Glutenvrije alcohol

Glutenvrije alcohol
 • Glutenvrije opties
 • Bier, wijn en meer
 • Rum en Tequila
 • Graanalcohol
 • Gedistilleerde alcohol
 • Alternatieven
 • Mixdranken en likeuren

Veel verschillende soorten alcohol worden eigenlijk gemaakt met glutenkorrels, waaronder de meeste bieren en vele soorten sterke drank. Als u een glutenvrij dieet volgt, zorg er dan voor dat u alleen glutenvrije alcoholische dranken drinkt. Dit is moeilijker dan het waarschijnlijk klinkt, maar wanhoop niet – je hebt eigenlijk genoeg keuzes.

Glutenvrije opties

Het volgende is een blauwdruk voor alcohol die je kunt drinken

 • Vermijd bier tenzij het specifiek is gelabeld als ‘glutenvrij’.
 • Wijn en brandewijn zijn bijna altijd glutenvrij, maar controleer de ingrediënten op wijn- en wijncocktails met fruitsmaak, omdat die gluten kunnen bevatten. Blijf bij twijfel bij gewone wijn.
 • Sommige mensen die geen gluten kunnen consumeren, reageren op sterke drank die is gemaakt met glutenkorrels, waaronder wodka, whisky, bourbon en gin. Zoek naar sterke drank die is gedistilleerd uit iets anders dan tarwe, gerst of rogge. Volgens de FDA kunnen fabrikanten van gedistilleerde voedingsmiddelen en dranken hun producten als glutenvrij labelen.
 • Gewone rum en tequila’s zijn glutenvrij.
 • Harde cider is meestal (maar niet altijd) glutenvrij. Kies glutenvrije ciders om veilig te zijn.
 • Mixdranken zijn vooral problematisch omdat ze vaak glutenbevattende ingrediënten bevatten. Blijf bij twijfel bij mixers waarvan je weet dat ze glutenvrij zijn, zoals glutenvrije frisdrank of vruchtensap.

Bier, wijn, cider en sake

Witte wijn
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Als iemand met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid (of als iemand die om andere gezondheidsredenen een glutenvrij dieet volgt), moet je gluten in alle vormen vermijden. Vaak is de eerste keer dat dit probleem ter sprake komt, wanneer iemand je een biertje aanbiedt. Je bent je er misschien niet van bewust dat de overgrote meerderheid van bier is gemaakt van glutenkorrels – voornamelijk gerst, maar soms tarwe en rogge.

Al het conventionele bier is verboden terrein.

Glutenvrij bier

Fabrikanten zijn de afgelopen jaren begonnen met het produceren van een breed scala aan glutenvrij bier. Deze bieren zijn gemaakt van glutenvrije granen zoals sorghum, gierst en rijst.

Het is vaak mogelijk om Redbridge, een glutenvrij bier gemaakt door topbierfabrikant Anheuser-Busch, te vinden in restaurants en bars (vooral die ook een glutenvrij menu hebben). Andere populaire glutenvrije bieren zijn Bard’s, New Grist, New Planet en Greens.

Gluten-verwijderd bier

Zogenaamde “gluten-verwijderde” bieren worden ook op de markt gebracht voor degenen die glutenvrij zijn en merken bevatten zoals Omission en Estrella Damm Daura. Mensen die om gezondheidsredenen een glutenvrij dieet volgen, moeten echter op hun hoede zijn voor deze “gluten-verwijderde” bieren.

Deze zijn gemaakt van gerst die speciaal is behandeld met een enzym dat het gluteneiwit afbreekt – maar niet echt verwijdert. Experts hebben zich afgevraagd of glutentesten op deze bieren juist zijn en veel mensen melden slechte reacties op hen.

Wijn

Naast bier is gewone wijn veilig op een glutenvrij dieet. Maar als de wijn die u overweegt te drinken toegevoegde smaakstoffen bevat, zoals de fruitsmaken en kruiden die soms aan zoete dessertwijnen worden toegevoegd, moet u voorzichtig zijn en de ingrediënten dubbel controleren. Daarnaast bevatten wijnkoelers vaak gerstemout en zijn ze zeker niet glutenvrij.

Cider

Harde ciders, zoals ACE Cider, Crispin Cider en Woodchuck Cider, zijn glutenvrij. Andere bieralternatieven, waaronder moutdranken, harde limonade en energiedranken, bevatten echter gerstemout en zijn niet glutenvrij.

Sake

Sake kan problematisch zijn. Hoewel het is gemaakt van rijst (een glutenvrij graan), kan het sporen van gerst bevatten. Bovendien voegen sommige fabrikanten een kleine hoeveelheid alcohol gedistilleerd uit glutenkorrels toe aan hun sake-recepten. Als je sake wilt proberen, ga dan langzaam en zoek er een die is gelabeld Junmai of Junmai-shu, wat betekent dat het is gemaakt van pure rijst.

