Glutenvrije bonen voor de supergevoelige

Glutenvrije bonen voor de supergevoelige
Bonen en peulvruchten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bonen zijn van nature glutenvrij. Veel mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid melden echter dat bonen hen ziek hebben gemaakt. Hoewel het mogelijk is om gevoelig te zijn voor bonen, is het probleem voor mensen met coeliakie en glutengevoeligheid in veel gevallen niet de bonen zelf. In plaats daarvan is het gluten kruisbesmetting in de bonen.

Overzicht

Bonen staan natuurlijk bekend om het veroorzaken van gas en mogelijk andere maagklachten zoals een opgeblazen gevoel. Maar degenen die al lang glutenvrij zijn, kunnen over het algemeen het verschil zien tussen dat type reactie en een glutenreactie. Degenen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten, hebben meer kans op een reactie van glutenkruisbesmetting in bonen, maar het probleem kan mogelijk ook iedereen in de glutenvrije gemeenschap treffen.

Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om een graanpit die op gerst lijkt in je bonen te vinden, vooral als die bonen uit de bulkbak in de winkel zijn gekocht. Gelukkig heb je veel minder kans om dit probleem tegen te komen met een voorverpakte zak bonen die glutenvrij zijn gecertificeerd, omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration in 2014 strikte voorschriften voor glutenvrije etiketteringsvereisten heeft uitgevaardigd.

Kruisbesmetting

Bonen – vooral linzen, maar ook andere soorten peulvruchten – worden vaak geteeld in dezelfde velden in rotatie met glutenkorrels zoals gerst. Veel boeren zullen ook hun gewassen van garbanzo-bonen en groene erwten afwisselen met tarwe. Vervolgens zullen ze vaak dezelfde apparatuur gebruiken om beide te oogsten.

Dit betekent dat zelfs gecertificeerde glutenvrije leveranciers niet altijd de zuiverheid van hun producten kunnen garanderen – ze kunnen alleen garanderen dat de bonen niet zijn blootgesteld aan gluten zodra ze zijn aangekomen bij hun glutenvrije gecertificeerde faciliteit.

Distributeurs kunnen vragen stellen om te beoordelen of landbouwpraktijken voldoen aan een specifiek protocol dat het potentieel voor kruisbesmette gewassen in hun producten zou verminderen, en sommigen kunnen deze informatie zelfs op hun etiketten vermelden.

Kan het wassen van de bonen ze de-gluten?

Je zou kunnen denken dat je de sporen van glutenkorrels gewoon zou kunnen afwassen; sommige mensen in de glutenvrije gemeenschap zullen zeggen dat het laten lopen van je bonen onder een stroom koud water voldoende zou moeten zijn om de sporengluten van hen te verwijderen.

Het probleem is dat gluten een zeer kleverig, hardnekkig molecuul is. Sommige mensen hebben ontdekt dat je glutenkruisbesmetting in bonen kunt verminderen – maar niet elimineren – door ze herhaaldelijk te wassen in een paar waterverversingen. Als je gedroogde bonen gebruikt, is het raadzaam om ze grondig te wassen en te spoelen voordat je ze laat weken.

Tips

Je hoeft bonen niet uit je dieet te verwijderen vanwege kruisbesmetting, deels, omdat het niet voor iedereen een probleem is. Als je bijvoorbeeld de croutons van een salade kunt plukken voordat je het eet en geen gluten krijgt, dan kun je waarschijnlijk genieten van alle bonen die je wilt zonder een reactie te ervaren, omdat het waarschijnlijk is dat je niet gevoelig bent voor sporengluten.

Als je hebt genoten van bonen en je hebt daarna geen last van glutensymptomen, voeg dan bonen toe aan je lijst met dingen waar je je gewoon geen zorgen over hoeft te maken. Als je echter merkt dat je wel reageert op bonen, zijn er een paar opties voor veilige bonen voor degenen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten.

Het grondig wassen van bonen kan voldoende zijn om af te zien van gluten voor iemand die enigszins, maar niet extreem gevoelig is voor sporengluten. Maar als u bijzonder gevoelig bent, kan wassen uw reactie op kruisbesmetting verminderen, maar het is onwaarschijnlijk dat het volledig wordt geëlimineerd.

U kunt ook bonenvariëteiten vermijden die meer kans hebben om sporen van glutenkorrels te bevatten. Deze omvatten linzen en groene erwten, omdat ze worden gedraaid met gewassen zoals gerst en tarwe.Grotere bonen zoals witte bonen en bruine bonen kunnen minder gevoelig zijn voor accidentele glutenkruisbesmetting, omdat ze groter en gemakkelijker te sorteren zijn, hoewel er natuurlijk geen garantie is.

Overweeg ten slotte een lokale of biologische boerderij te vinden die bonen met de hand oogst of speciale apparatuur gebruikt. Praat indien mogelijk rechtstreeks met de boer over hoe ze hun bonen verbouwen en behandelen. Sommige kleinere boerderijen kunnen slechts één of twee soorten bonen verbouwen, zoals boterbonen, en zullen ze niet zaaien op de velden die ze gebruiken voor andere gewassen. Als je dit type boerderij vindt, overweeg dan om een grote hoeveelheid bonen te kopen en ze vervolgens in te vriezen of uit te drogen, zodat je genoeg bij de hand hebt voor de lange termijn.

Een woord van bodymindspirit

Al met al hoef je bonen niet op te geven, zelfs als je erg gevoelig bent voor glutenkruisbesmetting, maar je moet misschien wat extra moeite doen om te vinden waar ze vandaan komen en zorgen voor een veilige bereiding.

Het grondig wassen van bonen kan voldoende zijn om af te zien van gluten voor iemand die enigszins, maar niet extreem gevoelig is voor sporengluten. Maar als u bijzonder gevoelig bent, kan wassen uw reactie op kruisbesmetting verminderen, maar het is onwaarschijnlijk dat het volledig wordt geëlimineerd.