Ga je glutenvrij? Vervang deze 12 keukengereedschappen onmiddellijk

Ga je glutenvrij? Vervang deze 12 keukengereedschappen onmiddellijk

Wanneer u glutenvrij gaat, is het niet genoeg om glutenproducten te verwijderen en uw keuken schoon te maken – u moet ook een deel van uw kookgerei en keukengerei vervangen. Helaas kan elke kookkom, pot of gebruiksvoorwerp dat poreus of bekrast is, kleine hoeveelheden gluten bevatten in die scheuren en krassen … en er zijn heel weinig gluten nodig om je ziek te maken (veel, veel minder dan je zou denken).

U hoeft niet veel geld uit te geven aan het kopen van nieuw keukengereedschap. In feite is het perfect mogelijk om de meerderheid van deze items bij uw lokale dollarwinkel te krijgen en ongeveer $ 40 of zelfs minder uit te geven, vooral als u de nieuwe broodrooster overslaat.

Het is echter van cruciaal belang dat u deze items in uw keuken vervangt. Als u dat niet doet, loopt u het risico aanhoudende symptomen van gluten te ervaren en uw genezingsproces aanzienlijk te vertragen. Klaar om aan de slag te gaan? Dit is wat u moet vervangen:

1

Broodrooster

broodrooster met brood
Afbeeldingsbron / Getty Images

Een nieuwe broodrooster staat niet voor niets bovenaan deze lijst. Het gebruik van een oude broodrooster is een veel voorkomende manier om per ongeluk gluten in te nemen voor mensen die nieuw zijn in het glutenvrije dieet.

Het is onmogelijk om een broodrooster goed genoeg schoon te maken om alle glutenbroodresten die het herbergt kwijt te raken. Als je eenmaal die nieuwe, speciale glutenvrije broodrooster hebt, zorg er dan voor dat je nooit glutenbrood toestaat om erin te worden geroosterd – bewaar het alleen voor glutenvrije producten.

2

Pannen met antiaanbaklaag

vlees koken in pan op fornuis
Hynek Hampl / EyeEm / Getty Afbeeldingen

Als uw antiaanbakpannen bekrast zijn helemaal (en we weten allemaal hoe gemakkelijk het is om ze te krassen) je zult nieuwe moeten kopen. Dat komt omdat de krassen in de antiaanbaklaag minieme hoeveelheden gluten kunnen bevatten, zelfs als de pan wordt geschrobd. Kijk goed naar elk van je pannen voor zeer kleine krasjes, en als je er zelfs maar één ziet, moet die pan weg.

Roestvrijstalen of massieve aluminium pannen zonder antiaanbaklaag hoeven niet te worden vervangen en kunnen in feite worden gedeeld tussen gluten- en glutenvrij voedsel, zolang u ze maar wast echt goed tussendoor. Je hoeft je pandeksels niet te vervangen, maar geef ze een echt goede scrub, zorg ervoor dat je voedselresten langs de naden uitroeit, voordat je ze in glutenvrije service plaatst.

3

Gietijzeren Pan

groenten in gietijzeren koekenpan
Westend61/Getty Afbeeldingen

IJzer is licht poreus, en ja, net als andere poreuze materialen kan het gluten bevatten. Daarom, als je ooit je gietijzeren koekenpan hebt gebruikt om pannenkoeken te koken of om kip te bakken of in een andere glutenbevattende kookactiviteit, inclusief die met sauzen op basis van gluten, moet je die pan vervangen. Als alternatief is het mogelijk om het schoon te maken en vervolgens opnieuw te kruiden.

Als u besluit uw pan opnieuw te kruiden, moet u deze eerst door een reinigingscyclus in een zelfreinigende oven sturen. De oventemperatuur bereikt ongeveer 900 graden Fahrenheit tijdens de zelfreinigende cyclus, en dat is heet genoeg om het gluteneiwit te vernietigen. Zodra je je pan hebt schoongemaakt, kun je hem opnieuw op smaak brengen. Zorg er wel voor dat je het vanaf nu wijdt aan glutenvrij eten.