Rum en Tequila

Tequila
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Over het algemeen kun je rum veilig consumeren als je een glutenvrij dieet volgt. In bijna alle gevallen is rum glutenvrij. De weinige uitzonderingen op deze regel zijn enkele gearomatiseerde en gekruide rums. Als u van gearomatiseerde rum houdt, moet u contact opnemen met de fabrikant om te bepalen of een bepaald product glutenvrij is.

Hoewel pure rum glutenvrij is, moet je oppassen voor vooraf gemaakte mixen die bedoeld zijn om te worden gebruikt met rum, zoals die bedoeld zijn voor piña colada’s. Sommige hiervan bevatten gluteningrediënten als smaakstof. Nogmaals, neem contact op met de fabrikant als je twijfelt of maak je eigen piña colada’s helemaal opnieuw met kokosroom en ananas.

Tequila gemaakt op de traditionele manier, volledig van de blauwe agaveplant, is van nature glutenvrij. Sommige goedkopere merken worden echter beschouwd als “mixto” of niet helemaal van de blauwe agaveplant. Er is een kleine kans dat deze gluten kunnen bevatten. U moet contact opnemen met de fabrikant om dit te vragen.

“Mixto” tequila haalt minstens 51% van zijn suiker uit de blauwe agaveplant, maar kan de andere 49% uit andere fructose- en glucosebronnen halen.

Nu, om eerlijk te zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat een tequilafabrikant een gluteningrediënt zou gebruiken. Maar als je een overvloed aan voorzichtigheid wilt betrachten, blijf dan bij traditionele, 100% blauwe agave tequila. Ja, het is duurder, maar het is beter om veilig te zijn dan sorry als het gaat om je gezondheid.

Als de tequilafles niet “100 procent agave” vermeldt, dan is het mixto. Mixto tequila’s zullen niet worden bestempeld als ‘mixto’, ze zullen alleen ’tequila’ zeggen. Er zijn veel meer mixto tequila-merken in de schappen dan 100 procent blauwe agavemerken, dus je moet je zoektocht beginnen met het kijken naar tequila’s van de bovenste plank.

Graanalcohol

Whisky
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Veel verschillende soorten sterke drank, waaronder wodka, bourbon, gin en whisky, worden gemaakt door glutenkorrels te distilleren. Hoewel veel autoriteiten beweren dat alcoholische drankdestillatie alle gluteneiwitmoleculen verwijdert die verantwoordelijk zijn voor slechte glutenreacties, je moet je ervan bewust zijn dat sommige mensen ziek worden van gedistilleerde gluten op basis van alcohol op basis van granen. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan totdat je weet of je al dan niet tot degenen behoort die reageren.

Dit is wat de experts te zeggen hebben over het drinken van alcohol gedestilleerd uit glutenkorrels wanneer je coeliakie of glutengevoeligheid hebt:

 • De National Coeliakie Vereniging schrijft: “Gedistilleerde alcohol, zelfs als het is gemaakt van een glutenbevattend graan, zoals tarwe, rogge of gerst, wordt als glutenvrij beschouwd. Dit komt omdat als een alcohol wordt gedestilleerd, eiwitten uit de uitgangsmaterialen die het zetmeel of de suiker leverden, worden verwijderd in het distillatieproces.”

Gedistilleerde alcohol

In werkelijkheid heeft geen enkele studie daadwerkelijk overwogen of mensen met coeliakie en glutengevoeligheid veilig kunnen genieten van alcoholische dranken gedistilleerd uit glutenkorrels zonder schade. Een paar mensen met glutengevoeligheid hebben problemen gemeld met gin, whisky en op glutengraan gebaseerde wodka’s, terwijl anderen dat niet hebben gedaan.

Theoretisch zou destillatie (als het goed wordt gedaan) alle gluten moeten verwijderen. Maar niet alle makers van alcoholische dranken distilleren genoeg keren om hun dranken volledig te zuiveren. Bovendien voegen sommigen een beetje van de graan “puree” toe (die gluten bevat) na destillatie om kleur en smaak te verbeteren. En er is altijd de mogelijkheid van kruisbesmetting door glutenkorrels in de productiefaciliteit.

Er wordt gespeculeerd dat kleine fragmenten van het gluteneiwit de destillatie overleven – zelfs als het goed wordt gedaan – en dat het immuunsysteem van degenen die bijzonder gevoelig zijn voor gluten die fragmenten kan detecteren en reageren.

Het is ook mogelijk dat er iets anders in het graan zit – naast het gluteneiwit – dat destillatie overleeft en een reactie veroorzaakt bij gevoelige mensen.

