Gezondheidsvoordelen van traditionele en kruidenthee

Gezondheidsvoordelen van traditionele en kruidenthee

De voordelen van thee zijn breed. Generaties mensen in culturen rond de stad drinken thee in sociale omgevingen en om het welzijn te stimuleren. Verschillende soorten thee – van kliswortel tot rooibos – hebben verschillende gezondheidsvoordelen.

Dus als u op zoek bent naar een specifiek voordeel, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen kruidenthee, groene thee, zwarte thee en andere soorten gearomatiseerde thee. Er is wetenschappelijk bewijs om enkele van de claims van de gezondheidsvoordelen van verschillende theeën te ondersteunen.

Traditionele thee voordelen

Alle traditionele thee komt uit de Camellia sinensis | plant. Er zijn slechts vier categorieën traditionele thee: groen, zwart, oolong en wit.

Het verschil tussen elke thee is de mate waarin de bladeren worden geoxideerd of gefermenteerd. Meestal zijn theebladeren die zwaar geoxideerd zijn donkerder of roder en thee die minder gefermenteerd is, lichter of groener. Traditionele thee bevat meestal cafeïne.

Groene thee en Matcha

Matcha Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Groene thee is een van de meest populaire soorten thee op de markt, deels vanwege zijn reputatie voor het leveren van antioxidanten en het stimuleren van wellness. Matcha, of groene thee in poedervorm, is ook erg populair in natuurvoedingswinkels en in wellness-gemeenschappen. Buskruitthee is een losse bladthee die ook wordt gevormd uit groene theebladeren.

Groene thee en groene thee extracten zijn op grote schaal bestudeerd voor hun potentiële voordelen voor de gezondheid. Maar slechts enkele van die voordelen worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Er is beperkt bewijs dat thee anti-kanker eigenschappen heeft. Sommige studies hebben gemengde resultaten laten zien. Hetzelfde geldt voor het mogelijke effect van groene thee op cholesterol en hartaandoeningen. Sommige studies hebben ook aangetoond dat het drinken van groene thee u kan helpen uw risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk te verminderen.

Groene thee kan een beperkt vermogen hebben om tandbederf te voorkomen, hoewel de theorie niet is getest in klinische onderzoeken. De cafeïne in groene thee kan het zenuwstelsel stimuleren om het mentale bewustzijn te vergroten en kan een (beperkt) effect hebben op de stofwisseling.

Waar het op neer komt

Fans van groene thee geloven dat het kan worden gebruikt om kanker te voorkomen en / of te behandelen, cholesterol te verlagen, hartaandoeningen te voorkomen, het mentale functioneren te verbeteren, de bloeddruk te verlagen, tandbederf te voorkomen en gewichtsverlies te stimuleren, hoewel wetenschappelijk onderzoek beperkte ondersteuning voor deze voordelen heeft aangetoond.

Zwarte thee

Zwarte thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Traditionele zwarte thee is wereldwijd de meest populaire soort thee. Soorten zwarte thee zijn Earl Grey, Darjeeling, masala chai (wanneer het wordt gemengd met andere kruiden), Engelse ontbijtthee en geparfumeerde zwarte thee zoals roze zwarte thee en lychee zwarte thee.

Er zijn ook populaire zwarte theemelanges zoals Lapsang Souchong (een rokerige melange), Keemun zwarte thee en Yunnan zwarte thee. Traditionele zwarte thee bevat ongeveer 50 tot 90 milligram cafeïne per kopje.

Net als groene thee bevat zwarte thee polyfenolen, waaronder catechines, flavonoïden en tannines. Polyfenolen zijn plantaardige verbindingen die gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Onderzoekers hebben de consumptie van flavonoïden gekoppeld aan belangrijke gezondheidsresultaten, maar er is meer onderzoek nodig om met zekerheid te zeggen of zwarte thee de gezondheid aanzienlijk kan verbeteren.

Waar het op neer komt

Zwarte thee is rijk aan plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee, gebruik je losse bladeren (in plaats van een theezakje) en voeg je geen melk of suiker toe.

Oolong Thee

Oolong Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Als je de voorkeur geeft aan een thee die iets rijker is dan zwarte thee, probeer dan oolong thee. Je krijgt ongeveer 30 milligram cafeïne per kopje (minder dan koffie), hoewel de cafeïne in je theekopje varieert op basis van een aantal factoren, waaronder de zettijd.

Oolong thee, zoals groene thee, heeft een reputatie als nuttig voor gewichtsverlies. Sommige wetenschappelijke bewijzen hebben aangetoond dat het consumeren van oolong kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet bij mensen die al overgewicht of obesitas hebben. De thee wordt ook verondersteld cholesterolverlagende eigenschappen te hebben; dierstudies hebben aangetoond dat het triglycerideniveaus kan verlagen.

Waar het op neer komt

Oolong thee wordt vaak aangeprezen voor gunstige vetverbrandende effecten. Houd er echter rekening mee dat het simpelweg drinken van oolong thee – zonder andere levensstijlfactoren te veranderen – waarschijnlijk geen dramatische of merkbare impact heeft op uw algehele gezondheidsprofiel.

Pu-erh Thee

Pu-erh Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Pu-erh thee is al duizenden jaren populair in China en is onlangs populairder geworden in andere regio’s van de wereld. In tegenstelling tot andere soorten thee, wordt Pu-erh gefermenteerd, in vormen geperst en vervolgens gerijpt onder hoge luchtvochtigheid voordat het klaar is om te worden geconsumeerd. De meeste Pu-erh thee heeft een duidelijke penetrante of muffe geur.

Fans van deze thee beweren dat het zowel natuurlijk gewichtsverlies als ontgiftende eigenschappen heeft. Sommige mensen geloven ook dat het de mentale helderheid kan vergroten en het cholesterol kan verlagen.

De cafeïne in Pu-erh-thee kan de voordelen van gewichtsverlies en mentale helderheid bieden die sommige drinkers ervaren, hoewel Pu-erh minder cafeïne heeft dan andere traditionele theeën. Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen Pu-erh-consumptie en verminderd lichaamsvet en een lager cholesterolgehalte, maar er is meer onderzoek nodig.

Waar het op neer komt

Sommige onderzoeken tonen aan dat Pu-erh thee nuttig kan zijn voor gewichtsverlies en het verlagen van cholesterol.

Witte thee

Witte thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Witte thee is een traditionele thee die dateert uit de 10e eeuw in China. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt witte thee niet verwarmd of geoxideerd, dus het blijft grotendeels onbewerkt.

Hoewel groene thee en zwarte thee het onderwerp zijn geweest van veel gezondheidsstudies, is witte thee niet zo veel bestudeerd. Onderzoek heeft echter aangetoond dat witte thee-extract vetbestrijdende eigenschappen heeft en kan helpen bij het afbreken van vetcellen.

Waar het op neer komt

Oudere studies tonen aan dat eigenschappen in witte thee nuttig kunnen zijn bij het beheersen van obesitas.

Kruidenthee Voordelen

Kruidenthee en fruitthee zijn anders dan traditionele theeën. Deze variëteiten bevatten minder vaak cafeïne. Zoals je je misschien kunt voorstellen aan de hand van hun naam, worden ze geproduceerd uit gedroogde kruiden of fruit. Verschillende kruiden kunnen een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden, maar de jury is uit over welke voordelen u waarschijnlijk zult behalen wanneer u kruidenthee drinkt.

Kamille Thee

Kamille thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Kamille (of manzanilla) is een kruidenthee. Het bevat geen cafeïne zoals zwarte thee of groene thee, dus het biedt geen stimulatie op dezelfde manier als die traditionele theeën. In plaats daarvan wordt kamille algemeen erkend als een kalmerende thee.

Er is enig wetenschappelijk bewijs om het gebruik van kamillethee voor angst en slapeloosheid te ondersteunen. Er is ook beperkt klinisch bewijs dat het kan helpen om spierspasmen te verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit voordeel te bevestigen.

Kamillethee is historisch gezien topisch gebruikt als een antisepticum om huidzweren te behandelen of zelfs om aambeien te behandelen. Maar er zijn geen klinische proeven uitgevoerd op mensen om te bewijzen dat het zal werken.

Waar het op neer komt

Kamille is een kalmerende, kalmerende kruidenthee die nuttig kan zijn voor de slaap en het verminderen van angst.

Rooibos en Honeybush Thee

Honeybush Thee

Foto: Alexandra Shytsman


Rooibos (ook bekend als rode struikthee) en honeybush zijn thee “neven” omdat ze afkomstig zijn uit een vergelijkbaar gebied in Zuid-Afrika. Beide zijn kruidentheeën die geen cafeïne bevatten.

Rooibos heeft een nootachtige smaak. Honeybush heeft een iets zoetere smaak die vaak wordt vergeleken met honing.

Van beide kruidentheeën is gemeld dat ze gezondheidsvoordelen hebben. Sommigen geloven dat thee kan beschermen tegen kanker, anti-aging eigenschappen kan bieden (inclusief de behandeling van rimpels), de gezondheid van de botten kan verbeteren, uw immuunsysteem kan stimuleren, maagkrampen kan verlichten en het verlangen naar snoep kan remmen.

Er is een aantal zeer beperkte onderzoeken die een verband aantonen tussen honingbush consumptie en verbeterde bot gezondheid. Maar de studies zijn voorlopig.

Omdat honingbush een zoete smaak heeft, is het redelijk dat als je het drinkt in plaats van een dessert te eten (of thee drinkt met toegevoegde zoetstoffen), je minder calorieën zult consumeren.

Waar het op neer komt

Dierstudies hebben aangetoond dat rooibosthee enkele gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder ontstekingsremmende voordelen, verlichting van diabetes type 2-symptomen, verbeterde immuunfunctie en preventie van schade veroorzaakt door straling. Maar menselijke studies ontbreken, dus het is nog onduidelijk of je deze voordelen zult krijgen als je de thee drinkt.

Kurkuma Thee

Kurkuma Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman.

Kurkuma thee wint aan populariteit in voedsel eenen voedingscirkels, maar het is niet echt thee in traditionele zin. Het wordt niet gebrouwen met theebladeren of van kruiden. In plaats daarvan is het een mix van kruiden gecombineerd om smaak- en gezondheidsvoordelen te bieden.

Kurkuma thee recepten bevatten meestal gemalen kurkuma, honing en citroen. Recepten kunnen ook andere kruiden bevatten zoals gember, zwarte peper (voor absorptie), kaneel en nootmuskaat. Zwarte thee kan ook worden toegevoegd aan kurkuma thee.

Sommige recepten bevatten ook een verscheidenheid aan melk. Wanneer melk is opgenomen, wordt de drank vaak “gouden melk” of “kurkumamelk” genoemd.

Velen die kurkuma thee drinken, geloven dat het tal van gezondheidsvoordelen biedt, waaronder anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen. Sommigen consumeren kurkuma om te proberen acne te behandelen, het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen, gewicht te verliezen en pijn en symptomen van depressie te beheersen.

Er is wetenschappelijk bewijs om enkele van deze voordelen te ondersteunen. Kurkuma bevat curcumine, een actief ingrediënt dat goed is bestudeerd bij zowel dieren als mensen. Onderzoek heeft enig bewijs geleverd dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Maar of kurkuma al dan niet ziekte kan voorkomen, is een andere kwestie.

Dierstudies en beperkt menselijk onderzoek hebben aangetoond dat curcumine mogelijke voordelen biedt bij de behandeling en preventie van bepaalde kankers. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat kurkuma kan interfereren met sommige chemotherapiebehandelingen voor borstkanker.

Er zijn ook dierstudies geweest die een verband suggereren tussen de consumptie van kurkuma-extract en de preventie van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers hebben ook gemerkt dat de tarieven van de ziekte lager zijn in gebieden (zoals India en Azië) waar mensen meer kurkuma consumeren.

Waar het op neer komt

Kurkuma heeft een hoge belofte voor het verminderen van ontsteking en gewrichtspijn, evenals bij de behandeling van bepaalde kankers, maar het is geen vervanging voor standaard medische zorg. Als u een behandeling voor kanker of ziekte ondergaat, neem dan contact op met uw arts voordat u kurkumathee toevoegt.

Hibiscus Thee

Hibiscus thee brouwen met bloemen rondom

Yuliya Gontar / 500px / Getty Afbeeldingen


Hibiscus thee is gebruikt in zowel oude Egyptische als Chinese tradities, en werd vaak gebruikt voor de potentiële medicinale effecten. Gemaakt door de knoppen van een hibiscusbloem te weken, heeft de aromatische thee een licht zure of zure smaak.

Studies hebben de potentiële gezondheidsvoordelen van hibiscusthee onderzocht en een wetenschappelijk overzicht uit 2020 wees uit dat zure theeën, waaronder hibiscus, een significant effect hebben op het verlagen van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.

Waar het op neer komt

Van hibiscusthee is aangetoond dat het cardiovasculaire gezondheidsvoordelen heeft en hoge bloeddruk kan verlagen.

Pepermunt Thee

Een glazen mok pepermuntthee staat boven een tafel, met verse pepermuntblaadjes eromheen.

Maya23K / GettyAfbeeldingen


Pepermuntthee was een medicinaal hulpmiddel in de oude Griekse, Egyptische en Romeinse diëten. De geurige thee wordt gemaakt door pepermuntbladeren in heet water te weken en is vaak gebruikt voor het verlichten van verkoudheid, griep en maagongemakken.

Pepermuntolie, in het bijzonder, is aangetoond dat het een potentieel krachtig hulpmiddel is voor de behandeling van prikkelbare darm syndroom (IBS). Een meta-analyse uit 2019 concludeerde dat pepermuntolie een therapeutisch alternatief kan zijn voor de behandeling van de pijn en andere symptomen van PDS.

Waar het op neer komt

Pepermunt is gevonden om maagklachten en de symptomen veroorzaakt door IBS te verlichten.

Gearomatiseerde thee

Veel bedrijven mengen traditionele thee of kruidenthee met fruitsmaken of kruiden om gearomatiseerde theeën te creëren. Als je niet van de smaak van gewone zwarte thee of groene thee houdt, geef je misschien de voorkeur aan een van deze geïnfuseerde theeën.

In de meeste gevallen zullen de smaakinfusies de gezondheidsvoordelen van de thee niet veranderen. En in de meeste gevallen zal het kiezen van een thee met een gewone fruitsmaak (zoals zuurzakthee) beter zijn voor je gezondheid dan het drinken van thee met suiker of room die je zelf toevoegt.

Houd er echter rekening mee dat commercieel gezoete theeën, zoals gearomatiseerde ijsthee of gezoete theedranken, vaak een bron van lege calorieën zijn en meer suiker kunnen leveren dan je nodig hebt.

Thee veiligheid en mogelijke bijwerkingen

Net als elk ander voedsel, kruid of supplement, kan thee bijwerkingen en risico’s hebben, vooral bij mensen met sommige gezondheidsproblemen of die bepaalde medicijnen gebruiken. Wees je bewust van de veiligheidsproblemen die gepaard gaan met thee.

  • AngstAfhankelijk van het cafeïnegehalte in uw kopje thee, kan het consumeren van grote hoeveelheden thee dezelfde bijwerkingen van koffie hebben, namelijk gevoelens van angst en nervositeit.
  • MisselijkheidBijwerkingen van het drinken van groene thee, in het bijzonder, kunnen misselijkheid en maagklachten bij sommige mensen omvatten. De cafeïne in groene thee kan ook nervositeit en slaapproblemen veroorzaken.
  • Roodheid en zwellingKamillethee kan roodheid of zwelling veroorzaken bij mensen die overgevoelig of allergisch zijn voor de plant (vooral degenen die allergisch zijn voor ambrosia of chrysanten).
  • Gastro-intestinale problemen: Hoewel het lijkt alsof kurkuma een wonderkruid is, zijn er ook nadelen aan verbonden. Hoge doses of langdurig gebruik van kurkuma kan gastro-intestinale problemen veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Is het veilig om elke dag thee te drinken?

Thee is al eeuwenlang een populaire drank en heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Voor veel mensen is een paar kopjes thee per dag een wellnessritueel. Het cafeïnegehalte van thee kan echter leiden tot mogelijke bijwerkingen, dus wees je bewust van de mogelijke negatieve effecten van het consumeren van te veel cafeïnehoudende thee.

Welk type thee is het gezondst?

Hoewel de gezondste thee voor u afhankelijk is van uw eigen gezondheidsbehoeften, is groene thee vaak aangeprezen als een van de gezondste theeën. Onderzoek naar groene thee blijft beperkt, maar het helpt mogelijk bij het verlagen van cholesterol, gewichtsverlies en cognitieve functie.

Wat is de beste tijd om thee te drinken?

Als u cafeïnehoudende thee consumeert, is de beste tijd om het te drinken ’s ochtends of na de maaltijd om te profiteren van de gezondheidseffecten.

Een woord van bodymindspirit

Voor veel mensen is het drinken van thee een kalmerende, vredige routine. Zelfs als de thee zelf geen gezondheidsvoordelen biedt, biedt gewoon de tijd nemen om een kopje te zetten en van elke slok te genieten een gevoel van rust en welzijn.

Het is heel goed mogelijk dat uw warme kopje ook medicinale voordelen biedt, omdat veel soorten thee een lange geschiedenis van gebruik voor de gezondheid hebben. Maar omdat er weinig hard bewijs is om veel van de beweringen te ondersteunen, is het niet veilig om alleen op thee te vertrouwen om ziekte te behandelen, te voorkomen of te beheren.

Als u een medische aandoening beheert, werk dan samen met uw zorgverlener om een plan te bedenken dat zowel traditionele als holistische opties voor verbetering omvat. Thee kan deel uitmaken van een gezond eetpatroon, vooral als je toegevoegde suikers beperkt.

Fans van groene thee geloven dat het kan worden gebruikt om kanker te voorkomen en / of te behandelen, cholesterol te verlagen, hartaandoeningen te voorkomen, het mentale functioneren te verbeteren, de bloeddruk te verlagen, tandbederf te voorkomen en gewichtsverlies te stimuleren, hoewel wetenschappelijk onderzoek beperkte ondersteuning voor deze voordelen heeft aangetoond.

Zwarte thee is rijk aan plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee, gebruik je losse bladeren (in plaats van een theezakje) en voeg je geen melk of suiker toe.

Oolong thee wordt vaak aangeprezen voor gunstige vetverbrandende effecten. Houd er echter rekening mee dat het simpelweg drinken van oolong thee – zonder andere levensstijlfactoren te veranderen – waarschijnlijk geen dramatische of merkbare impact heeft op uw algehele gezondheidsprofiel.

Sommige onderzoeken tonen aan dat Pu-erh thee nuttig kan zijn voor gewichtsverlies en het verlagen van cholesterol.

Oudere studies tonen aan dat eigenschappen in witte thee nuttig kunnen zijn bij het beheersen van obesitas.

Kamille is een kalmerende, kalmerende kruidenthee die nuttig kan zijn voor de slaap en het verminderen van angst.

Dierstudies hebben aangetoond dat rooibosthee enkele gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder ontstekingsremmende voordelen, verlichting van diabetes type 2-symptomen, verbeterde immuunfunctie en preventie van schade veroorzaakt door straling. Maar menselijke studies ontbreken, dus het is nog onduidelijk of je deze voordelen zult krijgen als je de thee drinkt.

Kurkuma heeft een hoge belofte voor het verminderen van ontsteking en gewrichtspijn, evenals bij de behandeling van bepaalde kankers, maar het is geen vervanging voor standaard medische zorg. Als u een behandeling voor kanker of ziekte ondergaat, neem dan contact op met uw arts voordat u kurkumathee toevoegt.

Van hibiscusthee is aangetoond dat het cardiovasculaire gezondheidsvoordelen heeft en hoge bloeddruk kan verlagen.

Pepermunt is gevonden om maagklachten en de symptomen veroorzaakt door IBS te verlichten.