Fitness Band Calorie Counter Nauwkeurigheidstests

Fitness Band Calorie Counter Nauwkeurigheidstests
Fitbit Flex-activiteitsgegevens in de app


Fitbit Flex-activiteitsgegevens in de app.
Bruce Gifford / Moment Mobile / Getty Images

Fitnesstrackers zijn een rage. Voordat u op een nieuw apparaat vertrouwt, is het de moeite waard om de tijd te nemen om te onderzoeken wat u krijgt. Bepaalde producten beweren nauwkeurig calorieën te tellen en alle vormen van beweging gedurende de dag te controleren. Maar kunnen ze de hype waarmaken?

Inzicht in de sterke punten en beperkingen van de fitnesstrackers van vandaag kan u helpen beslissen of u uw gezondheidsdoelen al dan niet wilt baseren op de gegevens die ze bieden.

Wat zegt het onderzoek?

Verschillende onafhankelijke studies hebben licht geworpen op de betrouwbaarheid van fitnesstrackers. Volgens een studie aan de Ball State University missen zelfs enkele van de meest bekende apparaten het doel.

In deze studie droegen dertig gezonde volwassenen tussen de 18 en 80 jaar vijf verschillende fysieke activiteitsmonitoren en één draagbare metabole analyzer. Deze omvatten de:

  • Fitbit Een
  • Fitbit Rits
  • Fitbit Flex
  • Kaakbot UP24
  • Omron HJ-720IT

De gebruikte metabole analyser was de COSMED K4b2, een Italiaans product dat op betrouwbare wijze het energieverbruik meet op basis van zuurstofverbruik.

Proefpersonen namen deel aan verschillende oefeningen, variërend in intensiteit van liggen tot het voltooien van huishoudelijke taken tot hardlopen en traplopen. De onderzoekers vergeleken de activiteitsmetingen van de fitnessmonitoren met die van de gouden standaard COSMED om te zien hoe dichtbij ze kwamen.

Het antwoord: niet erg. Hoewel rustmetingen nauwkeurig waren, waren andere vormen van activiteit dat niet. Het energieverbruik werd tijdens het sporten met 16% tot 40% overschat (exclusief fietsen).

Aan de andere kant, de meeste monitoren Onderschat calorieën verbrand door huishoudelijke activiteiten met maar liefst 34% (behalve de Fitbit Flex), hoewel polsmonitoren betrouwbaarder waren dan die op de heup werden gedragen. Voor het tellen van stappen waren de monitoren over het algemeen nauwkeurig voor gestructureerde oefeningen (behalve fietsen), maar ondertellingen varieerden tussen 35% en 64% voor stappen.

De Ball State-onderzoekers concludeerden dat activity trackers niet nauwkeurig genoeg zijn om op betrouwbare wijze de verbrande calorieën te bepalen.

Een andere studie uit 2019 vergeleek twee polstrackers, de Fitbit Charge 2 en de Garmin vivosmart HR+.Twintig deelnemers ouder dan 65 jaar werden gedurende 24 uur gevolgd. De resultaten werden vergeleken met gevalideerde technologie, de ActiGraph en New-Lifestyles NL-2000i.

De Fitbit bleek stappen met 12% te overtellen en onderschatte de dagelijkse verbrande calorieën. Omgekeerd telde de Garmin stappen met 9% en was hij nog minder nauwkeurig dan de Fitbit bij het berekenen van het totale energieverbruik.

Toch zijn deze resultaten veelbelovender dan het Ball State-proces. De auteurs concludeerden dat fitnessapparaten goed genoeg zijn voor persoonlijk gebruik, maar niet kunnen worden vertrouwd in onderzoeks- of klinische omgevingen.

Hoe u uw voortgang kunt meten

Er is een gezegde dat luidt: “wat wordt gemeten, wordt beheerd.” Verantwoording is een essentieel onderdeel van het stellen van doelen. Hoewel je misschien niet al je vertrouwen in een fitnesstracker wilt stellen, kunnen eenvoudige stappen zoals het bijhouden van een eetdagboek of het toevoegen van je trainingen aan je agenda je helpen op schema te blijven.

Stel kleine doelen tijdens je gezondheidsreis om vooruitgang te blijven boeken. Wat kun je deze week anders doen om dichter bij je uiteindelijke doelen te komen? In vorm komen hoeft geen dure propositie te zijn. Meer water drinken, elke dag wandelen of zelfs gewoon eerder naar bed gaan, kan een lange weg gaan naar het verbeteren van je gezondheid.

Een woord van bodymindspirit

Soms bemoeilijkt de fitnessindustrie het in vorm komen te veel. Hoewel fitnesstrackers kunnen dienen als een leuke herinnering om meer te bewegen, moet de informatie die ze bieden met een korrel zout worden genomen. Of u nu een duur apparaat, een gratis app, een pen en papier of zelfs een trainingsmaatje gebruikt voor verantwoordelijkheid, u kunt uw fitnessdoelen bereiken zolang u langetermijnwijzigingen tot een prioriteit maakt.

De Ball State-onderzoekers concludeerden dat activity trackers niet nauwkeurig genoeg zijn om op betrouwbare wijze de verbrande calorieën te bepalen.