Fandom Forward: hoe fancommunity’s een verschil maken

Katniss Everdeen inspireerde niet alleen een generatie meisjes om hun haar te vlechten; ze leerde hen hoe ze onderdrukkende systemen konden herkennen en bestrijden.

Harry Potter liet kinderen niet alleen geloven in magie; hij moedigde hen aan om hun eigen te creëren.

De Avengers maakten niet alleen geweldige actiefiguren; ze modelleerden wat er zou kunnen gebeuren als mensen samenwerken om de planeet te redden.

Natuurlijk komen al deze verhalen en personages met nuance en diepgang. En dat geldt ook voor de fans die van hen houden.

Wat is Fandom Forward?

Fandom Forward is een internationale non-profitorganisatie met als doel “fans in helden te veranderen door de kracht van verhaal en populaire cultuur te gebruiken om activisme toegankelijk en duurzaam te maken.”

Fandom Forward stond 15 jaar lang bekend als The Harry Potter Alliance. In 2021, dankzij de op angst gebaseerde transfobe berichten van J.K. Rowling – en jaren van vooruitgang en activisme die leiden tot een broodnodige verandering – is de organisatie omgedoopt tot Fandom Forward, om mensen beter te betrekken dan een enkel verhaal of fandom, en om inclusief te zijn van de gemeenschappen die het bedient.

Door middel van ervaringsgerichte training en real-life campagnes ontwikkelt Fandom Forward medelevende, bekwame leiders die leren om de problemen van de wereld te benaderen met vreugde, creativiteit en een toewijding aan gelijkheid. De organisatie heeft een grote impact gehad op talloze gebieden, van LGBTQ + -gelijkheid, onderwijs en bibliotheken, stemmen en klimaatverandering, en ze zijn nog maar net begonnen.

Fandom Forward is een uitstekende casestudy van de kracht van fandom en hoe gewone mensen die van een film, stripboek of serie houden, krachtige activisten kunnen worden die kritische gesprekken voeren, nieuwe oplossingen creëren en elkaar verheffen in de strijd voor een betere wereld.

Hoe doen mensen in fandoms het goed?

Katie Bowers, de managing director van Fandom Forward, is al haar hele volwassen leven in een of andere hoedanigheid betrokken bij de organisatie en heeft uit de eerste hand ervaring met het zien hoe mensen met gedeelde interesses voorgoed bij elkaar kunnen komen.

“Ik denk dat fanactivisme een heel goed hulpmiddel is om voorbij veel propaganda te kijken en om samen te werken met andere mensen om ons het soort wereld voor te stellen dat we willen en om te werken aan het in actie brengen daarvan,” zei Bowers.

“Al deze vaardigheden die je nodig hebt om een goede organisator te zijn om een maatschappelijk geëngageerd mens te zijn – van het begrijpen van de geschiedenis, van het kunnen analyseren van de motieven en acties van mensen, van het kunnen zijn om creatief en fantasierijk en samenwerkend te zijn – mensen leren het in fandom.”

Met een verscheidenheid aan projecten voor sociale rechtvaardigheid op zak, heeft Fandom Forward veel om trots op te zijn. Recente initiatieven omvatten een campagne om inheemse waterbeschermers te ondersteunen door een kijkfeest, virtuele actie en gemeenschapsopbouwevenement te organiseren in combinatie met een aflevering van Avatar: The Last Airbender.

“Het is iets dat leuk en leerzaam is voor fans, maar het helpt ook om een beetje vreugde te blazen in het werk dat mensen doen,” zei Bowers. “Activisme is geweldig, maar het is ook erg uitputtend en veeleisend, dus we mogen iets doen dat impactvol en leuk en vreugdevol is. Het is cartoonavond. We gaan allemaal naar tekenfilms kijken voor gerechtigheid.”

Een andere recente campagne was een homo-piratenpanel (bij gebrek aan een betere term) met “Our Flag Means Death” -ster Vico Ortiz en andere digitale activisten, die geld inzamelden en actie ondernamen tegen anti-LGTBQ + -wetsvoorstellen die de Verenigde Staten overspoelen.

