Frites Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Frites Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Frietjes voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Frietjes zijn een populair bijgerecht in fastfoodrestaurants, hamburgertenten en in huizen in de VS. De zoute snack kan helemaal opnieuw worden gemaakt met verse aardappelen en uw keuze aan olie en kruiden, maar veel thuiskoks gebruiken in plaats daarvan bevroren friet. Commercieel verwerkte bevroren frites kunnen worden gemaakt met extra ingrediënten zoals maïszetmeel, rijstmeel en kunstmatige smaakstoffen.

Terwijl aardappelen – het primaire ingrediënt in frites – een caloriearm, vetarm voedsel zijn, bevatten friet meestal veel vet, calorieën en natrium. Als je ze in je dieet opneemt, is het slim om frites met mate te consumeren of om een kookmethode te gebruiken die het vet- en natriumgehalte vermindert.

Frites Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één portie (100 gram of ongeveer 1/2 kopje) friet gemaakt van verse aardappelen en gebakken.

Calorieën 196
Vet 13,1 g
Natrium 141 mg
Koolhydraten 18,5 mg
Vezel 1,6 g
Suikers 1,3 g
Eiwit 1,9 g
Ascorbinezuur 9,7 mg

Koolhydraten

Er zitten 196 calorieën en 18,5 gram koolhydraten in een enkele portie frietjes. Het aantal calorieën kan echter variëren, afhankelijk van hoe de frietjes worden bereid. Fastfoodfrietjes en restaurantfrietjes hebben bijvoorbeeld de neiging om hoger te zijn in calorieën en koolhydraten. Een enkele portie zelfgemaakte frietjes bevat ongeveer 1,6 gram vezels en 1,25 gram natuurlijk voorkomende suiker. De rest van de koolhydraten in frites is zetmeel.

De glycemische index (GI) van frites kan variëren, maar de meeste schattingen plaatsen het aantal tussen 54 en 75, waardoor ze een matig tot hoog glycemisch voedsel zijn.

Vetten

Volgens usda-gegevens bevatten frites meestal ongeveer 13 g vet per portie. Dit omvat 1,8 g verzadigd vet, 5,4 g meervoudig onverzadigd vet en 5,4 g enkelvoudig onverzadigd vet.

Fastfood frietjes zijn waarschijnlijk hoger in totaal vet en verzadigd vet. Volgens usda-gegevens bevatten de frietjes van McDonald’s 15,5 g totaal vet en 2,3 g verzadigd vet per portie van 100 gram.

Eiwit

Een enkele portie friet levert ongeveer 1,9 g eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Frites kunnen een goede bron zijn van bepaalde vitamines en mineralen, waaronder vitamine C (9,7 mg), vitamine B6 (0,265 mg) en vitamine K (16,3 mcg). Maar nogmaals, de voedingsstoffen die je uit friet haalt, kunnen afhangen van de bereidingswijze. Van aardappelschillen is bekend dat ze meer voedingsstoffen bevatten (zoals kalium, vezels en B-vitamines), dus als u friet consumeert met de huiden nog aan, kunt u baat hebben bij meer vitamines en mineralen.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen die u behaalt door het consumeren van frites komen waarschijnlijk van de voedingsstoffen in de aardappelen. De olie en smaakmakers die worden gebruikt om standaard friet te bereiden, zullen waarschijnlijk geen substantiële voordelen opleveren en kunnen nadelen hebben.

Elk gezondheidsvoordeel dat u behaalt door het eten van friet moet in evenwicht zijn met de mogelijke nadelen van het mogelijk consumeren van te veel zout en vet.

Kan een gezonde immuunfunctie ondersteunen

De vitamine C in aardappelen kan gunstig zijn in het lichaam. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die nodig is voor een gezond immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij het opbouwen van sterk bindweefsel en wondherstel. Omdat vitamine C niet in het lichaam kan worden opgeslagen, moet het in voedsel worden geconsumeerd. Witte aardappelen leveren de voedingsstof, maar andere voedingsmiddelen, waaronder citrusvruchten en sommige donkergroene groenten, zijn betere bronnen.

