Glutenvrije notenbotermerken

Glutenvrije notenbotermerken
amandelboter

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Gastronomische notenpasta’s passen mooi in populaire diëten zoals het Paleo-dieet en het raw foods-dieet, vooral als ze minimaal zijn verwerkt (en heerlijk klinkende ingrediënten bevatten zoals chocolade, esdoorn en honing). Maar hoe goed passen notenpasta’s in het glutenvrije dieet?

Best goed, zo blijkt. In mijn onderzoek naar deze micro-industrie vond ik tal van glutenvrije opties voor degenen onder ons met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid (evenals degenen die het dieet volgen voor gewichtsverlies of meer algemene gezondheidsredenen).

Er is ten minste één notenboterbedrijf dat glutenvrij is gecertificeerd (Justin’s), evenals tal van bedrijven die notenpasta’s maken met weinig risico op glutenkruisbesmetting.

Dus welke moet je kiezen? Dat hangt af van wat er beschikbaar is in uw regio, uw gevoeligheidsniveau om gluten te traceren en uw eigen persoonlijke smaak.

Glutenvrije notenboter van A tot Z

Hier is het overzicht van notenboterfabrikanten en hun glutenvrije status:

  • Artisana Biologische Voedingsmiddelen. Dit kleine Californische bedrijf maakt rauwe, biologische amandel-, cashew-, pecan-, macadamia- en walnootboters. Volgens een woordvoerder van het bedrijf beschouwt Artisana zijn producten als glutenvrij, evenals zuivel- en sojavrij. Artisana test niet op sporengluten, maar de faciliteit verwerkt geen gluten-, zuivel- of soja-ingrediënten, zei de woordvoerder. Het verwerkt ook geen pinda’s, iets dat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die allergisch zijn voor pinda’s. Artisana producten zijn online en in sommige winkels verkrijgbaar.
  • Die van Justin. Justin’s factureert zichzelf als “de best smakende notenboter op de planeet”, en het bedrijf heeft zes smaken die heerlijk klinken: esdoorn amandelboter, klassieke amandelboter, honing amandelboter, vanille amandelboter, chocolade amandelboter en chocolade hazelnootboter. Ze zijn allemaal glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die testen vereist tot minder dan 10 delen per miljoen gluten (lager is altijd beter). Alle Justin’s notenpasta’s zijn ook zuivelvrij en GMO-vrij, en alle behalve Justin’s honingbevattende producten zijn ook veganistisch. Aan de klassieke amandelboter is geen suiker toegevoegd. Merk op dat de producten van Justin sporenhoeveelheden pinda’s en soja bevatten als gevolg van verwerking op gedeelde apparatuur. Je kunt justin’s producten rechtstreeks bij het bedrijf of in winkels kopen.
  • Krema. Naast de bekendere pindakaas maakt Krema amandelboter, cashewboter en pistacheboter. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd. Volgens het bedrijf bevatten de notenboterproducten elk een beetje arachideolie om ze te helpen roosteren voordat ze worden gemalen en om hun smaak te verbeteren. De pistacheboter bevat zout. Geen van de producten van Krema bevat andere additieven.
  • MaraNatha. MaraNatha produceert tal van verschillende amandelbotervariëteiten (waaronder zoutvrije, zeezout- en honingsmaken), zonnebloempittenboter, cashewboter en zelfs kokosboter. Het bedrijf maakt ook sesam tahinboter. Volgens MaraNatha zijn alle producten “vrij van glutenbevattende ingrediënten en worden ze geproduceerd in een faciliteit die geen glutenbevattende ingrediënten verwerkt.” Merk op dat het bedrijf niet test op sporengluten; daarom zou ik degenen die gevoelig zijn voor sporengluten adviseren om voorzichtig te zijn met de zonnebloem- en sesamproducten, omdat zonnebloem- en sesamzaad de neiging hebben om te worden geoogst met dezelfde landbouwmachines als glutenbevattende granen en daarom kruisbesmet kunnen zijn met gluten. De amandel-, cashew- en kokosproducten moeten veilig zijn.
