Durian Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Durian Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Doerian fruit geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Populair in Zuidoost-Azië, wordt doerian vaak de “koning van fruit” genoemd vanwege zijn overweldigend zoete smaak en intens penetrante geur. Hoewel het hoger is in vet en calorieën dan veel ander fruit, biedt durian een breed scala aan vitamines en mineralen, waardoor het een voedingskeuze is voor voedselliefhebbers over de hele wereld.

In sommige delen van Azië is durian verboden in het openbaar vervoer, in hotels en in andere gebouwen vanwege de sterke geur. Niet elke soort doerian heeft echter een onaangename geur.

Durian Nutrition Feiten

Een kopje gehakte verse of bevroren durian (243 g) levert 357 calorieën, 3,6 g eiwit, 66 g koolhydraten en 13 g vet. Durian is een geweldige bron van kalium, fosfor, magnesium, vitamine C en folaat. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 357
 • Vet: 13g
 • Natrium: 4,9 mg
 • Koolhydraten: 66g
 • Vezel: 9,2 g
 • Eiwit: 3,6 g
 • Kalium: 1060 mg
 • Fosfor: 94,8 mg
 • Magnesium: 72,9 mg
 • Ascorbinezuur: 47,9 mg
 • Folaat: 87,5mcg

Durian Voeding

Durian is een zeer voedzaam voedsel, dat verschillende vitamines en mineralen, veel vezels en antioxidanten bevat. Durian is rijk aan energiebevorderende koolhydraten, terwijl het ook enkelvoudig onverzadigde vetten levert, een unieke combinatie voor fruit. Durian biedt een grote dosis kalium en magnesium per portie, waardoor het ideaal is voor de gezondheid van de botten. Het bevat ook ijzer en een grote hoeveelheid B-vitamines, waaronder 45% van uw dagelijkse vitamine B6.

Koolhydraten

De meeste calorieën in durian zijn afkomstig van koolhydraten, die iets minder dan 66 gram per kopje leveren. Net als veel andere vruchten is een goed deel van deze koolhydraten in de vorm van vezels (9,2 gram per portie).

Hoewel de USDA geen suikergehalte levert voor deze vrucht, suggereert onderzoek dat 100 gram verse doerian tussen 3,1 gram en 19,97 gram suiker bevat, afhankelijk van de variëteit. De glycemische index rating van 49 maakt het lager dan tropisch fruit zoals watermeloen, papaja en ananas.

Vetten

In vergelijking met ander vers fruit is durian rijk aan vet met 13 gram per portie van één kopje. Maar vergeet niet dat het consumeren van gezonde vetten kan helpen het vermogen van het lichaam om vetoplosbare vitamines te absorberen, zoals vitamine A, D, E en K, kan helpen verbeteren.

Eiwit

Een portie durian bevat ongeveer 3,6 gram eiwit. Dit is vergelijkbaar met het eiwitgehalte in sommige andere tropische vruchten, zoals jackfruit (2,6 gram eiwit in een kopje stukjes van één inch) en guave (4,2 gram eiwit per portie van één kopje).

Vitaminen en Mineralen

Durian is een uitstekende bron van kalium met 1060 mg per kopje. Dit is bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen inname voor volwassen vrouwen en iets minder dan een derde van de aanbevolen dagelijkse inname voor volwassen mannen.

Deze vrucht bevat ook een goede hoeveelheid fosfor, magnesium, vitamine C en folaat. Je vindt er zelfs sporenhoeveelheden van andere voedingsstoffen, waaronder zink, koper, mangaan, vitamine A en een aantal B-vitamines.

Calorieën

Er zitten 357 calorieën in een portie durian van één kopje (ongeveer de helft van een hele vrucht). Als je je calorie-inname probeert te verminderen, werkt de sterke smaak van durian in je voordeel, omdat je niet veel nodig hebt om de smaak te ervaren.

Samenvatting

Durian is hoger in calorieën en vet dan veel andere vruchten, maar het is ook rijk aan voedingsstoffen. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels en eiwitten zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen zoals sommige andere van nature zoete vruchten doen.

Gezondheidsvoordelen

Het toevoegen van durian aan uw dieet kan een paar gezondheidsvoordelen bieden, ondanks het hogere aantal vetten en calorieën.

Verbetert de gezondheid van het hart

Durian is zeer hoog in kalium. Kalium staat bekend om zijn vermogen om de bloeddruk te verlagen, wat een belangrijke bijdrage levert aan hart- en vaatziekten. Durian is ook rijk aan vezels en onverzadigde vetten – twee belangrijke voedingsstoffen voor een betere gezondheid van het hart.

Ondersteunt een gezonde zwangerschap

Durian is bestudeerd voor de concentratie van de essentiële B-vitamine folaat. Hoewel folaattekort in de Verenigde Staten enigszins wordt verzacht door de verrijking van graanproducten, vormt folaattekort in andere delen van de wereld grote risico’s tijdens de vroege zwangerschap.

Foliumzuur is noodzakelijk voor een goede foetale ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. In Zuidoost-Azië, waar doerian vaak wordt geconsumeerd, kan deze vrucht dienen als een cruciale bron van folaat voor mensen in de vruchtbare leeftijd.

Verlicht pijn

Durian is zeer rijk aan vitamine C, vooral wanneer rauw gegeten. Een kopje verse of bevroren doerian heeft bijna 48 mg van deze voedingsstof en de gemiddelde volwassene heeft slechts 75 mg tot 90 mg per dag nodig.

