Glutenvrije allergie en sinusgeneeskunde

Glutenvrije allergie en sinusgeneeskunde
vrouw met allergieën in het veld

Altrendo Images / Getty Images


 • Advil Allergie en Sinus
 • Allegra
 • Benadryl
 • Claritin
 • Vick’s Sinex
 • Xyzal
 • Zyrtec

Het is niet ongebruikelijk dat mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid ook last hebben van seizoensgebonden allergieën of allergiesymptomen zoals netelroos. Wanneer u een glutenvrij dieet volgt, moet u ervoor zorgen dat alles wat u in uw lichaam stopt, inclusief medicatie, glutenvrij is.

Gelukkig zijn er tal van glutenvrije allergie- en sinusmedicijnen die vrij verkrijgbaar zijn.

Productlijn Gluten Status
Advil Allergie en Sinus Geen gluteningrediënten in producten
Allegra Geen gluteningrediënten in producten
Benadryl Eén glutenvrij product
Claritin Alle glutenvrije producten
Vick’s Sinex Sommige glutenvrije producten
Vick’s QlearQuil Sommige glutenvrije producten
Xyzal Geen gluteningrediënten in producten
Zyrtec Sommige glutenvrije producten

De Food and Drug Administration (FDA) vereist geen medicijnetiketten om aan te geven of een product gluten bevat.

Hoewel het volgende een lijst is met glutenvrije allergie- en sinusmedicijnen, moet u altijd voorzichtig zijn. Neem contact op met de fabrikant voordat u deze (of andere) producten gebruikt.

Advil Allergie en Sinus

Geen gluten ingrediënten. De fabrikanten stellen: “We kunnen niet garanderen dat Advil glutenvrij is. Hoewel gluten tijdens de productie niet aan onze producten wordt toegevoegd, kunnen we niet controleren of sporenhoeveelheden ervan terechtkomen in de grondstoffen die we van leveranciers krijgen.”

Er is geen glutenvrij gelabeld, winkelmerk equivalent voor Advil Cold &Sinus producten. Er zijn echter twee producten die u kunt vervangen, die elk de twee actieve ingrediënten in Advil Allergy Sinus bevatten. Beide medicijnen zijn gelabeld glutenvrij.

 • Target Omhoog & Omhoog ibuprofen tabletten (200mg ibuprofen)
 • Target Omhoog & Omhoog Sinus PE tabletten (30mg pseudo-efedrine HCI)

Allegra

Geen gluten ingrediënten

Allegra (voorheen een recept medication_ wordt gefactureerd als “24-uurs allergieverlichting.” Het komt binnen:

 • Allergie- en congestieformule (Allegra D)
 • Vloeistoffen en tabletten voor kinderen
 • Gelcaps
 • Tabletten

Het werkzame bestanddeel in Allegra volwassen tabletten en Allegra gelcaps is fexofenadine HCI (een antihistaminicum). De actieve ingrediënten in Allegra allergie en congestie zijn fexofenadine HCI en pseudo-efedrine HCI (een nasale decongestivum).

Volgens Chattem (de fabrikant van het product) bevat Allegra geen gluteningrediënten. Chattem is echter niet bereid om het product ‘glutenvrij’ te noemen.De fabrikant stelt dat:

“Omdat er geen gestandaardiseerd glutenvrij certificeringsproces is, is Allegra niet gecertificeerd als glutenvrij, maar geen van de ingrediënten is afgeleid van tarwe, gerst, spelt, haver of rogge.

Maïsgluten zijn aanwezig in het gepregelatiniseerde zetmeel; dit type gluten is echter geen gliadinegluten, waarvoor sommige mensen een gevoeligheid ontwikkelen.

Ten slotte bevat Allegra niet en is het niet afgeleid van zuivel, lactose, caseïne, eieren, jodium, pinda’s, schaaldieren, soja, taic, noten of wei.”

Benadryl

Eén glutenvrij product

Benadryl komt in drie volwassen formules. Slechts één wordt als glutenvrij beschouwd:

 • Allergie Kleurstofvrije Liquigels (25 mg difenhydramine HCl)

De andere twee formuleringen worden niet als glutenvrij beschouwd:

 • Allergy Plus Congestion Ultratab tabletten (25mg difenhydramine HCl, 10mg fenylefrine HCl)
 • Allergie Ultratab tabletten (25 mg difenhydramine HCl)

Volgens Benadryl-fabrikant McNeil Consumer Healthcare (een divisie van Johnson &Johnson) is het enige product dat als glutenvrij wordt beschouwd de Benadryl-kleurstofvrije vloeibare gels.

Sommige mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid zweren bij Benadryl als een vrij verkrijgbare remedie voor sommige van de symptomen die ze ervaren als ze per ongeluk gluten binnenkrijgen. Er is echter weinig bewijs dat Benadryl kan helpen deze glutengerelateerde symptomen te verlichten.

Claritin

Alle glutenvrije producten

Claritin (voorheen een voorgeschreven medicijn) is verkrijgbaar in verschillende formuleringen. Alle formuleringen worden als glutenvrij beschouwd:

 • 12-uurs reliëf (reditabs)
 • 24-uurs verlichting (tabletten, reditabs en liquigels)
 • 12-uurs en 24-uurs allergie plus congestie (tabletten)
 • Claritin voor kinderen

Al deze Claritin-producten bevatten de werkzame stof loratadine (5 mg of 10 mg, afhankelijk van het product), een antihistaminicum. Claritin-D bevat ook een nasaal decongestivum (pseudo-efedrinesulfaat, ofwel 120 mg of 240 mg, afhankelijk van het product).

Alle allergieproductformuleringen van Claritin zijn glutenvrij, volgens de fabrikant (Bayer HealthCare).

Producten die prominent zijn gemarkeerd als glutenvrije winkelmerkvervangers voor Claritin zijn onder meer:

 • Target Omhoog & Omhoog loratadine 10mg tabletten
 • Walgreens Wal-Itin loratadine 10mg tabletten

Vick’s Sinex

Sommige glutenvrije producten

Sinex decongestiva worden gemaakt door Vicks.

Glutenvrije Sinex producten zijn onder andere:

 • Sinex Hydraterende Ultrafijne Mist (oxymetazoline HCl 0,05%)
 • Sinex Geurvrije Ultrafijne Nevel (oxymetazoline HCl 0,05%)
 • Sinex Ernstige VapoCOOL Neusspray (oxymetazoline HCl 0,05%)

Sinex/QlearQuil producten die Niet doen verschijnen op de bovenstaande lijst worden niet beschouwd als glutenvrij door de fabrikant.

Xyzal

Geen gluten ingrediënten

Deze 24-uurs allergiemedicatie is een relatieve nieuwkomer op de markt voor vrij verkrijgbare allergiemedicijnen. Xyzal bevat de werkzame stof levocetirizine dihydrochloride, een antihistaminicum. Het product wordt geleverd in formuleringen voor volwassenen en kinderen.

“Geen van de ingrediënten bevat of is afgeleid van gerst, haver, rogge, spelt of tarwe. Aangezien er geen gestandaardiseerd glutenvrij certificeringsproces voor geneesmiddelen is, Xyzal Allergie 24HR tabletten zijn niet gecertificeerd als glutenvrij.”

— Chattem (fabrikant)

Voor consumenten met allergieën is het ook belangrijk op te merken dat de allergeeninformatie op Xyzal stelt dat het lactosemonohydraat uit verwerkte melk bevat.

Xyzal is vergelijkbaar met het allergiemedicijn Zyrtec, dat wel glutenvrije alternatieven heeft (zie hieronder).

Zyrtec

Sommige glutenvrije producten

Zyrtec (voorheen een voorgeschreven medicijn) wordt op de markt gebracht als een 24-uurs allergiemedicijn. Er zijn twee glutenvrije formuleringen:

 • Vloeibare gels
 • Zyrtec-D Allergie &Congestie

De volgende Zyrtec formuleringen zijn niet glutenvrij:

 • Volwassen tabletten
 • Tabletten oplossen

Het werkzame bestanddeel in de formule van Zyrtec is een antihistaminicum genaamd cetirizinehydrochloride. Zyrtec-D (de allergie plus congestieformule) voegt het nasale decongestivum pseudo-efedrine HCl toe.

Zowel de vloeibare gels als de Allergy &Congestion-formule zijn getest en bleken glutenvrij te zijn, volgens Johnson &Johnson.

