Fried Chicken Tenders Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Fried Chicken Tenders Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Gefrituurde kip tenders

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Gefrituurde kiptenders zijn vaak te vinden op fastfoodmenu’s of in het bevroren voedselgedeelte van de supermarkt. Soms kipreepjes of kipnuggets genoemd, kunnen ze worden bereid met kipfilet zonder been, ribvlees of met andere delen van de kip. In de meeste gevallen worden de tenders gepaneerd met kruiden voordat ze worden gebakken.

Hoewel verschillende delen van kip voedingsstoffen bieden en deel kunnen uitmaken van een gezond dieet, biedt gefrituurd voedsel meestal grote hoeveelheden vet en natrium. Kies je voor gefrituurde kip voor een maaltijd of snack, dan kan het slim zijn om de portiegrootte in gedachten te houden.

Fried Chicken Tenders Voedingsfeitentjes

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een enkele portie (184 g) fastfoodkippentenders.

 • Calorieën: 499
 • Vet: 25,7 g
 • Natrium: 1410mg
 • Koolhydraten: 31,7 g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 35,4 g

Koolhydraten

Een enkele portie kiptenders levert 499 calorieën en 31,7 gram koolhydraten. De paneermeel levert een kleine hoeveelheid vezels (2,2 gram) en kan zelfs een kleine hoeveelheid suiker leveren, hoewel het werkelijke aantal kan variëren afhankelijk van het merk dat u consumeert.

De glycemische index van gefrituurde kiptenders kan ook variëren op basis van de manier waarop ze worden bereid. Het is echter waarschijnlijk laag omdat het voedsel voornamelijk uit eiwitten en vetten bestaat. De geschatte glycemische belasting van een 4-delige portie kiptenders wordt geschat op 5. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van het effect van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.

Vetten

Hoewel kipfilet een vetarm voedsel is, hebben gefrituurde kiptenders de neiging om veel vet te bevatten omdat olie wordt gebruikt om ze te bakken. USDA-gegevens geven aan dat een enkele portie bijna 26 gram vet levert. Daarvan is 4,6 gram verzadigd vet, ongeveer 9 gram enkelvoudig onverzadigd vet en ongeveer 10,6 is meervoudig onverzadigd vet. Nogmaals, die cijfers kunnen variëren op basis van het merk.

Eiwit

Gefrituurde kiptenders zijn een goede bron van eiwitten met een enkele portie die 35,4 gram van de spieropbouwende voedingsstof levert. Als u een jongvolwassene bent, overtreft dit eiwit uw behoeften in één keer, met de aanbeveling tussen 20-25 gram eiwit per maaltijd.

Vitaminen en Mineralen

Gefrituurde kiptenders zijn een uitstekende bron van selenium, niacine, vitamine B6 en fosfor, die elk meer dan 40% van uw dagelijkse waarde leveren die door de FDA is vastgesteld.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel kipfilet en andere delen van de kip veel belangrijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden, moet u, als u ervoor kiest om gevogelte te consumeren in de vorm van gefrituurde kiptenders, de gezondheidsvoordelen in evenwicht brengen met enkele nadelen.

Gefrituurde kiptenders bevatten bijvoorbeeld veel natrium: een enkele portie levert 1410 mg op. De USDA beveelt aan dat Amerikanen niet meer dan 2.300 mg per dag consumeren. De gemiddelde Amerikaan consumeert 3.400 mg per dag.

Daarnaast levert het voedsel bijna 26 gram of 234 calorieën uit vet. USDA-richtlijnen suggereren het consumeren van niet meer dan 20-35% van de totale calorieën uit vet. Voor degenen die 2000 calorieën per dag consumeren, biedt een enkele portie van dit voedsel meer dan 10% van die hoeveelheid – in slechts één deel van een enkele maaltijd.

Maar zelfs gezien deze potentiële nadelen, zullen de voedingsstoffen in kippenvlees bepaalde opmerkelijke voordelen bieden.

Helpt bij het opbouwen van spiermassa

Eiwit helpt je lichaam spiermassa te behouden. Kip levert de belangrijke aminozuren die je lichaam nodig heeft om weefsel te herstellen, zodat je de spieren die je hebt behoudt. Het helpt je lichaam ook om spieren op te bouwen wanneer je deelneemt aan een krachttrainingsprogramma.

Meer spiermassa op je lichaam houden heeft verschillende voordelen. Het kan u helpen om een slanke, sterke uitstraling te behouden. Sterke spieren helpen je ook om met meer gemak door activiteiten van het dagelijks leven te bewegen. En onderzoek toont aan dat verliezen in spiermassa en kracht direct samenhangen mete sterftecijfers bij ouderen.

Kan helpen botten te versterken

Onderzoek toont aan dat eiwitten kunnen werken met calcium om botten te helpen beschermen.Het kan dus nuttig zijn om voldoende eiwitten te consumeren om botten sterk en gezond te houden. U kunt uw eiwitinname verhogen door zowel vlees als plantaardige eiwitbronnen te consumeren.

Hulpmiddelen bij wondgenezing

Bepaalde populaties lopen een speciaal risico op onjuiste wondgenezing, waaronder ouderen en mensen met diabetes. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed dieet essentieel is voor een goede wondgenezing in het lichaam. Met name eiwitinname speelt een bijzondere rol.

Bepaalde aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) worden soms aangevuld om de wondgenezing te verbeteren. Verschillende delen van de kip leveren aminozuren, waaronder glutamine en methionine, die een speciale rol spelen in het wondgenezingsproces.

Vermindert het risico op eiwittekort

Hoewel echte primaire eiwitdeficiëntie niet gebruikelijk is in de VS, is het wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar. Trauma, chirurgie, eetstoornissen en bepaalde medische aandoeningen (zoals kanker, AIDS of sommige gastro-intestinale stoornissen) kunnen ook leiden tot secundair eiwittekort. Het consumeren van eiwitten – zelfs met het toegevoegde vet in gefrituurde kiptenders – kan de broodnodige macronutriënt aan deze populaties bieden.

Kan helpen gewichtsverlies

Het consumeren van voedingsmiddelen met eiwitten kan u helpen om u vol te voelen, wat het verlangen naar voedsel kan verminderen en overeten kan voorkomen. In een kleine studie van mannen met overgewicht op caloriearme diëten, ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat degenen die meer eiwitten aten “verbeterde eetlustbeheersing en verzadiging” vertoonden.

Omdat gefrituurde kiptenders echter ook veel calorieën en vet bevatten, zijn ze misschien niet de beste keuze bij het kiezen van een eiwitbron voor gewichtsverlies. Hoewel ze verzadigende eiwitten bieden, bieden ze aanzienlijke calorieën, vooral in combinatie met een dipsaus. Bovendien hebben studies aangetoond dat sommige kipnuggets meer vet dan eiwit bevatten.

Allergieën

Medische experts zijn niet zeker van de prevalentie van pluimvee-allergie, maar beweren dat het consumeren van kip ernstige allergische reacties kan veroorzaken. Nu de consumptie van kip toeneemt, blijven onderzoekers de manier onderzoeken waarop deze allergie het lichaam kan beïnvloeden. Eerdere studies geven aan dat symptomen buikkrampen, netelroos, beklemming op de borst en ademhalingsproblemen kunnen zijn.

Soms hebben mensen met een ei-allergie een secundaire allergie voor pluimvee. Bij dit soort allergie treden reacties meestal op wanneer ze in contact komen met rauw vlees, niet bij het consumeren van gekookt vlees.

Bijwerkingen

Degenen die hun zoutinname in de gaten houden, moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van gefrituurde kip, omdat het natriumgehalte erg hoog is. Zelfs degenen die niet gevoelig zijn voor zout kunnen een opgeblazen gevoel opmerken na het nuttigen van een maaltijd met een hoog natriumgehalte.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten kiptenders en de meeste zijn gefrituurd. Zelfs als u de meeste merken bevroren kiptenders koopt, zijn ze voorgepaneerd en voorgebakken, zelfs als u ze in de oven bakt voordat u ze eet.

Ingrediënten variëren van merk tot merk en voedingsinformatie kan ook variëren, afhankelijk van waar u ze koopt.

 • Een kiptendersschotel bij Appelbijen levert 1440 calorieën, 50 gram eiwit, 81 gram vet en 130 gram koolhydraten. Het bevat ook 3200 mg natrium.
 • Een enkele portie (84g) van Tyson Krokante KipReepjes levert 210 calorieën, 13 gram eiwit, 10 gram vet en 17 gram koolhydraten. Het bevat ook 500 mg natrium.
 • Een zesdelige bestelling van McDonald’s kipnuggets heeft 250 calorieën, 14 gram eiwit, 15 gram vet en 15 gram koolhydraten. Het bevat ook 500 mg natrium.
 • Een zesdelige portie kipnuggets bij Burger King heeft 260 calorieën, 12 gram eiwit, 16 gram vet en 16 gram koolhydraten. Het bevat ook 470 mg natrium.
 • Op Popeye’s de 3-delige pittige of milde handgemaakte kiptenders leveren 445 calorieën, 21 gram vet, 29 gram koolhydraten, 38 gram eiwit en 1.821 mg natrium.
 • Zes extra krokante kiptenders bij Kentucky Gefrituurde Kip hebben 810 calorieën, 59 gram eiwit, 43 gram vet en 48 gram koolhydraten. Ze bevatten ook 1890 mg natrium.

Opslag en voedselveiligheid

De manier waarop u gefrituurde kiptenders op de juiste manier opslaat en behandelt, hangt af van waar u ze koopt. Als u fastfoodtenders koopt, zult u ze waarschijnlijk consumeren (of delen met een vriend) in het restaurant. Als u ze bewaart voor later, moeten ze binnen drie tot vier dagen worden gekoeld en geconsumeerd.

Als u bevroren kiptenders koopt om thuis te maken, blijven ze één tot drie maanden vers wanneer ze in een luchtdichte container worden verzegeld en in de vriezer worden bewaard. De meeste merken zullen ook een “best by” -datum bevatten die u kunt gebruiken als leidraad.

Als u thuis gefrituurde kiptenders maakt, moet u veilige voedselverwerkingspraktijken volgen, omdat rauwe kip bacteriën kan herbergen, zoals salmonella. Je moet rauwe kip nooit wassen of spoelen (omdat het bacteriën naar nabijgelegen oppervlakken kan spuiten) en altijd de handen, gebruiksvoorwerpen en oppervlakken grondig reinigen na het hanteren van rauwe kip. Kook kip tot minstens 165 graden om bacteriën te doden.

Ongekookte kip moet in de koelkast worden bewaard, waar het één tot twee dagen vers blijft. Als u niet van plan bent om het meteen te gebruiken, bewaar dan rauw gevogelte in de vriezer voor maximaal negen maanden.

Hoe zich voor te bereiden

Als u de gezondheidsvoordelen van kiptenders wilt behalen zonder de nadelen die voortvloeien uit het consumeren van overtollig natrium of vet, kunt u ze thuis maken. Hoewel ze de smaak van gefrituurde kiptenders hebben, kun je ze in de oven bakken om ze knapperig te maken.

Je kunt elk deel van de kip gebruiken om kipreepjes te maken, maar er is een deel van de kip dat bekend staat als de malse. Het is de strook vlees die aan de onderkant van de borst is bevestigd. Als je botloze, huidloze borsten koopt bij je plaatselijke kruidenier, is dit het deel dat het gemakkelijkst van de borst af te trekken is. Dit vlees smaakt hetzelfde als de borst, maar het heeft al een perfecte fingerfoodvorm, dus er is geen snijden nodig.

Zodra je je kiptenders klaar hebt, rol je ze gewoon in gekruid paneermeel en leg je ze op een bakplaat. Bak in een voorverwarmde oven van 375 graden ongeveer 20 minuten of tot de kip volledig gaar is.

 • Calorieën: 499
 • Vet: 25,7 g
 • Natrium: 1410mg
 • Koolhydraten: 31,7 g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 35,4 g

Omdat gefrituurde kiptenders echter ook veel calorieën en vet bevatten, zijn ze misschien niet de beste keuze bij het kiezen van een eiwitbron voor gewichtsverlies. Hoewel ze verzadigende eiwitten bieden, bieden ze aanzienlijke calorieën, vooral in combinatie met een dipsaus. Bovendien hebben studies aangetoond dat sommige kipnuggets meer vet dan eiwit bevatten.