Glutenvrije harde cider en andere alternatieven voor bier

Glutenvrije harde cider en andere alternatieven voor bier
Harde cider in een glas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Glutenvrije harde cider
 • Mike’s Harde Limonade
 • Alcoholische dranken

Hoewel glutenvrije bieropties zich uitbreiden en de selecties smakelijker worden, willen sommige mensen gewoon alternatieven voor bier. Gelukkig zijn er verschillende opties, waaronder een breed scala aan glutenvrije ciders.

Sommige daarvan ga je niet vinden bij je supermarkt op de hoek. U kunt de meeste echter online bestellen (afhankelijk van de wetten van uw staat) en u kunt mogelijk uw lokale slijterij overtuigen om ze voor u binnen te halen om te proberen. In een paar gevallen kunt u zelfs glutenvrije cider van de tap ontdekken op een van uw favoriete ontmoetingsplaatsen.

Glutenvrije harde cider

Hier is de lijst met harde cidermerken die worden aanbevolen voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid:

 • ACE Cider. ACE Cider (ook bekend als de California Cider Company) maakt verschillende soorten cider, waaronder Apple, Blackjack 21, Joker, Perry, Pineapple en Pumpkin. Volgens het bedrijf: “Al onze ACE-ciders zijn glutenvrij en geschikt voor consumenten met coeliakie.” ACE Cider heeft distributeurs in het hele land.
 • Boze Boomgaard Cider. Angry Orchard is vrij populair en maakt meer dan een dozijn verschillende standaard en seizoensgebonden ciders, waarvan er vele kunnen worden gekocht bij grotere supermarkten. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd. Volgens het bedrijf: “Angry Orchard ciders worden gemaakt met van nature glutenvrije ingrediënten. Voor de zekerheid testen we nog steeds onze cider-making apparatuur om er zeker van te zijn dat er geen kruisbesmetting is geweest.”
 • Blue Mountain Cider Bedrijf. Dit merk uit Oregon biedt cider ter plaatse om te proeven en in sommige winkels. De cider wordt als glutenvrij beschouwd, aldus het bedrijf.
 • Crispin Cider. Crispin maakt zeven verschillende ciders: Original, Rosé, Pacific Pear, Pearsecco, Brut, Honey Crisp en Brown’s Lane (dat in een blikje wordt geleverd). Ze zijn allemaal glutenvrij, aldus het bedrijf.
 • Jack’s Harde Cider. Als je hunkert naar variatie, is Jack’s het merk voor jou. Het bedrijf maakt: Original, Helen’s Blend, Dry-Hopped, Peach en Pear, naast twee seizoensvariëteiten (Conewago Orchard en Fireside). Jack’s gebruikt appels en ander fruit uit Pennsylvania. Jack’s wordt geleverd in blikjes en wordt door het bedrijf als van nature glutenvrij beschouwd.
 • Magners Cider. Magners factureert zichzelf als ‘de originele Ierse cider’. Het bedrijf maakt drie verschillende ciders, Original, Pear en Berry en ze worden allemaal gefactureerd als glutenvrij. Magners is beschikbaar in een meerderheid van de Amerikaanse staten.
 • Original Sin Harde Cider. Dit merk, gemaakt van appels geteeld in de staat New York, maakt acht verschillende ciders: The Original Apple, Black Widow, Dry Rose, Elderberry, Pear, Cherry Tree, Northern Spy Dry Cider en Newtown Pippin. Alle ciders worden beschouwd als volledig natuurlijk en glutenvrij, volgens het bedrijf.
 • Rekorderlig Cider. De ciders van Rekorderlig, gemaakt in Zweden, zijn verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken, waaronder passievrucht, gekruide appel, wilde bessen en aardbei-limoen. Ze zijn allemaal glutenvrij, aldus het bedrijf.
 • Strongbow Cider. Deze Engelse import is beschikbaar in sommige verkooppunten in de VS. Volgens Strongbow worden de ciders als glutenvrij beschouwd.
 • Woodchuck Cider. Vermont-made Woodchuck Cider maakt een verscheidenheid aan reguliere en limited edition ciders, waaronder Amber, Granny Smith, Dark ‘N Dry, Crisp en Raspberry. Het bedrijf heeft een prominente glutenvrije verklaring op zijn website: “We nemen coeliakie serieus, en aangezien Woodchuck altijd en alleen is gemaakt van appels (geen tarwe, gerst of rogge), heeft geen van onze cidervariëteiten ooit gluten bevat. Verder laten we al onze ciders testen door een onafhankelijk lab en onderhouden we een volledig glutenvrije faciliteit.”

Mike’s Harde Limonade

Er is enige controverse over de glutenvrije status van Mike’s Hard Lemonade en andere producten. De producten bevatten mout, die is gemaakt met gerst. Volgens Mike’s verwijdert een eigen filtratieproces echter de gluten. Mike’s geeft een grondige uitleg op hun website:

“Ons proces verwijdert gluten tot minder dan 5 delen per miljoen (ppm) zoals gemeten door de R5 competitieve ELISA-test. Dus hoewel Mike’s is gemaakt om gluten te verwijderen, kunnen we niet zeggen dat het 100% glutenvrij is. Het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), dat toezicht houdt op glutenetikettering voor alcoholische dranken in de VS, heeft onlangs regels opgesteld die gefermenteerde productents gemaakt van glutenbevattende granen kunnen geen glutenvrije claim maken, maar mogen wel beweren dat een product is gemaakt om gluten te verwijderen met een disclaimer dat er sporen van gluten kunnen zijn omdat het glutengehalte niet kan worden geverifieerd. ”

Sommige mensen hebben gemeld ziek te worden van Mike’s producten, net zoals mensen melden ziek te worden van zogenaamde “gluten-verwijderde” bieren (gemaakt van gerst) en andere vormen van alcohol gemaakt van glutenkorrels.

Als je iemand bent die ziek wordt van gedestilleerde alcohol op basis van glutengraan, zou ik die van Mike vermijden. Als je alcohol gemaakt van glutenkorrels aankunt, kun je het ondertussen goed doen met Mike’s. Hoe dan ook, het is jouw oproep.

Alcoholische dranken

Er zijn veel merken gebottelde en ingeblikte alcoholische dranken die NIET glutenvrij zijn, over het algemeen omdat ze mout bevatten (bijna altijd gerstemout). Deze omvatten:

 • Coney Island Hard Root Bier
 • Vier Loko energiedranken
 • Henry’s Hard Soda (ginger ale en sinaasappelsmaken)
 • Niet het wortelbier van je vader
 • Smirnoff Ice moutdranken
 • Sprecher Hard Root Bier

Wat je ook doet, maak niet de fout om aan te nemen dat deze glutenvrij zijn, omdat ze geen bier zijn – ze zijn niet veilig voor mensen in de glutenvrije gemeenschap om te drinken.

Een woord van bodymindspirit

Als je glutenvrij bent en op zoek bent naar alternatieven voor bier, zou het moeilijk zijn om fout te gaan met een van de hierboven genoemde harde cidermerken. Je moet echter heel voorzichtig zijn met andere bieralternatieven, waaronder wijnkoelers en bier met harde wortel, omdat die bijna allemaal gerstemout bevatten en niet glutenvrij zijn.

Sommige mensen hebben gemeld ziek te worden van Mike’s producten, net zoals mensen melden ziek te worden van zogenaamde “gluten-verwijderde” bieren (gemaakt van gerst) en andere vormen van alcohol gemaakt van glutenkorrels.