Gefractioneerde kokosolie Voedingsfeiten

Gefractioneerde kokosolie Voedingsfeiten
Gefractioneerde kokosolie

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Veelgestelde vragen
 • Recepten en bereidingstips
 • Veiligheid en bijwerkingen

Gefractioneerde kokosolie is olie uit de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera |) boom waarvan het laurinezuur is verwijderd. Het woord “fractioneren” betekent scheiden. Fractionering van kokosolie is een proces dat warmte gebruikt om de olie in zijn componenten te scheiden – in dit geval om bepaalde vetzuren te scheiden.

Gefractioneerde kokosolie wordt vaak verkocht als MCT-olie en wordt door velen om gezondheidsredenen gebruikt. Maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om veel van de populairste toepassingen van de olie te ondersteunen.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een eetlepel (14 ml) kokosolie.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 14g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Vetten in gefractioneerde kokosolie

Bijna al het vet in kokosolie en gefractioneerde kokosolie is verzadigd vet. Als algemene regel adviseren gezondheidsexperts consumenten om verzadigde vetten te vermijden ten gunste van meervoudig onverzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet, omdat deze vetten hart-gezonde voordelen bieden.

Sommige gezonde eters zijn echter op de kokosolie-bandwagon gesprongen en zijn begonnen kokosolie in hun dieet en op hun lichaam te gebruiken omdat ze geloven dat het verzadigde vet erin gezonder is dan andere soorten verzadigd vet. De reden, zeggen ze, is dat kokosolie – en specifiek gefractioneerde kokosolie – gezondere vetzuren biedt.

Het meeste verzadigde vet in kokosolie is laurinezuur. Van laurinezuur is bekend dat het het totale cholesterol verhoogt, maar de toename komt van een boost in HDL (high-density lipoprotein, of “goed” cholesterol) in plaats van LDL of “slecht” cholesterol. Laurinezuur is te vinden in sommige tropische plantaardige oliën.

Wanneer kokosolie echter wordt gefractioneerd, wordt het laurinezuur verwijderd, waardoor caprinezuur en caprylzuur achterblijven. Van deze middellange keten vetzuren (MCT’s) wordt aangenomen dat ze grotere gezondheidsvoordelen bieden. Soms wordt gefractioneerde kokosolie verkocht als MCT olie.

MCT-olie is vooral populair bij mensen die een ketogeen dieet volgen, omdat de olie efficiënt is in het produceren van ketonen – de favoriete energiebron voor mensen met een keto-dieet.

Gezondheidsvoordelen

Gefractioneerde kokosolie en MCT-olie voordelen worden op grote schaal gepromoot online en in de media. In een overzicht van MCT-olieproducten evalueerde de Therapeutic Research Center Natural Medicine Database de wetenschap achter de vele vermeende gezondheidsvoordelen.

Ze ontdekten dat dit mogelijk effectief is voor:

 • Spier- en vetverlies bij kankerpatiënten
 • Behandeling van epileptische aanvallen
 • Behandeling van een spijsverteringsstoornis genaamd de ziekte van Waldmann

Ze ontdekten dat dit mogelijk is ineffectief voor:

 • Aids-gerelateerd gewichtsverlies
 • Verbetering van de trainingsprestaties

Ten slotte ontdekte de onderzoeksbron dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om het gebruik van MCT-olie te ondersteunen voor:

 • Leeftijdsgebonden spierverlies
 • De ziekte van Alzheimer
 • Chylothorax (een aandoening waarbij lymfevocht lekt in de ruimte tussen de long- en borstwand)
 • Hypertriglyceridemie (met te veel vet in het bloed)
 • Obesitas

Sommige mensen, vooral die met een vetrijk of ketogeen dieet, vinden gefractioneerde kokosolie aantrekkelijk omdat het smakeloos is. Hierdoor kunnen ze er meer van eten om hun macronutriëntendoelen te bereiken.

Als u een dieet volgt voor vetverlies, is het belangrijk om te onthouden dat elke vorm van vet negen calorieën per gram levert in vergelijking met vier calorieën per gram voor eiwitten en koolhydraten. Dus als je ervoor kiest om een vetrijker dieet te eten, moet je minder eten om je energiebalans onder controle te houden.

Veelgestelde vragen

Als het niet in het dieet wordt gebruikt, waar wordt gefractioneerde kokosolie dan voor gebruikt?

Er zijn veel populaire toepassingen voor gefractioneerde kokosolie. Sommige mensen gebruiken het als haarconditioner, huidcrème, massageolie, nagelverzorging, als leerconditioner of als houtlak. De vloeibare textuur van deze olie maakt het gemakkelijker te gebruiken dan traditionele kokosolie.

Hoeveel gefractioneerde kokosolie moet ik gebruiken?

Het bedrag dat u ons wije hangt af van hoe u het gebruikt. Hier zijn enkele populaire toepassingen en de bedragen die gebruikers doorgaans melden te gebruiken.

 • In koffie, fans van de olie voegen overal van een theelepel tot twee eetlepels gefractioneerde kokosolie toe. Als je het met een lepel toevoegt, kun je eindigen met een vette huid op het oppervlak. Om die reden gebruiken sommige mensen een blender om een romige consistentie te krijgen.
 • In voedingsmiddelen, ze gebruiken de olie in dezelfde hoeveelheden als u andere soorten olie zou gebruiken. Maar je kunt in plaats daarvan gefractioneerde kokosolie gebruiken en ongeveer een eetlepel van de olie toevoegen voor elke gebruikte avocado. Sommige gebruikers mengen de olie met eieren, olijfolie en citroen om mayonaise te maken. Je kunt de olie ook over salades, geroosterde groenten of vlees sprenkelen, net zoals je andere soorten olie zou besprenkelen, met ongeveer een eetlepel of twee tegelijk. Ten slotte kunt u gefractioneerde kokosolie mengen in yoghurt of pindakaas. Begin langzaam met het toevoegen van een theelepel per keer en voeg meer toe naarmate je gehemelte (en maag) de olie leren verdragen.
 • In Smoothies, fitnessliefhebbers voegen een eetlepel olie toe aan de blender bij het toevoegen van andere ingrediënten zoals eiwitpoeder, fruit of groenten.
 • Voor haar, fans van de olie mengen een kleine hoeveelheid (1 tot 2 eetlepels) in hun favoriete conditioner voor gladder, glanzender haar.
 • Op de huid, wrijf een eetlepel MCT-olie op droge plekken op de huid om gebieden die extra aandacht nodig hebben te hydrateren en te voeden.

Ook drinken sommige mensen MCT-olie rechtstreeks uit een lepel, hoewel deze praktijk niet wordt aanbevolen.

Recepten en bereidingstips

Veel mensen gebruiken de olie in smoothies en vele anderen (vooral die op een ketogeen dieet) voegen het toe aan koffie.

Veiligheid en bijwerkingen

U kunt enkele bijwerkingen ervaren bij het consumeren van kokosolie of gefractioneerde kokosolie. Deze oliën kunnen maagklachten of gewichtstoename veroorzaken.

Kokosolie en MCT-olie is waarschijnlijk veilig wanneer het op de huid wordt aangebracht of via de mond wordt geconsumeerd. Gezondheidsexperts waarschuwen echter dat dit vet uw calorie-inname en inname van verzadigd vet aanzienlijk verhoogt. Als u op uw gewicht let of probeert de gezondheid van het hart te verbeteren, kan dit product tegen u werken als u het te veel consumeert.