Glutenvrije pastasauzen

Glutenvrije pastasauzen
Glutenvrije pastasaus voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als het gaat om glutenvrije pastasauzen, is er goed nieuws en slecht nieuws. Ten eerste, het goede nieuws: de meeste tomatensauzen en witte pastasauzen op de markt bevatten geen gluteningrediënten en velen worden als veilig glutenvrij beschouwd. Maar het slechte nieuws is dat je niet zomaar een pot of blikje uit de schappen kunt pakken en ervan uit kunt gaan dat het goed komt.

Mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid moeten op hun hoede zijn voor pastasauzen gemaakt door sommige fabrikanten, omdat ze onderhevig kunnen zijn aan aanzienlijke glutenkruisbesmetting en daarom niet echt glutenvrij zullen zijn. De Amerikaanse Food &Drug Administration definieert glutenvrij als minder dan 20 delen per miljoen gluten. Een handvol (niet veel, maar sommige) bevatten zelfs gluteningrediënten.

Deze gids voor glutenvrije pastasauzen (inclusief traditionele spaghettisaus, tomatensauzen in een breed scala aan smaken en witte kaas en sauzen op basis van room) kan u helpen beslissen welk merk u wilt kopen. Velen zijn veilig op het glutenvrije dieet en in sommige gevallen nemen hun fabrikanten extra stappen om het laagst mogelijke risico op glutenkruisbesmetting te garanderen.

Merken waarvan de pastasausproducten volledig glutenvrij zijn, zijn onder meer:

  • Amy’s Keuken
  • Contadina
  • Dei Frattelli
  • Eden Foods
  • Francesco Rinaldi
  • Organico Bello
  • Bioville
  • Rao’s Specialty Foods

Andere pastasausmerken kunnen bepaalde variëteiten aanbieden die glutenvrij zijn, maar ook glutenbevattende pastasauzen maken. De onderstaande informatie zou u moeten helpen bij het kiezen van een pastasaus bij uw glutenvrije pasta (of pizza, of wat u het ook wilt gebruiken).

Glutenvrije pastasauzen van A tot Z

Hier is de lijst met pastasausmakers, plus de glutenvrije status van hun producten.

Amy’s Keuken

Amy’s maakt vier verschillende pastasauzen: Family Marinara, Tomato Basil, “Light in Sodium” Family Marinara en “Light in Sodium” Tomato Basil. Ze verschijnen allemaal op de glutenvrije lijst van het bedrijf, wat betekent dat ze minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten.

Barilla

Alle zeven Sauzen op basis van Barilla-tomaten worden als glutenvrij beschouwd (tot minder dan 20 delen per miljoen). Smaken zijn marinara, vuurgeroosterde marinara, parmezaanse kaas & pecorino, tomaat en basilicum, hartig kruid, geroosterde knoflook en traditioneel. De pesto-opties van Barilla, romige Genovese Pesto en Rustic Basil Pesto, zijn echter niet glutenvrij gelabeld.

Bellino

Bellino spaghettisaus wordt gemaakt door Cento en staat ook op de glutenvrije lijst van het bedrijf (zie Cento hieronder).

Bertolli

Dit bedrijf maakt een enorme verscheidenheid aan op tomaten gebaseerde en witte pastasauzen, plus bevroren maaltijden, olijfolie en kooksprays. Volgens Bertolli zal elk product (inclusief de pastasauzen) dat een gluteningrediënt bevat, dat ingrediënt op het etiket vermelden. Het bedrijf houdt geen lijst bij van glutenvrije producten en test ook niet op sporengluten.

Cento

Cento is een groot bedrijf dat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met een Italiaans thema maakt, waaronder pastasaus, onder verschillende merknamen. Volgens het bedrijf worden tal van Cento-merksauzen als glutenvrij beschouwd volgens de FDA-normen, waaronder Red Clam Sauce, White Clam Sauce (het zetmeel hierin is puur maïszetmeel), Pizzasaus, All Purpose Pasta Sauce, Marinara Sauce, Vodka Sauce, Arrabbiatta Sauce, Porcini Mushroom Sauce en Pesto Sauce.

Controleer altijd de ingrediënten, want ze kunnen op elk moment veranderen. Cento-producten vermelden geen “glutenvrij” op het etiket, hoewel het bedrijf een uitgebreide lijst met glutenvrije opties (waaronder Anna glutenvrije pasta, die het importeert uit Italië) op zijn website bijhoudt.

Classico

Veel van Classico’s witte en rode sauzen worden als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen. Het heeft ook pizzasaus en tomatenroomsaus opties.

