Gelato Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Gelato Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Gelato voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gelato Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Hoewel je misschien niet in staat bent om naar Italië te reizen met de druppel van een hoed, kun je kunnen geniet bijna elk moment van een van de geneugten van een Italiaans uitje – gelato! Deze romige zuiveltraktatie is overal verkrijgbaar bij supermarkten en dessertwinkels in de VS. Gemaakt met een basis van room, melk en suiker, kan gelato in elke smaak komen, van fruitig tot chocoladeachtig tot gewoon oud (en heerlijk) vanille.

Je hebt misschien gelato geprezen gehoord voor het hebben van een lager vetgehalte dan ijs. En over het algemeen kun je verwachten dat het iets minder calorieën en vet bevat dan traditioneel Amerikaans ijs, omdat het recept meer melk en minder room vereist. Omdat gelato niet zo snel wordt gekarnd als ijs, bevat het ook minder lucht, dus het is meestal dichter en romiger.

Ondanks het lagere caloriegehalte, betekenen grote hoeveelheden suiker dat gelato een traktatie is om met mate van te genieten. Toch heeft het een aantal opmerkelijke voordelen. Hier is een blik op de voedings- en gezondheidseffecten van het beroemde dessert van Italië.

Gelato Nutrition Feiten

De volgende voeding, voor 1/2 kop (88 gram) vanille-gelato, is verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 218
 • Vet: 14,2 g
 • Natrium: 54 mg
  Koolhydraten: 19,5 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 18g
 • Eiwit: 3g
 • Calcium: 103mg (10% ADH)

Koolhydraten

Ongeveer 35% van de calorieën van gelato komt uit koolhydraten, het grootste deel daarvan is in de vorm van toegevoegde suikers. De overige koolhydraten zijn afkomstig van lactose die van nature voorkomt in melk en room.

Vetten

Hoewel gelato misschien minder vet bevat dan ijs, is het zeker niet laag in deze macronutriënt. De combinatie van zware room en koemelk – plus, af en toe, eierdooiers – komt neer op 14,2 gram vet per halve kop. Houd er rekening mee dat hoe meer room in een recept wordt gebruikt, hoe hoger het zal zijn in verzadigd vet.

Eiwit

Een half kopje gelato bevat ongeveer 3 gram eiwit – 6% van de dagelijkse waarde van 50 gram. Omdat dit eiwit afkomstig is van dierlijke producten (melk, room en eieren), biedt het alle essentiële aminozuren die je lichaam niet alleen kan produceren.

Vitaminen en Mineralen

De hoeveelheid vitamines en mineralen in gelato zal gedeeltelijk afhangen van de smaaktoevoegingen. Fruitige smaken zoals sinaasappel en aardbei kunnen bijvoorbeeld een vitamine C-boost krijgen, als echt fruit in het recept wordt gebruikt.

Zelfs in gewone vanille vind je een aanzienlijke hoeveelheid van één belangrijke micronutriënt- calcium. Een half kopje vanille-gelato levert 103 milligram calcium – 9% van de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) voor vrouwen en 10% voor mannen.

Sommige recepten zijn ook een belangrijke bron van vitamine A. Om de exacte hoeveelheden micronutriënten in een doos gelato te bepalen, moet u de etiketten zorgvuldig lezen.

Gezondheidsvoordelen

Gelato is lager in calorieën dan traditioneel ijs, maar zit boordevol calcium, wat kan helpen bij het opbouwen van gezonde botten en tanden. En afhankelijk van wat er aan de gelato wordt toegevoegd, kan het zelfs antioxidanten bevatten. Hier is een nadere blik op de voordelen van het eten van gelato.

Kan een betere keuze zijn voor gewichtsverlies

Omdat gelato de neiging heeft om minder calorieën en vet te bevatten dan gewoon ijs, kan het een betere dessertkeuze zijn wanneer je probeert af te vallen. Vergeet alleen niet dat portiecontrole nog steeds belangrijk is.

Helpt bij het bouwen van betere botten

Bij 10% van de ADH van calcium in een portie van 1 kopje, kwalificeert gelato als een goede bron van deze voedingsstof. Calcium helpt om gezonde botten op te bouwen.

Kan ontstekingsbestrijdende antioxidanten bevatten

Net zoals micronutriënten in gelato variëren afhankelijk van smaakstoffen, geldt dat ook voor het gehalte aan antioxidanten. Gelato op smaak gebracht met donkere chocolade kan bijvoorbeeld een keuze met een hoog antioxidantgehalte zijn.

Pure chocolade bevat krachtige antioxidanten die in verband zijn gebracht met het verminderen van ontstekingen, mogelijk helpen beschermen tegen hart-en vaatziekten. Citrussmaken bevatten ondertussen de antioxidant vitamine C, terwijl gelato met bosbessensmaak wordt geleverd met een uitbarsting van de beroemde polyfenolen van de bessen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze antioxidanten worden geleverd in een voedsel dat rijk is aan verzadigd vet en suiker – voedingsmiddelen die verband houden met hartaandoeningen.

