Glutenvrije dieet bijwerkingen te verwachten

Glutenvrije dieet bijwerkingen te verwachten

Shotshare/istock

 • Gewichtsveranderingen
 • Verbeterde lactose-intolerantie
 • Gluten kruisbesmetting
 • Vezels in uw dieet
 • Inname van voedingsstoffen

Wanneer u begint met het glutenvrije dieet, kunnen bijwerkingen veranderingen in uw gewicht (winst of verlies), verbeteringen in uw energieniveaus en verhogingen van uw voedingsstatus omvatten. In veel gevallen zijn deze bijwerkingen gunstig.

Het glutenvrije dieet kan echter ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld merken dat u meer last heeft van constipatie, omdat veel glutenvrije voedingsmiddelen, zoals verpakte snacks, weinig vezels bevatten. U kunt ook merken dat u gevoeliger bent voor kruisbesmetting met gluten.

Vraagt u zich af wat u kunt verwachten op het gebied van bijwerkingen als u begint met het glutenvrije dieet? Dit is wat u moet weten.

Uw gewicht kan veranderen

vrouw die zichzelf weegt
Flashpop / Getty Afbeeldingen

Als u coeliakie heeft en malabsorptie van voedingsstoffen heeft ervaren die heeft geleid tot gewichtsverlies en / of andere gezondheidsproblemen, een beoordeling uit 2019 gepubliceerd in BMC Geneeskunde ontdekt dat een glutenvrij dieet kan leiden tot gewichtstoename, omdat veel glutenvrije voedingsmiddelen de neiging hebben om hoger te zijn in plantaardige vetten.

Maar niet alle mensen met coeliakie hebben ondergewicht voorafgaand aan hun medische diagnose. Een studie uit 2010 gepubliceerd in Tijdschrift voor Klinische Gastro-enterologie observeerde de effecten van een glutenvrij dieet op 61% van de nieuw gediagnosticeerde coeliakiepatiënten die als normaal gewicht werden beschouwd, 17% procent die ondergewicht had, 15% procent die overgewicht had en 7% die zwaarlijvig waren.

De onderzoekers merkten op dat een glutenvrij dieet hielp om het lichaamsgewicht tot normale niveaus te reguleren bij de proefpersonen met ondergewicht of overgewicht.

Daarom kan uw gewicht normaliseren als een bijwerking van het glutenvrije dieet. Veel mensen geloven ook ten onrechte dat een glutenvrij dieet automatisch zal leiden tot gewichtsverlies. Als je je overgeeft aan te veel glutenvrije snacks (die de neiging hebben om veel calorieën en weinig voeding te bevatten, net als hun conventionele tegenhangers), kun je merken dat je een paar extra kilo’s inpakt.

Uw lactose-intolerantie kan verbeteren


sergeyryzhov/istock

Veel nieuw gediagnosticeerde coeliakiepatiënten kunnen lactose niet verteren, de suiker die voorkomt in melk en melkproducten, zoals ijs en yoghurt. Dat komt door de darmschade veroorzaakt door coeliakie – intestinale villi zijn verantwoordelijk voor het verteren van lactose, en wanneer ze worden vernietigd door de reactie op gluten in onze voeding, kunnen we lactose niet meer verteren. Dus je kunt merken dat je zowel zuivelvrij als glutenvrij wordt.

Naarmate uw darmschade – bekend als duodenale villous atrofie (DVA) – begint te genezen, kunt u lactosebevattende voedingsmiddelen opnieuw gaan verdragen als een bijwerking van uw glutenvrije dieet. Verwacht dat deze verandering geleidelijk zal zijn, vooral als uw lactose-intolerantie ernstig is geweest – probeer in het begin zeer kleine hoeveelheden melkproducten om te zien hoe uw lichaam reageert.

Symptomen van lactose-intolerantie zijn onder meer:

 • Opgeblazen gevoel in de buik
 • Diarree
 • Gas

Als u deze ervaart na een grote portie van een melkproduct, trek u dan een tijdje terug voordat u het opnieuw probeert. Je kunt ook lactosearme of lactosevrije melk proberen om te zien of je lichaam beter reageert op die producten.

Als je geen zuivelproducten eet, zorg er dan voor dat je op andere manieren voldoende calcium binnenkrijgt, zoals door een glutenvrij vitaminesupplement te nemen.

U kunt reageren op sporengluten


EVAfotografie/istock

Wanneer u elke dag gluten at, had u mogelijk geen reacties op individuele gevallen van accidentele gluteninname. Zodra u het echter uit uw dieet verwijdert, kunt u merken dat uw lichaam gevoeliger is voor sporen van gluten die worden aangetroffen in kruisbesmetting in uw voedsel.

Je zou ook kunnen merken dat je gevoeliger bent voor die ene hap glutenvrije cake die je gewoon niet kon weerstaan. Gevoeligheid voor sporengluten en kruisbesmetting is een veel voorkomende bijwerking van het glutenvrije dieet en het niveau en de ernst van de gevoeligheid kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Een reactie op gluten in uw voedsel kan in sommige gevallen snel binnen een uur of minder komen, of kan pas de volgende dag of zelfs later verschijnen.