Kan de vroege ontwikkeling van de hersenen verbeteren

De vitamine B6 die door aardappelen wordt geleverd, is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap en de kindertijd. Aanbevolen innames van vitamine B6 zijn hoger voor mensen die zwanger zijn en borstvoeding geven versus degenen die dat niet zijn.

Aardappelen en zetmeelrijke groenten leveren B6, maar nogmaals, als je frietjes consumeert, kun je de voedingsstof gebundeld krijgen met minder gezonde voedingsstoffen such als vet en natrium. Andere bronnen van vitamine B6 zijn gevogelte, orgaanvlees en vis.

Kan oxidatieve stress verminderen

Aardappelen bieden antioxidanten, waaronder carotenoïden, anthocyanen en chlorogeen en cafeïnezuren. Antioxidanten kunnen helpen bij het herstellen van cellen die zijn beschadigd door oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan een aantal chronische ziekten.

Onderzoekers erkennen dat andere groenten en fruit hogere hoeveelheden antioxidanten bijdragen, maar omdat witte aardappelen zo veel worden geconsumeerd in de VS, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan antioxidanten in het typische Amerikaanse dieet.

Kan gewichtsbehoud bevorderen

Sommige onderzoekers hebben betoogd dat de vezels en resistent zetmeel in witte aardappelen bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waarbij wordt gesteld dat gezonde koolhydraten beschermend kunnen zijn tegen gewichtstoename. In één onderzoek ontdekten onderzoekers zelfs dat frites hoger zijn in resistent zetmeel dan gekookte aardappelen.Resistent zetmeel passeert de dunne darm zonder te worden verteerd en het kan de verzadiging bij bepaalde personen verhogen.

Nogmaals, het is belangrijk om te onthouden dat – afhankelijk van de bereidingswijze – aardappelen en frites resistent zetmeel en vezels (in de huid) kunnen bieden, maar ze zijn ook een bron van calorieën, natrium en vet.

Goedkope bron van voedingsstoffen

Sommige onderzoekers hebben de opname van witte aardappelen in het dieet ondersteund, ondanks het feit dat deze zetmeelrijke groente vaak wordt verguisd vanwege het gebrek aan voedingswaarde in vergelijking met andere groenten. Auteurs van een studie herinneren lezers eraan dat witte aardappelen een goedkope bron van kritieke voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en een verzadigend koolhydraat bieden.

Natuurlijk zijn frietjes die in een restaurant worden geconsumeerd of bij een fastfood-drive-thru worden gekocht, waarschijnlijk niet zo budgetvriendelijk als zelfgemaakt. Als u thuis zoutarme, gebakken frietjes maakt met verse aardappelen, kunt u uw gezin voor minder geld voorzien van vitamines en mineralen dan sommige andere populaire bijgerechten.

Allergieën

Allergieën voor rauwe aardappelen zijn zeldzaam, maar er zijn enkele rapporten die ernstige allergische reacties documenteren, waaronder anafylaxie. Reacties kunnen vaker voorkomen bij mensen met hooikoorts of allergieën voor berkenboompollen. Milde symptomen kunnen tintelingen in de mond en lippen omvatten en kunnen toenemen tot ademhalingsmoeilijkheden.

De bakolie die wordt gebruikt om frites te bereiden, kan ook een allergische reactie veroorzaken. Onderzoek heeft gesuggereerd dat geraffineerde oliën geen allergische reacties veroorzaken, omdat ze geen eiwitten bevatten.

Maar sommige andere beperkte onderzoeksbronnen suggereren dat ongeraffineerde olie en oliën waarvan wordt aangenomen dat ze geraffineerd zijn, bij sommige mensen reacties kunnen uitlokken. Als u een allergie vermoedt of een reactie ervaart na het nuttigen van friet, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Bijwerkingen

Wanneer het met mate wordt geconsumeerd, zullen frites bij de meeste mensen waarschijnlijk geen nadelige effecten veroorzaken. Maar als u te veel zout voedsel consumeert, is het niet ongewoon om u opgeblazen te voelen door de overmatige natriuminname.

Variëteiten

Frietjes worden meestal gemaakt met witte Idaho-aardappelen, hoewel sommige mensen Yukon-aardappelen, zoete aardappelen of andere variëteiten gebruiken als ze thuis frietjes maken. Als u commercieel verwerkte (bevroren) frites koopt of fastfood of restaurantfrietjes consumeert, kan de voedingswaarde variëren.

Diepgevroren frietjes 224 calorieën 15g vet 295mg natrium
McDonald’s frietjes 323 calorieën 15.5g vetten 189mg natrium
Burger King frietjes 280 calorieën 12.5g vetten 279mg natrium
Restaurant frietjes 289 calorieën 14g vet 357mg natrium
Frietjes voedingsfeiten voor een portie van 100g

Wanneer het het beste is

Aardappelen worden meestal geoogst in de herfst of vroege winter. Frietjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Opslag en voedselveiligheid

Frietjes moeten onmiddellijk worden geconsumeerd nadat ze zijn bereid, omdat ze hun textuur verliezen als ze koud worden. De USDA raadt niet aan om friet te koelen omdat ze hun kwaliteit verliezen. Diepgevroren frites blijven tot 12 maanden vers wanneer ze in de vriezer worden bewaard.

Hoe zich voor te bereiden

De beste manier om van frietjes te genieten en de health voordelen van aardappelen is om ze thuis in de oven te maken. Op deze manier kunt u de ingrediënten controleren en overtollig vet en natrium elimineren. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken.

Veel koks gebruiken witte roodbruine aardappelen, maar je kunt ook zoete aardappelen of andere variëteiten proberen. Witte aardappelen hebben het hoogste zetmeelgehalte en zorgen voor de meest bekende frietsmaak. Houd de huiden aan om te profiteren van de extra voedingsstoffen.

Snijd de aardappelen in reepjes van een kwart inch en gooi ze in koud water om te voorkomen dat ze bruin worden. Zodra ze allemaal in plakjes zijn gelegd, leg je ze op een keukenpapier en dep je ze droog. Je kunt ze in een kom gooien met een scheutje olijfolie of met een eiwit of twee. Veel koks gebruiken eiwit in plaats van olie om het vetgehalte te verlagen en ook om de friet een knapperigere afdronk te geven.

Leg de aardappelen op een antiaanbakvorm of een pan bespoten met antiaanbakspray. Bestrooi met zout. Bak op ongeveer 425 graden. Als u eiwitten in plaats van olie hebt gebruikt, moet u mogelijk de baktemperatuur verlagen tot 375, om te voorkomen dat het eiwit verbrandt. Het duurt meestal ongeveer 30-40 minuten voordat de friet knapperig wordt.

Als u uw natriuminname in de gaten houdt, overweeg dan om uw friet af te stoffen met andere smaakmakers in plaats van zout. Knoflookpoeder, paprika, basilicum en Italiaanse kruiden zijn favoriet bij veel koks. Zorg ervoor dat je je kruidenmix controleert als je er een gebruikt, omdat er zoveel zout bevatten.

16 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Aardappel, frietjes, van vers, gebakken. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 2. McDONALD’S, frietjes. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 3. Robertson TM, Alzaabi AZ, Robertson MD, Fielding BA. Zetmeelrijke koolhydraten in een gezond dieet: de rol van de nederige aardappel. Voedingsstoffen. 2018;10(11):1764. DOI:10.3390/nu10111764

 4. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamine C: Factsheet voor gezondheidswerkers.

 5. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamine B6: Factsheet voor consumenten.

 6. Slavin JL. Koolhydraten, voedingsvezels en resistent zetmeel in witte groenten: links naar gezondheidsresultaten. Adv Nutr. 2013;4(3):351S-5S. DOI:10.3945/an.112.003491

 7. Al-Mana NM, Robertson MD. Acuut effect van resistent zetmeel op voedselinname, eetlust en verzadiging bij mannen met overgewicht / obesitas. Voedingsstoffen. 2018;10(12). DOI:10.3390/nu10121993

 8. Koning JC, Slavin JL. Witte aardappelen, menselijke gezondheid en voedingsbegeleiding. Adv Nutr. 2013;4(3):393S-401S. DOI:10.3945/an.112.003525

 9. Eke Gungor H, Uytun S, Murat Sahiner U, Altuner Torun Y. Een onverwachte oorzaak van anafylaxie: Aardappel. Eur Ann Allergie Clin Immunol |. 2016;48(4):149-52.

 10. Tolkki L, Alanko K, Petman L, et al. Klinische karakterisering en IgE-profilering van berk (Betula verrucosa) – allergische personen die lijden aan allergische reacties op rauwe groenten en fruit. J Allergie Clin Immunol Pract. 2013;1(6):623-31.e1. DOI:10.1016/j.jaip.2013.07.010

 11. Fiocchi A, Dahdah L, Riccardi C, Mazzina O, Fierro V. Preacutionaire etikettering van kruisreactieve voedingsmiddelen: het geval van koolzaad. Astma Res Pract. 2016;2:13. DOI:10.1186/s40733-016-0028-4

 12. Crevel RW, Kerkhoff MA, Koning MM. Allergeniciteit van geraffineerde plantaardige oliën. Voedsel Chem Toxicol. 2000;38(4):385-93. DOI:10.1016/s0278-6915(99)00158-1

 13. Aardappel, frietjes, van bevroren, gebakken. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 14. BURGER KING, frietjes. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 15. Aardappel, frietjes, restaurant. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 16. Diepgevroren aardappelproducten, friet, hashbrowns, tater tots. USDA Foodkeeper App.


Door Malia Frey, M.A., ACE-CHC, CPT

Malia Frey is een gewichtsverlies expert, gecertificeerde gezondheidscoach, gewichtsbeheersing specialist, personal trainer en fitness voeding specialist.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Gerelateerde artikelen

Aardappels

Aardappel Nutrition feiten en voordelen voor de gezondheid

Couscous

Couscous Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Broodvrucht voedingsfeiten

Broodfruit Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Zoete aardappel

Zoete aardappel voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Courgette

Courgette voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Yuca voedingsfeiten

Yuca Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Sperziebonen

Sperziebonen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

In-N-Out Burger

Wat te eten bij In-N-Out: calorieën, gezonde menukeuzes en voedingsfeiten

Lotus wortelvoeding feiten

Lotus Root Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

aardperen/sunchokes

Aardpeer Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Vrouw in de supermarkt

Lege calorieën begrijpen en identificeren

Beets

Bieten Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Kip Onderdelen

Kip voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Spaghetti pompoen

Spaghetti Squash Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Sint-jakobsschelpen in een kom met een vork

Sint-jakobsschelp Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Runderlever

Rundvlees lever voedingsfeiten en voordelen voor de gezondheid
Elk gezondheidsvoordeel dat u behaalt door het eten van friet moet in evenwicht zijn met de mogelijke nadelen van het mogelijk consumeren van te veel zout en vet.

Natuurlijk zijn frietjes die in een restaurant worden geconsumeerd of bij een fastfood-drive-thru worden gekocht, waarschijnlijk niet zo budgetvriendelijk als zelfgemaakt. Als u thuis zoutarme, gebakken frietjes maakt met verse aardappelen, kunt u uw gezin voor minder geld voorzien van vitamines en mineralen dan sommige andere populaire bijgerechten.