Bevordert het genot van eten

Gelato wordt traditioneel geserveerd in kleine porties met een miniatuur, schopachtige lepel. Naast het feit dat het een nieuwe manier is om een bevroren traktatie te eten, kunnen deze visuele aanwijzingen je ook helpen om je gelato langzamer te eten en te genieten van de ervaring terwijl je bezig bent. Onderzoek toont aan dat langzamer genieten en eten ons gevoel van verzadiging van kleinere porties kan verbeteren.

Geschikt voor een vetrijk dieet

Soms vragen gezondheidsomstandigheden om een vetrijk, calorierijk dieet. Mensen met cystische fibrose, mensen die chemotherapie ondergaan of iedereen die probeert aan te komen, kunnen worden geadviseerd om rijk, vetrijk voedsel in hun maaltijdplannen op te nemen. Met zijn grote percentage calorieën uit vet verdient gelato een plaats op dit type dieet.

Allergieën

Als u een zuivelallergie of lactose-intolerantie heeft, moet u uit de buurt van het gelato-geval blijven. Voor een vergelijkbare traktatie, overweeg een niet-zuivelijs of sorbet op basis van fruit.

Evenzo moeten mensen met een ei-allergie extra voorzichtig zijn met het consumeren van gelato, omdat sommige recepten eierdooiers bevatten. Vraag bij twijfel uw server naar de ingrediënten in een gelato-recept. Of, als u gelato koopt in de supermarkt, kijk dan goed naar de ingrediëntenlijst.

Bijwerkingen

Een kegel van gelato kan een glorieuze manier zijn om Italiaanse vibes te kanaliseren of een speciale gelegenheid te vieren, maar pas op voor te veel van het goede. Bijna alle gelato’s bevatten veel suiker. Overtollige suiker in het dieet kan gewichtstoename veroorzaken, bijdragen aan de ontwikkeling van gaatjes en zelfs het risico op overlijden door hart- en vaatziekten verhogen.

Het hoge vetgehalte van gelato kan ook problematisch zijn voor de gezondheid. Te veel verzadigd vet in het dieet kan cholesterol verhogen, waardoor uw risico op hartaandoeningen en beroertes mogelijk toeneemt. Nogmaals, het is het beste om gelato te reserveren als een hier-en-daar traktatie.

Variëteiten

De variëteiten van gelato omvatten niet alleen de reeks smaken verspreid in regenboogvolgorde achter plaatglas. Naast het bijna oneindige aantal smakelijke smaken om uit te kiezen, variëren gelato’s door de ingrediënten die in hun basis worden gebruikt.

Sommige recepten bevatten eieren, terwijl andere dat niet doen; sommige bevatten meer of minder vet uit room. En sommige kunnen zelfs lager in suiker zijn. Het is ook aan elke gelato-maker om te beslissen hoe lang hun product wordt gekarnd, wat bepaalt hoe dicht het wordt. Het vinden van je favoriete variëteit kan een heerlijk experiment zijn.

Opslag en voedselveiligheid

Interessant is dat gelato meestal wordt geserveerd bij een warmere temperatuur (ongeveer 10 tot 15 graden warmer, om precies te zijn) dan ijs. Het doel achter dit temperatuurverschil? Een warmer product is minder verdovend in de mond, waardoor een vollere smaakervaring mogelijk is.

Dat plaatst uw gelato-winkeltraktatie echter niet in de temperatuurgevaarzone, waar bacteriën meer kans hebben om te groeien. De meeste ijswinkels blijven temperaturen serveren rond de 10 tot 22 graden Fahrenheit.

Wanneer je gelato thuis serveert, wil je misschien een doos wat langer laten ontdooien dan normaal om een romigere textuur en krachtigere smaak te bereiken, maar houd het niet te lang uit de vriezer. Als gelato 2 uur uitzit bij 40 graden Fahrenheit of meer, is het het beste om het weg te gooien. Bevroren gehouden, gelato heeft een houdbaarheid van ongeveer 3 tot 9 maanden.

Hoe zich voor te bereiden

Voor het gemak is het het gemakkelijkst om gelato te kopen bij je supermarkt of lokale gelato-winkel, maar het is ook heel goed mogelijk om het zelf te maken! Wanneer je dit romige dessert zelf maakt, kun je het aanpassen aan je smaak.

Begin met het verhitten van 2 kopjes melk en 1 kopje room samen in een pan op de kookplaat. Klop ondertussen 4 eierdooiers en 1/2 kopje suiker met een handmixer op maximale snelheid tot ze schuimig zijn. Voeg het ei-suikermengsel toe aan het warme roommengsel en ga door met koken op middelhoog vuur totdat het begint in te dikken.

Giet door een fijnmazige zeef in een kom. Meng alle smaakstoffen die je lekker vindt, bedek en koel het mengsel een nacht. Kartel ten slotte de hele batch in een ijsmachine totdat deze de gewenste consistentie bereikt.

 • Calorieën: 218
 • Vet: 14,2 g
 • Natrium: 54 mg
  Koolhydraten: 19,5 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 18g
 • Eiwit: 3g
 • Calcium: 103mg (10% ADH)