Eiwitrijk dieet Bijwerkingen

Eiwitrijk dieet Bijwerkingen
Bord met zalm en groenten

Getty Images / VeselovaElena


  • Voordelen
  • Bijwerkingen

Vaak gepromoot vanwege de effecten op gewichtsbeheersing, het vermogen om de verzadiging te verbeteren en de mogelijkheid van verhoogde energieniveaus, is een eiwitrijk dieet een populaire voedingsstijl die velen kiezen om te volgen.

Tijdens de jaren 1950 populariseerden bodybuilding-wedstrijden de consumptie van eiwitrijke diëten, en tegen de jaren 1970 werd een hele reeks moderne dieetprogramma’s gericht op eiwitinname mainstream, waaronder de Scarsdale, Atkins, South Beach en Dukan diëten.

“Eiwit is een noodzakelijk onderdeel voor zoveel van de systemen en functies van ons lichaam, zoals het reguleren van hormonen, het opbouwen van spieren en voor onze huid, haar, nagels en zelfs botten”, legt Jaclyn Kiernan, MS, RDN, voormalig Noom Coach en huidige Lead Coach bij MetPro uit.

De aanbevolen dagelijkse eiwitinname voor de gemiddelde persoon is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht, en het consumeren van meer dan deze hoeveelheid kan worden beschouwd als een eiwitrijk dieet, legt Kiernan uit.

Let op, niet alle eiwitbronnen zijn gelijk. “Eiwitten krijgen elk een biologisch waardenummer, met dierlijke eiwitbronnen die een hogere waarde bevatten dan plantaardig eiwit, wat betekent dat je een grotere hoeveelheid plantaardig voedsel zou moeten consumeren om aan je eiwitbehoeften te voldoen, in vergelijking met dierlijke bronnen,” merkt Kiernan op.

De voordelen van een eiwitrijk dieet

Zoals vermeld, kan een persoon zich wenden tot een eiwitrijk dieet als een methode voor gewichtsbeheersing door honger te beteugelen, evenals voor de spieropbouwende effecten.

Veel studies hebben deze bevindingen wetenschappelijk ondersteund, naast andere voordelen, zoals:

Kan vetmassa verminderen en magere spieren verbeteren

Een overzicht van diverse literatuur door de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding, het verkennen van verschillende meta-analisten van korte termijn, gecontroleerde voedingsstudies, benadrukt een toename van gewichtsverlies, vetmassaverlies en een daling van de tailleomtrek voor deelnemers. Daarnaast toonden de bevindingen een behoud van magere massa met diëten met een hoger eiwitgehalte.

Kan triglyceriden verlagen

Een eiwitrijk dieet kan gunstig zijn voor personen met diabetes type 2, gezien het vermogen om de aanwezigheid van triglyceriden (een vetlipide in uw bloed) te verminderen in vergelijking met een eiwitarm dieet, waardoor mogelijk het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.

Kan tissues repareren

“Eiwit is ook belangrijk voor het herstellen van weefsels, daarom kan een eiwitrijk dieet worden aanbevolen voor het genezen van wonden en verwondingen,” zegt Kiernan. Dit komt door de behoefte van het lichaam aan eiwitvoeding als hulpmiddel bij het wondgenezingsproces, waardoor de behoefte aan calorieën en eiwitten in het gewonde gebied toeneemt.

Controverse rond eiwitrijke diëten

Hoewel eiwitrijke diëten relatief veilig zijn voor gezonde personen zonder gevolgen voor de gezondheid, is het belangrijk op te merken dat dit dieet niet voor iedereen geschikt is.

“Je moet geen eiwitrijk dieet volgen zonder de begeleiding van een medische professional – het consumeren van te veel eiwitten kan een belasting voor het lichaam zijn,” wat, zegt Kiernan, kan leiden tot ongewenste gezondheidsproblemen.

Bovendien zijn sommige eiwitkeuzes nuttiger voor het lichaam, aangezien veel eiwitrijk voedsel van dieren ongunstige niveaus van verzadigde vetten en cholesterol kan bevatten.

Het consumeren van te veel eiwitten kan ook belastend zijn voor de nieren, en dus heeft dit eetpatroon negatieve kenmerken voor iedereen met een verhoogd cholesterolgehalte of nierdisfunctie. Om tegenwicht te bieden aan deze eigenschap, is een toename van de waterinname vereist om het risico op uitdroging te voorkomen.

Bijwerkingen

Zoals met de meeste diëten, zijn er risicofactoren en negatieve bijwerkingen om te overwegen voordat u een drastische verandering aanbrengt. Bovendien moet u met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg spreken als u aarzelingen of onderliggende gezondheidsproblemen heeft die een eiwitrijk dieet kan beïnvloeden.

