Glutenvrije items bij Dunkin’ Donuts

Glutenvrije items bij Dunkin' Donuts
Dunkin' Donuts Hartvormige Donuts

Getty Images voor Dunkin’ Donuts / Getty Images

Dunkin ‘ Donuts, met zijn schappen met met gluten gevulde donuttraktaties, lijkt je waarschijnlijk niet de vriendelijkste plek om te bezoeken als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt. Dus is er iets waar je van kunt genieten bij je lokale Dunkin ‘ Donuts als je het glutenvrije dieet volgt?

De keten introduceerde onlangs een glutenvrije brownie. Bovendien is de buzz rond het internet geweest dat de vele gearomatiseerde koffiedranken van de keten, variërend van hete lattes tot gekoelde Coolata’s in een enorme verscheidenheid aan smaken, veilig zijn voor volgers van een glutenvrij dieet. Maar verder onderzoek wijst uit dat dat misschien niet zo is.

Dunkin’ Donuts Koffiedranken

Net als zijn koffieconcurrent Starbucks biedt Dunkin ‘ Donuts een enorme verscheidenheid aan warme en koude dranken. Je kunt gewone koffie kopen, maar je kunt ook vragen om een gezouten karamel warme chocolademelk, die meer dan 20 ingrediënten bevat, waaronder enkele afgeleid van melk en soja (maar geen tarwe, volgens de ingrediëntenlijst van de keten). De diepvriesdranken bevatten ook ingrediënten op basis van melk en soja.

Natuurlijk kunnen veel mensen die gevoelig zijn voor gluten veilig ingrediënten op basis van melk en soja consumeren. Het probleem is met op gluten gebaseerde ingrediënten die niet van tarwe zijn gemaakt (in dit geval zou gerst, vaak gebruikt als zoetstof, een groot risico zijn).

In de VS wordt tarwe beschouwd als een van de acht belangrijkste allergenen en moet het in ingrediënten worden vermeld. Helaas hoeven ingrediënten afkomstig van gerst en rogge niet te worden vermeld op etiketten of in ingrediëntenlijsten in restaurants.

Een woordvoerder van Dunkin’ Donuts zegt: “[These] ingrediënten zijn niet aanwezig in Dunkin’ Donuts dranken. Omdat echter niet alle restaurants en productiefaciliteiten glutenvrij zijn, kan het merk niet garanderen dat er geen kruisbesmetting is. Om die reden staat het merk achter de… originele verklaring: ‘Hoewel veel van onze dranken geen gluten als ingrediënt bevatten, zijn niet alle restaurants en productiefaciliteiten speciale glutenvrije faciliteiten.'”

Gluten vermijden bij Dunkin’ Donuts

Op basis van de verklaring van het bedrijf moet je niet verder gaan dan gewone koffie of koffie-plus-melkdranken (cappuccino’s en lattes) bij Dunkin ‘ Donuts als je glutenvrij bent. Merk op dat dit hetzelfde advies is dat we geven voor mensen die graag koffie halen bij Starbucks (dat ook weinig glutenvrije gebakken lekkernijen of veilige gearomatiseerde koffiedranken heeft).

Er is echter nog een ander probleem waarmee u rekening moet houden bij Dunkin ‘Donuts: gluten in de lucht. Dunkin’ Donuts verkoopt enorme hoeveelheden glutenbevattende donuts – die donuts zijn in feite de raison d’être voor het bedrijf. Het maken van die donuts omvat het gebruik van grote hoeveelheden tarwemeel, die in de lucht kunnen terechtkomen. Sommige mensen (vooral degenen die gevoeliger zijn voor sporengluten) reageren op gluten in de lucht.

Niet alle Dunkin’ Donuts-winkels maken hun eigen donuts ter plaatse. Volgens de woordvoerder van het bedrijf hebben “sommige restaurants wel bakfaciliteiten op het terrein, [while] andere locaties ontvangen dagelijks vers product van een speciale bakfaciliteit.” Restaurants zonder bakfaciliteiten hebben mogelijk een lager risico op gluten in de lucht.

Een woord van bodymindspirit

Mensen die zich moeten houden aan een strikte glutenvrije levensstijl, moeten niet vaak een Dunkin ‘Donuts-faciliteit bezoeken waar actief wordt gebakken, zelfs als ze gewoon op zoek zijn naar een gewone kop koffie. Als je echter niet bijzonder gevoelig bent, heb je misschien geen probleem.

Het is waarschijnlijker dat het veilig is om gewone koffie te krijgen op een locatie die niet zelf bakt, maar overweeg om de werknemer die u bedient te vragen handschoenen te veranderen en andere voorzorgsmaatregelen te nemen tegen glutenkruisbesmetting.