Fat-Free Body Mass Voordelen

Fat-Free Body Mass Voordelen
wat is vetvrije massa

Westend61/Westend61/Getty Afbeeldingen

 • Vetmassa en vetvrije massa
 • Voordelen van het verbeteren van vetvrije massa
 • Hoe lichaamssamenstelling te meten
 • Hoe de lichaamssamenstelling te verbeteren

Vetvrije massa is een van de twee componenten van het menselijk lichaam: vet en al het andere. Vetvrije massa (FFM) is dat “al het andere”, van organen tot water tot bindweefsel. De term “lichaamssamenstelling” beschrijft de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa en kan worden gemeten met behulp van een paar verschillende methoden.

Wanneer u uw lichaamssamenstelling laat meten, krijgt u een schatting van de vetmassa van uw lichaam. Uw geschatte lichaamsvet kan bijvoorbeeld 24% zijn. Maar heb je je ooit afgevraagd waaruit die andere 76% bestaat? Vetvrije lichaamsmassa omvat de meeste vitale weefsels en cellen van uw lichaam. Dat betekent:

 • Organen: Interne organen zoals uw hart, hersenen en lever
 • Spier: Hartspier, gladde spieren en skeletspieren
 • Bot: De botten die u beschermen en de structuur van uw lichaam bepalen
 • Bindweefsel: Pezen en ligamenten die botten en spieren verbinden
 • Water: Ongeveer 50% tot 75% van je lichaam

Vetvrije massa is de term die wordt gebruikt om alle weefsels in uw lichaam te beschrijven die geen vetweefsel (vet) zijn.

Vetmassa en vetvrije massa

Lichaamsvet, ook wel vetweefsel of vetmassa genoemd, kan worden onderverdeeld in twee categorieën.

 • Essentieel vet: Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vet nodig om goed te kunnen functioneren. Mannen hebben 2% tot 5% lichaamsvet nodig voor essentiële functies, maar vrouwen hebben meer nodig. Het lichaamsvet van een vrouw moet variëren tussen 10% en 13% voor een goede werking.
 • Niet-essentieel vet: Vet dat niet nodig is voor essentiële functies wordt overtollig of niet-essentieel vet genoemd. Dit vet zorgt voor isolatie en beschermt vitale organen.

Als u probeert af te vallen, moet u proberen de vetmassa te verminderen en belangrijke vetvrije massa zoals spieren en botten te behouden of te vergroten. De meesten van ons hebben een lichaamsvetpercentage dat veel hoger is dan wat we nodig hebben. Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op medische aandoeningen zoals hartaandoeningen, metabool syndroom, hoge bloeddruk of diabetes type 2.

Voordelen van het verbeteren van vetvrije massa

Als u gezonde levensstijlgewoonten volgt, een voedzaam dieet eet en voldoende lichaamsbeweging krijgt, kunt u uw organen beschermen en sterke botten opbouwen. Er is niet veel dat u kunt doen om de hoeveelheid orgaanweefsel of bot in uw lichaam aanzienlijk te veranderen. Maar je kunt proberen spieren op te bouwen. Dit heeft veel voordelen.

 • Verbeterde stofwisseling: Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetmassa. Dus als je de hoeveelheid spieren die je hebt verhoogt, boost je je metabolisme en verbrand je de hele dag door meer calorieën.
 • Verbeterde sterkte: Wanneer u de spiermassa verhoogt, verbetert u de kracht van uw lichaam. Sterkere armen zijn beter in staat om zware boodschappentassen op te tillen of omvangrijke bagage te dragen.
 • Verbeterd uiterlijk: Vetvrije spiermassa helpt om een strakker lichaam vorm te geven. Wanneer u vetmassa vervangt door vetvrije massa, ziet uw lichaam er gezond en mager uit.
 • Verhoogde dagelijkse beweging: Spieren die sterk en flexibel zijn, bewegen comfortabeler door activiteiten van het dagelijks leven. Wanneer je efficiënter beweegt, is het makkelijker om de hele dag actief te blijven.

Het verhogen van uw vetvrije lichaamsmassa kan nuttig zijn voor gewichtsbeheersing. Onderzoek toont aan dat vetvrije massa zowel een actieve als passieve rol speelt in de energie-inname en -behoeften van het lichaam.

Hoe lichaamssamenstelling te meten

U kunt uw vetvrije lichaamsmassa en algehele lichaamssamenstelling bepalen met behulp van een paar verschillende methoden.

 • Huidplooimetingen zijn een populaire methode om het lichaamsvetpercentage te bepalen. Remklauwen nemen metingen van specifieke delen van uw lichaam, die worden gebruikt in een berekening om ze te vertalen in een percentage lichaamsvet.
 • Bio-elektrische impedantie analyse wordt uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde weegschalen of handheld-apparaten die een elektrische stroom door uw lichaam sturen om vetvrije massa te bepalen.
 • Voortgangsfoto’s zijn een minder nauwkeurige, maar eenvoudigere methode om uw vetvrije massa te volgen. Hoewel ze je geen cijfers kunnen geven, kunnen voortgangsfoto’s je laten zien hoe je lichaam verandert.

Hoe de lichaamssamenstelling te verbeteren

Als u uw lichaamssamenstelling wilt veranderen, de vetvrije massa wilt verbeteren en het lichaam wilt verminderenbij, zult u waarschijnlijk veranderingen in uw trainingsroutine en dieet moeten aanbrengen.

Weerstandstraining

Je kunt je vetvrije massa verbeteren door spieren op te bouwen. Start een krachttrainingsprogramma dat gewichtheffen of lichaamsgewichtoefeningen omvat om spieren op te bouwen en kracht te verbeteren. Je kunt alleen, thuis, zonder dure apparatuur, trainers of sportschoolabonnementen aan weerstandstraining werken.

Voedingseiwit

Het verkrijgen van een optimale hoeveelheid eiwit voor uw behoeften zal helpen de vetvrije massa te vergroten en spierverlies te voorkomen. Deze hoeveelheid is afhankelijk van uw lichaamsgewicht, het huidige vetvrije massapercentage, leeftijd, geslacht en activiteit. Eiwit helpt bij spieropbouw en maaltijdverzadiging, waardoor je langer vol blijft omdat het meer tijd kost om te verteren.

Een woord van bodymindspirit

Als je klaar bent om thuis of in de sportschool aan je eigen programma te beginnen, zorg er dan voor dat je gezond genoeg bent om te oefenen. Begin dan langzaam om blessures of burn-out te voorkomen. Neem een gezonde hoeveelheid eiwitten voor je lichaam op om je magere massa-ontwikkeling te ondersteunen. Voordat je het weet, bouw je spieren op, verbeter je de lichaamssamenstelling, verminder je vet en verbeter je de vetvrije massa van je lichaam.

Vetvrije massa is de term die wordt gebruikt om alle weefsels in uw lichaam te beschrijven die geen vetweefsel (vet) zijn.

Het verhogen van uw vetvrije lichaamsmassa kan nuttig zijn voor gewichtsbeheersing. Onderzoek toont aan dat vetvrije massa zowel een actieve als passieve rol speelt in de energie-inname en -behoeften van het lichaam.