Onder de rode sauzen zijn er vier glutenvrije opties: Marinara met pruimtomaten & Olijfolie, Vuurgeroosterde tomaat , Knoflook, Florentijnse Spinazie , Kaas en Gekarameliseerde Ui & Geroosterde Knoflook. Er zijn vijf romige glutenvrije Alfredo-sauzen om uit te kiezen, die allemaal zijn ingedikt met melk en kaas, geen bloem. De Alfredo-opties zijn: Romig, Vier Kaas, Geroosterde Rode Peper, Champignon en Geroosterde Knoflook.

Contadina

Dit merk tomaten- en tomatensausproducten in blik is eigendom van Del Monte Foods, Inc. Volgens het bedrijf zijn alle tomatensauzen en alle pizzasauzen eenopnieuw als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen. Contadina’s tomatensauzen omvatten Plain, Garlic &Onion, Italian Herb en Extra Thick &Zesty versies. Hun pizzasauzen zijn er in four cheese, pepperoni en original smaken.

Je moet Italiaanse tomatenpuree met Italiaanse smaakmakers vermijden, omdat die gluten bevatten (in de vorm van “tarwegluteneiwitten”). U moet ervan uitgaan dat al deze producten, inclusief degene die tarwegluten bevat, worden geproduceerd in dezelfde Del Monte-verwerkingsfabrieken.

Dei Frattelli

Dei Frattelli, een merk dat eigendom is van Hirzel Canning Co. and Farms, biedt acht verschillende pastasauzen in potten: Arrabbiatta, Fire-Roasted Vegetable, Homestyle, Marinara, Three Cheese, Mushroom, Tomato &Basil en Traditional. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd en verschillende hiervan zijn ook zuivelvrij.

Merk op dat Dei Frattelli niets produceert met gluten erin. In feite is dit hetzelfde bedrijf dat Zilvervlies zuurkool maakt, dat goed wordt beschouwd in de glutenvrije gemeenschap omdat het betrouwbaar vrij is van sporengluten. Dei Frattelli maakt ook blokjes en geplette tomaten, als je geïnteresseerd bent in het maken van je eigen saus.

Del Monte

Del Monte (dat ook Contadina-sauzen produceert) stelt dat de ingeblikte tomatensaus, geen zout toegevoegde tomatensaus en tomatensaus met basilicum, knoflook en oregano als glutenvrij worden beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen, net als de pure tomatenproducten. Controleer altijd het etiket, omdat het bedrijf gluteningrediënten (met name gluteneiwit) gebruikt in andere producten, die in dezelfde faciliteiten worden gemaakt.

Eden Foods

Eden maakt spaghettisaus en pizza/pastasaus in potten en blikjes. Volgens het bedrijf voldoen beide aan de FDA-definitie van “glutenvrij” (minder dan 20 delen per miljoen). Het bedrijf neemt zorgvuldige stappen om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten in het voedsel glutenvrij zijn en stuurt monsters naar een onafhankelijk testbedrijf om te controleren op sporengluten. Het houdt zich ook aan strenge productieprotocollen die kruisbesmetting proberen te voorkomen.

Emeril’s

Van de negen pastasauzen die Emeril’s maakt, worden er vijf beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen: geroosterde gaaahlicsaus, tomaten- en basilicumsaus, kicked-up tomatensaus, dikke marinarasaus en geroosterde rode pepersaus.

Sommige hiervan bevatten sojaolie (controleer de ingrediënten als je gevoelig bent voor soja). Vermijd de Homestyle Marinara, de Four Cheese Alfredo Sauce, Roasted Garlic Alfredo Sauce en de Vodka Sauce, omdat ze niet als glutenvrij worden beschouwd. Merk op dat al deze sauzen op dezelfde apparatuur worden geproduceerd.

Francesco Rinaldi

Deze kleinere producent van tomaten- en pastasauzen in potten maakt een reeks traditionele sausproducten. Veertien van deze producten kwalificeren als Heart Healthy volgens overheidscriteria. Dit betekent dat het product voor elke portie pastasaus 3 g of minder vet, 1 g of minder verzadigd vet en 20 mg of minder cholesterol bevat. Naast het feit dat het Hart Gezond is, heeft de Original No Salt Added-saus ook een Heart-Check-certificering door de American Heart Association. Alle sauzen van Francesco Rinaldi worden als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen.

Muir Glen Bio

Muir Glen Organic, een bedrijf van General Mills, maakt talloze pastasauzen. General Mills houdt echter geen glutenvrije lijst meer bij, omdat producten en ingrediënten zo snel veranderen. Een medewerker van de klantenservice adviseert om het label te controleren op een prominent “glutenvrij” embleem. Als het etiket niet ‘glutenvrij’ zegt, beschouwt het bedrijf het niet als veilig.

