Glutenvrije BBQ Sauzen

Glutenvrije BBQ Sauzen
Barbecuesaus

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Snelle keuzes
 • Gluten Ingrediënten
 • Glutenvrije BBQ Sauzen
 • BBQ Sauzen Zonder Gluten Ingrediënten

Barbecuesaus lijkt misschien niet op een voedingsproduct dat inherent gluten zou bevatten, en veel van de sauzen op de markt worden inderdaad als glutenvrij beschouwd. Niet alle in de winkel gekochte barbecuesauzen zijn echter veilig als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt. Dit zijn de beste opties voor glutenvrije BBQ-saus.

Snelle glutenvrije keuzes

Het helpt om een handige lijst met barbecuesauzen te hebben die veilig glutenvrij moeten zijn. Houd hier rekening mee bij het winkelen of dineren.

6 Glutenvrije Barbecue Sauzen

 • Bone Suckin’ Saus
 • Jack Daniels BBQ Sauzen (enkele smaken)
 • Bioville
 • Stubbs Legendarische Bar-B-Q
 • Sweet Baby Ray’s Gourmet Sauzen
 • Lip Lickin’ BBQ Saus

Gluten ingrediënten in BBQ Saus

In veel merken kunt u gluteningrediënten vinden, zoals bier op basis van gerst, sojasaus of zelfs bourbon, waarop sommige mensen een reactie kunnen ervaren. Deze komen vaker voor bij meer merken in de winkel gekochte barbecuesaus dan je je misschien realiseert.

Veel BBQ-sauzen bevatten natuurlijke rookaroma’s en gerstemoutmeel kan worden gebruikt om dit ingrediënt te produceren. Om mogelijke problemen met rookaroma’s te voorkomen, blijf je bij rokerige barbecuesauzen die expliciet door de fabrikant als glutenvrij zijn geverifieerd.

Bovendien bevatten veel sauzen azijn afgeleid van glutenkorrels. Dit is niet altijd een probleem, omdat gedistilleerde azijn als veilig wordt beschouwd voor het glutenvrije dieet. Sommigen in de glutenvrije gemeenschap kunnen echter een reactie ervaren op een azijn op basis van glutengraan.

Glutenvrije BBQ Sauzen

Of je nu een paar geweldige ribbetjes wilt koken of wat kip op de grill wilt barbecueën, er zijn genoeg goede keuzes voor een begeleidende saus.

Bone Suckin’ Saus

Dit product wordt geadverteerd als “een saus op basis van tomaten in West-North Carolina.” Je kunt het kopen in de originele mix, een hete versie, een dikke versie en een hete / dikke versie. Volgens de website van het bedrijf zijn ze allemaal getest en bevatten ze minder dan 5 delen per miljoen (ppm) gluten.

Merk op dat het bedrijf ook Bone Suckin ‘ Yaki maakt, een teriyaki-achtige saus die wel tarwe bevat in de vorm van sojasaus, maar (verwarrend genoeg) ook onder de 5 ppm test op gluten. Zoals aangegeven op de website, zijn alle Bone Suckin’-producten volledig natuurlijk zonder conserveermiddelen en niet-GMO zonder fructose-glucosestroop, geen koolzaadolie en geen toegevoegde MSG.

Lip Lickin’ BBQ Saus

Gedistribueerd door Thomas Gourmet Foods, Lip Lickin’ BBQ Sauce wordt geleverd in twee sauzen op basis van tomaten en azijn: Bold &Spicy en Sweet &Smoky. Deze volledig natuurlijke barbecuesauzen bevatten geen vet of cholesterol en worden door het bedrijf als “glutenvrij” bestempeld, wat betekent dat ze minder dan 20 ppm zijn.

Bioville

Organicville-producten zijn gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die tests vereist om ervoor te zorgen dat producten onder de 10 ppm gluten vallen.

Deze producten zijn ook biologisch gecertificeerd (zoals je misschien al geraden hebt uit de naam). Organicville maakt twee verschillende barbecuesauzen: Original BBQ en Tangy BBQ. Het bedrijf gebruikt een glutenvrije azijn afkomstig van riet.

Jack Daniels BBQ Sauzen

Jack Daniels maakt een aantal glutenvrije smaken. Zoals de naam al doet vermoeden, krijgen deze barbecuesauzen hun uitgesproken smaak van een kleine hoeveelheid (1% van het recept) Jack Daniels whisky.

Kraft Heinz maakt Jack Daniels barbecuesaus, en hoewel er talloze smaken zijn, worden er slechts vier van hen – Full Flavor Smokey, Smooth Original, Extra Hot Habanero en Hot Pepper Steak Sauce – als veilig beschouwd voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie gevoeligheid, volgens de website van het bedrijf.

Sweet Baby Ray’s Gourmet Sauzen

Alle smaken van Sweet Baby Ray’s barbecuesaus zijn gelabeld glutenvrij onder de 20 ppm. Volgens de website van het bedrijf:

“Alleen producten die voldoen aan de FDA-norm voor glutenvrij worden als zodanig geëtiketteerd. Op dit moment zijn we bezig met het bijwerken van onze labels om deze standaard weer te geven. Raadpleeg de ingrediëntenvermelding op de etiketten van de verpakking of neem contact met ons op voor meer informatie. We hebben een programma opgezet om het gebruik van de verklaring “Glutenvrij” te ondersteunen. Onze producten worden vervaardigd in faciliteiten wide strenge programma’s om de naleving van het label te waarborgen.”

Sweet Baby Ray’s maakt negen verschillende smaken, die allemaal glutenvrij zijn gelabeld: Original, Honey, Hickory &Brown Sugar, Sweet ’n Spicy, Honey Chipotle, Sweet Vidalia Onion, Hawaiian, Raspberry Chipotle en Sweet Golden Mustard.

