Gluten- en zuivelvrij dieet: aan de slag en tips

Gluten- en zuivelvrij dieet: aan de slag en tips
Vrouw die voedingsetiket van voedsel leest

Getty Images / d3sign


 • Wat is Gluten?
 • Wat is Zuivel?
 • Wie kan profiteren van een gluten- en zuivelvrij dieet
 • Hoe een gluten- en zuivelvrij dieet te volgen
 • Veelgestelde vragen

Hoewel het lijkt alsof bijna iedereen gluten of zuivel uit zijn dieet elimineert, kunnen er echte gezondheidsredenen zijn om beide te nixen. Niet alleen dragen gluten en zuivel veel voor aan onaangename bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel, gas en indigestie, maar mensen kunnen ook verlichting voelen van allergieën, gevoeligheden of ontstekingsremmende aandoeningen door deze voedingsmiddelen te vermijden.

Wanneer u zowel gluten als zuivel moet weggooien, betekent dit dat u veel voedingsmiddelen moet verwijderen die nietjes in uw dieet kunnen zijn en een aantal belangrijke voedingsstoffen bevatten. Dit betekent ook een grotere uitdaging bij het uit eten gaan, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Voordat u volledig afscheid neemt van macaroni en kaas, spreekt u met een zorgverlener en hoort u wat de experts te zeggen hebben over de noodzaak om zowel gluten als zuivel te elimineren en hoe u dit veilig kunt doen.

Wat is Gluten?

Gluten is een groep eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals gerst, tarwe en rogge. Twee eiwitten die vaak in tarwe worden aangetroffen, zijn glutenine en gliadine. Deze eiwitten geven granen hun karakteristieke zachte en taaie textuur. Gluteneiwitten in brood vormen een elastisch netwerk dat zich uitstrekt, waardoor brood kan rijzen.

Welke voedingsmiddelen bevatten gluten?

Gluten worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen om hun textuur te verbeteren en vocht vast te houden. Sommige voedingsmiddelen die gluten bevatten, zijn brood, tarwezemelen, farro, couscous, pasta, tarwekiemen, sommige vegetarische hamburgers, gebak, sojasaus, jus, bier en bepaalde soorten wijn en sterke drank, en sommige bewerkte vleessoorten.

Haver is inherent glutenvrij, maar wordt vaak verwerkt en vervoerd met apparatuur die ook wordt gebruikt voor tarwe, wat kan leiden tot besmetting. Je kunt glutenvrije haver gemakkelijk vinden, wat betekent dat ze zijn verwerkt op apparatuur die vrij is van gluten.

Wie moet gluten vermijden?

Hoewel gluten voor de meeste mensen veilig is om te eten, kunnen bepaalde medische aandoeningen een glutenvrij dieet vereisen. Onderzoek toont aan dat gluten een lekkende darm kunnen veroorzaken. Wanneer u gluten eet, geeft het een soort eiwit af dat zonuline wordt genoemd in de dunne darm. Zonulin signaleert de tight junctions in de darmwand om te openen. Bij gezonde personen herstellen de tight junctions zich normaal gesproken na een maaltijd en worden ze niet beïnvloed door schade.

Bij personen met coeliakie, glutenintolerantie, tarweallergieën of bepaalde auto-immuunziekten zijn de tight junctions echter niet in staat om zichzelf te herstellen en open te blijven, wat leidt tot een lekkende darm. Gluten moeten mogelijk worden vermeden om de integriteit van de darmwand te behouden en ongemakkelijke gastro-intestinale symptomen te voorkomen.

Wat is Zuivel?

Zuivel omvat voedingsmiddelen gemaakt van of met de melk van koeien, schapen, geiten of buffels.

Welke voedingsmiddelen bevatten zuivel?

Voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt, kaas, kefir, ijs, boter, zure room, roomkaas, ghee, weiproducten en caseïne worden allemaal als zuivel beschouwd. Zuivel is een uitstekende bron van eiwitten en vele vitaminen en mineralen, waaronder calcium, vitamine D, vitamine B12, fosfor en magnesium.

Wie moet zuivel vermijden?

Allergieën voor zuivel kunnen lactose-intolerantie en melkeiwitallergieën omvatten, of allergieën voor caseïne of wei. Lactose is de suiker die van nature voorkomt in zuivel en lactase is het enzym dat wordt geproduceerd door cellen in de dunne darm die lactose afbreekt.

