Glutenvrij dineren in Disney Parken

Glutenvrij dineren in Disney Parken
DisneyWorld

Joe Raedle / Getty Images


  • Plan van tevoren
  • Specificeer “Glutenvrij”
  • Praat met de chef-kok
  • Spreek met een manager

Voor familievakanties kan het moeilijk zijn om een reis naar Walt Disney World in Orlando, Florida of naar Disneyland California in Anaheim te overtreffen. Maar je weet misschien niet dat Disney zich richt op gasten met speciale diëten en een glutenvrije eetervaring biedt die bijna volledig stressvrij is. Werkelijk.

Als je typische pretparkgerechten van pizza en frietjes verwacht, zul je het zeker vinden, maar je zult glutenvrije versies van die voedingsmiddelen vinden in dezelfde quick-serve restaurants, compleet met glutenvrije broodjes voor je hamburgers en frietjes gekookt in speciale friteuses.

Je kunt ook luxe dineren met een verscheidenheid aan verschillende keukens – denk aan Aziatisch, Midden-Oosters, Polynesisch en Afrikaans, samen met Italiaanse, Japanse en Franse – plus familiegerichte buffetten waar je wordt begroet door Winnie de Poeh of Mickey Mouse zelf.

In elk restaurant zorgt een chef-kok of manager ervoor dat uw maaltijd vrij is van gluten en andere allergenen die u opgeeft. Toch vergt succesvol glutenvrij Disney-dineren enige voorbereiding vooraf. Hier is mijn lijst met tips om uw reis aangenamer te maken.

Plan uw glutenvrije Disney-restaurantkeuzes ver van tevoren

Maanden van tevoren beslissen waar je op vakantie gaat eten, kan de spontaniteit doden, maar coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid en je zorgen maken over glutenvrij eten, hebben de neiging om dat toch te doen.

Je moet echt vooruit plannen, vooral in de drukste tijden van het jaar – de beste restaurants en de meest populaire eetervaringen, zoals Be Our Guest in Disney World’s Magic Kingdom, raken heel snel vol. Bijna elk restaurant met bediening aan tafel heeft verschillende glutenvrije keuzes en de chef-koks in de meest luxe restaurants maken bijna alles op het menu glutenvrij.

Om het meeste uit uw glutenvrije Disney-vakantie te halen, bestudeert u de restaurantkeuzes en maakt u uw reserveringen voor restaurants aan tafel twee tot drie maanden voor uw reis – langer als u op piekmomenten gaat, zoals tijdens de voorjaarsvakantie of begin juli.

Geef “Glutenvrij” op bij het maken van Disney Restaurant Reserveringen

U kunt online of telefonisch reserveren voor Disney World op (407) 939-3463. Voor Disneyland, bel (714) 781-3463.

Als u telefonisch reserveert, zorg er dan voor dat u het castlid vertelt dat u glutenvrij voedsel nodig heeft en vermeld eventuele andere allergieën of intoleranties die u heeft. Het websiteformulier voor Disney World biedt een selectievakje om uw glutenvrije en andere vereisten te noteren.

Iedereen met een speciaal verzoek (zoals een glutenvrije verjaardagstaart) of met meerdere allergieën moet contact opnemen met Disney’s Special Dietary Requests-medewerkers op Special.Diets@Disneyworld.com nadat ze al hun dinerreserveringen hebben gemaakt, maar meer dan 14 dagen voorafgaand aan hun eerste reservering. Merk op dat je dit niet alleen hoeft te doen om glutenvrij voedsel te krijgen, of zelfs om glutenvrij voedsel te krijgen dat ook vrij is van een ander allergeen, zoals zuivel of soja.

Praat in het restaurant rechtstreeks met de chef-kok

Wanneer u aankomt bij een Disney-restaurant aan tafelservice, moet de persoon die u zit uw glutengevoeligheid op uw reserveringskaart noteren (zo niet, zorg er dan voor dat u uw server vertelt dat u een voedselintolerantie heeft).

Veel Disney-restaurants hebben nu allergiemenu’s en je kunt hier veilig bestellen zolang je geen vervangingen aanvraagt. Als u echter iets wilt dat niet op het allergiemenu staat of als u een vervanging wilt, kunt u altijd met de chef-kok praten – vraag het gewoon aan uw server. Bovendien, als je je zorgen maakt over het eten of het menu, raad ik aan om met de chef-kok te praten.