Pizzastenen zijn net zo poreus als gietijzeren pannen, maar je kunt dezelfde reinigingsroutine ook doen met een pizzasteen, waardoor je geen nieuwe hoeft te kopen.

4

Snijplanken

houten en kunststof snijplanken
Dave King / Dorling Kindersley / Getty Afbeeldingen

Van nature hebben gebruikte snijplanken krassen, meestal veel van hen. En net als de krassen in andere soorten kookgerei, kunnen die in uw snijplanken microscopische afzettingen van gluten herbergen.

Daarom moet je nieuwe snijplanken kopen en ze alleen bewaren voor glutenvrij gebruik. Zorg ervoor dat je ook je vleeskarton vervangt, als je een aparte hebt, omdat glutenbevattende marinades of jus die je op vlees hebt gebruikt, het kunnen hebben besmet.

5

Houten gebruiksvoorwerpen

houten lepels
Sharondipity Fotografie / Moment / Getty Images

Velen van ons gebruiken houten lepels, vorken en draaiers om te koken in pannen met antiaanbaklaag, maar hout is een ander poreus materiaal dat kleine hoeveelheden gluten kan vasthouden. Daarom moet je nieuwe houten lepels en andere t kopenools.

Net als bij sommige van je andere nieuwe kookgerei en keukengerei, moet je je nieuwe houten lepels alleen bewaren voor glutenvrij koken. Zelfs één gebruik in een pot gewone spaghetti kan je nieuwe houten kookgerei besmetten, dus zorg ervoor dat je ze zorgvuldig etiketteert.

6

Siliconen Spatels

siliconen spatels op houten plaat
Tengwei Huang / Moment / Getty Afbeeldingen

Wanneer we bakken, gebruiken de meesten van ons flexibele siliconen spatels om de zijkanten van de kom te schrapen en ervoor te zorgen dat we elk laatste beetje beslag mengen. Deze gebruikte spatels kunnen echter glutendeeltjes vasthouden, zowel in hun handvatten (veel hebben houten handgrepen) als in fijne krassen op het oppervlak van het blad.

Gelukkig is het niet duur om siliconen spatels te vervangen. Sommige mensen krijgen verschillende kleuren voor glutenvrij bakken. Zorg ervoor dat u degenen die bedoeld zijn voor glutenvrij gebruik markeert met een prominent “glutenvrij” label (een Sharpie-marker op het handvat werkt prima) om ervoor te zorgen dat niemand in uw huishouden ze per ongeluk gebruikt om een met gluten gevulde cake te maken.

7

Plastic Draaier/Spatel

koken omelet pan en plastic draaier
Leela Cyd / Photolibrary / Getty Afbeeldingen

Als u een metalen draaier gebruikt (ook bekend als een spatel, zij het een ander soort spatel), hoeft u zich geen zorgen te maken over het vervangen ervan, zelfs als u hebt besloten om een gedeelde keuken te hebben met mensen die gluten eten – schrob het gewoon heel goed voordat u het met uw glutenvrije voedsel gebruikt.

Als je echter een plastic of nylon draaier hebt, vooral een waar de voorkant is bekrast en gerafeld, moet je een nieuwe kopen en deze wijden aan glutenvrij koken. Net als bij de siliconen spatels, zal het labelen ervan helpen, net als het krijgen van verschillende kleuren. Zorg ervoor dat niemand in uw huishouden het gebruikt om voedsel met gluten om te draaien, anders moet u het opnieuw vervangen.

8

Deegroller

vrouw die deeg met deegroller rolt
Adam Gault / OJO Images / Getty Images

Dit is een moeilijke – veel mensen hebben deegrollers die een of meer generaties van andere familieleden zijn doorgegeven, en ze willen ze om sentimentele redenen houden. Maar het is absoluut essentieel om je oude houten deegroller te vervangen, omdat het je zal besmetten de eerste keer dat je het probeert te gebruiken in glutenvrij bakken.

