Glutenvrij bruine rijstbrood Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Glutenvrij bruine rijstbrood Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Glutenvrije bruine rijstbrood voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Glutenvrij bruine rijstbrood is een soort brood gemaakt met bruine rijstmeel en tapiocameel als hoofdingrediënten. Andere ingrediënten kunnen lijnzaad of chiazaden, plantaardige olie of saffloerolie en xanthaangom (een veelgebruikt verdikkingsmiddel) zijn. Het bevat waarschijnlijk ook een zoetstof zoals suiker, honing of agave.

Glutenvrij bruine rijstbrood kan thuis worden gemaakt of het kan online en in sommige supermarkten worden gekocht. Het bekendste merk is Food for Life, een bedrijf dat een verscheidenheid aan gebakken goederen maakt die tegemoetkomen aan mensen die op zoek zijn naar producten om gezondheidsdoelen of specifieke voedingsbehoeften aan te pakken.

Glutenvrij bruine rijstbrood kan een beroep doen op mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid en de voorkeur geven aan een brood gemaakt met volkorenmeel.

Glutenvrije bruine rijstbrood Voedingsfeiten

De volgende voedingsgegevens worden verstrekt door de USDA voor één snee (43 g) glutenvrij bruine rijstbrood gemaakt door Food for Life.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 2,5 g
 • Natrium: 90 mg
 • Koolhydraten: 18g
 • Vezel: 2g
 • Suikers: 2g
 • Eiwit: 2g

Koolhydraten

Er zitten 100 calorieën en ongeveer 18 gram koolhydraten in één sneetje glutenvrije bruine rijstbrood (43 gram) gemaakt door Food for Life. Er zitten ook 2 gram vezels en 2 gram suiker in die portie van één plak. De USDA merkt op dat één gram suiker wordt toegevoegd suiker. De rest van de koolhydraten in dit brood is zetmeel.

Houd er rekening mee dat als u uw eigen thuis maakt, de plakgrootte kan variëren, evenals de voeding, afhankelijk van de exacte ingrediënten die u hebt gebruikt. De USDA vermeldt bijvoorbeeld de grootte van één snee glutenvrij bruine rijstbrood (geen merk vermeld) als slechts 25 gram. Dat plakje bevat 77 calorieën, 12,3 g koolhydraten, 1,2 g vezels en 2,5 g suiker.

De glycemische index van glutenvrij bruine rijstbrood is niet bekend. Andere soorten rijstbrood hebben een glycemische index variërend van 61 tot 72 waardoor ze gemiddeld tot hoog glycemisch voedsel zijn.

Vetten

Volgens de USDA bevat glutenvrij bruine rijstbrood 2,3 gram vet in een sneetje van 25 gram. Volgens voedingsinformatie van de Food for Life-website bevat één snee van hun brood 2,5 gram vet met nul gram afkomstig van verzadigd vet of transvet.

Eiwit

Een enkele snee glutenvrije bruine rijstbrood bevat waarschijnlijk ongeveer 2 gram eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Glutenvrij bruine rijstbrood is een uitstekende bron van mangaan, een mineraal dat in het lichaam wordt gebruikt om sterke botten, gezonde voortplanting, bloedstolling en een sterk immuunsysteem te behouden.Het brood levert 0,8mg of 35% van de dagwaarde. Het is ook een uitstekende bron van zink (3 mg of 25% van de dagelijkse waarde) en een goede bron van ijzer en niacine.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel glutenvrij bruine rijstbrood niet specifiek is bestudeerd, kunnen de ingrediënten – of het gebrek aan bepaalde ingrediënten – in dit brood voor sommige mensen nuttig zijn.

Meestal in overeenstemming met veganistische en vegetarische diëten

Veel typische broodproducten in de winkelschappen zijn gemaakt met zuivelingrediënten, waaronder melk, caseïne of eieren. Het glutenvrije bruine rijstbrood van Food For Life bevat die ingrediënten echter niet en zou gemakkelijk op te nemen zijn in een veganistisch of vegetarisch eetplan.

Als je van plan bent om dit soort bruine rijstbrood thuis te maken, zorg er dan voor dat je het recept controleert voordat je begint. Sommige kunnen melk of vetvrij droog melkpoeder bevatten.

Veilig voor mensen met coeliakie

Volgens een studie gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding, consumeren veel mensen die regelmatig een glutenvrij dieet volgen voldoende gluten om symptomen te veroorzaken en darmschade te veroorzaken. De schatting is dat ongeveer 25% tot 30% van de mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet expos zijned tot gluten.

Het beschikbaar hebben van commerciële producten met een glutenvrij label maakt het gemakkelijker voor degenen die dit dieet volgen om het voedsel te vinden dat ze nodig hebben om een goede gezondheid te ondersteunen.

Kan helpen het immuunsysteem te stimuleren

Het zink dat wordt geleverd door een snee glutenvrije bruine rijstbrood kan helpen om bacteriën en virussen af te weren. In feite wordt zink aangetroffen in veel koude zuigtabletten en vrij verkrijgbare koude remedies.