Disney-chefs begrijpen gluten en waar het zich kan verbergen, dus je kunt ze vertrouwen als ze zeggen dat iets veilig is. Wees ook niet bang om te vragen om items die niet op het menu staan – de chef-koks zijn blij om vervangingen te maken en zelfs geheel nieuwe gerechten te maken.

Als je aan een buffet eet, neemt de chef-kok je mee door de rij om aan te geven wat je wel en niet kunt eten. Als het eten rechtstreeks van het buffet je nerveus maakt, zal de chef-kok je rechtstreeks uit de keuken brengen wat je wilt, waardoor mogelijke glutenkruisbesmetting van andere gasten wordt vermeden.

Voor glutenvrije kinderen kun je bijna altijd een hamburger of een hotdog krijgen met een glutenvrij broodje, plus ijs of een glutenvrije brownie als dessert. Veel restaurants bieden ook pizza aan, en in Storytellers Café in het Grand Californian Hotel in Disneyland kun je je eigen pizza maken pizza met een glutenvrije korst.

Bij Counter Service Locaties, Deal Met een Manager

De meeste grote balieservicelocaties bij Disney hebben verschillende glutenvrije opties. Voordat u echter in de parken aankomt, kunt u contact opnemen met de afdeling guest relations van Disney voor een lijst met glutenvrije voedingsmiddelen die beschikbaar zijn. Als u naar Walt Disney World reist, belt u (407) 824-5967 of e-mailt u specialdiets@disneyworld.com. Voor Disneyland, bel het reserveringsnummer, (714) 781-3463. U kunt ook lijsten ophalen bij de guest relations-kantoren die zich net in elk park bevinden.

Wanneer u voor het eerst aankomt bij een balieservicelocatie, moet u de kassier vragen om het allergiemenu. Als uw bestelling ingewikkeld is of als u vragen heeft, moet u vragen om met een manager te spreken, die uw bestelling rechtstreeks zal afhandelen.

Misschien wilt u uw maaltijden plannen voor vrije tijden en onthouden dat het proces langer kan duren dan het krijgen van “gewoon” voedsel.

De meeste parken hebben tal van opties voor maaltijden en snacks, hoewel je het meeste geluk hebt op grotere locaties. Ik heb ontdekt dat de hamburgers en hotdogs glutenvrij zijn (maar zorg ervoor dat je dit dubbel controleert), en de meeste locaties hebben glutenvrije broodjes voor die. De ijskarren hebben bijna altijd ook een glutenvrije selectie (Dole Whip, een favoriete bevroren traktatie in verschillende parken, is glutenvrij).

De balieservicelocaties hebben meestal een speciale friteuse voor hun frietjes en kunnen mogelijk sommige ingrediënten vervangen of verwijderen (bijvoorbeeld een salade maken zonder croutons of Chinese noedels). Ook hebben de meeste voorverpakte glutenvrije brownies en koekjes op voorraad.

Glutenvrij dineren bij Disney vergt wel wat planning vooraf, net als overal. Maar de parken en resorts bieden meer keuzes voor glutenvrij voedsel en traktaties dan je waarschijnlijk op veel andere plaatsen zult vinden , wat kan zorgen voor een geweldige glutenvrije vakantie.

Om het meeste uit uw glutenvrije Disney-vakantie te halen, bestudeert u de restaurantkeuzes en maakt u uw reserveringen voor restaurants aan tafel twee tot drie maanden voor uw reis – langer als u op piekmomenten gaat, zoals tijdens de voorjaarsvakantie of begin juli.

Disney-chefs begrijpen gluten en waar het zich kan verbergen, dus je kunt ze vertrouwen als ze zeggen dat iets veilig is. Wees ook niet bang om te vragen om items die niet op het menu staan – de chef-koks zijn blij om vervangingen te maken en zelfs geheel nieuwe gerechten te maken.

Misschien wilt u uw maaltijden plannen voor vrije tijden en onthouden dat het proces langer kan duren dan het krijgen van “gewoon” voedsel.