Dragon Fruit Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Dragon Fruit Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Pitaya

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Drakenfruit — ook wel pitaya pitaya, of aardbei peeris een lid van de Cactaceae familie (cactussoort). De felroze, bolvormige vrucht staat bekend om zijn zoete, frisse smaak en unieke, decoratieve uiterlijk (de stekelige schubben geven het zijn naam). Het vlees van de drakenvrucht kan roze of wit zijn.

Het wordt voornamelijk geteeld in tropische en subtropische gebieden van de wereld. Hoewel de vrucht populair is in Azië en Midden-Amerika, wordt het minder vaak geconsumeerd in de Verenigde Staten. Maar drakenfruit kan een gezonde en heerlijke aanvulling op je dieet zijn, omdat het vitamines, vezels en zelfs ijzer en gezonde vetten bevat (ongebruikelijk voor een vrucht).

Dragon Fruit Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een 6-ounce (170g) portie in blokjes gesneden drakenfruit.

 • Calorieën: 102
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: 13g
 • Eiwit: 2g
 • Magnesium: 68 mg
 • Riboflavine: 0,17 mg
 • Ijzer: 1,26 mg
 • Ascorbinezuur: 4,25 mg

Koolhydraten

Drakenfruit is van nature caloriearm voedsel, waarbij de meeste calorieën afkomstig zijn van koolhydraten. Er zijn twee soorten koolhydraten in drakenfruit: natuurlijk voorkomende suikers (13 g per portie van 6 ounce) en vezels. Je krijgt 5 gram vezels – of ongeveer 18% van je aanbevolen dagelijkse inname – in een portie van 6 ounce.

De exacte glycemische index (GI) van drakenfruit is niet geregistreerd, hoewel een studie schat dat de glycemische index vergelijkbaar is met die van een banaan – of ongeveer 48 tot 52.Als referentie worden voedingsmiddelen met een GI van 55 of meer beschouwd als hoog glycemisch voedsel.

Vet

Er zit een zeer kleine hoeveelheid vet in drakenfruit. De eetbare zaden bevatten omega-3 vetzuren, omega 6-vetzuren en meervoudig onverzadigd vet, allemaal gezonde vetzuren.

Eiwit

Drakenfruit levert een kleine hoeveelheid eiwit, ongeveer 2 gram per portie.

Vitaminen en Mineralen

Drakenfruit biedt vitamine C en riboflavine, samen met ongeveer 17% van uw dagelijkse aanbevolen inname van magnesium – een mineraal dat verantwoordelijk is voor het helpen bij honderden biochemische reacties in het lichaam. Drakenfruit bevat ook ijzer, niacine en calcium.

Gezondheidsvoordelen

Zoals veel groenten en fruit bevat drakenfruit vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die gunstige eigenschappen hebben.

Helpt cellen te bouwen en te genezen

Vitamine C (L-ascorbinezuur) is essentieel voor een goede botstructuur, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Het bevordert wondgenezing en het kan ook helpen om ziekte te voorkomen.

Vitamine C moet in het dieet worden geconsumeerd omdat ons lichaam niet in staat is om het op natuurlijke wijze te maken. Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer, en drakenfruit is een van de zeldzame vruchten die wat ijzer bevat (ongeveer 1 mg per portie van 6 ounce, of 7% van de dagelijkse waarde).

Vermindert ontstekingen

Drakenfruit is rijk aan flavonoïden, een van de vele soorten antioxidanten die kunnen helpen bij het herstellen van celschade veroorzaakt door oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen. Op zijn beurt kan dit het lichaam helpen sommige chronische ziekten af te weren.

Verbetert de spijsvertering

Vezels helpen de verzadiging te verhogen, verbeteren de spijsvertering en regelmaat en kunnen helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. De huidige FDA-richtlijnen bevelen 28 gram vezels per dag aan. Vezels bieden ook vele andere gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op sommige soorten kanker, obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

Helpt bij het beheren van de bloedsuikerspiegel

In een verzameling van vier studies lijkt drakenfruit de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij mensen met pre-diabetes. Bij diabetes type 2 leek drakenfruit geen significante resultaten te bieden, maar er was een trend in het verbeteren van de bloedglucose met hogere doses drakenfruit. Meer studies zijn gerechtvaardigd om het effect van drakenvruchten op de bloedglucose te concluderen.

Allergieën

Er zijn beperkte meldingen geweest van allergische reacties op drakenfruit of op vruchtensap dat drakenfruit bevat. Gemelde symptomen waren jeukende, gezwollen rode huid, zwelling rond de mond en ernstige jeuk.

