De voor- en nadelen van nachtelijke trainingen

De voor- en nadelen van nachtelijke trainingen
Voors en tegens van 's nachts trainen

bodymindspirit / Foto-illustratie door Sabrina Jiang / Getty Images


  • Voordelen van ’s nachts trainen
  • Nadelen van Night Workouts

Of het nu komt door je werkschema, gezinsverplichtingen of gewoon wanneer je lichaam op zijn best is, ervoor kiezen om ’s nachts te trainen kan de ideale manier zijn om consistent te blijven met je trainingsroutine. Hoewel je misschien groepslessen of die ochtendboost mist voordat je naar kantoor gaat, zijn er tal van voordelen te behalen door een nachtbraker in de sportschool te zijn.

Voordelen van ’s nachts trainen

Als je ’s nachts in een sportschool traint, is een van de grootste voordelen dat het minder druk is. Maar dat is slechts het topje van de voordelen ijsberg. Wat je misschien niet weet, is dat ’s nachts trainen je prestaties, uithoudingsvermogen, trainingsduur en meer kan verhogen.

Verbeter uw prestaties

Als je het gevoel hebt dat je training ’s ochtends minder efficiënt is, is de kans groot dat je iets aan het doen bent – daar zit wetenschap achter! Een studie uit 2013 analyseerde vier markers van fysieke activiteit, waaronder zuurstofopname en anaerobe capaciteit, bij 20 gezonde mannen en ontdekte dat de deelnemers 20% harder en langer konden trainen in de avond versus de ochtenduren.

Andere studies hebben aangetoond dat een hogere lichaamstemperatuur later op de dag bijdraagt aan meer flexibiliteit en spierkracht.

Mentaal opfrissen van de dag

’s Ochtends als eerste trainen geeft je een boost van energie voordat je je dag aanpakt, evenals minder tijd om excuses te verzinnen om later uit je training te komen.

Maar, inklokken in oefening na werk of een hectische dag geeft je de mogelijkheid om je, zelfs tijdelijk, los te koppelen van de stress van de dag dankzij door inspanning geïnduceerde endorfines die je humeur positief beïnvloeden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat fysieke activiteit zelfs kan helpen bufferen tegen toekomstige stress.

Probeer populaire nieuwe apparatuur

Als je veel later op de avond traint, zoals na 22.00 uur, heb je waarschijnlijk de sportschool voor jezelf. Profiteer van de lege club om een beetje plezier te hebben met je training. Als je nerveus bent geweest om een nieuwe machine in de buurt van anderen te proberen, is dit een goed moment om het eens te proberen. En als er bepaalde machines zijn die meestal overdag een rij hebben, hoeft u waarschijnlijk ’s nachts niet te wachten.

Beter slapen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaakt sporten voor het slapengaan niet noodzakelijkerwijs schade aan de slaap – zolang je matige lichaamsbeweging doet, zoals hardlopen of fietsen. In feite kan een matige training voor het vangen van z’s de slow-wave slaap verhogen, de diepste fase van de slaap. De sleutel is het vermijden van zeer intense activiteit.

Boost je voeding

Net als de theorie van sporten voor het slapengaan, is het idee dat ’s nachts eten gewichtstoename veroorzaakt grotendeels ontkracht – zolang de maaltijd voor het slapengaan klein is, voedzaam is en bestaat uit enkele macronutriënten.

Een beoordeling uit 2015 wees uit dat jonge, actieve personen die een eiwitdrank dronken na een training en voor het slapengaan een hogere concentratie aminozuren hadden in vergelijking met degenen die een placebo consumeerden, wat aangeeft dat het eiwit beter werd geabsorbeerd en verteerd tijdens de slaap.

Nadelen van Night Workouts

In tegenstelling tot ’s ochtends als eerste trainen, is een van de meest uitdagende aspecten van trainen ’s avonds en’ s nachts het potentieel voor andere plannen of obstakels om in de weg te staan en een excuus te creëren om het sporten over te slaan. Hier zijn andere punten om te overwegen.

Oefening kan de slaap verstoren

Hoewel matige lichaamsbeweging je slaap ten goede kan komen, kan het doen van iets intenser, zoals intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT), minder dan een uur voor je bedtijd een negatieve invloed hebben op je slaapefficiëntie en ervoor zorgen dat je vaker wakker wordt tijdens de slaap. Als de nacht de enige keer is dat je in een training kunt passen, overweeg dan om minder krachtige oefeningen te proberen, zoals licht joggen of yoga.

Gebrek aan groepslessen

Hoewel sommige sportscholen en studio’s nachtlessen kunnen aanbieden, worden veel door een instructeur geleide groepstrainingen overdag of in de vroege avond aangeboden. De beschikbaarheid van latere lessen kan afhankelijk zijn van waar je woont.

Houd er rekening mee dat er voordelen zijn om met een grote groep te trainen. Een studie wees uit dat degenen die deelnamen aan groepslessen hadden een hogere waargenomen lichaamsbouwl en emotionele gezondheid dan degenen die alleen of met maximaal twee andere mensen hebben gewerkt.

Moeilijker om consistentie op te bouwen

Een onderzoek uit 2018 wees uit dat mensen die ’s ochtends sporten het meest waarschijnlijk consistent blijven met hun trainingen versus degenen die ’s middags of’ s avonds veteren.

Deze bevinding kan te wijten zijn aan het feit dat wanneer je later op de dag traint, er meer tijd is om op een zijspoor te raken door dingen als spontane plannen of de verleiding om tv te kijken. Maar ieders dagelijkse routine is anders. Als u de voorkeur geeft aan avondtrainingen, kunt u consistentie opbouwen door uw training te plannen en u aan uw toewijding te houden.