Duck Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Duck Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Gekookte eend

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Voedingswaarde feiten
  • Gezondheidsvoordelen
  • Allergieën
  • Variëteiten
  • Opslag en voedselveiligheid
  • Hoe zich voor te bereiden

Eend, hoewel vaak geassocieerd met een hoog vetgehalte, is voedzamer dan je zou denken. Het bevat meestal gezond onverzadigd vet, maar heeft nog steeds een rijke, vlezige smaak. De meeste kookmethoden omvatten het bereiden van de eend zodat het grootste deel van het vet wordt afgemaakt, waardoor knapperige huid en mager vlees overblijft. Het gesmolten eendenvet kan worden gebruikt als een gezonder alternatief voor boter of andere dierlijke vetten die worden gebruikt bij het koken.

Eendenvlees is extreem smaakvol. Het is een uitstekende bron van eiwitten en gezond vet, evenals micronutriënten zoals selenium, ijzer en niacine. Eendeneieren zijn ook voedzaam met een vergelijkbaar voedingsprofiel als kippeneieren (met hogere hoeveelheden per ei omdat eendeneieren groter zijn dan kippeneieren.)

Duck Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie, voor een 3-ounce (85g) geroosterde huidloze Pekin-eendenborst, wordt verstrekt door de USDA. Het Pekin-ras is het meest geconsumeerde type eend in de VS.

Calorieën 119
Vet 2g
Natrium 89 mg
Koolhydraten 0g
Vezel 0g
Suikers 0g
Eiwit 23,5 g
Ijzer 3,8 mg
Selenium 24,6mcg

Koolhydraten

Eend alleen bevat geen koolhydraten (wat betekent dat het geen vezels of suiker bevat).

Vetten

Eend bevat veel vet tussen de huid en het vlees, maar het bevat geen gemarmerd vet in de spier zoals rundvlees. Dit zichtbare vet heeft eend de reputatie gegeven veel vet te bevatten. De hoeveelheid totaal vetgehalte zal echter aanzienlijk variëren op basis van het feit of eend al dan niet wordt gekookt en geconsumeerd met of zonder de huid.

In feite, zonder huid en zichtbaar vet, heeft eendenvlees minder vet dan geroosterde kipfilets zonder vel. Eendenborst zonder vel biedt bijvoorbeeld slechts 2 g totaal vet (waarvan 0,5 g verzadigd vet) per portie van 3 ounce. Dezelfde portie geroosterde kipfilet zonder vel levert 3 g totaal vet (waarvan 1 g verzadigd vet). Net als bij kip hebben eendenpoten en dijen iets meer totaal vet (een portie van 3 ounce huidloze eendenpoten bevat 5 g totaal vet), maar eendenpoten bevatten nog steeds minder vet dan kippendijen zonder vel.

Bovendien is het grootste deel van het vet gezond onverzadigd vet, waaronder een hoge hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet en een combinatie van omega-3- en omega-6-vetzuren.

Zelfs als het met de huid wordt geconsumeerd, zal het vetgehalte van eend variëren, afhankelijk van hoeveel vet er tijdens het kookproces is afgenomen. Bijvoorbeeld, een eendenborst die 13 minuten in de pan is gebakken en vervolgens wordt geroosterd, zal minder vet hebben dan hetzelfde stuk eend dat korter is dichtgeschroeid.

Eiwit

Eendenvlees biedt hoogwaardige eiwitten met een verscheidenheid aan niet-essentiële en essentiële aminozuren.

Vitaminen en Mineralen

Eend bevat een verscheidenheid aan micronutriënten, waaronder ijzer, selenium en een kleine hoeveelheid vitamine C. Het bevat een verscheidenheid aan B-vitamines, maar is bijzonder rijk aan niacine en B-12.  Net als andere B-vitamines speelt niacine een belangrijke rol bij het omzetten van koolhydraten in glucose en het metaboliseren van vetten en eiwitten. B-12 is essentieel voor zenuwfunctie, vorming van rode bloedcellen en DNA-synthese.

Gezondheidsvoordelen

Eend is een dierlijk eiwit dat enkele van de nuttige voedingsstoffen levert die veel voorkomen in rood vlees (zoals ijzer), zonder zoveel verzadigd vet als rood vlees.

Stimuleert het immuunsysteem

Eend (samen met paranoten, vis en andere dierlijke eiwitten) is een goede bron van selenium, een belangrijke antioxidant die kan helpen celbeschadiging te voorkomen en ontstekingen te bestrijden, die beide het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen.

Ondersteunt de gezondheid van de schildklier

Het consumeren van een voldoende hoeveelheid selenium is ook belangrijk voor de gezondheid van de schildklier.Een portie pekin-eendvlees van 3 ounce biedt meer dan 50% van de dagelijkse waarde voor selenium.

Beschermt botten

Sommige onderzoeken tonen aan dat het consumeren van dierlijke eiwitten, waaronder eend, de botdichtheid en -sterkte kan verbeteren , zolang de calciuminname ook voldoende is.

Vermindert het risico op hartaandoeningen

Hoewel vette vis wordt beschouwd als een topbron van omega-3-vetzuren, bevat eend ook deze hart-gezonde zuren. Eend eten (en andere vormen van gevogelte) in plaats van biefstuk en ander vlees met veel verzadigd vet heeft ook het potentieel voor een aantal positieve gezondheidsresultaten met betrekking tot het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien levert eend ongeveer evenveel ijzer als rood vlees, aanzienlijk meer dan je van kip krijgt.