Kan gastro-intestinale problemen veroorzaken

“Wanneer je een eiwitrijk dieet consumeert, verminder je je inname van koolhydraten, wat resulteert in een lagere inname van vezels,” legt Kiernan uit. Dit kan op zijn beurt leiden tot gastro-intestinale problemen, waaronder constipatie.

Voedingsvezels, te vinden in koolhydraatrijke voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten en granen, passeren tijdens het transport zonder dat er veel van wordt geabsorbeerd en voegt daarom “bulk” toe aan uw ontlasting.

Kan een voedingstekort veroorzaken

Evenzo kan een eiwitrijk dieet voeding missenlly-dichte voedingsmiddelen. Keirnan merkt op: “Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te consumeren door koolhydraten en gezonde vetten op te nemen, ongeacht of u uw eiwitten verhoogt, om aan de voedingsbehoeften van uw lichaam te voldoen en voedingstekorten te voorkomen.”

In sommige extreme gevallen kan het lichaam worden overspoeld met extra eiwitten die niet worden gebruikt, wat op zijn beurt een metabolische belasting van de botten, nieren en lever veroorzaakt.

Daarom kan een dergelijk dieet onbedoeld de inname van voedingsmiddelen die bepaalde belangrijke voedingsstoffen bevatten verminderen, wat resulteert in een tekort aan essentiële vitamines en voedingsstoffen.

Kan leiden tot cardiovasculaire problemen

“Een eiwitrijk dieet kan een verhoogde inname van rood vlees en vettere eiwitten omvatten, wat cardiovasculaire problemen kan veroorzaken,” schetst Kiernan.

Hoewel het algemeen wordt begrepen dat rood vlees een bijdragende factor is bij hartaandoeningen, is het relatief onbekend dat Trimethylamine N-oxide (TMAO), een voedingsbijproduct van de bacteriën in de darm tijdens de spijsvertering, ook een factor kan zijn. Dit komt door de toename van cholesterolafzettingen in de slagaderwand en hoe de chemische stof bloedplaatjes kan activeren, waardoor in sommige gevallen de kans op een hartaanval of beroerte toeneemt.

Niet alle eiwitten hebben echter hetzelfde effect op je lichaam. Onderzoek verspreid over 32 prospectieve cohortstudies gedurende een follow-up van 3,5 tot 32 jaar, vond dat de inname van plantaardig eiwit geassocieerd was met een lager risico op sterfte door alle oorzaken en sterfte aan hart- en vaatziekten (hoewel niet kankersterfte), wat suggereert dat het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardig eiwit kan worden geassocieerd met een lang leven. In feite bleek een dagelijkse inname van drie procent van plantaardige eiwitten het risico op overlijden door alle oorzaken met vijf procent te verminderen.

Kan vermoeidheid veroorzaken

Aangezien koolhydraten de belangrijkste energiebron van het lichaam zijn, kan een drastische vermindering een daling van het uithoudingsvermogen veroorzaken. Deze macronutriënt is in staat om snel energie vrij te geven, zoals tijdens intense trainingsspreuken. Dit verklaart waarom deze bron van brandstof de sleutel is in het dieet van atleten.

In het voorbeeld van atleten kan het overbelasten van het lichaam met eiwitten boven de aanbevolen inname de inname van koolhydraten verminderen en in plaats daarvan de vetconsumptie verhogen, wat resulteert in lagere spierglycogeenniveaus en het beperken van intense trainingsoutput voordat vermoeidheid optreedt.

Door uw dieet dienovereenkomstig af te bouwen, kunt u mogelijk intensere vermoeidheid afweren als gevolg van een vermindering van koolhydraten.

Andere mogelijke bijwerkingen

Sommige verder gerapporteerde studies vonden bijwerkingen van het consumeren van een eiwitrijk dieet, vooral een van ketogeen karakter, waaronder een grotere kans op uitdroging, elektrolytstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn.

Dit onderzoek heeft beperkt bewijs gevonden, dus aanvullend onderzoek is nodig om dergelijke risicofactoren definitief te identificeren.

Een woord van bodymindspirit

Het dieet dat het beste bij je lichaam past, voorziet je van voldoende brandstof en de voedingsstoffen om je te ondersteunen. Dit kan een eiwitrijk dieet zijn, als het volgen van deze vorm van eten een energiek, actief en gezond lichaam genereert. Dit is echter mogelijk niet geschikt op de lange termijn, afhankelijk van uw motivatie, voedingsbehoeften, doelen en budget.

Hoewel een eiwitrijk dieet potentiële voordelen kan bevorderen voor een aantal gezondheidsmarkers, is het mogelijk niet geschikt voor elk individu, vooral die met specifieke aandoeningen. Zorg ervoor dat u advies en begeleiding inwint bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u uw dieet wijzigt.