Als u een allergie voor drakenfruit vermoedt, neem dan contact op met uw zorgverlener om een juiste diagnose te krijgen. Als u of iemand in uw omgeving een ernstige reactie ervaart na het consumeren van het fruit, raden experts aan dat u 911 belt. Anafylaxie (een ernstige allergische reactie) kan levensbedreigend zijn, dus het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Bijwerkingen

Er is slechts beperkt onderzoek gedaan naar de vraag of drakenfruit al dan niet interageert met medicijnen.Auteurs van de studie bevelen aan dat patiënten met hun zorgverlener praten om de meest gepersonaliseerde informatie over hun medicijnen en mogelijke interacties te krijgen.

Variëteiten

Er zijn drie hoofdsoorten drakenfruit: wit vruchtvlees met roze schil, rood vruchtvlees met roze schil en wit vruchtvlees met gele schil. De smaak en voedingsvoordelen van de vrucht zijn hetzelfde, ongeacht de kleur.

Veel mensen beschrijven het vruchtvlees als een peerachtige smaak met hints van bessen en watermeloen. Het vruchtvlees heeft een textuur die vaak wordt vergeleken met kiwi, en de kleine zwarte zaden zijn eetbaar, net als in kiwi.

Draak oog fruit is niet hetzelfde als drakenfruit. Dragon eye fruit is een andere naam voor de longan, die verwant is aan de lychee.

Wanneer het het beste is

Het hoogseizoen voor drakenfruit is de zomer tot de vroege herfst. Het moeilijkste deel van het kopen van drakenfruit is misschien wel het vinden ervan op uw lokale markt. Sommige, maar niet alle, grote supermarkten zullen het fruit dragen, maar de meeste Aziatische markten zullen het verkopen. Sommige boerenmarkten kunnen ze ook hebben, afhankelijk van het deel van het land waar je woont.

Zoek naar vers fruit met een felroze kleur. Vermijd drakenvruchten met verwelkte stengels of bruine aftekeningen. Het vruchtvlees moet iets opleveren wanneer erop wordt gedrukt. Maar als er geen beschikbaar zijn die rijp zijn, kun je een stevige vrucht kopen en deze een dag of twee laten rijpen.

Soms is drakenfruitsap gemakkelijker verkrijgbaar dan hele vruchten. Het sap bevat belangrijke vitaminen en mineralen, maar het heeft niet de vezels die het fruit biedt. Ook zijn sommige drakenfruitdranken eigenlijk mixen van verschillende soorten sap en kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid suiker leveren. Of ze worden op de markt gebracht als “drakenfruitsmaak”, maar bevatten eigenlijk geen drakenfruit.

Als je geen hele drakenvruchten op je lokale markt kunt vinden, kun je ook bevroren blokjes drakenfruit kopen, wat net zo gezond is. Maar zorg ervoor dat u de ingrediëntenlijst controleert om er zeker van te zijn dat u alleen het fruit koopt (zonder toegevoegde siropen of suikers).

Opslag en voedselveiligheid

Rijp drakenfruit blijft een paar dagen op kamertemperatuur. Of bewaar in de koelkast in een plastic zak. Vermijd het snijden van het fruit totdat je klaar bent om het te eten; eenmaal gesneden, moet het worden gekoeld in een luchtdichte container. Als je drakenfruit bruin of papperig begint te worden, gooi het dan weg.

Hoe zich voor te bereiden

Je moet alleen het vlees (binnenkant) van de drakenvrucht eten, niet de schil. Om te pellen, snijd je het gewoon in vieren en pel je de huid terug. Je kunt ook de schil van een hele vrucht verwijderen met een snijmes of de vrucht doormidden snijden en het vruchtvlees eruit scheppen met een lepel.

Je kunt drakenfruit eten zoals je veel andere zoete vruchten zou eten. Gooi plakjes of blokjes in een groene of fruitsalade, of gooi in de blender als je een fruitsmoothie maakt. Sommige mensen gebruiken drakenfruit ook als garnering voor cocktails of andere verse zomerdranken.

Drakenfruit combineert goed met andere tropische vruchten zoals banaan en ananas. Als je op zoek bent naar nieuwe en interessante ontbijtideeën, gooi dan drakenfruit op Griekse yoghurt en strooi er een eetlepel muesli overheen. Of maak een partij volkoren pannenkoeken en geniet ervan met in blokjes gesneden mango en drakenfruit in plaats van siroop.

 • Calorieën: 102
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: 13g
 • Eiwit: 2g
 • Magnesium: 68 mg
 • Riboflavine: 0,17 mg
 • Ijzer: 1,26 mg
 • Ascorbinezuur: 4,25 mg