Vervangers voor boter en andere dierlijke vetten

Eendenvet is niet per se gezonder dan olijfolie of andere vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn. Hoewel eendenvet een hoog percentage onverzadigde vetten bevat, bevat het nog steeds meer verzadigd vet dan olijfolie en bevat het niet alle gunstige polyfenolen in extra vierge olijfolie.

In termen van verzadigd vet is eendenvet echter gezonder dan boter, varkensvet (reuzel) of rundvleesvet (talg) en kan het in veel vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Houd er rekening mee dat het, in tegenstelling tot boter, een uitgesproken smaak heeft die meer naar dierlijk vet smaakt.

Allergieën

Er zijn geen allergieën of intoleranties die specifiek verband houden met eend. Mensen met andere vleesallergieën kunnen ook reageren op eend.

Variëteiten

Er zijn twee hoofdrassen van eenden die voor consumptie zijn grootgebracht: Pekin en Muscovy. Ongeveer 90% van het eendenvlees dat in de VS wordt geproduceerd, is Pekin. Eenden die voor vlees worden grootgebracht, kunnen meestal niet worden behandeld met antibiotica of hormonen.

Volgens de USDA zijn “geen hormonen toegestaan in de Amerikaanse eenden- of ganzenproductie [and] zeer weinig medicijnen zijn goedgekeurd voor eenden … antibiotica worden niet routinematig gegeven en zijn niet nuttig voor de voerefficiëntie. Als een medicijn wordt gegeven – meestal via het voer – om bijvoorbeeld ziekte te genezen, is een ’terugtrekkingsperiode’ van dagen vereist vanaf het moment dat het wordt toegediend totdat het legaal is om de vogel te slachten. Dit is zodat resten het systeem van de vogel kunnen verlaten.”

Opslag en voedselveiligheid

Hoewel veel chef-koks de voorkeur geven aan om eend medium-rare te serveren, raadt de USDA aan om eend te koken tot een interne temperatuur van 165 graden F, zoals je zou doen met elk gevogelte.

Als je eendenvet maakt, zeef het dan door een kaasdoek om eventuele deeltjes die van het vlees zijn afgekomen eruit te filteren. Laat het afkoelen en bewaar het vervolgens in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal 6 maanden of in de vriezer voor maximaal een jaar.

Hoe zich voor te bereiden

Als wildvlees heeft eend een unieke rijke en sterke smaak die een combinatie is van hartig en zoet. Het heeft een ruggengraat van smaak vergelijkbaar met donker vlees kip of kalkoen, maar is eigenlijk dichter in smaak bij rood vlees en heeft een textuur en uiterlijk dat meer lijkt op biefstuk.

Er zijn talloze manieren om eend te bereiden, waaronder geroosterde hele eend, in de pan gebakken en geroosterde eendenborst, klassieke gekonfijte eendenbout (waarbij eendenpoten laag en langzaam in eendenvet worden gekookt), eendenworst en zelfs eend “spek”. Gebruik gerenderd eendenvet in eendenvetfrietjes of geroosterde aardappelen met eendenvet. Merk op dat sommige delen gezonder zijn dan andere. Bijvoorbeeld eendenlever van een vetgemeste eend (bekend als ganzenlever) is veel minder gezond dan het eendenvlees uit de borst of poot.

Eendenvlees combineert bijzonder goed met fruit en groenten die natuurlijke zoetheid hebben, zoals kersen, granaatappel en abrikozen, evenals winterpompoen en zoete aardappel. De smaak is veelzijdig en eend past ook perfect bij veel andere hartige soorten producten.

Om eendenborsten te bereiden, begin je met het maken van het vet en het opfrissen van de huid. Scoor de huid door het vet en kook dan langzaam, met de huid naar beneden om het vet weer te geven (dit kan 10 minuten of langer duren). Giet het gesmolten vet in een glazen pot om te reserveren voor een ander gebruik of gooi het weg en breng de eendenborsten vervolgens over naar een voorverwarmde oven om het koken op de gewenste temperatuur af te ronden.

4 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

  1. USDA, FoodData Centraal. Eend, jong eendje, gedomesticeerd, White Pekin, borst, alleen vlees, zonder been, gekookt zonder huid, geroosterd.

  2. Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium en schildklierziekte: van pathofysiologie tot behandeling. Int J Endocrinol. 2017;2017:1297658. DOI:10.1155/2017/1297658

  3. Sahni S, Cupples LA, McLean RR, et al. Beschermend effect van hoge eiwit- en calciuminname op het risico op heupfracturen in het Framingham-nakomelingencohort. J Bone Miner Res. 2010;25(12):2770-6. DOI:10.1002/jbmr.194

  4. Amerikaans ministerie van Landbouw. Eend en gans van boerderij tot tafel.


Door Kristy Del Coro, MS, RDN, LDN

Kristy is een gelicenseerde registered diëtist voedingsdeskundige en opgeleide culinaire professional. Ze heeft in verschillende omgevingen gewerkt, waaronder MSKCC en Rouge Tomate.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board