De ADH voor zink is 8 mg (voor vrouwen) en 11 mg (voor mannen). Als je een broodje hebt met twee sneetjes bruine rijst glutenvrij brood gemaakt, consumeer je 6 mg zink. Er is enig onderzoek dat suggereert dat zink de ernst en duur van verkoudheidssymptomen kan verminderen, hoewel de resultaten inconsistent zijn. Het meeste positieve bewijs dat zink koppelt aan verminderde verkoudheidssymptomen heeft zink in zuigtabletten onderzocht.

Kan helpen bij het voorkomen van ijzertekort

Een enkele snee glutenvrije bruine rijstbrood levert 2 mg ijzer. Een typische portie (twee plakjes) levert 4 mg ijzer. De ADH voor ijzer (voor volwassenen) varieert van 8 tot 18 milligram, afhankelijk van leeftijd en geslacht (de ADH voor zwangere vrouwen is hoger).

De meeste mensen in de VS krijgen genoeg ijzer. Maar sommige groepen lopen een hoger risico op ijzertekort, waaronder vrouwen met zware menstruatie, zwangere vrouwen, frequente bloeddonoren en mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals kanker. Het opnemen van voedingsmiddelen die ijzer leveren, kan hen helpen aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Allergieën

Volgens Food for Life is hun glutenvrije bruine rijstbrood geformuleerd voor mensen met speciale voedingsbehoeften. Daartoe hebben ze veel topallergenen geëlimineerd, waaronder eieren, tarwe en zuivel.

Rijstallergieën komen niet vaak voor, hoewel er enkele beperkte meldingen zijn van allergische reacties bij kinderen. Er is ook een aandoening die voedseleiwit-geïnduceerde enterocolitissyndroom (FPIES) wordt genoemd waarvoor granen (waaronder rijst, gerst, haver) een veel voorkomende trigger zijn.

Volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology kunnen de meest ernstige vormen van FPIES een daling van de energie, een verandering in lichaamstemperatuur en een lage bloeddruk veroorzaken die ziekenhuisopname vereist. FPIES wordt gevonden bij kinderen en is meestal ontgroeid door de leeftijd van 3 of 4. Als u een allergie vermoedt, neem dan altijd contact op met uw zorgverlener om een gepersonaliseerde diagnose te krijgen.

Bijwerkingen

Er zijn enkele onderzoekers geweest die hun bezorgdheid hebben geuit over arseenniveaus in rijst. Van bruine rijst is bekend dat het hogere niveaus heeft dan witte rijst omdat arseen zich ophoopt in de zemelen, de harde buitenste laag van de bruine rijstkorrel.

Blootstelling is van het grootste belang bij kinderen en zwangere vrouwen. De Amerikaanse Food and Drug Association heeft echter benadrukt dat de inname van arseen op de niveaus in rijst naar verwachting geen acute of onmiddellijke gezondheidseffecten zal hebben.

Variëteiten

Glutenvrij bruine rijstbrood is in sommige winkels te vinden, maar er zijn ook verschillende recepten online beschikbaar. Recepten variëren een beetje – sommige gebruiken honing als zoetstof en sommige gebruiken tafelsuiker. De meeste bevatten tapiocameel samen met bruine rijstmeel, maar een paar bevatten alleen bruine rijstmeel als het primaire ingrediënt.

Wanneer het het beste is

Dit type brood is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkten die het op voorraad hebben. Je vindt het in het vriesgedeelte van de supermarkt.

Opslag en voedselveiligheid

Volgens het bedrijf wordt Food For Life glutenvrij bruine rijstbrood verkocht als diepvriesproduct en ligt het gegarandeerd tot twaalf maanden in de vriezer. Het bedrijf stelt voor dat u alleen het brood verwijdert dat u van plan bent op korte termijn te gebruiken en de rest bevroren te houden. Als het in de koelkast wordt bewaard, blijft het waarschijnlijk twee weken vers. Bewaard bij kamertemperatuur, zal het ongeveer vijf dagen houdbaar zijn.

Hoe zich voor te bereiden

Er zijn talloze manieren om van je glutenvrije bruine rijstbrood te genieten. Natuurlijk is het maken van een broodje het meest voorkomende gebruik, maar je kunt het ook gebruiken voor glutenvrije wentelteefjes of een heerlijke en hartige vulling. Maak het af met avocado en eieren voor een stevige ochtendmaaltijd of maak croutons met je brood en geniet ervan bovenop je favoriete salade of soep.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 2,5 g
 • Natrium: 90 mg
 • Koolhydraten: 18g
 • Vezel: 2g
 • Suikers: 2g
 • Eiwit: 2g

Het beschikbaar hebben van commerciële producten met een glutenvrij label maakt het gemakkelijker voor degenen die dit dieet volgen om het voedsel te vinden dat ze nodig hebben om een goede gezondheid te ondersteunen.