Glutenvrije Matzo voor Pesach

Glutenvrije Matzo voor Pesach

Matzo, of ongezuurd brood, is een belangrijk onderdeel van de Pesach rituele maaltijd ter herdenking van de ontsnapping door de Israëlieten uit Egypte. Ze vertrokken zo snel, dat ze geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen.

Om koosjer te zijn voor het Pesach-ritueel volgens de Joodse spijswetten kan matzo alleen worden gemaakt van tarwe, gerst, spelt, rogge of haver. Het deeg moet binnen 18 minuten na het toevoegen van water worden gebakken, anders begint het te rijzen.

Omdat tarwe, gerst, spelt en rogge allemaal gluten bevatten, zijn veel glutenvrije matzo-producten op de markt gemaakt met gecertificeerde glutenvrije haver. De meeste mensen met coeliakie of glutengevoeligheid – maar niet allemaal – kunnen glutenvrije haver consumeren. Als je niet zeker weet hoe je op haver zult reageren, probeer dan eerst maar een kleine hoeveelheid.

Voor gebruik buiten de Pesach-viering kun je glutenvrije matzo-producten vinden die zijn gemaakt met maïs en soja in plaats van glutenvrije haver, of je kunt je eigen glutenvrije matzo-crackers maken. Dit is wat glutenvrije matzo-producten online of in winkels verkrijgbaar zijn.

Matzoh

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


1

Kestenbaum’s Glutenvrije Haver Matzos

Kestenbaum’s Glutenvrije Haver Matzo’s worden gemaakt onder rabbijns toezicht van gecertificeerde glutenvrije Schotse haver die koosjer is voor Pesach. Het bedrijf biedt zowel handgemaakte als machinaal gemaakte havermatzo’s en gebruikt een speciaal proces om de haverkorrels bitterheid te reinigen tijdens het maalproces.

De matzos en glutenvrije haver matzo maaltijd zijn verkrijgbaar per postorder, Amazon.com en in een paar winkels in de VS, vooral in het grootstedelijk gebied van New York.

Als u deze voor Pesach wilt kopen, adviseert het bedrijf om vroeg te bestellen, omdat er elk jaar slechts een beperkte hoeveelheid wordt geproduceerd.

2

Lakewood Glutenvrije Matzos

Lakewood Matzo maakt twee soorten glutenvrije matzo’s op basis van haver van gecertificeerde glutenvrije haver in een volledig glutenvrije omgeving, aldus het bedrijf. Deze producten zijn koosjer voor Pesach. De handgemaakte matzo’s van Lakewood dupliceren de grootte, vorm en textuur van de handgemaakte matzo-producten op basis van glutenkorrels van het bedrijf, terwijl de machinaal gemaakte matzo’s een uniform vierkant matzo-product zijn.

Zowel de handgemaakte als de machinaal gemaakte matzo’s bestaan alleen uit gecertificeerd glutenvrij havermeel en water. Lakewood biedt ook een glutenvrije matzo-maaltijd op basis van haver die je kunt gebruiken in Pesach-recepten.

Je kunt ze vinden in sommige winkels (zie de lijst op de website van het bedrijf) en per postorder (inclusief Amazon).

3

Barkat Glutenvrije Matzos

Barkat, een glutenvrij voedselbedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maakt een glutenvrije matzo-cracker die vrij is van melk, eieren, noten en gist (natuurlijk). De matzo’s omvatten maïszetmeel, sojazemelen, tapiocazetmeel, suiker, zout en palmolie. Ze zijn niet koosjer voor Pesach.

Barkat glutenvrije matzo crackers zijn verkrijgbaar per postorder in de VS bij een paar retailers, waaronder Amazon.

4

Manischewitz Glutenvrije Matzo-Type Vierkanten

Manischewitz maakt glutenvrije matzo-achtige vierkanten in twee smaken: gewoon en knoflook en rozemarijn. Ze zijn gecertificeerd glutenvrij en zijn gemaakt van aardappelmeel, aardappelzetmeel, aardappelvlokken, tapiocazetmeel, azijn, eigeel, palmolie, dadels, honing en zout. Ze zijn koosjer voor Pesach.

Ze zijn verkrijgbaar in winkels en online bij verschillende retailers in de VS.

5

Yehuda Glutenvrije Matzo-Stijl Pleinen

Kedem Food Products begon in 2011 met het importeren van Yehuda Gluten-Free Matzo-Style Squares uit Israël en werd verrast door de vraag – het product was snel uitverkocht en klanten bleven klauteren om het te vinden.

Hun producten zijn koosjer voor Pesach, maar zijn gelabeld als ‘Niet voor sacramentele doeleinden’. Vanwege de enorme interesse in het product, zegt Kedem dat het de glutenvrije matzos het hele jaar door zal verzenden. Het bedrijf heeft ook een glutenvrije certificering verkregen van de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die vereist dat producten minder dan 20 delen per miljoen gluten testen.

Yehuda glutenvrije matzo is verkrijgbaar in licht gezouten, ui en vezelverrijkt. Ze zijn online verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten (waaronder Amazon en Walmart).