Gelatine Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Gelatine Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Jello in kopjes met metalen lepels op een aanrecht.

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Gelatine is een smaakloze, kleurloze, stabilisator en verdikkingsmiddel dat wordt gebruikt om desserts te maken zoals pudding, mousse, marshmallows, snoep, cakes, ijs, sommige yoghurt en natuurlijk fruitgelatine, zoals Jell-O. Gelatine wordt ook gebruikt om sommige non-food items zoals shampoos of huidverzorgingsproducten te maken.

Verdikkingsmiddelen zoals gelatine kunnen worden gemaakt van verschillende ingrediënten. Gelatine wordt gemaakt door de huid, pezen, ligamenten of botten van dieren (meestal koeien of varkens) in water te koken. Dit proces geeft collageen vrij, een eiwit dat structuur biedt en toevallig ook het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam is. Nadat het collageen is geëxtraheerd, wordt het geconcentreerd en gefilterd, vervolgens afgekoeld, geëxtrudeerd en gedroogd om gelatine te maken.

Omdat dierlijke producten worden gebruikt om gelatine te maken, is het geen veganistisch voedsel en zelfs sommige niet-veganisten kiezen ervoor om het niet te consumeren om dierenrechten te ondersteunen. Maar er zijn ook gelatine-alternatieven die gemaakt zijn van niet-dierlijke bronnen.

Gelatine Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een enkele envelop of ongeveer een eetlepel (7 gram) gelatine. Een volledige envelop kan echter niet altijd een enkele portie vertegenwoordigen.

Volgens Knox, een bedrijf dat gelatine maakt, is een enkele portie waarschijnlijker 1,75 gram. Het bedrijf stelt op hun website dat een enkele portie 6 calorieën, 0 gram vet, 0 gram koolhydraten en 1,6 gram eiwit oplevert. Deze portiegrootte is gelijk aan ongeveer een portie van 1/2 kopje wanneer gemengd met water.

 • Calorieën: 23.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 13,7 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6g

Koolhydraten

Hoewel gelatine ongeveer 30 calorieën per eetlepel levert, is geen van die calorieën afkomstig van koolhydraten. Er zijn 0 gram totale koolhydraten, waaronder 0 gram suiker, en 0 gram vezels in gelatine.

Omdat gelatine geen koolhydraten bevat, heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel wanneer het wordt geconsumeerd. Er moet echter worden opgemerkt dat gelatine meestal niet alleen wordt geconsumeerd. Het wordt vaak gebruikt om dessertvoedsel te verdikken dat veel suiker en koolhydraten kan bevatten en waarschijnlijk uw bloedsuikerspiegel zal verhogen. Maar de aanwezigheid van gelatine zal de impact niet veranderen.

Vetten

Er zit geen vet in een portie gelatine van één eetlepel. Zelfs een portie van 100 gram bevat minder dan een gram vet.

Eiwit

Gelatine levert ongeveer 6 gram eiwit per portie van één eetlepel. Maar vergeet niet dat je waarschijnlijk veel minder consumeert dan dat. Als je 1,75 gram consumeert, krijg je niet eens een volledige gram eiwit binnen. Gelatine moet dus niet worden beschouwd als een eiwitrijk voedsel

Vitaminen en Mineralen

Gelatine bevat geen noemenswaardige vitaminen of mineralen. Zelfs als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd dan typisch is in recepten, draagt het poeder geen significante micronutriënten bij.

Gezondheidsvoordelen

Mensen die gelatine als voedsel in recepten gebruiken, merken mogelijk geen substantiële impact op hun gezondheid door het ingrediënt in hun dieet op te nemen. Het wordt in zulke kleine hoeveelheden geconsumeerd en in veel gevallen gebruikt in voedingsmiddelen die niet elke dag worden geconsumeerd. Maar er zijn een paar studies die hebben gesuggereerd dat het gebruik van gelatine bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden. Er zijn ook enkele medische toepassingen voor gelatine van farmaceutische kwaliteit die opmerkelijk zijn.

