Extensie en hyperextensie in gewrichten

Extensie en hyperextensie in gewrichten
Verlenging van het ellebooggewricht.

Halfdark / Getty Afbeeldingen

Een meerderheid van de gewrichten van het menselijk lichaam zorgt voor beweging, anders dan de schedelgewrichten. Een gewricht is een fysiek verbindingspunt tussen twee afzonderlijke botten. Gewrichtsbewegingen kunnen flexie, extensie of hyperextensie omvatten.

Gewrichten zoals de knie en elleboog hebben een vooraf bepaald bewegingsbereik dat beperkt hoe ver een individueel gewricht comfortabel kan buigen. Elk gewricht heeft een afzonderlijk bewegingsbereik dat meestal in graden wordt gemeten. Het bewegingsbereik kan worden verminderd als gevolg van letsel of chirurgie en oefeningen kunnen worden gedaan om het bewegingsbereik te verbeteren of te herstellen.

Extensie

Een extensie is een fysieke positie die de hoek tussen de botten van de ledemaat bij een gewricht vergroot. Het treedt op wanneer spieren samentrekken en botten het gewricht van een gebogen positie naar een rechte positie verplaatsen. Het is een achterste beweging voor gewrichten die naar achteren of naar voren bewegen, zoals de nek. Het is het tegenovergestelde van flexie.

Meestal is een verlenging van een gewricht beperkt tot 180 graden of minder. Met andere woorden, dat gewricht kan in principe worden geopend totdat het recht is. Denk aan je arm of been als voorbeeld, omdat deze los kunnen zijn totdat ze vrijwel recht zijn, maar niet verder dan dat punt. Extensie bij de pols beweegt de hand terug naar de achterkant van de onderarm en wordt dorsiflexie genoemd.

Een uitbreiding is te zien in deze bewegingen:

  • Naar achteren leunend vanuit de taille
  • Het bovenbeen naar achteren bewegen vanuit de heup
  • Je arm naar achteren bewegen vanaf de schouder
  • Je hoofd naar achteren bewegen vanuit de nek
  • Je kin optillen
  • De knie strekken
  • Je vinger rechtzetten
  • Je elleboog losmaken

Spieren die samentrekken om extensie te produceren, worden extensoren genoemd. In de bovenste ledemaat omvatten deze de latissiumus dorsi, teres major, triceps brachii, aconeus en extensoren in de hand en vingers. In de onderste ledemaat omvatten de extensoren de gluteus maximus, biceps femoris, quadriceps en teen extensoren.

Hyperextensie

Zoals het klinkt, is hyperextensie een extreme versie van een extensie. Hyperextensie is een overmatige gewrichtsbeweging waarbij de hoek gevormd door de botten van een bepaald gewricht wordt geopend of rechtgetrokken buiten het normale, gezonde bewegingsbereik. Een dergelijke beweging kan dat specifieke gewricht mogelijk instabiel maken en op zijn beurt het risico en de kans op dislocatie of andere potentiële verwondingen van het gewricht vergroten.

Flexie

Het tegenovergestelde van extensie is flexie. Flexie wordt gedefinieerd als het buigen van een bepaald gewricht, zodat de botten die dat gewricht vormen dichter bij elkaar worden getrokken. Flexie is een fysieke positie die de hoek tussen de botten van de ledemaat bij een gewricht vermindert. Voor de nek en romp zijn het bewegingen die naar voren buigen, zoals naar voren leunen in de taille of knikken met het hoofd. Het treedt op wanneer spieren samentrekken en botten het gewricht in een gebogen positie bewegen.