Gevallen engel

Gevallen engel: de betekenis en oorsprong van deze term

Een gevallen engel is een engel die zich heeft afgekeerd van God en zijn/haar geheiligde positie in de hemel heeft opgegeven. Deze term is afkomstig uit de christelijke mythologie en wordt vaak gebruikt om de val van Lucifer te beschrijven. In dit artikel zullen we de betekenis en oorsprong van deze term in meer detail bespreken.

De val van Lucifer

Volgens de christelijke mythologie was Lucifer een engel die door God was geschapen en een hoge positie had in de hemel. Hij was de mooiste en meest verheven engel en had de taak om God te dienen en te aanbidden. Op een dag besloot Lucifer echter dat hij zichzelf boven God wilde plaatsen en begon hij een opstand tegen de hemelse machten.

Deze opstand leidde tot een strijd in de hemel tussen Lucifer en de andere engelen. Uiteindelijk werd Lucifer verslagen en uit de hemel verbannen. Sindsdien staat hij bekend als de gevallen engel en wordt hij beschouwd als de personificatie van het kwaad.

De betekenis van de term ‘gevallen engel’

Hoewel de term ‘gevallen engel’ vooral wordt geassocieerd met Lucifer, kan het ook worden gebruikt om andere engelen te beschrijven die zich hebben afgekeerd van God. Het idee van een engel die zich afkeert van God is echter niet uniek voor het christendom en komt ook voor in andere religies en mythologieën.

In het algemeen wordt de term ‘gevallen engel’ gebruikt om een engel te beschrijven die zich heeft afgekeerd van zijn/haar oorspronkelijke doel en positie in de hemel. Dit kan worden gezien als een symbool van menselijke zonde en rebellie tegen God.

De oorsprong van de term ‘gevallen engel’

De oorsprong van de term ‘gevallen engel’ ligt in de bijbel, waar het wordt gebruikt om de val van Lucifer te beschrijven. In de bijbel wordt Lucifer beschreven als een engel die zichzelf verheft boven God en daarom uit de hemel wordt verbannen.

De term wordt ook gebruikt in de apocriefe geschriften, waar het wordt gebruikt om de val van andere engelen te beschrijven. In deze geschriften wordt de val van de engelen meestal gezien als een gevolg van hun verlangen naar aardse verleidingen en hun eigenzinnige rebellie tegen God.

Hoe de term ‘gevallen engel’ wordt gebruikt in de moderne cultuur

Hoewel de term ‘gevallen engel’ vooral wordt geassocieerd met de christelijke mythologie, wordt het ook gebruikt in de moderne cultuur. Het wordt vaak gebruikt in films, boeken en tv-series om personages te beschrijven die zich hebben afgekeerd van het goede en het pad van het kwaad hebben gekozen.

De term wordt ook gebruikt in de populaire cultuur om een gevoel van rebellie en anders zijn uit te drukken. Dit kan worden gezien in de populariteit van tatoeages en andere kunstwerken die de gevallen engel afbeelden.

Conclusie

De term ‘gevallen engel’ is afkomstig uit de christelijke mythologie en wordt gebruikt om een engel te beschrijven die zich heeft afgekeerd van God en zijn/haar geheiligde positie in de hemel heeft opgegeven. Het idee van een gevallen engel wordt echter ook gevonden in andere religies en mythologieën en wordt vaak gebruikt om een gevoel van menselijke rebellie tegen God uit te drukken.

Veelgestelde vragen

1. Is Lucifer de enige gevallen engel?

Nee, hoewel Lucifer de meest bekende gevallen engel is, zijn er ook andere engelen die zich hebben afgekeerd van God.

2. Welke religies en mythologieën gebruiken het concept van de gevallen engel?

Het concept van de gevallen engel wordt gevonden in het christendom, het jodendom, de islam en andere religies en mythologieën.

3. Wat betekent het als iemand een tatoeage van een gevallen engel heeft?

De betekenis van een tatoeage van een gevallen engel kan verschillen afhankelijk van de persoon die de tatoeage heeft. Over het algemeen wordt het echter gezien als een symbool van rebellie en anders zijn.

4. Is de gevallen engel een symbool van het kwaad?

Ja, de gevallen engel wordt vaak gezien als de personificatie van het kwaad.

5. Waarom is de term ‘gevallen engel’ zo populair in de populaire cultuur?

De term ‘gevallen engel’ is populair in de populaire cultuur vanwege zijn associatie met rebellie en anders zijn.