De juiste yoghurt kiezen voor een koolhydraatarm dieet

De juiste yoghurt kiezen voor een koolhydraatarm dieet
Yoghurt

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Koolhydraten tellen
 • Verschillende soorten
 • Lactose in Yoghurt
 • Variaties
 • Tips

Yoghurt kan een snelle en voedzame snack (of zelfs een maaltijd) zijn als je een gezond dieet probeert te eten. Maar als u koolhydraten telt, kan het aantal koolhydraten in verschillende soorten yoghurt aanzienlijk variëren.

Als je alle verschillende soorten in overweging neemt van yoghurt, kan het verwarrend zijn om de beste koolhydraatarme yoghurt te kiezen. Meestal is de beste keuze een volle melk Griekse yoghurt die niet gearomatiseerd is. Het is meestal het beste om magere en magere yoghurt te vermijden, omdat ze vaak meer koolhydraten bevatten. Maar er zijn een aantal dingen die u moet weten om de juiste yoghurt voor u te kiezen.

Yoghurt Koolhydraten Tellen

Yoghurt kan een verwarrend voedingsmiddel zijn als je een koolhydraatarm dieet volgt, omdat je niet eenvoudigweg kunt aannemen wat het aantal koolhydraten zal zijn. Je moet het etiket van elke container lezenen let op de vermelde portiegrootte.

Het ontcijferen van koolhydraten in yoghurt kan bijvoorbeeld verwarrend zijn. Je zou kunnen denken dat yoghurt dezelfde hoeveelheid koolhydraten zou bevatten als de melk waarvan het is gemaakt, maar dit is niet altijd waar. U moet het etiket controleren om te zien hoeveel koolhydraten elk product bevat.

Typische koolhydraten voor gewone yoghurt

Een portie yoghurt van 6 ounce bevat deze typische koolhydraten:

 • Magere yoghurt: 12 gram koolhydraten
 • Magere of magere melkyoghurt: 13 gram koolhydraten
 • Volle melk Griekse yoghurt: 7 gram koolhydraten
 • Volle melkyoghurt: 8 gram koolhydraten

Inzicht in lactose in yoghurt en weten waarom het koolhydraatgehalte varieert voor yoghurt kan u helpen te weten waar u op moet letten bij het kiezen van een koolhydraatarme yoghurt.

Verschillende soorten yoghurt

Zelfs nadat u rekening hebt gehouden met productiemethoden en weiconcentratie, kunnen er verschillen zijn in het aantal koolhydraten van yoghurt, eenvoudigweg op basis van variëteit. Overweeg enkele van deze soorten yoghurt en waarom het aantal koolhydraten kan variëren.

Gearomatiseerde Yoghurt

Veel van de meest populaire yoghurts zijn gearomatiseerd en er zijn yoghurt met fruitsmaak die vaak wordt gemaakt met bessen of ander zoet fruit zoals perziken.Je ziet ook yoghurt met vanillesmaak, yoghurt met koffiesmaak, karamelyoghurt en yoghurt met honingsmaak.

Gearomatiseerde yoghurt zal hoger zijn in suiker en hoger in koolhydraten, zelfs als ze beweren “allemaal natuurlijk” of “natuurlijk gearomatiseerd” te zijn. Fruit bevat suiker(fructose) dus zelfs als er geen suiker is toegevoegd, zorgt de vrucht voor extra koolhydraten. Bovendien verhogen veel van deze gearomatiseerde yoghurt de zoetheid door meer suiker toe te voegen.

De werkelijke koolhydraten voor gearomatiseerde yoghurt variëren sterk,maar gearomatiseerde Griekse yoghurt kan 14 tot 20 gram suiker bevatten. En traditionele magere gearomatiseerde yoghurt kan het dubbele bevatten.

Frozen Yoghurt

Frozen yoghurt is heerlijk omdat het erg zoet is. De zoetheid komt (meestal) van toegevoegde suiker.Zelfs bevroren yoghurt met fruitsmaak heeft over het algemeen aanzienlijke suiker toegevoegd.

