Gember voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Gember voeding feiten en voordelen voor de gezondheid
gember voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gember Voeding Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is

Op je bord sushi, in thee en in je favoriete Indiase gerechten is gember een van de meest voedzame en smakelijke kruiden die er zijn. Het behoort tot de Zingiberaceae familie, een bloeiende plant die zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië.

We eten de wortelstok, het ondergrondse deel van de stengel dat meestal gemberwortel of gewoon gember wordt genoemd. Gember is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en galanga en wordt vaak samen gebruikt in recepten.

Gember bevat verschillende gezondheidsvoordelen en heeft krachtige geneeskrachtige eigenschappen. Het is vooral bekend om misselijkheid te verminderen, maar het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Gember kan ook helpen de pijn van artrose te verminderen, de bloeddruk te verlagen en kan kanker helpen voorkomen. Dit is wat je moet weten over gember.

Gember Voeding Feiten

De voedingsinformatie voor vijf plakjes (11 gram) gember wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 9
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1,4 mg
 • Koolhydraten: 2g
 • Vezel: 0,2 g
 • Suiker: 0,2 g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Magnesium: 4,7 mg
 • Kalium: 45,6 mg

Koolhydraten

Er zit 2 gram koolhydraten in vijf plakjes gember. Gember bevat ook een onbeduidende hoeveelheid vezels en suiker.

Gember wordt ook beschouwd als een laag glycemisch voedsel. Mensen met diabetes en mensen die rekening moeten houden met hun bloedsuikerspiegel kunnen gember eten zonder zich zorgen te maken over het koolhydraatgehalte.

Vetten

Gember bevat nul gram vet.

Eiwit

Gember bevat geen significante hoeveelheid eiwit. Zorg ervoor dat u andere eiwitrijke voedingsmiddelen in uw dieet opneemt.

Vitaminen en Mineralen

Hoewel gember geen belangrijke bron van veel micronutriënten is, bevat het wel wat magnesium en kalium.

Calorieën

Met 9 calorieën per vijf plakjes is gember geen significante bron van calorieën. Het grootste deel van de calorieën in gember zijn afkomstig van koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

Zoet, pittig en zinnig, gember is een prachtige specerij om toe te voegen aan een verscheidenheid aan gerechten. Of je nu verse, gemalen of ingelegde gember gebruikt, je zult de smaak verhogen in soepen, roerbakgerechten en zelfs smoothies en desserts.

Gember zit ook boordevol voedings- en gezondheidsvoordelen. Onderzoek toont aan dat gember kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes, anti-kanker eigenschappen bevat en ontstekingen vermindert. Hier is een nadere blik op enkele van de potentiële gezondheidsvoordelen van gember.

Kan misselijkheid verlichten

Gember is gebruikt in veel traditionele en alternatieve geneeswijzen vanwege gingerol, de belangrijkste kwaal bestrijdende verbinding. Gingerol is verantwoordelijk voor de unieke geur en smaak van gember, evenals de ontstekingsremmende en antioxiderende effecten.

Gingerol lijkt vooral zeer effectief te zijn in het bestrijden van misselijkheid. Het wordt gebruikt voor personen die een operatie ondergaan, met name chemotherapie, en blijkt gunstig te zijn voor zwangere vrouwen die ochtendmisselijkheid ervaren.

In een review met 1.278 zwangere vrouwen ontdekten de onderzoekers dat het nemen van 1,1 tot 1,5 gram gember de misselijkheidssymptomen van de ochtendmisselijkheid sterk verminderde. Hoewel gember als veilig wordt beschouwd voor zwangerschap, praat dan met een zorgverlener voordat u grote hoeveelheden toevoegt.

Kan artrose pijn verminderen

Artrose veroorzaakt degeneratie van gewrichten, wat leidt tot gewrichtspijn, ontsteking en stijfheid. In één onderzoek kregen personen met artrose in de knie 500 milligram tot 1 gram gember gedurende 3 tot 12 weken.

Na deze periode hadden de deelnemers verminderingen van pijn en invaliditeit. Het is opmerkelijk dat 22% van de deelnemers aan deze studie afhaakte vanwege intolerantie voor de smaak van gember.

Kan bloedsuikers verlagen

Meer recent onderzoek toont sterk bewijs voor een verband tussen gemberconsumptie en het verlagen van nuchtere bloedsuikerspiegels. In een onderzoek met 41 deelnemers met diabetes resulteerde het dagelijks nemen van 2 gram gemberpoeder inn een daling van 12% in nuchtere bloedglucosespiegels.

Bovendien daalde de HgA1C van de deelnemer gedurende een periode van 12 weken – wat gemiddeld 3 maanden bloedsuikerspiegel is – met 10%.

Kan menstruatiepijn verminderen

Gember wordt vaak gebruikt voor pijnverlichting en er is ook aangetoond dat het pijn en ongemak verbetert tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw. Een studie onderzocht de effectiviteit van gember bij het verminderen van menstruatiecycluspijn bij 168 vrouwen.

De vrouwtjes werden verdeeld in twee groepen die Novafen, een niet-steroïde anti-inflammatoir middel, of gember kregen. De pijnintensiteit nam in beide groepen af en er was geen statistisch significant verschil tussen de groepen. Dit bewijs geeft aan dat natuurlijke kruidengeneeskunde kan worden gebruikt in plaats van synthetische medicatie met vergelijkbare resultaten, afhankelijk van de voorkeur van een persoon.

Kan helpen kanker te voorkomen

Er is steeds meer bewijs dat gember kanker kan helpen voorkomen naast een aanvullende therapie voor de behandeling van kanker. Dit wordt toegeschreven aan gingerol, een verbinding in verse gember waarvan bekend is dat het anti-kanker eigenschappen heeft.

In één onderzoek kregen personen met een normaal risiconiveau voor darmkanker 2 gram gember gedurende 28 dagen. Aan het einde van de 28 dagen ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers de niveaus van pro-inflammatoire signaalmoleculen in de dikke darm hadden verlaagd.

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, moeten er grotere studies worden gedaan naar de anti-kankercapaciteiten van gember.

Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Van gember wordt gedacht dat het hart-gezonde effecten heeft, waaronder een positief effect op het cholesterolgehalte. In een review die keek naar 14 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met 473 deelnemers, bleek dat degenen die werden aangevuld met gember een toename van HDL (het goede cholesterol) hadden zonder effect op LDL (het slechte cholesterol).

Het is belangrijk op te merken dat in veel van deze onderzoeken de dosis gember hoger kan zijn dan wat aanvaardbaar is vanwege de sterke smaak. Het opnemen van gember in uw dieet in poeder of verse vorm blijkt voordelen te hebben.

Allergieën

Een allergie voor gember is vrij zeldzaam, maar kan voorkomen bij huidontsteking, roodheid en huiduitslag. Gember kan ook brandend maagzuur of maagirritatie veroorzaken. Als u denkt dat u allergisch bent voor gember, praat dan met een zorgverlener.

Variëteiten

Gember is te vinden in de supermarkt in vele vormen en variëteiten. Je vindt de gedrongen, kurkachtige gemberwortel in de productsectie. Zodra u de ruwe buitenste schil verwijdert, kan de binnenkant worden gehakt of gesneden en toegevoegd aan smaaksauzen, roerbakgerechten, soepen en smoothies voor een extra pittige zing.

Gemalen gember is te vinden in het kruidenpad en kan worden gebruikt in plaats van verse gember – gebruik er gewoon minder van. Ondertussen is ingelegde gember wat je meestal geserveerd ziet bij sushi. Het dient als een gehemeltereiniger en is ook geweldig op roerbakgerechten of taco’s.

Wanneer het het beste is

De meeste gember die in de Verenigde Staten wordt verkocht, komt uit Hawaï. Het hoogseizoen is van april tot en met augustus. Gember wordt ook geteeld in Californië en het seizoen loopt van augustus tot de herfst. Als je gember koopt en het niet meteen kunt gebruiken, vriest het goed.

 • Calorieën: 9
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1,4 mg
 • Koolhydraten: 2g
 • Vezel: 0,2 g
 • Suiker: 0,2 g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Magnesium: 4,7 mg
 • Kalium: 45,6 mg