  • Nutella. Nutella produceert een zeer populaire notenspread gemaakt van geroosterde hazelnoten, magere melkpoeder en een beetje cacao. Volgens de verklaring van het bedrijf over gluten: “Nutella hazelnootpasta bevat geen ingrediënten die zijn afgeleid van glutenbevattende granen: tarwe, gerst, rogge, haver of triticale. Er is ook geen risico op kruisbesmetting met gluteningrediënten.” Nutella-producten hebben het label ‘glutenvrij’.
  • Nuts ’n Meer. Nuts ‘N More maakt een verscheidenheid aan amandelboters die zijn verrijkt met wei-eiwit en lijnzaad, waaronder gewone amandelboter, chocolade amandelboter, kaneel rozijnen amandelboter en kokoschocolade amandelboter. Nuts ‘N More beschouwt zijn producten echter niet als glutenvrij; volgens het bedrijf: “Ons eiwit is afkomstig van een faciliteit die ook niet-glutenvrije producten produceert.”
  • Nogmaals Notenboter. Once Again biedt biologische en natuurlijke amandelboters in romige, geroosterde en knapperige variëteiten, biologisch en naturale cashewboters, tahin en zonnebloemboters. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd, aldus het bedrijf. Nogmaals, ik zou voorzichtig zijn met de tahin (sesamzaad) en zonnebloemboters vanwege het risico op glutenkruisbesmetting op boerderijniveau. Het bedrijf heeft dit te zeggen over andere allergenen dan gluten: “We produceren pinda’s, amandelen, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten en sojaproducten hier bij OANB [Once Again Nut Butter]. We hebben speciale apparatuur en gebieden om deze goederen zoveel mogelijk te scheiden, maar er is nog steeds een mogelijkheid van kruisbesmetting. Daarom stellen we voor dat het beter is om veilig te zijn dan sorry als het gaat om allergenen.” Vind Once Again-producten online of in sommige supermarkten.
  • Verjongend voedsel. Rejuvenative Foods biedt tal van rauwe notenboteropties: amandelboter, paranotenboter, zonnebloemboter, pecanboter, hazelnootboter, pistacheboter, pompoenpitboter, cashewboter, hennepzaadboter, tahin en gemengde noten- en zaadboter. Het bedrijf beschouwt zijn producten als glutenvrij en produceert ze in een faciliteit die geen tarwe of andere glutenkorrels verwerkt. Het bedrijf test zijn grondstoffen of eindproducten echter niet op sporengluten. Als je gevoelig bent voor sporengluten, ga dan voorzichtig om met de zonnebloem-, hennepzaad- en tahinbevattende producten, omdat die de grondstoffen bevatten die het meest waarschijnlijk glutenkruisbesmetting hebben.
  • Eekhoorn Merk. Dit ambachtelijke merk produceert twee gastronomische notenpasta’s: crème brûlée amandelboter en Italiaanse zwarte truffel amandelboter (Squirrel Brand maakt ook gastronomische pindakaas). Volgens het bedrijf bevatten de notenboterproducten geen gluteningrediënten, maar worden ze helaas geproduceerd in een fabriek die ook glutenbevattende producten maakt. Daarom noemt Eekhoorn Brand ze niet ‘glutenvrij’.
  • Wilde vrienden. Wild Friends, een ander gastronomisch notenboterbedrijf, maakt amandelboter en zonnebloemboter in verschillende heerlijk klinkende smaken (vanille espresso amandelboter, bijvoorbeeld). Volgens het bedrijf: “Onze enige smaak die een ingrediënt met gluten bevat, is onze Honey Pretzel [peanut butter], waar stukjes pretzels in zijn gezwengeld! Dat gezegd hebbende, onze faciliteit is niet glutenvrij gecertificeerd, dus we raden niet aan om onze notenpasta’s te consumeren als u acuut allergisch bent voor gluten. ” Alle producten worden gemaakt op gedeelde apparatuur met de krakeling-bevattende pindakaas en het bedrijf test zijn producten niet op gluten.