Stubbs Legendarische Bar-B-Q Sauzen

Stubbs biedt barbecuesaus in 10 smaken: Original, Simply Sweet Reduced Sugar, Sticky Sweet, Spicy, Sweet Heat, Smokey Mesquite, Smokey Brown Sugar, Sweet Honey &Spice, Hickory Bourbon en Dr Pepper.

Het bedrijf, dat naast zijn barbecuesauzen een verscheidenheid aan marinades en rubs maakt, zal zijn glutenvrije producten aangeven met een gecertificeerd glutenvrij label van de GFCO (testen tot onder de 10 ppm).

Een woordvoerder van het bedrijf meldt dat de gebruikte azijn afkomstig is van maïs. Als u een glutenreactie ervaart op bourbon en op andere gedistilleerde gluten op basis van granen, dan wilt u misschien de Hickory Bourbon-smaak vermijden, omdat deze een kleine hoeveelheid echte bourbon in de ingrediënten bevat.

BBQ Sauzen Zonder Gluten Ingrediënten

De volgende BBQ sauzen bevatten geen ingrediënten met gluten maar zijn niet gecertificeerd glutenvrij.

Bull’s-Eye BBQ Saus

Bull’s-Eye, dat acht verschillende barbecuesauzen maakt, is een merk van Kraft Heinz. Kraft Heinz zal alle glutenbevattende ingrediënten op zijn voedseletiketten bekendmaken, maar producten die niet expliciet als “glutenvrij” zijn gelabeld, kunnen tijdens de verwerking onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting. Daarom zijn ze mogelijk niet veilig voor degenen die gevoelig zijn voor sporen van gluten.

Hunt’s BBQ Saus

Hunt’s, een bedrijf van ConAgra Foods, produceert barbecuesaussmaken in Hickory Cracked Black Pepper, Mesquite Molasse en Cherrywood Chipotle, die geen van alle gluteningrediënten lijken te bevatten.

Volgens de website van ConAgra: “Voedingsmiddelen die zijn gevalideerd als glutenvrij, bevatten echter een ‘glutenvrije’ verklaring op het etiket. Andere producten bevatten mogelijk geen gluten, maar zijn nog niet geverifieerd als glutenvrij; deze producten zullen geen ‘glutenvrij’ statement bevatten.”

Daarom, aangezien Hunt’s BBQ Sauce niet glutenvrij is gelabeld door ConAgra, is het waarschijnlijk veiliger om dit product te vermijden als u bijzonder gevoelig bent, omdat u kunt worden blootgesteld aan glutenkruisbesmetting.

KC Meesterwerk

KC Masterpiece, dat barbecuesauzen, marinades en smaakmakers maakt, stelt op zijn website dat veel van zijn barbecuesauzen geen allergenen zoals tarwe, gerst of rogge in de ingrediënten bevatten en dat alle gluteningrediënten duidelijk op het etiket van de verpakking worden vermeld.

KC Masterpiece zal producten als “glutenvrij” bestempelen als ze de geplande tests doorstaan zodra het bedrijf aanvullende allergieprotocollen uitvoert. Het bedrijf geeft ook aan dat u altijd het etiket van het product dat u overweegt te kopen moet controleren om er zeker van te zijn dat het veilig is, vooral omdat productformuleringen kunnen veranderen.

Kraft Barbecue Saus

Dit is waarschijnlijk het meest alomtegenwoordige merk barbecuesaus in de schappen van de supermarkt. Kraft maakt zijn saus in 10 smaken, variërend van original tot sweet honey en slow simmered thick &spicy.

Kraft labelt niet veel producten als “glutenvrij”, maar zal specifiek alle tarwe-, gerst- of rogge-ingrediënten op zijn etiketten vermelden. Een product dat geen gluteningrediënten bevat, is echter niet noodzakelijkerwijs glutenvrij, omdat gluten kunnen binnensluipen door kruisbesmetting in de verwerking.

Trader Joe’s Biologische Kansas City Style BBQ Saus

Trader Joe’s vermeldt zijn Kansas City Style BBQ Sauce niet op zijn huidige glutenvrije lijst, dus je wilt deze waarschijnlijk vermijden, ook al lijkt het geen gluteningrediënten te bevatten.

Vermijd: Budweiser Barbecuesaus

Budweiser-sauzen zijn er in containers die er net zo uitzien als bierflesjes, wat op zichzelf al genoeg kan zijn om je af te weren. Als dat echter nog niet genoeg is, kijk dan eens naar de ingrediënten: deze sauzen bevatten budweiser-bier op basis van gerst. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft.

Een woord van bodymindspirit

Zoals je kunt zien, kun je niet zomaar een fles barbecuesaus pakken en aannemen dat het glutenvrij is. Glutenvrije barbecuesaus van merken als Sweet Baby Ray’s en Bone Suckin’ Sauce zijn echter verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om je eigen glutenvrije barbecuesaus te mengen (waardoor je totale controle hebt over de ingrediënten). Maar als je het gemak van een in de winkel gekochte saus wilt, moet je er een kunnen vindeny gemakkelijk.

 • Bone Suckin’ Saus
 • Jack Daniels BBQ Sauzen (enkele smaken)
 • Bioville
 • Stubbs Legendarische Bar-B-Q
 • Sweet Baby Ray’s Gourmet Sauzen
 • Lip Lickin’ BBQ Saus

Budweiser-sauzen zijn er in containers die er net zo uitzien als bierflesjes, wat op zichzelf al genoeg kan zijn om je af te weren. Als dat echter nog niet genoeg is, kijk dan eens naar de ingrediënten: deze sauzen bevatten budweiser-bier op basis van gerst. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft.