Functionele fitness voor gewichtsbeheersing

Functionele fitness voor gewichtsbeheersing
Oudere vrouw die een plank op een yogamat doet

Johnny Greig / Getty Afbeeldingen

  • Wat het is
  • Voordelen
  • Oefeningen
  • Een trainer vinden

Functionele fitnesstrainingen zijn de sleutel tot langdurige fitness, gewichtsverlies en wellness. Deze zorgvuldig ontworpen sessies zullen je niet bezweet en buiten adem laten, maar ze kunnen je helpen om meer calorieën te verbranden en de hele dag actief te blijven.

Dus hoe profiteer je van functionele training? Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe dit type training eruit ziet en welke voordelen het biedt.

Wat is een functionele fitnesstraining?

Tijdens een functionele fitnesstraining gebruik je je eigen lichaamsgewicht, halters of andere weerstandsapparatuur om je spieren te versterken. Maar dit type training is anders dan een traditioneel gewichthefprogramma.

Voor veel sporters is functionele training een training voor de spieren en de geest. Het verbetert de manier waarop je hersenen met je spieren praten, zodat je lichaam beter werkt. Tijdens elke functionele trainingsoefening moet je je goed concentreren op de beweging om in balans te blijven en een goede houding te behouden.

Er zijn verschillende manieren om functionele training op te nemen in uw normale trainingsroutine. U kunt een paar houdings- en balansoefeningen toevoegen aan uw wekelijkse krachttrainingssessies of u kunt samenwerken met een gekwalificeerde trainer om een uitgebreider programma op te bouwen om de manier waarop uw lichaam eruit ziet en voelt te verbeteren.

In een typische functionele trainingssessie kun je 5 tot 10 verschillende oefeningen doen die de manier waarop je spieren samenwerken helpen verbeteren, waardoor je je meer gecoördineerd voelt.

Voordelen van functionele training

Functionele training helpt je lichaam comfortabeler te bewegen. Lichamen die comfortabel bewegen, hebben meer kans om meer calorieën te verbranden zonder te oefenen. Maar functionele training kan ook je andere trainingen effectiever maken. Dit voordeel is de sleutel voor mensen die proberen af te vallen.

“Voordat u met een trainingsprogramma begint, is het belangrijk om zwakke punten of beperkingen in het bewegingsbereik te identificeren die uw prestaties kunnen beïnvloeden,” zegt Jason Corrie. Jason is een gecertificeerde personal trainer die gespecialiseerd is in het helpen van klanten over de hele wereld om slankere, sterkere lichamen te krijgen. Hij legt uit waarom elke afslankcliënt zijn trainingsprogramma zou moeten starten met een functionele beoordeling.

“Functionele training kan een enorme impact hebben wanneer je probeert af te vallen,” zegt hij. Wanneer je lichaam goed werkt, wordt het efficiënter in het verbranden van calorieën. Wanneer je lichaam meer calorieën verbrandt tijdens het sporten en meer calorieën verbrandt door activiteiten van het dagelijks leven, verlies je sneller gewicht.

Functionele trainingen helpen om je balans, houding, spieruithoudingsvermogen en flexibiliteit te verbeteren.

Functionele trainingsoefeningen

Als je functionele trainingsoefeningen in je routine wilt opnemen, kun je beginnen met een paar eenvoudige bewegingen. Wanneer u een functionele fitnessroutine uitvoert, is het essentieel dat u zich concentreert op het correct uitvoeren van de bewegingen in plaats van ze met meer gewicht te doen of meer herhalingen te doen.

  • Dode Bug: Als u een beginnende sporter bent, zal deze oefening (uitgevoerd in rugligging, op uw rug) helpen om uw buikspieren klaar te maken voor moeilijkere bewegingen.
  • Schouder flexie: Deze eenvoudige schouderoefening is perfect voor sporters die de houding willen verbeteren en de flexibiliteit in de bovenrug willen vergroten.
  • Plank: Deze oefening op gemiddeld niveau helpt de stabiliteit van de kern te verbeteren voor een betere houding en coördinatie.
  • Standaard met één poten: Deze basisoefening helpt de balans en kernkracht te verbeteren. Naarmate je meer gecoördineerd wordt, voeg je armbewegingen toe om jezelf uit te dagen.
  • Squat met één been: Nadat je vertrouwd bent geraakt met de standaard met één been, kun je beweging toevoegen door je lichaam op te tillen en in een gehurkte positie te laten zakken.
  • Lunge: Als je nieuw bent in de lunge-oefening, begin dan in de lunge-positie en til en laat je lichaam gewoon zakken, met behoud van de juiste balans. Naarmate je sterker wordt, voeg je beweging toe. Stap naar voren, naar achteren of opzij. Of doe een wandelende lunge om kracht op te bouwen, de coördinatie te verbeteren en spieruithoudingsvermogen op te bouwen.

