Glutenvrije babyvoeding

Glutenvrije babyvoeding
Babyvoeding

Dorling Kindersley / Getty Afbeeldingen


Er zijn verschillende redenen waarom je glutenvrije babyvoeding voor je baby of peuter wilt of nodig hebt. Ze kunnen al worden gediagnosticeerd met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid, ze kunnen een hoog risico lopen op een van die aandoeningen of op een andere auto-immuunziekte, of u kunt al een glutenvrije keuken voor uzelf of andere familieleden houden.

Ongeacht de redenering achter uw beslissing om babyvoeding te zoeken die geen tarwe-, gerst- of rogge-ingrediënten bevat, zijn er verschillende opties voor glutenvrije babyvoeding.

Glutenvrije babyvoeding

Sommige bedrijven maken helemaal geen glutenbevattende producten (uiteraard om het risico op glutenkruisbesmetting te minimaliseren), terwijl anderen slechts een handvol producten maken die Niet doen bevatten gluteningrediënten. Natuurlijk moet u uw eigen oordeel gebruiken over welke van deze het beste bij uw gezin past, afhankelijk van de gezondheid van uw kind en uw gezin.

Hier is de lijst met topfabrikanten van babyvoeding in de VS (in alfabetische volgorde), samen met wat elk bedrijf zegt over zijn glutenvrije status:

Beukennoot Babyvoeding

Beech-Nut, met zijn slogan “Echt voedsel voor baby’s”, produceert ongeveer een dozijn producten die gluten bevatten, allemaal van tarwe, volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf. De tarwebevattende producten zijn voornamelijk babygranen, hoewel er verschillende yoghurtmengsels zijn die ook tarwe bevatten, evenals een paar producten die muesli en een pot met zoete aardappel en gerst bevatten.

Alle tarwe-ingrediënten worden vermeld op het productetiket, zoals vereist door de Amerikaanse allergiewetgeving. De rest van de producten van Beech-Nut worden als glutenvrij beschouwd, hoewel ze op dezelfde apparatuur worden gemaakt als de glutenbevattende producten, vertelt de vertegenwoordiger me.

“De grondstofingrediënten die allergeen geassocieerd zijn, worden in een aparte opslagruimte bewaard om kruisbesmetting te voorkomen”, zegt de vertegenwoordiger. “We hebben een derde shift van medewerkers die zich toeleggen op het grondig reinigen van de productielijnen van begin tot eind. Vervolgens testen we op eventuele allergenenresten.”

Beech-Nut maakt ook een paar babyvoedingsproducten die havermout bevatten, die behoorlijk kruisbesmet kunnen zijn met glutenkorrels. Als je baby glutenvrij moet zijn, zou ik die producten ook vermijden.

De beste van de aarde

Earth’s Best biologische babyvoeding wordt gemaakt door een divisie van Hain Celestial Group, die ook eigenaar is van merken als Rice Dream en Arrowhead Mills. Het bedrijf maakt vier voedingsmiddelen (voornamelijk voor peuters) die het als glutenvrij beschouwt. Deze omvatten Veggie Nuggets, Chicken Nuggets, Broccoli en Cheese Nuggets en Peanut Butter Puffs. Deze producten, die niet gecertificeerd glutenvrij zijn, kunnen tot 20 delen per miljoen gluten bevatten.

Ella’s Keuken

Ella’s Kitchen, een ander biologisch babyvoedingsbedrijf, maakt een verscheidenheid aan baby- en peuterproducten, sommige met interessante smaken zoals Cool Coconutty Thai Curry met papaja en noedels en Lam + Cous Cous met mango’s en rozijnen.

Dit bedrijf biedt meer dan 110 producten die als glutenvrij worden beschouwd, waaronder eerste smaken, hoofdmaaltijden, snacks + hapjes, ontbijt en pudding. Ze zijn allemaal glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten, en je kunt ze identificeren op de website van Ella’s Kitchen, met behulp van het filter voor speciale diëten. De glutenvrije voedingsmiddelen worden geproduceerd op dezelfde apparatuur als de glutenbevattende voedingsmiddelen, met protocollen om glutenkruisbesmetting te beperken.

Gerber

Als je aan babyvoeding denkt, denk je misschien aan Gerber, een alomtegenwoordig merk van Nestlé. Gerber maakt een enorme verscheidenheid aan producten gericht op baby’s tot jonge kinderen. Volgens het bedrijf zal Gerber alle glutenbevattende ingrediënten duidelijk labelen en zal hij eventuele problemen met glutenkruisbesmetting ook op zijn etiketten noteren.

Ze zeggen: “Glutenbevattende ingrediënten (zoals tarwe, rogge en gerst) worden altijd vermeld in onze ingrediëntenverklaringen wanneer ze worden gebruikt als ingrediënten in onze producten. We labelen ook glutenbevattende ingrediënten uit indirecte bronnen (zoals wanneer contact optreedt tijdens het oogsten, produceren of transporteren van ingrediënten) als het eindproduct 20 ppm gluten of meer zou kunnen bevatten. “

U moet ervan uitgaan dat die Gerber-producten zonder gluteningrediënten of gelabelde glutenkruisbesmetting in dezelfde faciliteit en mogelijk op dezelfde apparatuur kunnen worden geproduceerd als glutenbevattende producten, hoewel Gerber een protocol heeft om allergenen tussen oplagen van producten op te ruimen.

Gerber gebruikt wel GMO ingredients voor veel van zijn producten, maar maakt ook een lijn die biologisch gecertificeerd is, zonder GMO-ingrediënten.

Happy Familiemerken

Deze lijn van “biologische superfoods” maakt producten voor baby’s, peuters en jongere kinderen. Bijna alle Happy Family-producten worden als glutenvrij beschouwd, hoewel een of twee (graanproducten) die geen gluteningrediënten bevatten, eigenlijk niet als glutenvrij worden beschouwd vanwege mogelijke glutenkruisbesmetting.

Over zijn granen zegt Happy Family: “Onze havermout- en meergranengranen bevatten niet expliciet tarwe, maar de granen die in de granen worden gebruikt, worden gemalen in dezelfde faciliteiten als tarwe malen. Daarom is er een klein potentieel voor kruisbesmetting en we hebben ervoor gekozen om ze niet als glutenvrij te bestempelen. Onze bruine rijstgranen zijn echter glutenvrij, omdat de granen in een aparte faciliteit worden verwerkt.”

Peter Rabbit Bio’s

Peter Rabbit Organics, een grillig genoemd, klein biologisch bedrijf, maakt fruitsnacks en vegetarische mengsels voor baby’s en peuters. Combinatiesmaken zijn mango, bananen en sinaasappels, plus boerenkool, broccoli en mango.

Het bedrijf labelt zijn voedingsmiddelen niet glutenvrij en maakt geen glutenvrije claims. Maar het bevat ook geen glutenbevattende ingrediënten in een van zijn producten (de ingrediënten op de boerenkool / broccoli / mangomix omvatten bijvoorbeeld biologische boerenkool, biologische broccoli, biologische banaan, biologische mango en citroensapconcentraat).

Volgens het bedrijf: “Tarwe (gluten) wordt momenteel verwerkt op dezelfde productielijn als Peter Rabbit Organics pouch-producten.”

Pruim Organics

Plum Organics, een dochteronderneming van Campbell Soup Company, is een Public Benefit Corporation – een bedrijf dat vrijwillig voldoet aan hogere normen voor bedrijfsdoel, verantwoording en transparantie. Dit betekent het bestrijden van ondervoeding door “het doneren van voedzaam biologisch voedsel en het bevorderen van voedingseducatie.” Het bedrijf heeft een supersmoothie van biologisch fruit, groenten en granen ontwikkeld om de voeding van kinderen die geen regelmatige gezonde maaltijden krijgen, te versterken.

Veel van Plum Organics baby- en peutervoeding bevatten geen gluteningrediënten. Een bijgewerkte lijst is beschikbaar op de website van het bedrijf.

Een vertegenwoordiger van het bedrijf waarschuwt echter: “Houd er rekening mee dat producten die geen gluteningrediënten bevatten, nog steeds processen en apparatuur kunnen delen met glutenbevattende ingrediënten en producten. Omdat consumentenveiligheid onze eerste zorg is, promoten we producten alleen als glutenvrij als we kunnen garanderen dat we voldoen aan onze normen op dit gebied.”

Een woord van bodymindspirit

Als je absoluut zeker wilt zijn van wat je je baby geeft, is het niet zo moeilijk om zelfgemaakte babyvoeding te maken. Als bonus weet je dat het glutenvrij is omdat het uit je eigen glutenvrije keuken komt.

Als je die stap niet wilt zetten, kun je vasthouden aan glutenvrije babyvoedingsproducten van: Earth’s Best, Ella’s Kitchen en Happy Baby Brands. Peter Rabbit Organics-producten lopen ook een zeer laag risico op glutenkruisbesmetting, ook al zijn ze niet specifiek als ‘glutenvrij’ bestempeld.