Glutenvrije granen: vezelrijke opties met fruitsmaak

Glutenvrije granen: vezelrijke opties met fruitsmaak

Reguliere graanfabrikanten sluiten zich aan bij gespecialiseerde en gezonde voedingsbedrijven en bieden steeds bredere selecties van glutenvrije koude granen en glutenvrije muesli. Het is nu mogelijk om glutenvrije ontbijtgranen te vinden in bijna elke supermarkt, evenals in winkels met natuurlijke voedingsmiddelen.

Als u geniet van een kom ontbijtgranen voor het ontbijt of voor een snack, kunt u kiezen uit vezelrijke granen, ontbijtgranen met toegevoegd fruit en ontbijtgranen die iemand met een zoetekauw zouden behagen. Er bestaan genoeg soorten dat je gemakkelijk een mooie selectie glutenvrije koude granen bij de hand kunt houden.

Deze granen zouden zeker geschikt zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Er zijn echter ook veel extra glutenvrije kindergranen op de markt.

1

Bakkerij op Main Gluten-Free Granola

vrouw die ontbijtgranen eet op het strand
Jordan Siemens / Getty Images

Bakery on Main biedt gecertificeerde glutenvrije muesli en glutenvrije gekiemde graangranola. Al haar producten zijn gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO) om minder dan 10 delen per miljoen gluten te bevatten, en ze worden bereid in een speciale glutenvrije faciliteit.

De granolagranolagranen op basis van maïs en rijst van het bedrijf omvatten:

 • Cranberry Amandel Esdoorn
 • Cranberry Cashew met sinaasappelsmaak
 • Extreme Noot & Fruit
 • Tropische Nootachtige Banaan
 • Walnoot Rozijnen Appel

De gekiemde Biologische Happy Granola-granen, die op haverbasis zijn gebaseerd, bevatten bosbessenvlas. Biologische haver &geluk havermout kopjes omvatten amandel &vanille, cranberry appel amandel, en walnoot banaan.

Er is ook Ancient Grain instant havermout in vijf smaken: Apple Pie, Blueberry Scone, Maple Multigrain, Strawberry Shortcake en Traditional.

Merk op dat sommige variëteiten haver bevatten, dus als je gevoelig bent voor avenine, het eiwit in haver dat nauw verwant is aan gluten, moet je die vermijden.

2

Kei Granola

Boulder Granola spoort je aan om “je innerlijke hippie los te laten” en toont een geschilderde Volkswagen-bus die over het scherm rijdt.

Het bedrijf biedt gecertificeerde glutenvrije granola in vier smaken: origineel, vanille pecan, cranberry en chocolade brok. De granola’s zijn ook biologisch, non-GMO en veganistisch.

Ze bevatten wel glutenvrije haver, dus blijf uit de buurt als je hebt ontdekt dat je ook gevoelig bent voor haver. De granola is glutenvrij gecertificeerd door de GFCO, die test op 10 delen per miljoen gluten.

3

Chex Granen

De meeste Chex granen komen nu glutenvrij, waardoor Chex (een product van General Mills) een van de meest populaire glutenvrije koude ontbijtgranen is.

General Mills maakt chocolade, vanille, kaneel, fruit en haver, maïs, honingnoot en rijst Chex glutenvrij, hoewel rapporten van lezers aangeven dat niet alle winkels alle smaken dragen.

De granen zijn getest om minder dan 20 delen per miljoen gluten te bevatten, maar sommige mensen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten hebben reacties op hen gemeld.

Zorg ervoor dat wanneer u Chex koopt, u een doos koopt met het label “Glutenvrij” aan de linkerkant, omdat General Mills ook één smaak maakt – Tarwe – die zeker niet glutenvrij.

Merk op dat de Fruit &Oats smaak haver bevat. Niet iedereen met coeliakie of glutengevoeligheid kan haver aan.

4

Fruitige kiezels en cacaokorrels

Post Foods verdiende lof van mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid toen het aankondigde dat het zijn populaire Fruity Pebbles en Cocoa Pebbles-granen glutenvrij had gemaakt (tot 20 delen per miljoen).