Newman’s Eigen

Newman’s Own maakt 12 verschillende smaken tomaten- en pastasaus, variërend van biologische tomaten basilicum tot Sockarooni (met paprika’s en uien). Geen enkele bevat gluteningrediënten. Newman’s Own test echter niet op sporengluten.

Organico Bello

Deze kleine, gecertificeerde biologische, gecertificeerde non-GMO pastasausmaker biedt vijf smaken sauzen: Marinara, Spicy Marinara, Tomato Basil, Kale Tomato Basil en Delicate Recipe (voor mensen die gevoelig zijn voor knoflook en uien). Geen enkele bevat gluteningrediënten en de sauzen zijn glutenvrij gelabeld (tot minder dan 20 delen per miljoen).

Het bedrijf meldt echter dat tarwe en andere allergenen (waaronder tarwe, melk, ei, vis, pinda, noten en soja) op dezelfde productielijnen worden gebruikt, hoewel niet op dezelfde dagen. Het bedrijf maakt gebruik van een “grondig gedocumenteerd analytisch allergenencontroleprogramma dat ervoor zorgt dat er geen kruisbesmetting plaatsvindt” en slaat allergene ingrediënten, waaronder tarwe, afzonderlijk op.

Bioville

Zoals de naam van het bedrijf al doet vermoeden, maakt Organicville gecertificeerde biologische producten. De pastasauzen zijn gemaakt met extra vierge olijfolie en bevatten drie opties: Marinara, Tomato Basil en Italian Herb. Ze zijn allemaal glutenvrij gelabeld (met minder dan 20 delen per miljoen).

Pomi

Hoewel deze verpakte tomaten en tomatenproducten alleen tomaten als ingrediënten bevatten, meldt een medewerker van de pomi-klantenservice dat ze op dezelfde lijn worden verwerkt als voor sauzen met gluten, noten, eieren en zuivel. Het bedrijf heeft procedures die zijn ontworpen om kruisbesmetting te minimaliseren, maar erkent dat sommige mensen reacties kunnen hebben bij zeer lage doses.

Prego

Prego, dat eigendom is van Campbell Soup Company, heeft een uitgebreide lijst van 30 sauzen die het als glutenvrij beschouwt, variërend van traditioneel Italiaans en klassieke Marinara tot mushroom &green pepper en creamy vodka. Het heeft ook lagere natrium- en calorie-opties.

De sauzen voldoen allemaal aan de FDA-normen van minder dan 20 delen per miljoen. Prego meldt dat het een “strikt tweestappenproces heeft om een product als glutenvrij te valideren en ervoor te zorgen dat het voldoet aan de fda-criteria voor de claim.” Het bedrijf controleert de ingrediënten als glutenvrij en test het eindproduct op sporengluten en herhaalt vervolgens de tests om de zes maanden.

Rao’s Specialty Foods

De pastasauzen van dit in New York City gevestigde bedrijf, die in winkels en online worden verkocht door de zaak, worden allemaal als glutenvrij beschouwd (tot minder dan 20 delen per miljoen), volgens een medewerker van de klantenservice. Bovendien worden ze geproduceerd in een glutenvrije faciliteit, weg van waar Rao’s zijn pasta maakt, zei de vertegenwoordiger.

Merk op dat de website van het bedrijf niet “glutenvrij” vermeldt op alle sauzen van Rao, maar de vertegenwoordiger zegt dat ze allemaal glutenvrij zijn. Rao’s balsamico-azijn en de glazuren die het bevatten, worden niet als glutenvrij beschouwd (en uiteraard is rao’s pasta op basis van tarwe dat ook niet).

Een woord van bodymindspirit

Er zijn tal van glutenvrije tomaten- en pastasauzen waaruit u kunt kiezen, waaronder enkele die zijn gemaakt in speciale glutenvrije faciliteiten. Geen enkele pasta of tomatensaus is echter glutenvrij gecertificeerd. Sommige mensen die vrij gevoelig zijn, houden het liever bij gecertificeerde glutenvrije producten.

Als glutenvrije certificering belangrijk voor u is, wilt u misschien uw eigen tomatensaus maken met Jovial Foods in blokjes gesneden, geplette of hele tomaten, die in potten worden geleverd en online en bij sommige speciaalzaken worden verkocht. Jovial is gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie om minder dan 10 delen per miljoen gluten te bevatten.