Vitamine C-tekort kan leiden tot gewrichtspijn en adequate inname is in verband gebracht met een verminderd risico op kankergerelateerde pijn. Dit betekent dat het krijgen van voldoende vitamine C een veilige manier kan zijn om verschillende pijnaandoeningen te helpen voorkomen.

Bevordert een gezonde spijsvertering

Durian is rijk aan natuurlijke suikers die fermenteren nadat ze tijdens de spijsvertering zijn blootgesteld aan darmbacteriën. Het fungeert ook als een prebioticum, voedt gunstige melkzuurbacteriën in het darmmicrobioom en ondersteunt spijsverteringsfuncties en de gezondheid van de dikke darm. Bovendien voegt de vezel in durian bulk toe aan de ontlasting en bevordert de regelmaat.

Voorkomt tekorten aan voedingsstoffen bij oudere volwassenen

Ondervoeding is een zorg voor veel oudere volwassenen. Deze populatie loopt een hoger risico op gewichtsverlies en tekorten aan voedingsstoffen als gevolg van verschillende factoren, waaronder malabsorptie, verminderde eetlust en beperkte toegang tot een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Durian is een energierijk voedsel dat een verscheidenheid aan belangrijke vitamines biedt, zoals thiamine, dat mogelijk wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer, in overvloed. Door een reeks voedingsstoffen in één voedingsmiddel aan te bieden, helpt durian de voedingsinname te verhogen voor mensen van wie het dieet beperkt is.

Allergieën

Hoewel zeldzaam, zijn gevallen van doerian allergie gedocumenteerd en in verband gebracht met contactdermatitis. Als u een voedselallergie voor durian vermoedt, neem dan contact op met uw arts of allergiespecialist voor een evaluatie.

Bijwerkingen

Hoewel kalium gunstig is voor de meerderheid van de bevolking, hebben mensen met een nierziekte er baat bij om voorzichtig te zijn met doerian. Het hoge kaliumgehalte kan gevaarlijk zijn voor personen met nierziekte in het eindstadium.

Variëteiten

Er zijn 12 variëteiten van eetbare planten onder het geslacht Durio. Zes variëteiten worden vaak geconsumeerd in lokale gebieden waar ze worden gekweekt; slechts één ras wordt commercieel geteeld (Durio Zibethinus).

Binnen het commercieel geteelde ras zijn er nog steeds meer dan 500 regionale subgroepen van doerian. En ze kunnen sterk variëren in termen van aroma, kleur, vorm en grootte.

Wanneer het het beste is

Het is niet waarschijnlijk dat u durian zult vinden bij het winkelen in uw lokale supermarkt in de VS, omdat durian het beste groeit in warme, vochtige klimaten. Sommige Aziatische markten verkopen dit fruit echter het hele jaar door.

Let bij het selecteren van een doerian op een felle kleur en geen (of weinig) vlekken op de spikes. De stengel moet vochtig en lichtgekleurd zijn. Als je het fruit schudt en iets aan de binnenkant hoort rammelen, is het misschien uitgedroogd en niet meer vers.

Opslag en voedselveiligheid

De snelheid waarmee verse doerian bederft, hangt af van het feit of het op natuurlijke wijze uit de boom is gevallen of is geplukt.

 • Doerian die vanzelf valt is rijper en heeft een veel kortere houdbaarheid, variërend van twee tot vijf dagen. Het moet op 59 graden Fahrenheit worden gehouden om de snelheid van degradatie te vertragen.
 • Durian voortijdig geknipt van de boom kan 10 tot 15 dagen worden bewaard voordat het slecht begint te worden.

Bedek de stelen om vochtverlies te voorkomen, gebruik elastiekjes om te voorkomen dat de schaal barst en bewaar hem op een koele, donkere en vochtige plaats om de houdbaarheid van verse doerian te verlengen. Gesneden durian moet altijd in de koelkast worden bewaard en na een paar dagen worden weggegooid, of zodra het tekenen van bederf vertoont.

Hoe zich voor te bereiden

Durian-gearomatiseerde voedingsproducten zijn populair in Azië en omvatten chips, snoepjes, pasta’s, jam en dips. Durian kan worden ingeblikt of gedroogd, of het kan gekookt of rauw worden geconsumeerd. Het voegt een onderscheidende smaak toe aan elk gerecht en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken om ijs, gebak en andere gebakken goederen op smaak te brengen.

De buitenste schil van Durian moet worden verwijderd voordat hij gaat eten. Was de buitenkant van het fruit en leg het met de steel naar beneden. Snijd vervolgens in de stekelige huid van ongeveer 3 tot 4 centimeter diep. Mogelijk moet u handschoenen dragen while handling durian vanwege de spikes.

Gebruik je handen om de schil uit elkaar te trekken en de vrucht te onthullen. Durian is verdeeld in peulen. Elk heeft een put of een steen die moet worden verwijderd voordat u gaat eten.

In sommige delen van Azië is durian verboden in het openbaar vervoer, in hotels en in andere gebouwen vanwege de sterke geur. Niet elke soort doerian heeft echter een onaangename geur.

 • Calorieën: 357
 • Vet: 13g
 • Natrium: 4,9 mg
 • Koolhydraten: 66g
 • Vezel: 9,2 g
 • Eiwit: 3,6 g
 • Kalium: 1060 mg
 • Fosfor: 94,8 mg
 • Magnesium: 72,9 mg
 • Ascorbinezuur: 47,9 mg
 • Folaat: 87,5mcg

Durian is hoger in calorieën en vet dan veel andere vruchten, maar het is ook rijk aan voedingsstoffen. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels en eiwitten zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen zoals sommige andere van nature zoete vruchten doen.