Je hoeft je oude familievriend niet kwijt te raken – je kunt het bewaren en misschien zelfs in je keuken weergeven. Gebruik het gewoon niet meer om deeg te rollen, anders word je er ziek van.

9

Bakplaten/Muffin blikken

vrouw t zet muffins in blik op houten aanrecht
Tara Moore / The Image Bank / Getty Images

Net als je antiaanbakpannen moeten je antiaanbakplaten en muffinvormpjes weg als ze al bekrast zijn, want die krassen bevatten zeker gluten. Het is moeilijk genoeg om een muffinblik met antiaanbaklaag grondig schoon te maken zonder je zorgen te maken over het krijgen van kleine stukjes gluten langs de randen van de kopjes. Je moet ook siliconen bakplaten en muffinvormpjes vervangen die zijn gebruikt met glutenproducten.

U hoeft misschien geen roestvrijstalen bakplaten en muffinvormpjes te vervangen als ze niet bijzonder bekrast zijn – zorg er wel voor dat u ze grondig schrobt, vooral in die hoeken en rond naden.

10

Vergiet

vergiet dat water afvoert
Caiaimage / Getty Afbeeldingen

Het is niet mogelijk om gluten uit een gebruikt vergiet te verwijderen, zelfs niet als je het weekt en vervolgens door de vaatwasser laat lopen. De gluten van de pasta die je erin hebt uitgelekt, steken in al die kleine gaatjes, wachtend om je ziek te maken.

Daarom heb je een nieuw vergiet nodig en moet je ervoor zorgen dat het glutenvrij blijft. Nogmaals, kies er een in een andere kleur en herinner uw gezin er herhaaldelijk aan dat dit vergiet alleen voor glutenvrij gebruik is.

11

Plastic Kommen

kunststof mengkommen
Foodcollection / Getty Afbeeldingen

Als u plastic mengschalen of opslagcontainers in uw keuken gebruikt, moet u een aantal nieuwe kopen, omdat krassen hetzelfde oude glutenprobleem vormen. Controleer op plastic kommen die je hebt gebruikt bij bakactiviteiten, evenals je Tupperware-stash.

Trakteer uzelf op een nieuwe set opslagcontainers en plastic kommen. Nogmaals, als u van plan bent een keuken te delen met sommige glutenproducten, kunt u overwegen om de kommen en de containers een kleurcode te geven, bijvoorbeeld blauw voor glutenvrij, rood voor gluten.

12

Zeef

bloemzeef deegroller theedoek op houten snijplank
Tom Grill / Photodisc / Getty Afbeeldingen

Sommige glutenvrije bakrecepten vragen om het zeven van de ingrediënten. Om voor de hand liggende redenen moet je een eerder gebruikte meelzeef niet opnieuw gebruiken, omdat het gewoon niet mogelijk is om het grondig genoeg schoon te maken.

Daarom heb je een nieuwe zeef nodig, vooral als je van plan bent om veel te bakken vanaf nul (veel mensen die het glutenvrije dieet volgen, bakken helemaal opnieuw). Je kunt hiervoor ook een fijnmazige metalen zeef gebruiken, maar zorg ervoor dat de zeef ook nooit met gluten is gebruikt.

Een woord van bodymindspirit

Zodra je je nieuwe kookgereedschap hebt gekocht, moet je ervoor zorgen dat glutenetende familieleden ze niet per ongeluk gebruiken voor voedingsmiddelen die ze kunnen besmetten.

Nogmaals, overweeg om verschillende kleuren te krijgen (blauw voor glutenvrij, rood voor gluten), zodat iedereen in één oogopslag kan zien of ze de juiste kom en spatel hebben gepakt. Bovendien kan het hebben van een aparte kast waar u uw glutenvrije kommen, potten, pannen, kookgerei en keukengerei opbergt, onbedoeld gebruik helpen voorkomen.