Lactose-intolerantie is een veel voorkomende aandoening waarbij mensen een verminderd vermogen hebben om lactose te verteren, wat kan leiden tot diarree, gas, misselijkheid, maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Personen met een melkeiwitallergie, wat betekent dat ze allergisch zijn voor wei of caseïne, kunnen netelroos, jeuk, zwelling van de lippen, mond, tong en keel, niezen, hoesten of piepende ademhaling ervaren.

Wie kan profiteren van een gluten- en zuivelvrij dieet

Hoewel het niet algemeen wordt aangegeven, zijn er enkele populaties die baat kunnen hebben bij het volgen van een gluten- en zuivelvrij dieet.

Mensen met allergieën of gevoeligheden

Als u bent gediagnosticeerd met zowel een melk- als tarweallergie, is het noodzakelijk dat u alle zuivel- en tarwebevattende voedingsmiddelen vermijdt. Coeliakie is het meest ernstigDe vorm van glutenintolerantie omdat het kan leiden tot schade aan het spijsverteringsstelsel als gluten niet worden vermeden. Een mildere vorm van glutenintolerantie staat bekend als niet-coeliakie glutengevoeligheid en kan symptomen van een opgeblazen gevoel, diarree, maagpijn, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Mensen met coeliakie moeten mogelijk ook het melkeiwit caseïne vermijden. Caseïne is vergelijkbaar met het gliadine-eiwit dat in gluten wordt aangetroffen. In een klein aantal gevallen kan het lichaam caseïne verwarren met gluten en meer ontstekings- en spijsverteringssymptomen veroorzaken. Het elimineren van zowel gluten als zuivel kan nodig zijn voor mensen met coeliakie, hoewel het niet voor iedereen is.

Mensen met inflammatoire aandoeningen

Onderzoek wijst op de rol van gluten en zuivel bij het bevorderen van ontstekingen in het lichaam. Symptomen van bepaalde ontstekingsaandoeningen kunnen worden verzacht door een gluten- en zuivelvrij dieet te volgen.

Reumatoïde artritis is een auto-immuun- en ontstekingsziekte waarbij het immuunsysteem gezonde cellen in het lichaam aanvalt en pijnlijke ontstekingen veroorzaakt, voornamelijk in de gewrichten. In één studie met 40 patiënten met langdurige reumatoïde artritis werd het effect van een eliminatie van gluten en zuivel gedurende 3 maanden bestudeerd. Na 3 maanden namen het aantal leukocyten en neutrofielen en de niveaus van C-reactief proteïne, alle kritieke markers van ontsteking, af. De resultaten suggereren dat personen met reumatoïde artritis die gluten en zuivel vermijden, een betere controle over ontstekingen kunnen hebben.

Een andere ontstekingsaandoening omvat Hashimoto’s thyroiditis, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast en een veel voorkomende oorzaak is van hypothyreoïdie. Hoewel medisch beheer met schildklierhormoonvervanging effectief is, blijven veel mensen symptomen ervaren. Het auto-immuunprotocol is een gefaseerd eliminatiedieet waarvan is aangetoond dat het de symptomen van Hashimoto vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.

Opgenomen in het auto-immuunprotocol is het vermijden van gluten en zuivelproducten. Studies tonen aan dat personen die het dieet volgen een statistisch significante afname van ontstekingen en veranderingen in het aantal witte bloedcellen hebben. Het elimineren van gluten en zuivel kan effectief zijn in het verminderen van de symptoomlast van Hashimoto’s thyroiditis.

Ten slotte is het prikkelbare darmsyndroom (PDS) een veel voorkomende aandoening die de maag en darmen aantast en wordt geassocieerd met ongemakkelijke spijsverteringssymptomen zoals krampen, buikpijn, opgeblazen gevoel, gas, diarree, constipatie of beide. Het low-FODMAP-dieet, een eliminatiedieet dat fermenteerbare koolhydraten uitsluit die symptomen veroorzaken bij personen met PDS, blijkt de ernst van de symptomen te verminderen.

Het fodmap-arme dieet omvat de eliminatie van bijna alle gluten en zuivelproducten. Onderzoek toont aan dat hoewel het vermijden van gluten en zuivel alleen niet van IBS-symptomen afkomt, er een statistisch significante vermindering is van een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Kinderen met nefrotisch syndroom

Steroïde-resistent nefrotisch syndroom (SRNS) is een belangrijke oorzaak van nierziekte in het eindstadium bij kinderen. Nierziekte treft 10% van de wereldbevolking en faalt vaak de behandeling met standaard immunosuppressie. Er is meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een gluten- en zuivelvrij dieet bij kinderen met SRNS op het verbeteren van de resultaten. Eén studie volgde 16 patiënten in de leeftijd van 1-21 jaar, terwijl een gluten- en zuivelverwijderingsdieet werd geïmplementeerd in een zomerkamp van 4 weken. Na vier weken bleek het dieet een belangrijk ontstekingsremmend effect te hebben en een gunstige darmmicrobiota te bevorderen. Hoewel deze studie veelbelovende resultaten laat zien, moeten aanvullende en grotere studies worden gedaan.

