Energiedichtheid en het voedsel dat je eet

Energiedichtheid en het voedsel dat je eet
Verschillende soorten noten

Westend61 / Getty Afbeeldingen

  • Energie dichte voedingsmiddelen
  • Gewichtsbeheersing
  • Tips voor gezond eten

Energiedichtheid is de hoeveelheid energie, zoals weergegeven door het aantal calorieën, in een specifiek gewicht van voedsel. Energierijke voedingsmiddelen hebben een groot aantal calorieën per portie.

Een voorbeeld van een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid is ijs omdat het veel calorieën uit de suiker en vet bevat die passen bij een kleine portie. Spinazie heeft een lage energiedichtheid omdat er maar een paar calorieën in een heel bord vol rauwe spinaziebladeren zitten.

De energiedichtheid wordt bepaald door het aandeel macronutriënten (eiwit, vet, koolhydraten), vezels en water. Voedingsmiddelen die grote hoeveelheden vezels en water bevatten, hebben een lagere energiedichtheid. Voedingsmiddelen met veel vet hebben een hogere energiedichtheid.

Energie dichte voedingsmiddelen

Energierijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die een hoog aantal calorieën (energie) per gram bevatten. Ze zijn meestal hoger in vet en lager in water. Enkele voorbeelden van energierijke voedingsmiddelen zijn zetmeelrijke groenten, dikke sauzen, kaas, noten en zaden, notenboter, boter, volvette zuivel en vette stukken vlees; en minder voedzaam voedsel zoals snoep, gefrituurd voedsel, frietjes, pasta, crackers, chips.

Sommige voedingsmiddelen, zoals soepen en dranken, kunnen een hoge of lage energiedichtheid hebben. Op bouillon gebaseerde soepen met groenten hebben meestal een lage energiedichtheid, terwijl geroomde soepen energierijk zijn. Niet-vette melk is minder energierijk dan gewone melk en light frisdrank is minder energierijk dan een suikerhoudende frisdrank.

Laag energierijke voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid omvatten vezelrijke groene en kleurrijke groenten. Waterige voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en meloenen hebben ook de neiging om minder energierijk te zijn. Caloriearme voedingsmiddelen hebben vaak een lage energiedichtheid, maar niet altijd, dus het is belangrijk om de voedingswaarde-etiketten te lezen, zodat u weet hoeveel calorieën u elke dag binnenkrijgt.

Het leuke van voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid is dat ze vaak voedzaam zijn, wat betekent dat ze veel voedingsstoffen per portiegrootte bevatten. Veel soorten fruit, bessen en groenten bevatten weinig calorieën, veel vezels en bevatten veel vitamines en mineralen.

Gewichtsbeheersing

Gewichtsbeheersing gaat uiteindelijk over het kijken hoeveel calorieën je binnenkrijgt versus hoeveel calorieën je verbrandt.Wanneer u voedsel met een lage energiedichtheid vult, zult u zich tevreden voelen terwijl u minder calorieën binnenkrijgt. Plan al uw maaltijden zo dat ze voedingsmiddelen bevatten met een lage energiedichtheid die ook veel voedingsstoffen bevatten. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Als je meestal voedsel met een lage energiedichtheid eet, heb je een groter volume voedsel nodig om je te vullen, en als gevolg daarvan zul je meer calorieën binnenkrijgen. Dat is niet ideaal als je wilt afvallen, maar het kan nuttig zijn als je probeert aan te komen. Als dat uw situatie is, zorg er dan voor dat u voedsel met een hoge energiedichtheid kiest dat voedzaam is, zoals avocado’s, noten en zaden in plaats van calorierijk voedsel dat arm is aan voedingsstoffen.

Tips voor gezond eten

  • Kies verse bessen als dessert: Bessen zijn zoet en heerlijk, dus er is geen reden om een maaltijd af te sluiten met een calorierijk dessert. Maar als je echt wat ijs of cheesecake wilt, meet dan zorgvuldig uit en eet slechts één portie (kijk naar de portiegrootte op de verpakking) om je calorie-inname onder controle te houden.
  • Laad je bord vol met meer groenten: Ten minste de helft van uw bord moet bedekt zijn met caloriearme groenten en fruit. Laat een kwart van je bord achter voor je eiwitbron en het resterende kwart kan een portie zetmeelrijk voedsel bevatten, zoals pasta, aardappelen of rijst.
  • Serveer meer groenten en fruit aan uw kinderenKinderen die meer groenten en fruit eten, hebben de neiging om minder zeer energierijk voedsel te eten. Als je een kind hebt dat een kieskeurige eter is, blijf dan de groenten serveren; vroeg of laat zullen ze iets ontdekken dat ze leuk vinden.
  • Begin met een eenvoudige tuinsalade of een kom heldere soep: Deze gerechten zullen je vullen voordat je je verdiept in iets energierijkers zoals pasta, pizza of een ander calorierijk voorgerecht. Laat de zware saladedressings achterwege en vermijd geroomde soepen die meer calorieën bevatten.

Drink veel water

Water heeft nul calorieën en kan je helpen om je over te halen tot je volgende maaltijd, of op zijn minst totdat je een snack met een lage energiedichtheid kunt vinden.

Water heeft nul calorieën en kan je helpen om je over te halen tot je volgende maaltijd, of op zijn minst totdat je een snack met een lage energiedichtheid kunt vinden.