Behandeling van diarree

Sommige mensen gebruiken pectine of gelatine om diarree te behandelen wanneer ze liever geen traditionele medicijnen nemen of wanneer ze geen medicijnen aan hun kinderen willen geven. De overtuiging is dat het geleermiddel dat helpt bij het verdikken van voedingsmiddelen ook kan helpen bij het effectiever vormen van ontlasting. Het bewijsmateriaal dat dit voordeel ondersteunt, is echter beperkt en inconsistent.

Er zijn enkele studies die suggereren dat gelatineloorine chronische diarree kan verminderen. Gelatineloorine is gelatine die looizuur bevat. Ten minste één studie heeft aangetoond dat gelatine tannaat in combinatie met andere producten (zoals probiotica) effectief kan zijn. Maar de meeste studies geven aan dat verder onderzoek nodig is.

Een review uit 2020 evalueerde bijvoorbeeld drie studies met 276 kinderen die gelatineloorine kregen voor de behandeling van diarree. De auteurs van de studie vonden dat er geen verschil was tussen gelatineloorine en placebo in de duur van diarree, ontlastingsfrequentie op dag twee, diarree op dag drie, braken of andere bijwerkingen.

Gelatineproducten worden soms aanbevolen tijdens de behandeling van diarree samen met een vloeibaar dieet. Maar het is niet omdat de gelatine enige medicinale waarde biedt, in plaats daarvan wordt dit aanbevolen, simpelweg omdat het soms goed voelt om “vast” voedsel te eten als je een vloeibaar dieet volgt en gelatine zorgt voor een meer vast mondgevoel.

Verbeterde botgezondheid

Een ander vermeend voordeel van gelatine is voor de bescherming van botten. Maar nogmaals, hoogwaardig bewijsmateriaal dat het gebruik ervan ondersteunt, is beperkt.

Sommige vroege studies suggereerden dat gehydrolyseerde gelatineproducten zoals collageenhydrolysaat van farmaceutische kwaliteit kunnen helpen pijn te verminderen bij patiënten met artrose van de knie of heup. Onderzoekers dachten dat het een gunstig effect kan hebben op het kraakbeenmetabolisme. Maar meer recente studies moeten worden gedaan om dit voordeel te bevestigen.

Een andere zeer kleine studie (met slechts acht gezonde mannelijke proefpersonen) onderzocht of een gelatinesupplement dat vóór intermitterende fysieke activiteitstraining werd ingenomen, de collageenproductie kon stimuleren om musculoskeletale verwondingen te helpen voorkomen. Onderzoekers vergeleken de inname van een dosis van 5 of 15 gram vitamine C-verrijkte gelatine versus een placebo.

Ze ontdekten dat het toevoegen van gelatine aan een intermitterend trainingsprogramma de collageensynthese verbeterde en een gunstige rol kon spelen bij blessurepreventie en weefselherstel. Maar de studie was zo klein van omvang dat het moeilijk zou zijn om te weten of dit voordeel zich in andere omstandigheden zou kunnen vertalen naar een bredere populatie.

Biedt compliant receptalternatief

Degenen die bepaalde specifieke diëten volgen, kunnen gelatine gebruiken om voedingsmiddelen in te dikker maken in plaats van ingrediënten die niet voldoen aan hun eetplan.

Bijvoorbeeld, mensen met tarweallergieën of die coeliakie, niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben, of die om andere redenen een glutenvrij dieet volgen, kunnen andere verdikkingsmiddelen gebruiken in plaats van meel in recepten. Maïzena is een populaire vervanging, maar gelatine kan ook worden gebruikt. Maïzena wordt dikker wanneer voedsel wordt verwarmd (zoals bloem), maar gelatine wordt dikker wanneer voedsel wordt gekoeld.

Gelatine kan ook worden gebruikt door mensen die koolhydraatarme of graanvrije diëten volgen. Het toevoegen van bloem aan voedingsmiddelen zoals soepen en stoofschotels kan het aantal koolhydraten verhogen (zij het enigszins). Maar gelatine kan ook gebruikt worden wanneer je geen koolhydraten wilt toevoegen. Sommige koks gebruiken bijvoorbeeld een verhouding van 1 1/2 theelepel gelatine per kopje bouillon om soepen in te dikken.

