Glutenvrije hoestdruppels: 6 merken die u kunt vertrouwen

Glutenvrije hoestdruppels: 6 merken die u kunt vertrouwen
Hoesten-Michael-Krasowitz.jpg

Getty Images / Michael Krasowitz

Als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt, moet alles wat je in je mond (en uiteindelijk in je maag) stopt glutenvrij zijn. Dit betekent dat je hoestdruppels moet vinden die geen gluten bevatten.

Gelukkig zijn er een paar opties, waaronder reguliere merken, beschikbaar. Glutenvrije hoestdruppelmerken zijn onder andere:

  • Fisherman’s Friend
  • Jakemans
  • Luden’s
  • Dennen broers
  • Smith Broers
  • Wedderspoon Bio

U kunt de meeste hiervan vinden in uw lokale drogisterijketen of ze online bestellen. Die hoestdruppels die hieronder als “glutenvrij” worden vermeld, moeten voldoen aan de glutenvrije standaard van de Amerikaanse Food &Drug Administration, die vereist dat ze minder dan 20 delen per miljoen bevatten.

Helaas zijn er geen hoestdruppels die gecertificeerd glutenvrij zijn, wat betekent dat ze voldoen aan strengere normen (over het algemeen bevatten producten die gecertificeerd glutenvrij zijn minder dan 10 delen per miljoen gluten, en de fabrikanten besteden extra zorg aan het inkopen van grondstoffen).

Hoestdruppels met gluten

Hier is een lijst met populaire hoestdruppels die gluten bevatten:

Zalen

Hallen zijn niet glutenvrij. Dit bekende merk is een dochteronderneming van Mondelez International, een enorm multinationaal snackbedrijf dat producten als Oreos-koekjes en Cadbury-chocoladerepen maakt. HALLS biedt een breed scala aan hoestdruppels in verschillende smaken en stijlen, waaronder regulier, suikervrij, “natuurlijk” en niet-mentholated.

Helaas, terwijl HALLS-producten niet zijn gemaakt met glutenbevattende ingrediënten, vertelt een medewerker van de klantenservice me dat ze niet als glutenvrij kunnen worden beschouwd: “We garanderen niet dat onze producten glutenvrij zijn, omdat we soms smaak-, kleur- of kruideningrediënten kopen van leveranciers die niet elke mogelijke bron van gluten vermelden buiten wat wettelijk vereist is.”

(Voor meer informatie over wat er nodig is, bekijk dit: vereisen voedseletiketteringswetten fabrikanten om gluteningrediënten bekend te maken?) Halls zegt dat het alle glutenbevattende ingrediënten op zijn etiket zal vermelden, maar merkt ook op dat het bedrijf geen speciale productielijnen gebruikt voor zijn producten, dus er is een kans op glutenkruisbesmetting.

Ricola

Dit Zwitserse bedrijf maakt een verscheidenheid aan medicinale hoestdruppels, in smaken zoals Citroenmunt, Zwitserse kers en honingkruid. Ze bevatten allemaal menthol en een mengsel van kruiden. Volgens Ricola kan het niet al zijn producten als glutenvrij claimen, omdat sommige ingrediënten van tarwe kunnen bevatten. Het bedrijf zegt dat zijn met het centrum gevulde Dual Action-druppels ingrediënten bevatten die zijn afgeleid van tarwe. De website stelt: “Hoewel sommige van onze producten ingrediënten kunnen bevatten die zijn afgeleid van tarwe, zoals onze met het centrum gevulde Dual Action-druppels, zijn deze ingrediënten sterk gezuiverd. Onze producten bevatten minder dan 20 delen per miljoen gluten. We raden u aan om deze informatie vóór gebruik met uw arts te delen als u zich nog steeds zorgen maakt.”

Glutenvrije hoestdruppels

Fisherman’s Friend

In de VS zijn Fisherman’s Friend-zuigtabletten verkrijgbaar in traditionele menthol Eucalyptus (bekend als “Original Extra Strong”). Suikervrije kers, suikervrije honing citroen en suikervrije munt. Extra smaken zijn beschikbaar in andere landen. Volgens het bedrijf: “Het product is geschikt voor coeliakiepatiënten en veganisten en is koosjer en halal goedgekeurd.” Fisherman’s Friend wordt ook als allergeenvrij beschouwd.

Jakemans

Jakemans, gevestigd in Boston, Engeland, is al meer dan 100 jaar actief in de keellesser en maakt hoestdruppels in bosbessenmenthol, pepermuntmenthol, honing en citroenmenthol, kersenmenthol, zwarte bessenmenthol, anijs en menthol en eucalyptus. Ze bevatten allemaal menthol als hun actieve ingrediënt. Volgens het bedrijf voldoen de producten van Jakemans aan de regels van zowel de Europese Unie als de VS voor glutenvrije voedseletiketten. Op de website staat dat hoewel er geen aanspraak wordt gemaakt op de verpakking, de zuigtabletten volgens de Codex-normen als glutenvrij worden beschouwd.

Luden’s

Luden’s zuigtabletten zijn er verschillende smaken: wilde honing, honing citroen, wilde kers, suikervrije wilde kers, wilde bes, watermeloen, honing zoethout, groene appel en honing en bes.

De rest bevat pectine (een natuurlijk verdikkingsmiddel op basis van fruit) als keelfopspeen. Volgens het bedrijf worden de producten als glutenvrij beschouwd en luden’s niet glutenbevattende producten op de markt brengen.

Dennen broers

Pine Brothers adverteert met “zachte” hoestdruppels en biedt de langwerpige druppels in vier smaken: Natuurlijke honing, Wilde kers, Zoethout en Citroen citrus. Ze hebben allemaal het label ‘glutenvrij’. De dropdruppels bevatten echter het soms problematische ingrediënt karamelkleur) en kunnen eruit zijn als je ook een notenallergie hebt, omdat ze worden vervaardigd in een plant die ook pinda’s en noten verwerkt.

Smith Bros

Smith Bros. maakt hoestdruppels in drie smaken: Warme Appeltaart, Wilde Kers en Honing Citroen. Een medewerker van de klantenservice vertelt me dat alle huidige Smith Bros.-producten als glutenvrij worden beschouwd.

Wedderspoon Bio

Wedderspoon Biologische hoestdruppels zijn gemaakt van manukahoning en zijn er in vijf smaken: gember, citroen, eucalyptus, honing en venkelkaneel. Bovendien zijn Pops voor kinderen verkrijgbaar in frambozen-, sinaasappel- en druivensmaken.

Naast het feit dat ze glutenvrij zijn, zijn Wedderspoon-hoestdruppels zuivelvrij, notenvrij, GMO-vrij en bevatten ze geen sulfieten, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen of transvetten. De hoestdruppels worden gemaakt in Nieuw-Zeeland (waar manukahoning wordt geproduceerd) en zijn online verkrijgbaar.

Een woord van bodymindspirit

Vergeet niet dat deze lijst alleen geldig is voor hoestdruppels die in de VS op de markt worden gebracht. Dezelfde merken die in andere landen worden verkocht, zoals Canada, kunnen anders worden vervaardigd en kunnen verschillende ingrediënten bevatten, dus koper pas op. Er is echter ten minste één glutenvrij hoestdruppelmerk – Jakeman’s – beschikbaar in zowel de VS als in de Europese Unie.