Uw spijsverteringssymptomen kunnen komen in de vorm van het volgende:

 • Buikpijn
 • Constipatie
 • Diarree
 • Gas
 • Reflux
 • Braken

U mag ervaar ook andere symptomen, waaronder:

 • Hersenmist
 • Aanvallen van depressie
 • Vermoeidheid
 • Gewrichtspijn

Dit alles uit een piepkleine kruimel? Ja – de bijwerkingen van het lichaam op glutenbevattende voedingsmiddelen kunnen een beetje verrassend zijn als je eenmaal volledig glutenvrij bent geworden. Wees echter niet gealarmeerd als je deze terugkerende symptomen krijgt – en bekijk deze tips om te herstellen van wanneer je per ongeluk gluten krijgt.

Zodra u weer kunt functioneren, onderzoekt u uw dieet om te zien waar u mogelijk verborgen gluten krijgt.

Vergeet niet om altijd op veilig te spelen en glutenvrije recepten te koken.

Mogelijk hebt u meer vezels in uw dieet nodig

assortiment bonen op lepels
Westend61 / Getty Afbeeldingen

Volle granen, waaronder broodproducten, bieden een aanzienlijke bron van vezels in de voeding van de meeste mensen. Maar wanneer u gluten opgeeft, blijft u achter met minder volkorenproducten waaruit u kunt kiezen – helaas bevatten veel glutenvrije broden en andere gebakken goederen niet veel vezels, en dus is het consumeren van te weinig vezels een veel voorkomende glutenvrije voedingsbijwerking.

Gelukkig produceren meer glutenvrije broodmerken brood gemaakt met volle granen. Het krijgen van voldoende vezels op een glutenvrij dieet is echter nog steeds een beetje een uitdaging, en sommige mensen kunnen als gevolg daarvan een vertraagde spijsvertering en constipatie ervaren.

Dus wat kun je doen? U kunt proberen bronnen van vezels aan uw dieet toe te voegen, waaronder:

 • Bonen en peulvruchten
 • Verse groenten en fruit
 • Noten en zaden
 • Volkoren glutenvrij brood

Als je je eigen brood bakt (zoals sommigen van ons doen), kun je overwegen om je eigen meel te malen uit hele glutenvrije granen – hier is een lijst met vijf interessante glutenvrije granen om te proberen, waarvan er vele rijk zijn aan vezels. U kunt ook een glutenvrij vezelsupplement nemen.

Wat je ook doet, voeg niet in één keer overvloedige hoeveelheden vezels toe aan je dieet, omdat zoveel vezels je spijsverteringskanaal kunnen verstoren en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

Als u nog steeds worstelt met constipatie of zich zorgen maakt dat u niet genoeg vezels krijgt, praat dan met uw arts over uw opties.

Mogelijk mist u belangrijke voedingsstoffen

vitaminerijk fruit in reageerbuizen
Oscar Burriel / Getty Images

Voordat we glutenvrij gingen, kregen velen van ons een deel van onze ijzer- en B-vitamines uit verrijkte tarwemeelproducten. Omdat die producten duidelijk verboden zijn op het glutenvrije dieet – en sommige mensen krijgen niet genoeg van die voedingsstoffen tijdens het eten van glutenvrij (de meeste glutenvrije gebakken producten zijn niet verrijkt met extra vitamines en mineralen).

Besteed veel aandacht aan uw inname van thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur (alle B-vitamines), samen met uw ijzerinname, om ervoor te zorgen dat u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden krijgt.

Laad op vers fruit en groenten (velen bevatten hoge niveaus van B-vitamines), probeer glutenvrije granen (waarvan er vele zijn verrijkt) of overweeg een supplement te nemen om eventuele voedingstekorten te compenseren die kunnen optreden als bijwerking van het glutenvrije dieet.

Een woord van bodymindspirit

gewichtsverlies
Terry Vine / Getty Afbeeldingen

Het is duidelijk dat sommige van deze glutenvrije dieetbijwerkingen welkom zijn (gewichtsverlies als je overgewicht hebt, bijvoorbeeld). Maar anderen zijn misschien helemaal niet welkom. Het is niet leuk om gevoeliger te worden voor bijvoorbeeld sporengluten.

Terwijl je je een weg baant door de eerste paar maanden, houd er dan rekening mee dat hoewel het dieet een grote verandering in levensstijl vertegenwoordigt (en een behoorlijk steile leercurve met zich meebrengt), je waarschijnlijk kunt verwachten dat deze bijwerkingen uiteindelijk verdwijnen.

Als u merkt dat u na ongeveer zes maanden op het glutenvrije dieet nog steeds worstelt met constipatie of voedingsstoffen, praat dan met uw arts over een verwijzing naar een diëtist die gespecialiseerd is in het dieet. Die persoon kan u helpen probleemgebieden te identificeren en te corrigeren.

Als je geen zuivelproducten eet, zorg er dan voor dat je op andere manieren voldoende calcium binnenkrijgt, zoals door een glutenvrij vitaminesupplement te nemen.

Zodra u weer kunt functioneren, onderzoekt u uw dieet om te zien waar u mogelijk verborgen gluten krijgt.

Als u nog steeds worstelt met constipatie of zich zorgen maakt dat u niet genoeg vezels krijgt, praat dan met uw arts over uw opties.

Besteed veel aandacht aan uw inname van thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur (alle B-vitamines), samen met uw ijzerinname, om ervoor te zorgen dat u de aanbevolen dagelijkse Emissierechten.

Als u merkt dat u na ongeveer zes maanden op het glutenvrije dieet nog steeds worstelt met constipatie of voedingsstoffen, praat dan met uw arts over een verwijzing naar een diëtist die gespecialiseerd is in het dieet. Die persoon kan u helpen probleemgebieden te identificeren en te corrigeren.