Mensen met autismespectrumstoornis en ADHD

Er is beperkt onderzoek naar het effect van gluten en zuivel, met name caseïnevrije, diëten voor het aanpakken van kenmerken van autismespectrumstoornis en ADHD. Het elimineren van gluten en caseïne kan helpen bij het verlichten van eigenschappen en gedrag geassocieerd met autisme en ADHD.

Een onbalans in de samenstelling van de darmmicrobiota die leidt tot gastro-intestinale stoornissen wordt ook vaak gezien bij personen met autisme en ADHD. Het elimineren van gluten en zuivel kan een rol spelen bij het verminderen van deze eigenschappen. Omdat dit dieet moeilijk te volgen is en een aantal belangrijke voedingsstoffen kan elimineren, wordt het aanbevolen om contact op te nemen met een arts voordat u langzaam begint met het elimineren van voedingsmiddelen. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit van het elimineren van gluten en zuivel omwille van neurodivergente aandoeningen.

Vanwege de beperkende aard van gluten- en zuivelvrije diëten, kunnen ze moeilijk te volgen zijn en belangrijke voedingsstoffen elimineren. Zijn zeker te spreken met een zorgverlener voor begeleiding over de noodzaak en planning om te zorgen voor een goed afgerond dieet en de preventie van tekortkomingen. Een geregistreerde diëtist kan advies geven over welke ingrediënten moeten worden opgenomen en vermeden en veel maaltijdideeën en recepten bieden.

Hoe een gluten- en zuivelvrij dieet te volgen

Er zijn een aantal stappen die u moet nemen bij het starten van een gluten- en zuivelvrij dieet dat het niet alleen eenvoudiger maakt, maar er ook voor zorgt dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 • Informeer jezelf over waar gluten en zuivel worden gevonden en onderzoek alternatieven. Hoewel er voor de hand liggende bronnen van gluten en zuivel zijn, zoals brood en melk, zijn er ook veel verborgen of onverwachte bronnen in voedingsmiddelen. Leer naar welke termen u moet zoeken en waar u ze kunt vinden op ingrediëntenetiketten. Voedingsmiddelen die geen gluten en zuivel bevatten, zijn kip, vis, peulvruchten, vlees, fruit, groenten, aardappelen, rijst, maïs en producten die specifiek “gluten- en zuivelvrij” zijn.
 • Verwijder alle gluten en zuivelproducten uit uw huis en winkel voor alternatieven. Wanneer u met het dieet begint, moet u mogelijk door uw voorraadkast en koelkast gaan en alle items verwijderen die gluten of zuivel bevatten. Misschien wilt u ook kookgerei, zoals pannen, keukengerei en broodroosters, goed schoonmaken of extra gebruiken om kruisbesmetting indien nodig te voorkomen. Vervang uw voedingsproducten door geschikte glutenvrije en zuivelvrije alternatieven.
 • Plan maaltijdopties die gluten- en zuivelvrij zijn. Zodra u uw voorraadkast en koelkast opnieuw hebt gevuld, kunt u de nieuwe ingrediënten gebruiken om gluten- en zuivelvrije maaltijdideeën te plannen. Onderzoek online of koop kookboeken met gluten- en zuivelvrije recepten voor aanvullende ideeën.
 • Zoek uit waar en hoe je uit eten kunt gaan. Onderzoek restaurants die een gluten- en zuivelvrij dieet kunnen volgen of bekijk menu’s van tevoren om ervoor te zorgen dat er opties zijn om te eten. Leer bovendien welke vragen u in restaurants moet stellen om ervoor te zorgen dat er geen kruisbesmetting is en hoe u om alternatieven kunt vragen.
 • Zoek het minst beperkende dieet mogelijk. Hoewel een gluten- en zuivelvrij dieet beperkend kan aanvoelen, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk variatie eet om verveling te voorkomen en ook om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Praat met een geregistreerde diëtist over wat u mogelijk mist in uw dieet en krijg advies over eventuele supplementen die nodig kunnen zijn.