Ongeacht de meningen van deskundigen over de veiligheid van alcoholproducten op basis van glutengraan, hebben sommige mensen anekdotisch gemeld dat ze ernstige glutensymptomen krijgen na het drinken ervan. Toch hebben geen studies aangetoond dat gedistilleerde dranken die worden gedistilleerd ernstige reacties veroorzaken. Dat gezegd hebbende, als je nieuw gediagnosticeerd bent, moet je voorzichtig te werk gaan om te bepalen of je alcoholische dranken gedistilleerd uit glutenkorrels kunt verdragen. Drink in eerste instantie niet veel en let goed op symptomen.

Een symptoom dat vaak wordt gemeld, is extreem snelle intoxicatie en vervolgens een kater die wild buiten proportie lijkt te staan met de hoeveelheid alcohol die je hebt geconsumeerd. Met andere woorden, als je brullend dronken wordt van een drankje op basis van glutengraan en de volgende dag de ergste kater hebt die je je kunt herinneren, kun je misschien geen alcohol op basis van glutengraan verdragen.

Alternatieven voor Gluten Grain-Based Alcohol

Nogmaals, glutenkorrels worden meestal gebruikt om wodka, whisky, bourbon, rogge en gin te produceren. Je moet dus drankjes vermijden die met al deze likeuren zijn gemaakt, tenzij je de drank in q kentuestion werd niet gemaakt van tarwe, gerst of rogge. Gelukkig zijn fabrikanten de afgelopen jaren opgestaan om een breed scala aan alcohol aan te bieden – waaronder wodka, whisky en gin – die niet zijn gemaakt van glutenkorrels:

 • Glutenvrije wodka-opties gemaakt van aardappelen, druiven, suikerriet en maïs. Populaire merken zijn Chopin, Tito’s en Luksusowa.
 • Gin wordt meestal gemaakt van een combinatie van ingrediënten, waaronder glutenkorrels. Glutenvrije opties zijn moeilijk te vinden. Probeer te zoeken naar Cold River Gin, Monopolowa Dry Gin of Schramm Organic Gin, die allemaal uitsluitend van aardappelen zijn gemaakt.
 • Bijna alle whisky is gemaakt van gerst, maar er is één merk dat is gemaakt van sorghum in een glutenvrije faciliteit – Queen Jennie Whiskey van Old Sugar Distillery in Madison, Wis.
 • Bourbon is even problematisch voor degenen die reageren op alcohol gedistilleerd uit glutenkorrels. Als je het kunt vinden, probeer dan Hudson Baby Bourbon die is gemaakt van 100 procent maïs.

Mixdranken en likeuren

Helaas bevatten veel soorten likeur alcohol op basis van gluten, wat betekent dat veel mixdranken verboden zijn, tenzij u glutenvrije alternatieven kunt vinden. In feite zijn de meest populaire cordials en likeuren, zoals Godiva Chocoladelikeur, gemaakt met gluteningrediënten en gedistilleerde graanalcohol gemaakt van tarwe of gerst.

De website voor koffie-gearomatiseerde likeur Kahlua stelt: “De processen van distillatie moeten graaneiwitten uit gedistilleerde dranken elimineren en daarom zijn gedistilleerde dranken acceptabel voor een glutenvrij dieet. We voegen geen bekende gluteningrediënten toe in Kahlua Original of de Kahlua-smaken.” Baileys Original Irish Cream heeft deze officiële verklaring op hun website: “Baileys wordt geproduceerd met ingrediënten die geen gluten bevatten, maar we kunnen niet garanderen dat het product glutenvrij is.”

Drambuie is gemaakt van gluten graan-gebaseerde scotch whisky plus honing en wordt beschouwd als glutenvrij door de fabrikant. Zelfs likeuren met fruitsmaak en andere producten bevatten vaak “neutrale” alcohol gedistilleerd uit glutenkorrels (meestal tarwe).

Cointreau, een sinaasappellikeur, is een uitzondering op deze regel. Het wordt gemaakt door sinaasappelschillen te distilleren. Grand Marnier, een andere likeur met sinaasappelsmaak die is gemaakt van cognac en cognac, is ook een glutenvrij likeuralternatief. Op wodka gebaseerde cocktails kunnen ook een veilige gok zijn, omdat de meeste bars ten minste één wodka op basis van aardappel bevatten. Zorg er wel voor dat alle gebruikte mixers ook glutenvrij zijn.

Al het conventionele bier is verboden terrein.

“Mixto” tequila haalt minstens 51% van zijn suiker uit de blauwe agaveplant, maar kan de andere 49% uit andere fructose- en glucosebronnen halen.

Er wordt gespeculeerd dat kleine fragmenten van het gluteneiwit de destillatie overleven – zelfs als het goed wordt gedaan – en dat het immuunsysteem van degenen die bijzonder gevoelig zijn voor gluten die fragmenten kan detecteren en reageren.