Focaccia Brood Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen

Focaccia Brood Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen
Focaccia brood voeding feiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Focaccia Brood Voeding Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Focaccia-brood, een flatbread dat meestal wordt gegarneerd met olijfolie, specerijen en kruiden, wordt al meer dan duizend jaar door mensen geconsumeerd. Traditioneel was het een specialiteit gereserveerd voor Allerheiligenvieringen, maar het werd al snel een populair hoofdbestanddeel vanwege zijn uniciteit en eenvoud.

Genua, een havenstad en de hoofdstad van de regio Ligurië in Noordwest-Italië, beweert de makers te zijn van het focacciabrood gemaakt met een brooddeeg dat niet hoger is dan 2 centimeter. Deze variëteit is gekruid met olijfolie en verrijkt met steenzout, kruiden en andere ingrediënten zoals ui of olijven.

Over het algemeen was focacciabrood geworteld in de Griekse en Etruskische cultuur voordat het zijn weg naar Italië vond. Sindsdien heeft het een aantal transformaties ondergaan en heeft het tegenwoordig een overvloed aan variëteiten. Dit is wat u moet weten over de voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen van focacciabrood.

Focaccia Brood Voeding Feiten

De voedingsinformatie voor één snee (57 gram) Focaccia-brood wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 142
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 320 mg
 • Koolhydraten: 20,4 g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 5g
 • Calcium: 20 mg
 • Folaat: 78,7mcg
 • Fosfor: 73 mg
 • Kalium: 65 mg
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 3,32 g

Koolhydraten

Focacciabrood bevat 20,4 gram koolhydraten per snee, 1 gram vezels en 1 gram suiker en wordt beschouwd als een geraffineerd koolhydraat. Het is niet hoog in suiker (slechts 1 gram per plak), maar kan de bloedsuikerspiegel sneller verhogen vanwege een gebrek aan vezels. Eenvoudige koolhydraten bevatten weinig tot geen vezels en bevatten vaak veel suiker. Eenvoudige koolhydraten verteren sneller en zijn hoger op de glycemische index.

Volkorenbrood is complex omdat het is gemaakt met volkoren, terwijl een brood zoals focaccia wordt gecategoriseerd als een geraffineerde koolhydraat omdat ze zijn gemaakt met witte bloem en niet met volkoren. Zowel geraffineerde als complexe koolhydraten kunnen deel uitmaken van een voedzaam dieet en levensstijl.

Vetten

Een snee focacciabrood heeft 4,5 gram totaal vet en 3,32 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het grootste deel van het vet in focacciabrood is afkomstig van enkelvoudig onverzadigde vetten, waardoor focacciabrood een goede bron van voedingsvetten is.

Eiwit

Er zit 5 gram eiwit in één snee focacciabrood. Focaccia broodrecepten vragen om ongeveer 3 tot 4 kopjes bloem voor alle doeleinden. Volgens de USDA bevat 1-kop (125 gram) bloem voor alle doeleinden 12,9 gram eiwit.

Tarwe-eiwit, zoals dat in bloem voor alle doeleinden, bevat niet alle negen essentiële aminozuren die nodig zijn uit het voedsel dat we eten. Het eiwit dat je gedurende de dag eet, telt echter op, dus het eten van focaccia telt nog steeds als een plantaardige eiwitbron.

Vitaminen en Mineralen

Een snee (57 gram) focacciabrood heeft een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, kalium, natrium, selenium, thiamine en folaat. Met name focacciabrood is een uitstekende bron van folaat, selenium, niacine, thiamine en fosfor.

Eén plak levert bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse inname van folaat. Foliumzuur is essentieel voor de productie van DNA en een tekort kan leiden tot megaloblastaire anemie. Symptomen van een folaattekort zijn zwakte, vermoeidheid, concentratieproblemen, kortademigheid, hartkloppingen, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Selenium is een sporenelement dat betrokken is bij de voortplanting, schildklierhormonen, DNA-synthese en immuunfunctie. Focaccia brood levert 16% van de dagelijkse aanbevolen inname van selenium. Selenium wordt meestal aangetroffen in brood, granen, vlees, gevogelte, vis, zuivel en eieren.

