Ghee Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Ghee Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Ghee voeding feiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Ghee is een soort geklaarde of getrokken boter met oorsprong in de Indiase keuken. Verduidelijking is het kookproces dat melkbestanddelen en water scheidt van vet. In ghee wordt de boter langer gekookt dan in geklaarde boter, waardoor melkbestanddelen bruin worden voordat ze worden uitgezeefd. Dit geeft ghee een rijkere, nootachtigere smaak dan traditionele geklaarde boter.

Al duizenden jaren wordt ghee in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt als curatief voor een aantal kwalen. Het zuiveringsproces wordt verondersteld onzuiverheden te verwijderen, waardoor een gezonder product achterblijft.

Zuivering verwijdert melkbestanddelen, waardoor het lactose- en caseïnegehalte van ghee afneemt. Dit kan voordelen bieden voor mensen met een melkallergie of gevoeligheid. Er wordt echter onderzocht of ghee meetbare gezondheidsvoordelen biedt, vooral in vergelijking met gewone boter. Ghee moet nog steeds in kleine hoeveelheden worden gebruikt om andere voedingsmiddelen te verbeteren, zoals je boter of oliën zou doen.

Ghee Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een eetlepel (15 g) ghee.

 • Calorieën: 130
 • Vet: 15g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Vitamine A: 107,5mcg
 • Vitamine E: 0,4 mg
 • Vitamine K: 1,1 mcg

Koolhydraten

Omdat ghee bijna volledig puur vet is, bevat het geen koolhydraten.

Vetten

Zoals de meeste bakoliën is ghee heel dicht bij 100% vet. Een eetlepel heeft 15 gram vet, waarvan 9 gram verzadigd vet. Het resterende vetgehalte wordt verdeeld over ongeveer 5 gram gezonder enkelvoudig onverzadigd vet en minder dan één gram meervoudig onverzadigd vet.

Ghee is meer geconcentreerd dan gewone boter, dus het bevat meer calorieën en meer vet (inclusief verzadigd vet). Zoals elk vet, moet ghee worden gebruikt als een accent om andere voedingsmiddelen te verbeteren en niet als het grootste deel van de maaltijd.

Eiwit

Ghee kan sporenhoeveelheden eiwit bevatten die overblijven als de melkbestanddelen (wei) niet volledig worden verwijderd tijdens het zuiveringsproces.

Vitaminen en Mineralen

Het gehalte aan micronutriënten van ghee kan variëren per merk en het dieet van de koeien die de melk leverden. Over het algemeen bevat een portie van één eetlepel ongeveer 8% van de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van vitamine A, 2% vitamine E en 1% van vitamine K.

Je zou meer vet moeten eten dan wordt aanbevolen om voldoende van deze voedingsstoffen via ghee binnen te krijgen. Het is dus het beste om een kleine hoeveelheid ghee te gebruiken bij het koken van groenten en andere voedingsmiddelen met in vet oplosbare voedingsstoffen, zodat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen.

Gezondheidsvoordelen

Ayurvedische geneeskunde promoot ghee als een natuurlijk middel om het geheugen te verbeteren, de flexibiliteit te vergroten en een gezonde spijsvertering te bevorderen.

De jury is er echter nog niet uit of wetenschappelijk bewijs de gezondheidsclaims rond ghee ondersteunt. Een dierstudie vond bijvoorbeeld geen verschil in geheugen of cognitie van een dieet dat ghee bevatte in plaats van gewone boter; er is geen onderzoek naar hoe ghee zou kunnen helpen met het geheugen bij mensen.

Kalmeert en geneest de huid

Naast het eten van ghee, brengen sommige mensen het topisch aan als een romige zalf voor wonden, brandwonden of huiduitslag. Onderzoek heeft bevestigd dat ghee helende eigenschappen voor de huid bevat als gevolg van antimicrobiële en antioxiderende activiteit, hoogstwaarschijnlijk vanwege het vitamine A- en E-gehalte. Sommige studies keken echter naar ghee in combinatie met honing, die zijn eigen gunstige eigenschappen heeft. 

Beperkt de blootstelling aan acrylamide

Acrylamide is een potentieel giftige en kankerverwekkende verbinding die wordt geproduceerd wanneer bakvetten worden blootgesteld aan hoge hitte. Onderzoek, zoals een studie gepubliceerd in 2016, toont aan dat in vergelijking met plantaardige oliën (en zelfs andere verzadigde vetten), ghee veel minder acrylamide produceert bij verhitting.

Allergieën

Ghee is natuurlijk een product op basis van zuivel. Bij mensen met een melkeiwitallergie kan het een immuun veroorzaken reactie zoals uitslag, netelroos, braken of diarree. Evenzo kan het eten van ghee voor mensen met lactose-intolerantie leiden tot symptomen van een opgeblazen gevoel, gas of maagklachten.

Ghee kan echter minder snel allergische symptomen veroorzaken dan boter, omdat het klaringsproces de meeste lactose- en caseïnecomponenten verwijdert die meestal bijwerkingen veroorzaken. Als u weet dat u een melkeiwitallergie of lactose-intolerantie heeft, praat dan met uw arts, diëtist of allergoloog over de vraag of ghee deel moet uitmaken van uw dieet.

Bijwerkingen

Omdat verzadigd vet betrokken is bij de ontwikkeling van hartaandoeningen, bevelen de richtlijnen van de American Dietetic Association aan om de inname ervan te beperken tot 10% of minder van uw dagelijkse calorieën. Voor mensen die hun cholesterol moeten verlagen, beveelt de American Heart Association aan om verzadigd vet te verminderen tot niet meer dan 5% tot 6% van de totale dagelijkse calorieën. Een eetlepel ghee bevat ongeveer 40 mg cholesterol, of 13% van de aanbevolen dagelijkse inname, wat slechts iets hoger is dan boter (30 mg of 10% ADH).

Variëteiten

Echte ghee wordt gemaakt van koemelkboter. Je kunt soms ook ghee vinden gemaakt van buffelmelk. “Ghee” dat is gemaakt van plantaardige oliën is niet echt ghee en heeft niet dezelfde kwaliteiten en voordelen.

Sommige retailers verkopen ook ghee met kruiden, zoals kurkuma, toegevoegd. Dit kan de veelzijdigheid van je ghee beperken; misschien vind je het nuttiger om gewone ghee te kopen en je eigen kruiden toe te voegen op basis van welk gerecht je de ghee ook gebruikt.

Wanneer het het beste is

Ghee is het hele jaar door verkrijgbaar bij veel Indiase en reguliere kruideniers. Als je het lokaal niet kunt vinden, wordt ghee ook online verkocht. Houd er rekening mee dat het een aanzienlijk hoger prijskaartje kan hebben dan gewone boter, zowel omdat er meer tijd gaat zitten in het maken ervan als het feit dat het 16 gram boter kost om 12 gram ghee te maken.

Opslag en voedselveiligheid

Ghee wordt meestal geleverd in een hersluitbare glazen pot. Afhankelijk van hoe snel je je ghee zult gebruiken, kun je hem op een koele, donkere plaats (bij kamertemperatuur) bewaren, waar hij ongeveer drie maanden goed zal zijn. Om de houdbaarheid te verlengen, bewaart u deze maximaal een jaar in de koelkast. Hoewel het zal stollen wanneer het wordt afgekoeld, zal het snel terugkeren naar een vloeibare toestand zodra het uit de koelkast is verwijderd.

Hoe zich voor te bereiden

Vanwege de nootachtigere smaak van ghee, de hogere dichtheid en de olieachtige textuur, wilt u het misschien niet op dezelfde manier gebruiken als gewone boter, zoals het op toast smeren of het in gebak bakken. Het vervangen van ghee door verkorting in taartdeeg kan resulteren in een rijkere smaak, maar een vettere textuur. Het gebruik van ghee in gebakken goederen levert soms een knapperiger eindproduct op.

Profiteer van de smaakvolle kwaliteit van ghee door een kleine portie te gebruiken om groentegerechten te verbeteren. Het hoge rookpunt van Ghee maakt het een ideaal vet om te bakken en te roerbakken, twee kookmethoden die vaak worden gebruikt in de traditionele Indiase keuken. Hoewel het een vast vet is, kan het nuttig zijn om ghee te beschouwen als een alternatief voor bakolie, in plaats van boter. Het rookpunt – de temperatuur waarbij een vet begint te verbranden en te roken – van ghee is 482 graden F, vergeleken met boter bij 302 graden F. Het rookpunt van olijfolie is 400 graden F.

Net begonnen met ghee? Probeer het zoals het al eeuwenlang wordt gebruikt: in een Indiaas hoofdgerechtrecept, zoals palakkip. Of experimenteer ermee als alternatief voor een andere bakolie in een roerbakgerecht, zoals kip gebakken rijst met asperges. Zodra u vertrouwd bent met het koken met ghee in curry’s, roerbakgerechten of groentegerechten, kunt u besluiten om zich te vertakken naar andere toepassingen zoals gebak of andere gebakken goederen.

 • Calorieën: 130
 • Vet: 15g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Vitamine A: 107,5mcg
 • Vitamine E: 0,4 mg
 • Vitamine K: 1,1 mcg