Glutenvrije mosterdlijst

Glutenvrije mosterdlijst
Mosterd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Het zal je geen goed doen om zorgvuldig glutenvrije hotdogs te kopen als de mosterd die je op je hond smeert niet veilig is. Gelukkig zijn er fatsoenlijke glutenvrije mosterdkeuzes in overvloed voor degenen onder ons die het glutenvrije dieet volgen. Ze variëren van basis gele mosterd tot meer exotische variëteiten zoals honingmosterd en Dijon-mosterd.

Veel populaire mosterdmerken in de VS hebben glutenvrije opties. Dit omvat mosterd van French’s, Heinz en Koops ‘ Mustard. Daarnaast bieden biologische en gastronomische merken zoals Annie’s Naturals, Boar’s Head en OrganicVille ook glutenvrije mosterd aan.

Glutenvrije mosterdopties

Hier is de lijst met grote mosterd- en mosterdmerken die in de VS worden verkocht, samen met hun glutenvrije status en azijnbronnen, indien beschikbaar:

Annie’s Naturals

Annie’s Organic Honey Mustard, Organic Yellow Mustard, Organic Dijon Mustard en Organic Horseradish Mustard worden allemaal als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen gluten. Annie’s gebruikt gedistilleerde witte azijn die is afgeleid van maïs of bieten, niet van tarwe, volgens een medewerker van de klantenservice.

Zwijnkop

Dit merk, vooral bekend om zijn high-end, glutenvrije vleeswaren, biedt ook een scala aan mosterds, waaronder Delicatessen-Style Mustard, Honey Mustard en de gele mosterd met een lager natriumgehalte. Ze zijn allemaal glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen, aldus het bedrijf.

Fransen

French’s is een van de meer populaire merken mosterd in de VS. In zijn glutenvrije verklaring zegt het overkoepelende bedrijf, McCormick &Company: “Omdat we onze producten voortdurend verbeteren, bieden we geen lijst van onze producten die momenteel geen gluten bevatten. We raden u aan om de ingrediëntenverklaring op uw verpakking te lezen op het moment van aankoop om nauwkeurige, up-to-date informatie te garanderen.”

Gluteningrediënten zoals tarwe of rogge worden altijd vermeld in de ingrediëntensectie. Als een bepaalde productlijn geen gluten bevat, staat er “glutenvrij” op de fles. Vanaf 2021 zijn glutenvrije opties Classic Yellow Mustard, Chardonnay Dijon Mustard en Spicy Brown Mustard.

Grijze Poupon

Deze luxe mosterd wordt geproduceerd door een dochteronderneming van Kraft Foods, die alle glutenbevattende ingrediënten op voedseletiketten zal vermelden. Grey Poupon bevat geen gluteningrediënten. Dat gezegd hebbende, Grey Poupon is ook niet glutenvrij gelabeld, dus het kan in feite onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting tijdens de productie.

Gulden’s

Gulden’s, een dochteronderneming van ConAgra Brands, maakt Spicy Brown Mustard, Bold Yellow Mustard, Sriracha Mustard, Stone Ground Dijon Mustard en Honey Mustard. Net als Kraft hanteert ConAgra een beleid van het bekendmaken van gluteningrediënten op zijn productetiketten.

Gulden’s mosterd bevat geen gluteningrediënten, maar is niet glutenvrij, dus ze kunnen onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting. Azijn in de producten van Gulden kan worden afgeleid van maïs of tarwe, aldus het bedrijf.

Heinz

Heinz is een ander zeer populair merk in de VS. Het biedt verschillende “100% natuurlijke” mosterdopties, zoals Spicy Brown Mustard en Honey Mustard. Geen van de mosterdopties heeft echter een glutenvrij label. Hoewel de mosterd geen glutenvrije ingrediënten bevat, is kruisbesmetting nog steeds een mogelijkheid.

Koops’ Mosterd

Koops ‘ maakt veertien verschillende smaken mosterd, waaronder Mierikswortel, Honey Dijon en een smaak genaamd Arizona Heat (die een mix van paprika’s bevat). Het bedrijf labelt al zijn mosterdproducten glutenvrij.

Bioville

Organicville maakt biologische Steengemalen Mosterd, Gele Mosterd en Dijon Mosterd. Het bedrijf is glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie, die testen vereist tot minder dan 10 delen per miljoen gluten.

De oprichter van het bedrijf, Rachel Kruse, meldt dat Organicville azijn gebruikt die ook biologisch gecertificeerd is om zijn mosterd te maken, en de azijn is afgeleid van maïs of riet, niet van tarwe.

Een woord van bodymindspirit

Zoals je kunt zien, heb je tal van opties, zelfs als je bijzonder gevoelig bent voor sporengluten – er is ten minste één familie mosterd op de markt die gecertificeerd glutenvrij is, wat betekent dat de fabrikant strengere protocollen heeft opgesteld over het voorkomen van glutenkruisbesmetting.

Het is vermeldenswaard dat azijn niet altijd glutenvrij is. Volgens de National Coeliakie Vereniging kunnen gearomatiseerde azijnen en moutazijn (vaak gemaakt van gerst of rogge) gluten bevatten. Gedistilleerd azijn is meestal veilig voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid, omdat het destillatieproces gluten verwijdert.

Houd er rekening mee dat bedrijven niet verplicht zijn om de bron van azijn in specerijen bekend te maken, zelfs als die bron tarwe is (een van de top acht allergenen). Als er informatie beschikbaar is over de bron van azijn in deze mosterd, staat deze hierboven vermeld.

Als je eenmaal mosterd (of misschien meerdere) hebt gevonden die je leuk vindt, ben je helemaal klaar om de perfecte frankfurter te maken – vergeet de glutenvrije hotdogbroodjes niet.