Focacciabrood voorziet ook in 10% van de dagelijkse behoefte aan fosfor. Fosfor is een essentieel mineraal dat voorkomt in voedingsmiddelen, waaronder volle granen, zuivel, vlees, bonen, linzen en noten. Fosfor speelt een belangrijke rol in botten, tanden, DNA en RNA.

Een portie focacciabrood ook biedt 14% van de dagelijkse aanbevolen inname van niacine. Niacine is betrokken bij de energieproductie uit het voedsel dat u eet en een goede cellulaire functie. Niacine wordt gevonden in gevogelte, rundvlees, varkensvlees, vis, noten, peulvruchten, brood en granen.

Thiamine (ook bekend als vitamine B1) is een in water oplosbare vitamine die een essentiële rol speelt in het energiemetabolisme en de levensduur van cellen. Eén portie Focaccia-brood levert 22% van de dagelijkse totale aanbevolen inname. Thiamine wordt gevonden in volle granen, vlees en vis.

Calorieën

Een portie focacciabrood van 57 gram bevat 142 calorieën. Koolhydraten zijn goed voor 57% van de totale calorieën, terwijl vet 28% levert en eiwit 14%. Focacciabrood is noch een calorierijk noch caloriearm voedsel.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel mensen soms geloven dat er geen voordelen zijn van brood, gaat focacciabrood verder dan dat. De aanwezigheid van olijfolie in het traditionele recept voor focacciabrood biedt verschillende voordelen. En het feit dat focacciabrood eiwitten en essentiële vitaminen en mineralen bevat, voegt nog meer stimulans toe om dit heerlijke flatbread aan je maaltijdplan toe te voegen.

Kan verzadiging bieden

Als je focacciabrood volgens de traditie wordt gemaakt met extra vierge olijfolie, maakt dit het hartiger, met meer eiwitten en vetten, dan je gemiddelde brood. Het maakt het ook meer vullend en bevredigend.

Omdat koolhydraten sneller verteren dan eiwitten en vetten, hebben ze de neiging om de maag snel te verlaten. Het opnemen van eiwitten en vetten in een snack of maaltijd (zoals focacciabrood) kan je helpen om je langer vol te voelen en meer tevreden te zijn met wat je hebt gegeten.

Kan het immuunsysteem versterken

Het is waarschijnlijk nooit bij je opgekomen dat brood je immuunsysteem kan beïnvloeden. Omdat focacciabrood een uitstekende bron is van de krachtige antioxidant selenium, kan het absoluut bijdragen aan de juiste functie van het immuunsysteem.

Selenium is in onderzoek aangetoond dat het bescherming biedt tegen bepaalde ziekteverwekkers, waaronder virussen, bacteriën en parasieten, door ontstekingen en de immuunrespons sterk te beïnvloeden. Bovendien fungeert het als een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve stress die het gevolg is van zaken als roken, drinken en zelfs dagelijkse stress.

Hoewel je niet veel selenium in de voeding nodig hebt om te profiteren, heeft een tekort bewezen het tegenovergestelde te doen. Het is aangetoond dat het niet genoeg selenium in uw dieet krijgt om de immuunrespons te vertragen door de immuuncelfunctie te beschadigen.

Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Er zijn twee categorieën gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten (MUFA’s) en meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s). Hoewel veel verschillende voedingsmiddelen MUFA’s bevatten, is olijfolie een aanzienlijk goede bron van MUFA’s.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren in focacciabrood (uit olijfolie) zijn in verband gebracht met een lager aantal hartaandoeningen. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetzuren, helpt het LDL-cholesterol te verlagen (vaak slechte cholesterol genoemd), terwijl het ook de niveaus van HDL-cholesterol (of goede cholesterol) verhoogt.

