijd. U kunt uw zoekopdracht verfijnen op postcode of stad en de resultaten weergeven op een Google-kaart, van waaruit u kunt doorklikken naar de beoordelingen. Nogmaals, deze website is afhankelijk van gebruikers, dus controleer alles. Maar de wereldwijde focus zal zeker van pas komen tijdens het reizen.

• Allergie Eet. Deze site, gestart door een man wiens kinderen ernstige voedselallergieën hebben, is niet puur glutenvrij; het behandelt alle allergieën, waardoor het geschikt kan zijn voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid die extra voedselallergieën of -intoleranties hebben. U kunt zoeken op adres en op allergie (“gluten” is opgenomen als allergeen). Nogmaals, dit is een crowd-sourced lijst, en het is belangrijk om te benadrukken dat niet elk restaurant dat op de lijsten staat, kan een glutenvrije maaltijd bereiden. In feite is het niet altijd duidelijk welke glutenvrije opties hebben en welke niet. De gebruikersrecensies moeten u helpen uw opties te beperken, maar u moet waarschijnlijk ook het restaurant bellen voordat u het bezoekt.

• Triumph Dining’s Essentiële Glutenvrije Restaurant Gids. Tot slot, als je dit op de ouderwetse manier wilt doen: dit gedrukte boek is al enkele jaren mijn constante metgezel op de weg en het heeft zichzelf vele malen betaald. Ik denk nog steeds dat het een van de meest uitgebreide lijsten met glutenvrije restaurants is, en de mensen van Triumph Dining besteden veel zorg aan het verifiëren van de informatie erin. Het heeft wel één nadeel: het is niet beschikbaar in elektronische vorm. Maar het is zo handig, ik vind het niet erg om het boek rond te sjouwen.

Het vinden van een glutenvrij restaurant in populaire apps

Met restaurant-apps zoals Yelp, FourSquare, TripAdvisor en Zomato (voorheen Urban Table) kun je allemaal zoeken naar ‘glutenvrije restaurants’ of ‘restaurants die glutenvrije menu-opties aanbieden’ op een specifieke locatie. Dit kan natuurlijk erg handig zijn als je onderweg bent in een onbekend gebied en gewoon een snelle (maar veilige) hap wilt eten.

U moet echter voorzichtig zijn: de door de computer gegenereerde lijsten die door deze apps worden geproduceerd, verzamelen alleen vermeldingen van “glutenvrij” in beoordelingen van andere mensen. Daarom zullen ze niet zelden restaurants vermelden die Niet doen have glutenvrije opties, alleen omdat een klant iets zei in een recensie als “dit restaurant mist echt glutenvrije opties.” In andere gevallen zul je zien dat iemand een “glutenvrije” maaltijd heeft besteld en kreeg geserveerd, maar vervolgens zegt dat ze er ziek van werd.

Dus de bottom line bij het gebruik van deze populaire, veel voorkomende apps is om uw eigen due diligence te doen. Ga er niet zomaar van uit dat elk vermeld restaurant echt glutenvrij eten kan serveren – lees de beoordelingen zorgvuldig door voordat u een beslissing neemt. In sommige gevallen zul je verborgen juweeltjes opduiken (een Chinees restaurant dat glutenvrije sojasaus gebruikt om alles op het menu te maken, bijvoorbeeld). Maar in andere gevallen kun je verbrand raken als je gewoon snel leest en niet in de details komt.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel deze sites en apps u kunnen helpen bij het vinden van een geweldig restaurantvooruitzicht, is er echt geen vervanging voor het doen van het werk ter plaatse dat nodig is om uw maaltijd echt glutenvrij te houden. Zelfs als u een glutenvrij menu bestelt (en vooral als u dat niet bent), moet u benadrukken dat het restaurant elk ingrediënt dubbel moet controleren en glutenkruisbesmetting moet voorkomen.