Met betrekking tot de andere twee producten (Adult en Dissolve Tabs) stelt de fabrikant dat ze geen gluteningrediënten bevatten: “We gebruiken niet bewust glutenbevattende ingrediënten in een van onze Zyrtec-producten.”

Mogelijke glutenvrije winkelmerkvervangers voor Zyrtec zijn onder meer:

 • Target Omhoog & Omhoog cetrizine hydrochloride 10mg tabletten
 • Walgreens Wal-Zyr cetirizine hydrochloride 10mg tabletten

Een woord van bodymindspirit

Als u last heeft van allergieën, zult u opgelucht zijn om te ontdekken dat het niet moeilijk is om vrij verkrijgbare allergiemedicijnen te vinden die glutenvrij zijn. Er zijn glutenvrije opties voor elk merkallergiemedicijn (en bijna elke formulering) op de markt.

Wees echter voorzichtig bij het nemen van vrij verkrijgbare allergiegeneesmiddelen. Sommige kunnen slaperigheid veroorzaken, wat van invloed kan zijn op uw rijgedrag of andere activiteiten.

Houd er bovendien rekening mee dat sommige vrij verkrijgbare allergiemedicijnen dezelfde actieve ingrediënten bevatten als glutenvrije verkoudheids- en griepmedicijnen. Neem nooit meer dan de aanbevolen dosis en neem niet meer dan één product tegelijkertijd in zonder eerst met uw arts te praten.

7 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we factchecken en onze c bewarenontent nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar.

 1. Amerikaanse Food and Drug Administration. Medicijnen en gluten.

 2. Advil. Is Advil glutenvrij?

 3. Allegra. Veelgestelde vragen.

 4. ACS Chemie voor het Leven. Aanval van de gluten.

 5. Glutenvrije medicijnen. Geneesmiddelenlijst.

 6. Celiac.com. Is Claritin glutenvrij?

 7. Randall KL, Hawkins CA. Antihistaminica en allergie. Aust Prescr. 2018;41(2):41–45. DOI:10.18773/austprescr.2018.013


Door Jane Anderson

Jane Anderson is een medisch journalist en een expert in coeliakie, glutengevoeligheid en het glutenvrije dieet.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

De Food and Drug Administration (FDA) vereist geen medicijnetiketten om aan te geven of een product gluten bevat.

Hoewel het volgende een lijst is met glutenvrije allergie- en sinusmedicijnen, moet u altijd voorzichtig zijn. Neem contact op met de fabrikant voordat u deze (of andere) producten gebruikt.

“Omdat er geen gestandaardiseerd glutenvrij certificeringsproces is, is Allegra niet gecertificeerd als glutenvrij, maar geen van de ingrediënten is afgeleid van tarwe, gerst, spelt, haver of rogge.

Maïsgluten zijn aanwezig in het gepregelatiniseerde zetmeel; dit type gluten is echter geen gliadinegluten, waarvoor sommige mensen een gevoeligheid ontwikkelen.

Ten slotte bevat Allegra niet en is het niet afgeleid van zuivel, lactose, caseïne, eieren, jodium, pinda’s, schaaldieren, soja, taic, noten of wei.”

Volgens Benadryl-fabrikant McNeil Consumer Healthcare (een divisie van Johnson &Johnson) is het enige product dat als glutenvrij wordt beschouwd de Benadryl-kleurstofvrije vloeibare gels.

Alle allergieproductformuleringen van Claritin zijn glutenvrij, volgens de fabrikant (Bayer HealthCare).

Sinex/QlearQuil producten die Niet doen verschijnen op de bovenstaande lijst worden niet beschouwd als glutenvrij door de fabrikant.

“Geen van de ingrediënten bevat of is afgeleid van gerst, haver, rogge, spelt of tarwe. Aangezien er geen gestandaardiseerd glutenvrij certificeringsproces voor geneesmiddelen is, Xyzal Allergie 24HR tabletten zijn niet gecertificeerd als glutenvrij.”

— Chattem (fabrikant)

Zowel de vloeibare gels als de Allergy &Congestion-formule zijn getest en bleken glutenvrij te zijn, volgens Johnson &Johnson.