Kan energie leveren

De belangrijkste rol van koolhydraten is om energie te leveren. Omdat ze snel worden verteerd, gebeurt de opname en het gebruik van de koolhydraten die je net hebt gegeten bijna meteen. Hierdoor kunnen broodproducten, waaronder focacciabrood, de opkikker zijn die je ’s ochtends of voor de middag nodig hebt.

Bovendien spelen de essentiële B-vitamines thiamine en niacine ook een rol bij de energieproductie. Thiamine is een belangrijke factor die betrokken is bij het koolhydraatmetabolisme. Zonder voldoende thiamine kunnen koolhydraten niet effectief worden gebruikt. Niacine helpt het lichaam energie te ontlenen aan het voedsel dat je eet. Het doet dit door enzymen te helpen bij de productie van energie.

Past bij het mediterrane dieet

Dit oude Italiaanse flatbread is gemaakt met bloem, zout, gist, water en olijfolie, wat resulteert in een pizza-achtig deeg dat opgaat in een donzige wolk. Traditionele toppings waaronder rozemarijn, olijven, tijm, artisjokken, pijnboompitten, geroosterde rode paprika’s, zongedroogde tomaten en ricottakaas – allemaal nietjes op het mediterrane dieet. Degenen die een dieet in mediterrane stijl volgen, zouden baat hebben bij de gezondheidsfactoren die in focacciabrood worden aangetroffen.

Allergieën

Focacciabrood wordt gemaakt met tarwe of bloem voor alle doeleinden en is niet glutenvrij. Mensen met glutengevoeligheid of coeliakie moeten het eten van focacciabrood vermijden. Focacciabrood wordt ook beschouwd als een natriumrijk voedsel. Zelfgemaakt focacciabrood of natriumarme opties zouden beter geschikt zijn voor mensen met hoge bloeddruk of met een lage zodeium dieet.

Variëteiten

Traditioneel focacciabrood wordt gemaakt met vergelijkbare ingrediënten en variëteiten wijken niet vaak ver af van het recept. Variëteiten komen van de gebruikte toppings en zijn wat hen onderscheidt. Focaccia lijkt het meest op een flatbread of pizza, waarbij toppings worden toegevoegd voor het bakken.

Sommige traditionele variëteiten omvatten sfincione, focaccia di recco col formaggio, focaccia alla Genovese, strazzata, cudduruni (Lentini), focaccia messinese en focaccia seravezzina – die elk een hoofdbestanddeel zijn van een bepaalde regio en meestal verschillen in toppings en bereiding. Zoete versies van focacciabrood worden genoten als dessert of als ontbijt.

Voedingswaarden zouden veranderen op basis van gebruikte toppings. De toevoeging van kaas, reuzel, prosciutto, noten en andere vetrijke toppings zal een grote hoeveelheid vetcalorieën toevoegen, terwijl groenten of kruidentoppings minimale calorieën toevoegen aan de totale voedingswaarden.

Opslag en voedselveiligheid

Gewoon focacciabrood wordt tot 2 dagen goed bedekt met plastic op het aanrecht bewaard. Focacciabrood met zuivel- of vleesbeleg kan het beste maximaal 4 dagen in de koelkast worden bewaard, afgedekt met plastic.

Om focacciabrood in te vriezen, wikkel je het stevig in plastic of plaats je het in een diepvrieszak voordat je het invriest. De aanwezigheid van schimmel of een vieze geur betekent dat het Focaccia-brood slecht is geworden en moet worden weggegooid.

 • Calorieën: 142
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 320 mg
 • Koolhydraten: 20,4 g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 5g
 • Calcium: 20 mg
 • Folaat: 78,7mcg
 • Fosfor: 73 mg
 • Kalium: 65 mg
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 3,32 g