Meer dan 500 aanwezigen meldden zich aan voor het digitale evenement, waar ze een YouTube-livestream bekeken die werd gehost door YouTubers van “Our Flag Means Death”, podcasters, fanmakers en de piraat van het uur, Vico Ortiz.

Bovendien ondernamen deelnemers directe acties om anti-LGBTQ + -wetsvoorstellen te bestrijden, en zodra ze hun acties op sociale media deelden, werden ze beloond met een “officiële baan” in de Fandom Forward-piratenbemanning.

Daarnaast heeft Fandom Forward een al lang bestaand initiatief om onderwijs en geletterdheid te bevorderen. Book Defenders (voorheen Accio Books genoemd) is een campagne die meer dan 400.000 boeken over de hele wereld heeft gedoneerd, miljoenen aan bibliotheekfinanciering voor bibliotheken in de VS en Canada heeft veiliggesteld en zelfs heeft geholpen bij het bouwen van bibliotheken, volgens de Fandom Forward-website.

Alfabetisering is erg belangrijk voor de organisatie, omdat de basis ligt op een liefde voor boeken en verhalen vertellen, zei Bowers. Hoewel verboden boeken altijd reden tot zorg zijn geweest, is de kwestie de afgelopen maanden prominenter geworden.

Dit grassroots-werk is van vitaal belang voor de veiligheid en vrijheid van mensen in het hele land, en Bowers zegt dat fangemeenschappen het best zijn uitgerust om dit onrecht te bestrijden.

Waarom werken fandoms als een manier om activisten te mobiliseren?

In een tijd waarin het voelt alsof er meer schurken zijn om te vechten dan ooit tevoren, zegt Bowers dat fandom het perfecte voertuig is voor het trainen en versterken van activisten van alle leeftijden – en Fandom Forward is niet de enige organisatie die dergelijke inzichten biedt.

De Fan Organizer Coalition is een gemeenschap van fanorganisatoren gecreëerd door Fandom Forward, Black Nerds Create en Pop Culture Collaborative, die helpt om sterkere relaties op te bouwen tussen fanorganisatoren, middelen te delen en te werken aan het opbouwen van gelijkheid.

Onlangs bracht de coalitie een rapport uit met bevindingen over het organiseren van fans, waarin gedeelde waarden, best practices en verschuivende verhalen worden onderzocht.

Bowers deelde in een gesprek wat herhaaldelijk is onderzocht in onderzoek en praktijk: veilige gemeenschappen geven ons de kracht, de middelen en de energie om meer goed te doen.

Ze zegt dat fan zijn van iets een kortere weg is naar het vinden van je mensen; om je community te organiseren. Als je bijvoorbeeld van ‘Star Wars’ houdt en je ontmoet een andere persoon die van ‘Star Wars’ houdt, is de kans groot dat je een vruchtbaar gesprek kunt voeren over je favoriete films en personages, maar je maakt ook op een heel andere manier verbinding.

“We delen dezelfde waarden”, zegt Bowers. “Zo van, je ziet de wereld zoals ik. Jullie hebben dezelfde gevoelens over oorlog en imperium als ik. Je hebt dezelfde gevoelens over acceptatie en liefde en vriendschap als ik. Dus natuurlijk zal het het gemakkelijker maken om vrienden te maken. Het maakt het makkelijker om aan community organizing te doen.”

Praten over grote problemen door de lens van een plot of karakterboog ontwapent mensen. Het helpt de barrières voor activisme te doorbreken als iets dat een favoriete superheld zou doen, zoals iets dat iemand die je bewondert je ook zou helpen.

“We lenen een beetje moed uit die verhalen en van die personages om mensen te helpen dit soort dingen aan te pakken,” zegt Bowers.

Een deel van de bevindingen van het fanorganiserende rapport wijst lezers terug op het feit dat fandoms geworteld zijn in een verlangen om erbij te horen, dat mensen ernaar verlangen om zichzelf vertegenwoordigd te vinden in verhalen en in groepen om betekenis te geven aan deze grote puinhoop die we leven noemen.

