Glutenvrije kwark

Glutenvrije kwark
Huttenkaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Kwark, in zijn eenvoudigste vorm, bestaat uit slechts drie ingrediënten: melk, iets om de melk te stremmen (meestal citroensap of azijn) en zout (voor de smaak) … en het is glutenvrij, ervan uitgaande dat je een glutenvrije azijn gebruikt om het te maken.

Maar omdat kwark die je in de supermarkt koopt vaak vijf of meer regels ingrediënten bevat – waarvan sommige in principe onuitspreekbaar zijn – moeten we weten welke merken veilig zijn voor degenen onder ons die het glutenvrije dieet volgen vanwege coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Is Kwark glutenvrij?

De meeste kwarkmerken op de markt bevatten geen gluteningrediënten. Hoewel velen een zetmeel gebruiken om hun producten in te dikken, is het niet afgeleid van glutenkorrels. Toch varieert, net als bij de meeste andere verwerkte voedingsmiddelen, het risico op glutenkruisbesmetting in de productie dramatisch van merk tot merk. Hieronder vindt u informatie sporenhoeveelheden gluten voor degenen die gevoelig zijn voor lagere niveaus van sporengluten, evenals informatie over het gebruik van biologische ingrediënten en rundergroeihormoonvrije melk.

Welke merken maken glutenvrije kwark?

Hier is de lijst met kwarkmerken die algemeen beschikbaar zijn in de VS, plus wat elke fabrikant te zeggen heeft over de glutenvrije status van hun producten:

Axelrod Voedingsmiddelen

Axelrod maakt zeven verschillende kwark, waaronder grote wrongel, kleine wrongel, geklopte, vetarme, vetvrije, zoutvrije en ananassmaken. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd tot niveaus van minder dan 20 delen per miljoen (GF-20-niveaus), volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf. Geen van de producten wordt gemaakt in een glutenvrije faciliteit. Het bedrijf maakt ook yoghurt en zure room.

Breeksteen

Dit merk maakt een breed scala aan verschillende soorten kwark, waaronder kleine en grote wrongelvlakte, met fruit bedekte kwark, single-serve verpakkingen en yoghurtachtige dozen met levende actieve culturen. Breakstone is een tak van Kraft Foods Inc., een bedrijf dat alle glutenbevattende ingrediënten op zijn etiketten vermeldt, maar niet de glutenvrije status garandeert van voedingsmiddelen die niet daadwerkelijk glutenvrij zijn geëtiketteerd. Het is mogelijk dat kwarkproducten van Breakstone onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting, omdat Kraft potentiële kruisbesmettingsrisico’s niet op zijn etiketten vermeldt.

Cabot Creamery

Cabot biedt gewone en niet-vette kwark in verschillende maten. Alles wat Cabot maakt – met uitzondering van de smeerbare cheddarkazen en kaas die opnieuw wordt verpakt in lokale winkels – wordt als glutenvrij beschouwd tot GF-20-niveaus (minder dan 20ppm). De producten worden geproduceerd in een glutenvrije faciliteit.

Crowley Voedingsmiddelen

Crowley maakt zes verschillende soorten kwark, waaronder een zoutvrije versie en een ananas kwark. Ze bevatten allemaal gemodificeerd maïszetmeel. Crowley deelt hetzelfde moederbedrijf als Axelrod – zuivelbedrijf H.P. Hood – en net als Axelrod-kwark wordt alle Crowley-kwark als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 ppm (GF-20).

Madeliefje Merk

Kwark van Daisy bevat slechts drie ingrediënten: gekweekte magere melk, room en zout. Magere kwark bevat die drie ingrediënten plus vitamine A-palmitaat. Het bedrijf maakt alleen zure room en kwark en exploiteert een glutenvrije faciliteit. Het gebruikt ook melk vrij van kunstmatige groeihormonen en gebruikt geen zetmeel in zijn producten.

Darigold

Darigold maakt vier verschillende soorten kwark, waaronder volvette, vetarme, vetvrije en ananassmaakversies. Ze zijn allemaal glutenvrij gelabeld (tot 20ppm, of GF-20, niveaus) en het bedrijf maakt geen glutenbevattende producten. Darigold gebruikt ook melk vrij van kunstmatige groeihormonen.

Horizon Biologisch

Dit volledig biologische bedrijf is de grootste Amerikaanse producent van biologische melk en maakt ook twee verschillende soorten biologische kwark: regulier en vetarm. Volgens de pagina met veelgestelde vragen van Horizon Organic doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de biologische producten van Horizon vrij zijn van tarwe, tarwegluten, rogge, haver, gerst en mout. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om er zeker van te zijn dat elke doos 100% vrij is van alle gluten, zijn horizon biologische producten geschikt voor de meeste mensen met tarwe- en glutenallergieën. Mensen met ernstige allergieën moeten een arts raadplegen voordat ze een nieuw voedsel introduceren. “ Beide soorten kwark bevatten carrageen.

Biologische Vallei

Dit is het enige merk kwark dat ik heb gevonden dat zeker niet beschouwd als glutenvrij. Organic Valley gebruikt een gerstenzym als onderdeel van het fermentatieproces in zijn twee kwarkproducten. In theorie wordt het enzym geconsumeerd als onderdeel van het productieproces en komt het niet voor in het eindproduct, maar Organic Valley test – wijselijk, naar mijn mening – niet op sporengluten en wil het product niet glutenvrij labelen. Velen van ons reageren op producten die op gerst gebaseerde enzymen gebruiken als onderdeel van het productieproces, zelfs als sporen van gerst niet in het eindproduct mogen worden doorgegeven.

Genieten!