Een woord van bodymindspirit

Onderzoek toont de werkzaamheid van een gluten- en zuivelvrij dieet bij het verminderen van symptomen bij een aantal ontstekingsaandoeningen, allergieën en gevoeligheden en neurodivergente aandoeningen. Voordat u begint met een restrictief dieet, moet u met een zorgverlener praten om advies, begeleiding en ondersteuning te krijgen bij het plannen van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Het wordt aanbevolen om met hen te praten voordat u begint en tijdens de implementatie als er vragen en zorgen ontstaan.

Veelgestelde vragen


 • Wat kan ik eten op een gluten- en zuivelvrij dieet?

  Je kunt alle voedingsmiddelen eten die geen gluten en zuivel bevatten. Deze omvatten alle groenten en fruit, vlees, kip, vis, peulvruchten, maïs, quinoa, rijst, peulvruchten en noten. Zorg ervoor dat u ingrediëntenetiketten op verpakte voedingsmiddelen leest en zoek naar producten met het label “gluten- en zuivelvrij”.


 • Wat gebeurt er met je lichaam als je gluten- en zuivelvrij wordt?

  Gluten- en zuivelvrij gaan helpt om twee bronnen van ontsteking in het lichaam te elimineren. Het kan helpen om uw gezondheid te verbeteren door ontstekingen te verminderen, voedselallergieën en gevoeligheden te beheren en chronische ontstekingsziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen, reumatoïde artritis en Hashimoto’s thyroiditis te bestrijden.


 • Kun je afvallen door gluten- en zuivelvrij te eten?

  Mensen kunnen afvallen als gevolg van het eten van gluten- en zuivelvrij als gevolg van het weglaten van wat een groot deel van hun calorie-inname kan zijn. Het is belangrijk om deze calorieën te vervangen door andere voedingsmiddelen, maar het is mogelijk dat ze niet volledig worden vervangen, wat resulteert in gewichtsverlies.

Vanwege de beperkende aard van gluten- en zuivelvrije diëten, kunnen ze moeilijk te volgen zijn en belangrijke voedingsstoffen elimineren. Zorg ervoor dat u met een zorgverlener spreekt voor advies over de noodzaak en planning om te zorgen voor een goed afgerond dieet en de preventie van tekortkomingen. Een geregistreerde diëtist kan advies geven over welke ingrediënten moeten worden opgenomen en vermeden en veel maaltijdideeën en recepten bieden.

 • Informeer jezelf over waar gluten en zuivel worden gevonden en onderzoek alternatieven. Hoewel er voor de hand liggende bronnen van gluten en zuivel zijn, zoals brood en melk, zijn er ook veel verborgen of onverwachte bronnen in voedingsmiddelen. Leer wat termen om naar te zoeken en waar ze te vinden zijn op ingrediëntenetiketten. Voedingsmiddelen die geen gluten en zuivel bevatten, zijn kip, vis, peulvruchten, vlees, fruit, groenten, aardappelen, rijst, maïs en producten die specifiek “gluten- en zuivelvrij” zijn.
 • Verwijder alle gluten en zuivelproducten uit uw huis en winkel voor alternatieven. Wanneer u met het dieet begint, moet u mogelijk door uw voorraadkast en koelkast gaan en alle items verwijderen die gluten of zuivel bevatten. Misschien wilt u ook kookgerei, zoals pannen, keukengerei en broodroosters, goed schoonmaken of extra gebruiken om kruisbesmetting indien nodig te voorkomen. Vervang uw voedingsproducten door geschikte glutenvrije en zuivelvrije alternatieven.
 • Plan maaltijdopties die gluten- en zuivelvrij zijn. Zodra u uw voorraadkast en koelkast opnieuw hebt gevuld, kunt u de nieuwe ingrediënten gebruiken om gluten- en zuivelvrije maaltijdideeën te plannen. Onderzoek online of koop kookboeken met gluten- en zuivelvrije recepten voor aanvullende ideeën.
 • Zoek uit waar en hoe je uit eten kunt gaan. Onderzoek restaurants die een gluten- en zuivelvrij dieet kunnen volgen of bekijk menu’s van tevoren om ervoor te zorgen dat er opties zijn om te eten. Leer bovendien welke vragen u in restaurants moet stellen om ervoor te zorgen dat er geen kruisbesmetting is en hoe u om alternatieven kunt vragen.
 • Zoek het minst beperkende dieet mogelijk. Hoewel een gluten- en zuivelvrij dieet beperkend kan aanvoelen, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk variatie eet om verveling te voorkomen en ook om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Praat met een geregistreerde diëtist over wat u mogelijk mist in uw dieet en krijg advies over eventuele supplementen die nodig kunnen zijn.