Als u liever een online functioneel trainingsprogramma volgt, overweeg dan om er een te gebruiken die is ontworpen door Activmotion. Al deze programma’s maken gebruik van de Activmotion Bar, die te koop is op de website van het bedrijf.

De stang – die is gebouwd met rollende stalen gewichten aan de binnenkant – biedt unieke stabiliteitsvoordelen die u niet kuntt krijgen van andere apparatuur. U kunt individuele trainingen streamen vanaf de Activmotion-website of investeren in het 60-daagse Ignite-programma om uw functionele kracht geleidelijk op te bouwen.

Het vinden van een functionele fitnesstrainer

De beste manier om een functioneel fitnesstrainingsprogramma te starten, is door een gekwalificeerde professional te vinden. Mogelijk moet u ook uw zorgverlener raadplegen om te bepalen of er fysieke beperkingen zijn, vooral als u een eerdere verwonding heeft. Uw arts kan u mogelijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut om u te helpen een programma te starten.

Personal trainers die functionele training beoefenen, beginnen met een volledige evaluatie van uw bewegingspatronen. Ze kunnen eerdere verwondingen en fysieke gewoonten identificeren die de manier waarop uw lichaam functioneert hebben veranderd. Vervolgens werken ze met u samen om basisbewegingen opnieuw te trainen en opnieuw op te bouwen, zodat het lichaam de hele dag comfortabeler en efficiënter beweegt.

Niet alle trainers zijn gekwalificeerd om deze vorm van beoordeling en programma-ontwerp te doen. Jason raadt je aan om de achtergrond van een trainer te onderzoeken, vragen te stellen en om verwijzingen te vragen.

Een goede trainer zal altijd blij zijn om getuigenissen en succesverhalen van eerdere klanten te geven. Zoek naar getuigenissen die klanten beschrijven met eerdere blessures of houdingsproblemen en vraag om rechtstreeks contact op te nemen met die klanten.

Je kunt ook een trainer vinden door online te zoeken. De American Council on Exercise biedt een doorzoekbare database om te helpen bij het vinden van een trainer bij u in de buurt. Het American College of Sports Medicine heeft ook een online service om gekwalificeerde trainers te vinden.

Een andere optie is om lid te worden van een sportschool die functionele fitnessapparatuur en lessen biedt. Planet Fitness biedt bijvoorbeeld PF360 en de Life Fitness S3 (TRX) apparatuur om leden te helpen profiteren van de nieuwste functionele trainingstechnologie.

Een woord van bodymindspirit

Functionele fitnesstrainingen moeten regelmatig worden gedaan om resultaten te leveren. Maar je zult een echte verandering opmerken in de manier waarop je lichaam eruit ziet en voelt als je ze consequent doet.

Probeer je functionele routine 2 tot 3 keer per week te doen. Het telt mee voor de aanbevolen 150 minuten lichaamsbeweging per week. Naarmate je sterker en meer gecoördineerd wordt, voeg je nieuwe oefeningen toe die het onderlichaam uitdagen en oefeningen die kracht en coördinatie opbouwen in je romp en kern.

In een typische functionele trainingssessie kun je 5 tot 10 verschillende oefeningen doen die de manier waarop je spieren samenwerken helpen verbeteren, waardoor je je meer gecoördineerd voelt.

Functionele trainingen helpen om je balans, houding, spieruithoudingsvermogen en flexibiliteit te verbeteren.

Een goede trainer zal altijd blij zijn om getuigenissen en succesverhalen van eerdere klanten te geven. Zoek naar getuigenissen die klanten beschrijven met eerdere blessures of houdingsproblemen en vraag om rechtstreeks contact op te nemen met die klanten.