Het bedrijf zei ook dat het reageerde op gezondheidsproblemen door het suikergehalte van zijn granen te verlagen tot negen gram per portie.

Hoewel de meeste mensen Pebbles-granen als een kinderproduct beschouwen, heb ik veel volwassenen gekend die ze leuk vinden. Glutenvrije consumenten kunnen in de meeste supermarkten Fruity Pebbles en Cocoa Pebbles vinden.

5

Nature’s Path Granen

Gespecialiseerde gezondheidsvoedingsfabrikant Nature’s Path maakt een breed scala aan glutenvrije koude granen, waaronder met vruchtensap gezoete en vezelrijke variëteiten. Glutenvrije consumenten kunnen kiezen uit:

 • Knapperige honing ontbijtgranen
 • Knapperige kaneel ontbijtgranen
 • Gouden Kurkuma Granen
 • Knapperige esdoorn ontbijtgranen
 • Knapperige Vanille Ontbijtgranen
 • Hele O’s Ontbijtgranen
 • Krokante rijstgranen
 • Vruchtensap CornFlakes
 • Honing’d CornFlakes
 • Mesa Sunrise Vlokken (met of zonder rozijnen)

Nature’s Path-granen zijn gecertificeerd glutenvrij door de GFCO, dus de glutenvrije producten moeten minder dan 10 delen per miljoen gluten bevatten.

Grotere supermarkten hebben meestal wat Nature’s Path-product in hun gezondheidsvoedselsecties (of af en toe in hun reguliere graangangen). Als alternatief kunt u ze online vinden.

Nature’s Path maakt ook een lijn biologische glutenvrije kindergranen onder de naam EnviroKidz, waaronder Gorilla Munch, Koala Crisp, Choco Chimps, Leapin ‘ Lemurs, Cheetah Chomps, Amazon Frosted Flakes en Panda Puffs.

Ten slotte biedt het bedrijf een lijn Qi’a Superflakes en Superfoods, waaronder: Cocoa Coconut, Coconut Chia, Honey Chia, plus chia, boekweit en hennepmengsels in drie smaken.

6

Trader Joe’s Glutenvrije Granola

Trader Joe’s biedt twee glutenvrije muesligranen- Cranberry Maple Nut granola en Loaded Fruit granola. Geen van beide bevatten haver; beide zijn gebaseerd op maïsmeel en rijstmeel en zemelen.

Beide glutenvrije muesligranaten van Trader Joe zijn zuivelvrij en bevatten elk ongeveer drie gram vezels per portie van 3/4 kopje. Deze granola’s zijn getest om minder dan 20 delen per miljoen gluten te bevatten.

7

Udi’s Glutenvrije Granola

Udi’s Gluten-Free maakt vier smaken van zijn glutenvrije granola, waaronder Original, Cranberry, Au Naturel en Vanille.

Alle kamers bevatten gecertificeerde glutenvrije haver. Udi’s granola’s zijn ook gecertificeerd door de GFCO en getest om ervoor te zorgen dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten bevatten.

Zorg ervoor dat je niet per ongeluk een zak Udi’s Artisan Granola oppakt – de producten zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingen, maar dezelfde smaken (plus twee extra smaken), en de Artisan Granolas zijn alleen tarwevrij, niet glutenvrij.

8

Cheerios

Cheerios staat niet voor niets als laatste op deze lijst van glutenvrije koude granen. Veel mensen in de glutenvrije gemeenschap juichten toen General Mills glutenvrije Cheerios uitrolde. Dat gejuich sloeg echter al snel om in gejoel toen veel mensen ontdekten dat de glutenvrije Cheerios hen ziek maakten.

Het bedrijf gaf uiteindelijk toe dat het een fout had gemaakt met tarwemeel in een van zijn faciliteiten, waardoor dozen Cheerios werden besmet. Na dit incident heeft General Mills zich opnieuw gecommitteerd aan het maken van veilige glutenvrije producten. Het bedrijf verloor echter veel vertrouwen.