Kan de honger naar gewichtsverlies verminderen

Er is enig beperkt bewijs dat een op gelatine gebaseerd dieet nuttig kan zijn tijdens gewichtsverlies. Een studie gepubliceerd in Het Journal of Nutrition vergeleek een op gelatine gebaseerd vladieet met een op caseïne gebaseerd vladieet. Caseïne is een compleet eiwit dat voorkomt in melk en zuivelproducten, terwijl gelatine een onvolledig eiwit is.

De studie omvatte 30 deelnemers tussen 18 en 55 jaar oud met een BMI tussen 20 en 33 jaar oud. Tijdens het experiment bracht elke deelnemer een sessie van 36 uur door in een ademhalingskamer die het energieverbruik en de oxidatie van het substraat meet. Deelnemers herhaalden de sessie vier keer met een tussenruimte van vier weken.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Tijdens elk van de vier sessies consumeerden ze een op gelatine of caseïne gebaseerd vladieet. Bloedmonsters en urinemonsters werden tijdens elke sessie verkregen, evenals eetlustscores om de onderdrukking van de eetlust te helpen bepalen. Eetlustscores werden gemeten op een visuele analoge schaal (VAS) – een meetinstrument dat probeert een kenmerk te meten dat een bereik van waarden omvat en niet gemakkelijk direct kan worden gemeten.

Aan het einde van het experiment ontdekten de auteurs van de studie dat het op gelatine gebaseerde dieet resulteerde in een grotere onderdrukking van de eetlust.

Het energieverbruik was ongeveer hetzelfde op beide diëten en het caseïne-vladieet deed beter werk om spiermassa te behouden. De auteurs van de studie concludeerden dat “in termen van gewichtsverlies voor pebij obesitas kan het grotere hongeronderdrukkende effect van gelatine een rol spelen bij het verminderen van de energie-inname als dit effect wordt gehandhaafd bij het consumeren van een gelatinedieet op de lange termijn. Bovendien kan langdurig gebruik van caseïne bijdragen aan het behoud van vetvrije massa.”

Het is echter belangrijk om deze bevindingen in de juiste context te plaatsen. Op vla gebaseerde diëten zijn waarschijnlijk niet duurzaam voor de lange termijn en bieden niet alle essentiële voedingsstoffen die u nodig hebt voor een gezond lichaam. Merken zoals Knox adviseren echter dat u mogelijk gelatine kunt gebruiken om caloriearm voedsel te maken.

Allergieën

Er zijn meldingen van gelatine-allergie. Volgens de experts van Food Allergy Research and Education is allergie voor gelatine zelfs een veel voorkomende oorzaak van een allergische reactie op vaccins, waarvan er vele varkensgelatine als stabilisator bevatten. Gepubliceerde casestudy’s suggereren dat degenen die reacties op vaccins hebben, ook positief kunnen testen in huidtests op verschillende gearomatiseerde gelatines (bijv. Jell-O), evenals niet-gearomatiseerde gelatine (Knox). Auteurs van het rapport zeggen dat gelatine-gerelateerde vaccinreacties zeldzaam zijn, maar levensbedreigend kunnen zijn.

De American Academy of Allergy, Asthma and Immunology suggereert ook dat mensen met een allergie voor rundvlees, koemelk of varkensvlees een hoger risico op een gelatine-allergie kunnen hebben.

Bijwerkingen

Gelatine wordt bevestigd als “algemeen erkend als veilig” (GRAS) door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Bewijs van geneesmiddelinteracties ontbreekt.

Variëteiten

De smaakloze, kleurloze gelatine die je in het bakpad van je plaatselijke supermarkt vindt, komt voor het grootste deel in één variëteit (hoewel er ook gearomatiseerde gelatineproducten zijn, zoals Jell-O).

Gelatineproducten worden gemaakt door collageen uit het bindweefsel van dieren te extraheren, maar fabrikanten maken vaak niet bekend welk type dierlijke botten werden gebruikt. Er zijn echter een paar merken die meer informatie over de dieren vrijgeven om klanten te helpen die bepaalde religieuze praktijken en tradities hooghouden.

Sommige mensen onthouden zich bijvoorbeeld van het eten van voedsel dat is afgeleid van varkens, zoals degenen die alleen koosjer of halal voedsel kiezen. Aangezien veel gelatineproducten afkomstig zijn van varkens, zouden deze voedingsmiddelen niet conform zijn. Maar er zijn enkele rundvleesgelatines die zijn gemaakt van geslacht koosjer vlees dat compliant zou zijn. Als de ingrediëntenlijst niet specifiek is, kunt u zoeken naar het koosjere etiket op het product.

Er zijn ook niet-vleesgelatine-alternatieven. Deze omvatten:

 • Agar-agar ook wel “agar” genoemd dit verdikkingsmiddel is afgeleid van gekookt, geperst zeewier. Dit geleermiddel is online en in sommige supermarkten verkrijgbaar in vlokken, poedervorm of in repen. Wanneer u ermee kookt, vervangt u agar-agar voor gelatine met gelijke hoeveelheden als u de poedervorm gebruikt. Als je vlokken gebruikt, is een eetlepel gelijk aan ongeveer een theelepel van het poeder. Bepaalde citrusvruchten vereisen meer agar-agar bij het vervangen van gelatine in recepten. En agar-agar is niet het beste geleermiddel voor recepten met ongekookte mango’s, papaja en ananas.
 • Pectine is een geleermiddel dat van nature voorkomt in planten, vooral appels en citrusvruchten. Voedselfabrikanten gebruiken pectine om sommige soorten yoghurt en zoetwarenproducten te maken. Het wordt ook gebruikt om het mondgevoel van op fruit gebaseerde dranken te verbeteren en kan thuis worden gebruikt om jam, gelei en andere voedingsmiddelen in te dikken.
 • Carrageen is ook afgeleid van zeewier. Ook wel Iers mos genoemd, dit verdikkingsmiddel is meestal het beste voor het maken van zachtere gels en puddingen.

Wanneer het het beste is

Gelatine is het hele jaar door verkrijgbaar in de bakafdeling van supermarkten. U kunt ook bij veel online winkels kopen.

Opslag en voedselveiligheid

Gelatine moet in een afgesloten container worden bewaard en op een koele, droge plaats worden bewaard. Volgens de USDA moet het ongeveer drie jaar vers blijven wanneer het ongeopend is en op de juiste manier wordt bewaard. Gelatine mag niet worden ingevroren.

Hoe zich voor te bereiden

De manier waarop je gelatine gebruikt, kan gedeeltelijk afhangen van het type recept waarin je het gebruikt. Over het algemeen echter, wanneer u een basis gelatinepakket gebruikt, begint u met het gieten van het pakket in een kom die ongeveer 1/4 kopje koud water of andere vloeistof bevat. Laat het een minuut staan zodat de korrels scheiden. Voeg vervolgens nog eens 1/4 kopje kokend water toe en roer tot de korrels volledig zijn opgelost.

Als u een gezoete verdikkingsmiddel maakt, voeg dan twee eetlepels suiker toe aan het koudwatermengsel wanneer u de korrels toevoegt. Voeg vervolgens een half kopje kokend water toe (in plaats van 1/4 kopje), roer en los op.

Sommige recipes kan vereisen dat u voedsel verdikt dat op het fornuis wordt verwarmd. Als dit het geval is, voeg je de korrels nog steeds toe aan koud water, maar je gebruikt een pan in plaats van een kom. Laat het een minuut staan en verwarm de pan vervolgens ongeveer drie minuten op laag vuur, waarbij je constant roert tot het is opgelost. Gelatine kan ook worden opgelost met behulp van een blender of in de magnetron.

Als u niet een specifiek recept volgt, maar gewoon een mal maakt met fruit of andere ingrediënten, voegt u de ingrediënten toe na het oplossensproces en giet u in een mal. Kleine metalen mallen koelen over het algemeen sneller af dan grotere mallen of glazen mallen. De koeltijden variëren, maar kunnen 20 tot 45 minuten duren, afhankelijk van het recept.

 • Calorieën: 23.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 13,7 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6g

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Aan het einde van het experiment ontdekten de auteurs van de studie dat het op gelatine gebaseerde dieet resulteerde in een grotere onderdrukking van de eetlust.