Glutenvrije hot sauce lijst

Glutenvrije hot sauce lijst
Hete saus

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Of je nu slechts een klein beetje hete saus toevoegt om je chili op te fleuren of je bent van plan om je kippenvleugels met de saus te bedekken, elke hete saus die je gebruikt, moet glutenvrij zijn als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt.

Het is niet gebruikelijk om een van de glutenkorrels (tarwe, gerst en rogge) toegevoegd aan hete saus als ingrediënt te zien, hoewel het kan voorkomen bij hete sauzen in Aziatische stijl die ook sojasaus op basis van tarwe bevatten. Glutenkruisbesmetting in de productie van gedeelde apparatuur of gedeelde faciliteiten blijft echter een punt van zorg.

Bovendien bevatten een paar hete sauzen rookaroma’s, die vaak gerst bevatten, en sommige mensen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten reageren op azijn die is gedistilleerd uit glutenkorrels, een frequent ingrediënt in hete saus.

Gelukkig zijn er veel goede hete sauzen op de markt die al deze zorgen vermijden (zie de onderkant van dit artikel voor specifieke aanbevelingen voor uw eigen gevoeligheidsniveau).

Glutenvrije hete sauzen

Hier zijn enkele van de best verkopende merken hete saus die zijn gelabeld als glutenvrij.

Cholula Hete Saus

Deze authentieke Mexicaanse hete saus (met een kleurgecodeerde houten dop) werd populair in Texas en verspreidde zich over de VS. Het is verkrijgbaar in vijf smaken: origineel, chipotle, chili limoen, chili knoflook en groene peper.

Het bedrijf meldt dat Cholula glutenvrij is, maar zegt niet of de azijn is afgeleid van glutenkorrels.

Dave’s Gourmet Hot Sauzen

Producent van speciaal voedsel Dave’s Gourmet maakt 14 verschillende hete sauzen, met warmteniveaus variërend van “nauwelijks mild tot warm” tot “waanzinnig heet ++.” Ze worden allemaal beschouwd als glutenvrij en gebruiken rietazijn in hun formules.

Elijah’s Extreme Gourmet Sauzen

Elijah’s Extreme Gourmet adverteert met “vader en zoon handgemaakte hete sauzen”, waaronder Ghost Pepper hete saus en Carolina Reaper hete saus.

Beide worden geadverteerd als glutenvrij, maar merk op dat de Carolina Reaper-smaak Kentucky-bourbon bevat (een potentieel probleem voor degenen die reageren op alcohol gedistilleerd uit glutenkorrels).

Organicville Sky Valley Sriracha Saus

Dit product, gemaakt van cayennepepers, rode jalapenos en knoflook, is de enige gecertificeerde glutenvrije hete saus die ik heb kunnen vinden.

Organicville is gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie en de producten zijn gemaakt om minder dan 10 delen per miljoen gluten te bevatten. Sky Valley Sriracha Sauce is ook veganistisch en de azijn is afkomstig van biologische maïs of riet.

Pickapeppa Hot Red Pepper Saus

Jamaicaanse Pickapeppa-saus is waarschijnlijk niet de eerste hete saus die in je opkomt. Pickapeppa is beter bekend om zijn zoetere sauzen op basis van mango.

Maar de glutenvrije hete saus van het bedrijf is misschien wel een van de beste opties voor degenen die geen azijn kunnen eten die is geproduceerd uit glutenkorrels. Dit komt omdat Pickapeppa rietazijn gebruikt.

Pickapeppa maakt ook hete mangosaus, een zeer pittige versie van de best verkochte mangosaus. Je zult waarschijnlijk geen van deze Pickapeppa hete sauzen in winkels vinden, maar je kunt ze online bestellen.

Tabasco

Dit is misschien wel het meest populaire merk hete saus dat in de VS wordt aangeboden. Het wordt nog steeds gemaakt door het familiebedrijf McIlhenny Company op Avery Island, Louisiana.

Tabasco is er in zeven smaken: originele, groene peper, chipotle peper, Buffalo stijl, habanero, knoflook peper, en zoet en pittig.

Volgens het bedrijf worden ze allemaal als glutenvrij beschouwd volgens de normen van de Internationale Codex Alimentarius Commission, die ongeveer gelijk zijn aan de glutenvrije normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (producten moeten minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten).

Het bedrijf meldt dat zijn azijn is gemaakt van rietalcohol en niet-GMO-gecertificeerd is.

Tapatio Hete Saus

Tapatio biedt maar één smaak: heet. Het 45 jaar oude hetesausbedrijf is nog steeds in familiebezit en wordt geëxploiteerd. Het bedrijf meldt dat de hete saus als glutenvrij wordt beschouwd, maar biedt geen bron voor het azijnzuur (het hoofdbestanddeel van azijn) in de formule.

Fakkeldrager Sauzen

TorchBearer Sauces maakt Trinidad Scorpion Pepper Sauce, die wordt gefactureerd als “de heetste natuurlijke saus ter wereld” met meer dan 16 schorpioenpepers (een van ’s werelds heetste pepers) per fles. Het bedrijf maakt ook Zombie Apocalypse Ghost Chili Hot Sauce (de op een na heetste hete saus) eenen een verscheidenheid aan andere sauzen.

Volgens het bedrijf zijn de sauzen glutenvrij. Ze gebruiken een kleine hoeveelheid gedistilleerde witte azijn in hun hete sauzen uit verschillende bronnen, mogelijk ook uit glutenkorrels.

“We hebben nog nooit iemand met problemen met gluten gehad die klaagde dat ze problemen hadden vanwege de sauzen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Hete sauzen niet noodzakelijkerwijs glutenvrij

Er zijn ook enkele hete sauzen die niet zeggen of ze gluten bevatten, dus niet noodzakelijkerwijs glutenvrij zijn. Hier zijn een paar van de topmerken.

Crystal Hot Saus

Crystal is een in Louisiana gevestigd bedrijf dat tal van sauzen produceert, waaronder originele Crystal hete saus, Crystal extra hete saus, sojasaus, Teriyaki-saus, Buffalo-saus en vloeibare rook.

Ingrediënten in crystal originele hete saus zijn gerijpte rode cayennepepers, gedistilleerde azijn en zout. Crystal maakt geen glutenvrije claims en het bedrijf reageerde niet op een verzoek om informatie over de glutenvrije status van zijn producten.

Frank’s RedHot Saus

Frank’s claim to fame is dat het de hete saus was die werd gebruikt om de originele Buffalo-kippenvleugels te maken in Buffalo, N.Y. in 1964. Het wordt nu gemaakt door hetzelfde bedrijf dat Franse mosterd maakt. Volgens het bedrijf zal Frank’s “altijd gluteningrediënten op ons etiket vermelden in de ingrediëntenverklaring.”

Ze stellen ook: “Omdat we onze producten voortdurend verbeteren, bieden we geen lijst met onze producten die momenteel geen gluten bevatten. We raden u aan om de ingrediëntenverklaring op uw verpakking te lezen op het moment van aankoop om nauwkeurige, up-to-date informatie te garanderen. Als een product een glutenvrije claim heeft, zijn het product en de productielijn glutenvrij gevalideerd.”

Huy Fong Sriracha Hete Saus

Met zijn hanenmascotte en felrode flessen met felgroene doppen maakt Huy Fong een van de meest populaire hete sauzen in de VS Ingrediënten zijn onder meer: chili, suiker, zout, knoflook, gedistilleerde azijn, kaliumsorbaat, natriumbisulfiet en xanthaangom.

Huy Fong maakt geen glutenvrije claims en reageerde niet op een verzoek om informatie over de glutenvrije status van zijn producten.

Louisiana Brand Hete Saus

Dit factureert zichzelf als de originele Louisiana hete saus, gemaakt in de beste Cajun-kooktradities.

Volgens een medewerker van de klantenservice bevat de hete saus geen gluteningrediënten – “bloem, gluten, kiem, farina of mout” — maar het bedrijf test geen ingrediënten of het eindproduct op gluten, en kan dus niet zeggen dat de hete saus glutenvrij is.

Louisiana Brand hete saus bevat azijn op basis van granen.

Texas Pete’s Hete Saus

Texas Pete’s maakt een verscheidenheid aan verschillende hete sauzen, waaronder originele, hetere, knoflook, Sriracha in Mexicaanse stijl, extra milde Buffalo-vleugelsaus, vurige-zoete vleugelsaus, honingmosterdsaus, Buffalo-vleugelsaus, groene pepersaus en cocktailsaus met zeevruchten.

De vurig-zoete vleugelsaus bevat vloeibare rook, die vaak wordt gemaakt met gerst. Het bedrijf maakt geen glutenvrije claims over zijn producten.

Valentina Salsa Picante

Deze hete saus wordt geproduceerd in Guadalajara, Mexico, en is de best verkochte hete saus in Mexico. Het komt in twee smaken: rood label (gewoon) en zwart label (extra heet).

Valentina bevat geen voor de hand liggende gluteningrediënten, maar het bedrijf vermeldt niet of glutenkruisbesmetting een potentieel probleem is, of dat de azijn is gemaakt van glutenkorrels.

Welke hete saus moet je kopen?

Er zijn goede hete sausopties beschikbaar, zelfs voor degenen die het glutenvrije dieet volgen en die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten.

Organicville Sky Valley hete saus is gecertificeerd glutenvrij en bevat geen op glutenkorrels gebaseerde azijn, en Dave’s, Pickapeppa en Tabasco zouden ook veilige glutenvrije keuzes zijn die problemen met kruisbesmetting of azijn voorkomen.

Ondertussen, als je niet bijzonder gevoelig bent voor sporengluten en azijn gemaakt van glutenkorrels aankunt, kun je je lijst met mogelijkheden uitbreiden met een van de hete sauzen die het label ‘glutenvrij’ hebben, inclusief die gemaakt door Cholula, Elijah’s, Frank’s, Tapatio en TorchBearer.

Houd er ten slotte rekening mee dat zelfs als u een perfect glutenvrije hete saus koopt, u nog steeds spijsverteringsproblemen kunt ervaren als u lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Pittig voedsel kan je PDS triggeren, en hete saus kwalificeert zeker als pittig.

Het bedrijf meldt dat zijn azijn is gemaakt van rietalcohol en niet-GMO gecertificeerd.

Louisiana Brand hete saus bevat azijn op basis van granen.