“We hebben altijd verhalen verteld om de wereld te begrijpen. We vertellen geen verhalen op dezelfde manier als onze voorouders, over dieren of in het bos zijn, of hoe de aarde is gemaakt, maar we vertellen deze enorme culturele mythen die op een veel grotere schaal worden gedeeld, “zegt Bowers.

“Harry Potter, ‘Hunger Games’, ‘Star Wars’, ‘Star Trek’, een miljoen andere dingen, zijn eigendom van bedrijven en verdienen daarom een kritische blik, maar dit zijn onze gedeelde verhalen op dit moment. Dit zijn onze gedeelde culturele mythen.”

Een deel van het organiseren van fans, naast het werven van fondsen, het mobiliseren van kiezers of het lezen van verboden boeken, is om nog betere verhalen op deze enorme schaal te creëren.

“Fanorganisatie is specifiek gericht op het beter, diverser, inclusiever en nauwkeuriger maken van franchises”, zegt Bowers.

“Dat spul doet ertoe. Dit zijn de verhalen die we gebruiken om de wereld nu te begrijpen, en als het geen verhalen zijn die inclusief of accuraat zijn, dan begrijpen we de wereld met slechte informatie.”

Hoe fandoms ons leren over inclusieve gemeenschapsvorming

Fandom Forward is altijd een veilige en inclusieve plek geweest voor mensen van alle identiteiten. Toch, toen LGBTQ + -mensen (vooral transgender gemeenschapsleden) het doelwit waren van de transfobe opmerkingen van J.K. Rowling, wist de organisatie dat het tijd was om te vernieuwen.

Bowers zei dat meer dan 1.000 leden werden opgenomen in het besluitvormingsproces tijdens de rebranding van de organisatie, zodat mensen van verschillende gemarginaliseerde groepen en identiteiten zich gehoord voelden en hun ideeën konden uiten bij het creëren van een ruimte waar iedereen authentiek enthousiast kon zijn over de dingen waar ze van houden.

“Fanruimtes zijn niet alleen free-for-alls,” zegt Bowers. “Wat de politieke voorkeuren van de ruimte ook zijn, er zullen normen en taal zijn, en verwachte regels en gedragingen waar mensen zich heel bewust van zijn bij het cultiveren van die ruimte. Mensen hebben voortdurend deze discussies over gemeenschapsopbouw die geworteld zijn in rechtvaardigheid, en ik denk dat er veel doordachte, opzettelijke gemeenschapsvorming gaande is in fandom op een manier die nuttig zou kunnen zijn in andere ruimtes in de echte wereld. ”

Fandom Forward stelt bijvoorbeeld dat transfobie en racisme niet welkom zijn in ruimtes. De waarden zijn geworteld in vreugdevol activisme, de kracht van gemeenschap, de ontwikkeling van oefening, steun en liefde.

Het verduidelijken van normen en waarden zijn reguliere taken, omdat leden werken aan het verfijnen van hun gemeenschapsvorming, om overtredingen te verwerken en vanfer leermogelijkheden terwijl ze navigeren door zowel digitale als traditionele ruimtes, zoals Discord-servers, congreszalen en Facebook-groepen.

Hoewel het misschien kleine aardappelen lijken, is gemeenschapsvorming een belangrijk onderdeel van het mobiliseren van fangemeenschappen om aan boord te helpen en nieuwe activisten te verwelkomen die klaar zijn om een betere wereld opnieuw te bedenken.

“Het anti-trans gedoe, het boek verbiedt, het sluit allemaal aan bij dit fascistische idee dat er een goede en verkeerde manier is om een mens te zijn,” zei Bowers.

“En fanactivisme is een coole pushback naar dat alles, omdat zoveel van fandom gaat over het opnieuw bedenken van verhalen en zeggen: ‘Wat als het verhaal op deze manier werd verteld?’ Wat als het personage zo was?’ Fans herwerken voortdurend dingen en vertellen deze verhalen opnieuw. We weten dat er zoveel waardevolle, belangrijke, geldige manieren zijn om een mens te zijn, om je verhaal verteld te krijgen.”

Misschien vind je dit ook interessant: