Gezondheidsvoordelen van fietsen: 6 redenen waarom fietsen goed voor je is

Gezondheidsvoordelen van fietsen: 6 redenen waarom fietsen goed voor je is
Gezonde voordelen van fietsen

bodymindspirit / Amelia Manley


 • Voor wie wielrennen is
 • Gezondheidsvoordelen van fietsen
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Fietsgids

  Hoe te beginnen met fietsen: wat u moet weten

Heb je eraan gedacht om naar je werk te fietsen of een ritje te maken in een park of op lokale paden? Misschien overweeg je om deel te nemen aan een spinles in de sportschool. Of het nu binnen of buiten is, fietsen is een uitstekende, low-impact en veelzijdige vorm van lichaamsbeweging.

Bovendien vermindert u uw impact op het milieu wanneer u uw voertuig inruilt voor een fiets. Maar het grootste voordeel dat je krijgt van fietsen is de boost die het geeft aan je mentale en fysieke gezondheid. Dit is wat u moet weten over de vele gezondheidsvoordelen van fietsen.

Voor wie wielrennen is

Er zijn veel mogelijkheden om veilig te gaan fietsen. Degenen die van de natuur houden of graag met vrienden sporten, kunnen er de voorkeur aan geven om door hun buurt of in een lokaal park te fietsen. Ondertussen willen anderen milieuvriendelijk zijn en een fiets gebruiken om naar hun werk te gaan; en sommigen geven er de voorkeur aan om een hometrainer te gebruiken om het risico op vallen te verminderen of de kosten van het kopen van een fiets te vermijden.

Ongeacht de motieven kun je niet fout gaan met fietsen. Het is een veelzijdige, goedkope, low-impact oefening die toegankelijk is voor de meeste mensen van verschillende leeftijden en fitnessniveaus.

Dat gezegd hebbende, fietsen is niet gegarandeerd voor iedereen te werken. Om deze reden is het belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat u gaat fietsen.

Ze kunnen uw medische geschiedenis en fitnessniveau evalueren om te bepalen of fietsen geschikt is voor. Je kunt er ook baat bij hebben om met een personal trainer of een fietscoach te praten voor ideeën over hoe je aan de slag kunt gaan.

Gezondheidsvoordelen van fietsen

Fietsen is een aërobe oefening, net als wandelen, joggen of hardlopen. Fietsen wordt echter vaak apart gezet omdat het een low-impact oefening is die ook als vervoermiddel kan dienen. Als u gevoelig bent voor blessures of een medische aandoening heeft die wandelen of hardlopen uitdagend maakt, kan fietsen een geweldig alternatief zijn omdat het gemakkelijker is voor de spieren en gewrichten.

Bovendien maakt de optie om een hometrainer te gebruiken het nog toegankelijker. Indoor cycling biedt een mogelijkheid voor aërobe oefeningen voor mensen die mogelijk niet in staat zijn om andere aërobe oefeningen uit te voeren. Hier zijn enkele extra gezondheidsvoordelen voor fietsen.

Verbetert de uitvoerende functie

Sommige onderzoeken geven aan dat fietsen je uitvoerende functie kan verbeteren, wat een meting is van ons functionele vermogen als mensen. Het is geen allesomvattende maat voor een persoon, maar het is een manier om rekening te houden met hun vermogen om noodzakelijke dagelijkse taken uit te voeren die balans, coördinatie en geheugen vereisen.

Sommige mensen worstelen met de uitvoerende functie, vooral als ze ouder worden. Maar onderzoek suggereert dat fietsen en lichaamsbeweging kunnen helpen de uitvoerende functie te verbeteren als ze consequent worden beoefend. Het kan zelfs andere aspecten van de cognitieve functie helpen, zoals verwerkingssnelheid en geheugenfunctie.

Verbetert de geestelijke gezondheid

Psychische aandoeningen zijn in verband gebracht met een slechte algehele gezondheid op de lange termijn. Veel symptomen zijn direct gerelateerd aan de stress die voortkomt uit het worstelen met psychische problemen, zoals hypertensie, insulineresistentie en een hoog cholesterolgehalte. Om uw gezondheid te beschermen, is het cruciaal om ook voor uw geestelijke gezondheid te zorgen.

Een manier om dat te bereiken is door te fietsen. De oefening, zonlicht en positieve sociale interactie die je krijgt tijdens het fietsen, vooral met anderen, kunnen je geestelijke gezondheid verbeteren en het algehele welzijn verbeteren.

Onderzoek suggereert zelfs dat fietsen – met name buitenshuis – je mentale en fysieke gezondheid kan verbeteren. In één onderzoek merkten onderzoekers op dat de deelnemers met psychische aandoeningen die deelnamen aan een buitenfietsprogramma gevoelens van persoonlijk meesterschap, gelijke status, solidariteit, gemeenschap en genezing rapporteerden.

Verhoogt de cardiovasculaire gezondheid

Cardiovasculaire gezondheid vertegenwoordigt hoe gezond uw hart en algehele cardiovasculaire systeem zijn. Over het algemeen kunt u voor uw cardiovasculaire systeem zorgen door aërobe oefeningen in uw routine op te nemen, terwijl een slechte cardiovasculaire gezondheid kan leiden tot een beroerte, hartaanval, aritmie en hartaandoeningen.

Onderzoek suggereert dat fietsen een excellener ist manier om uw cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het is een vorm van aërobe oefening en helpt daarom uw cardiovasculaire systeem te versterken. Een studie toont aan dat elke vorm van fietsen gunstig is, dus hometrainers en fietsen zouden beide haalbare opties zijn.

Verbetert balans en gang

Balans en gang zijn noodzakelijk om te lopen en dagelijkse taken uit te voeren. Het is van vitaal belang om deze vaardigheden te behouden naarmate je ouder wordt. Maar deze vaardigheden kunnen voor sommige mensen moeilijk zijn, vooral voor degenen die een beroerte hebben gehad.

Gelukkig hebben studies aangetoond dat consequent fietsen, zelfs op een hometrainer, je algehele balans en looppatroon kan verbeteren. In feite kan repetitieve motorische training patiënten met een beroerte helpen de motorische functie te herstellen. En omdat wandelen en fietsen vergelijkbaar zijn in spiergebruik, kan stationair fietsen een low-impact optie zijn voor mensen in herstel.

Vermindert het risico op diabetes type 2

Insuline regelt uw bloedsuikerspiegel, dus wanneer uw cellen insulineresistent worden, is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Diabetes zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel uit balans is, wat kan leiden tot hartaandoeningen, nieraandoeningen, verlies van gezichtsvermogen en meer. Meestal treden de symptomen geleidelijk op, dus het is niet altijd merkbaar als een persoon diabetes ontwikkelt.

Maar uit onderzoek is gebleken dat recreatief en forensenfietsen het risico op diabetes type 2 kan verminderen. Om uw risico te verlagen, zou u consistent moeten fietsen, vooral omdat uw risico aanzienlijk afneemt naarmate u fietsen langer in uw routine blijft opnemen. Zelfs als u later in het leven begint te fietsen, zal dit het risico op diabetes type 2 nog steeds verlagen, wat betekent dat het zelden te laat is om te beginnen.

Zorgt voor actief herstel

Herstel van de training is belangrijk en kan burn-out en blessures door lichaamsbeweging helpen voorkomen. Van bijzonder belang is actief herstel, waarbij lichte oefeningen worden gedaan in plaats van volledig te rusten.

Onderzoek heeft aangetoond dat actief herstel vertraagde spierpijn vermindert. Dit betekent het opnemen van fietsen als onderdeel van een actief herstel.

Verbetert de slaap

Als een persoon het grootste deel van de dag niet beweegt, worden ze als sedentair beschouwd en inactief zijn kan uw gezondheid en slaap beïnvloeden. Dit betekent dat je tijden waarop je sedentair zou zijn moet vervangen door beweging.

In één onderzoek waren de proefpersonen studenten die vaak zitten en studeren. Onderzoek toonde aan dat fietsen op een hometrainer tijdens het studeren hielp om hun slaap te verbeteren. Ondertussen bleek uit een andere studie met veteranen en gehandicapte atleten dat deelname aan een groot fietsevenement hielp om zowel de slaapkwaliteit als de kwaliteit van leven te verbeteren.

Zorg voor oefeningen met een lage impact

Low-impact oefening beschrijft een oefening die niet-gewichtdragend is, wat betekent dat het minimale stress of gewicht op uw gewrichten legt. Low-impact oefeningen zijn erg belangrijk voor mensen in fysiek herstel, mensen met een handicap, oudere volwassenen, mensen met gewrichtsproblemen en vele andere mensen wiens lichaam niet-gewichtdragende oefeningen vereist.

Vaak kunnen mensen die niet kunnen lopen of rennen fietsen. Fietsen is een geweldige low-impact oefening, vooral als je een hometrainer gebruikt, die ook het risico op vallen kan verminderen.

Een woord van bodymindspirit

Fietsen is een veelzijdige, low-impact, goedkope oefening die de meeste mensen ten goede kan komen. Bovendien heb je de mogelijkheid om binnen te rijden op een hometrainer of je fiets mee te nemen voor een rondje buiten, waardoor het een toegankelijke optie is.

Er zijn ook een aantal voordelen aan fietsen, waaronder een verbeterde geestelijke gezondheid, een verminderd risico op hart- en vaatziekten, een verminderd risico op diabetes type 2 en verminderde spierpijn na het sporten.

Als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft, gevoelig bent voor verwondingen of vallen, of nieuw bent om te oefenen, is het echter belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat u aan de slag gaat. Ze kunnen uw medische geschiedenis en uw fitnessniveau beoordelen en bepalen of fietsen geschikt voor u is.

Veelgestelde vragen


 • Hoeveel fietsen per dag is gezond?

  De richtlijnen voor fysieke activiteit voor Amerikanen suggereren dat volwassenen twee en een half tot vijf uur (of 150 tot 300 minuten) aërobe oefening met matige intensiteit per week doen voor substantial gezondheidsvoordelen. Aërobe oefening omvat fietsen, wandelen, joggen, hardlopen, dansen, zwemmen en meer.


 • Welke spieren hebben baat bij fietsen?

  Tijdens het fietsen gebruik je je quadriceps, hamstrings en gluteals. Als je op een buitenfiets rijdt, gebruik je ook je kuitspieren, buikspieren, erector spinae en bovenlichaamsspieren.


 • Hoe lang duurt het om resultaten van fietsen te zien?

  Er zijn veel factoren die bepalen hoe lang het duurt om resultaten van een training te zien. Een algemene schatting is echter ongeveer een maand. De beste manier om resultaten te zien is consistentie met uw trainingsschema.