Vragen om te stellen voordat je Cheerios eet

Momenteel raden coeliakie-experts niet aan dat iemand met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid glutenvrije Cheerios consumeert. Als u echter wilt overwegen om ze te proberen, moet u eerst vijf vragen beantwoorden.

Kun je glutenvrije haver eten?

Cheerios – inclusief de glutenvrije Cheerios-variëteiten – bevatten haver. In feite is haver het hoofdingrediënt. Degenen die geen haver kunnen eten, moeten Cheerios niet proberen.

Hoe gevoelig ben je voor het traceren van gluten?

General Mills gebruikt geen glutenvrije haver om zijn glutenvrije Cheerios te maken (er zijn gewoon niet genoeg glutenvrije haver om aan de vraag te voldoen). In plaats daarvan heeft het bedrijf een proces ontwikkeld dat de rauwe granen sorteert en zeeft om alles wat geen haver is eruit te wieden, vooral tarwe, gerst en rogge.

Het probleem is dat dit proces niet perfect is – onvermijdelijk zullen sommige stukjes glutenkorrels door het sorteerproces komen en in de afgewerkte Cheerios worden gebakken. Sommige dozen zullen beter zijn dan andere. Maar als je de neiging hebt om te reageren op lagere niveaus van gluten, moet je glutenvrij Cheerios vermijden.

Overdrijf je de haver?

Zelfs als je geen probleem hebt met het eten van haver, is het mogelijk om het te overdrijven – experts adviseren om langzaam te beginnen (slechts een eetlepel of twee eten) en uiteindelijk niet meer dan ongeveer 50 gram haver per dag te consumeren. Dat zijn twee kopjes Cheerios.

Hoe reageer je op vezels?

Sommige mensen die reacties op Cheerios melden, kunnen in plaats daarvan reageren op verhoogde vezels in hun dieet. We hebben allemaal vezels nodig, en natuurlijk krijgen velen van ons er niet genoeg van.

Gewone Cheerios bevatten ongeveer drie gram vezels per portie van één kopje (wat als vezelrijk wordt beschouwd), dus het is heel goed mogelijk dat iemand wiens dieet verstoken is geweest van vezels, wat darm-, ahem-, problemen kan ondervinden bij het toevoegen van een kom of twee van Cheerios.

Koop je de juiste soort Cheerios?

Als dit je probleem is met Cheerios, is het het eenvoudigste om op te lossen: met alle publiciteit en hype gegenereerd over glutenvrije Cheerios, is het gemakkelijk omo verdoezelen het feit dat niet alle Cheerios-smaken worden als glutenvrij beschouwd.

Zorg ervoor dat u zoekt naar een vak met het prominente label “glutenvrij” in de rechterbenedenhoek.

Een woord van bodymindspirit

Op basis van deze lijst is het duidelijk dat je het eten van ontbijtgranen niet hoeft op te geven als je de diagnose coeliakie of glutengevoeligheid krijgt.

Vergeet niet om voorzichtig te zijn als je voor het eerst sinds je diagnose haver probeert en misschien vast te houden aan een glutenvrij gecertificeerd product als je toevallig bijzonder gevoelig bent voor sporengluten. Pak dan een kom en een lepel en graaf je in!

Deze granen zouden zeker geschikt zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Er zijn echter ook veel extra glutenvrije kindergranen op de markt.

Merk op dat sommige variëteiten haver bevatten, dus als je gevoelig bent voor avenine, het eiwit in haver dat nauw verwant is aan gluten, moet je die vermijden.

Merk op dat de Fruit &Oats smaak haver bevat. Niet iedereen met coeliakie of glutengevoeligheid kan haver aan.

Nature’s Path maakt ook een lijn biologische glutenvrije kindergranen onder de naam EnviroKidz, waaronder Gorilla Munch, Koala Crisp, Choco Chimps, Leapin ‘ Lemurs, Cheetah Chomps, Amazon Frosted Flakes en Panda Puffs.

Ten slotte biedt het bedrijf een lijn Qi’a Superflakes en Superfoods, waaronder: Cocoa Coconut, Coconut Chia, Honey Chia, plus chia, boekweit en hennepmengsels in drie smaken.