Een enkele portie soft-serve bevroren yoghurt kan 35 gram koolhydraten of meer bevatten. Een enkele portie wordt beschouwd als één kopje. Als u fruit of andere toppings toevoegt, neemt het aantal koolhydraten toe.Frozen yoghurtrepen zijn ook hoger in koolhydraten, hoewel omdat deze producten portie-gecontroleerd zijn, ze een slimmere keuze kunnen zijn.

Kokosnoot Yoghurt

Er zijn niet-zuivel yoghurt alternatieven gemaakt van kokosmelk die anders zijn dan kokos gearomatiseerde zuivelyoghurt. Niet-zuivel kokosyoghurt wordt in sommige winkels verkocht en je kunt het ook thuis maken.

Afhankelijk van hoe het wordt bereid, heeft kokosmelkyoghurt over het algemeen meer koolhydraten dan traditionele of Griekse yoghurt.Een 6-ounce container biedt ongeveer 13,5 g koolhydraten. Als u smaken of toppings toevoegt, zal het aantal koolhydraten hoogstwaarschijnlijk toenemen.

Zuivelvrije yoghurt

Er zijn enkele yoghurts die zijn gemaakt van melkalternatieven voor mensen die geen yoghurt kunnen of liever niet consumeren. Deze kunnen minder koolhydraten bevatten dan andere soorten yoghurt, afhankelijk van het merk, maar in sommige gevallen is het aantal koolhydraten ongeveer hetzelfde. Eén merk amandelmelkyoghurt biedt bijvoorbeeld 8 g koolhydraten per container van 150 g.

Lactose in Yoghurt

Lactose is een suiker – met name een disaccharide gemaakt van glucose en galactose – en het is de primaire suiker in melk, met name in wei. Wei is het vloeibare deel van de yoghurt. Afhankelijk van het type yoghurt kan lactose uit wei de primaire bron van koolhydraten in yoghurt zijn.

Yoghurt wordt geproduceerd door melk te nemen en een cultuur van vriendelijke bacteriën toe te voegen die sommige of alle koolhydraatbevattende melksuiker – lactose – omzet in melkzuur.Melkzuur is niet een koolhydraat.

Bepaalde soorten yoghurt (zoals Griekse yoghurt) zeven meer van de wei uit.Daarom bevatten ze minder koolhydraten omdat er minder lactose aanwezig is. Als u geen commercieel geproduceerde Griekse yoghurt wilt kopen, is het gemakkelijk om veel van de wei zelf uit yoghurt te persen.

Om de wei uit yoghurt te zeven, doe je een vergiet in een pot en bekleed je het met een kaasdoek (of 1-2 koffiefilters) in de koelkast. Bedek het vergiet met plasticfolie. In de komende 10-12 uur vangt de pot onder het filter de vloeistof (wei) op om Griekse yoghurt te maken.

Uiteindelijk kan het de dikte van zachte roomkaas bereiken, vaak yoghurtkaas genoemd. Dit kan op elke gewenste manier worden gegeten of worden gemengd met andere ingrediënten voor voedingsmiddelen zoals dips. Een ander voordeel van het persen van yoghurt is dat de geconcentreerde yoghurt meer eiwitten per kopje bevat,evenals minder koolhydraten.

Waarom koolhydraten variëren

Productiemethoden en ingrediënten variëren tussen soorten yoghurt en yoghurtmerken.Als gevolg hiervan kunnen het aantal koolhydraten ook variëren. Het is nuttig om te begrijpen waarom deze factoren een rol spelen bij de uiteindelijke koolhydraten voor yoghurt.

Verschillen in productiemethode

De vriendelijke bacteriecultuur die melk in yoghurt verandert, verwijdert veel van de lactose in melk.Dit vermindert de suiker in het product. Dr. Jack Goldberg, de co-auteur van “The Four Corners Diet,” geteste gefermenteerde melkproducten. Hij ontdekte dat tot 8 gram koolhydraten worden geconsumeerd door de bacteriën in één kopje yoghurt dat levende culturen bevat.

Onder ideale omstandigheden zou dit de 12 gram koolhydraten in een kopje melk verminderen tot ongeveer 4 gram koolhydraten in de yoghurt die ervan is gemaakt. In commercieel geproduceerde yoghurt kan het fermentatieproces echter worden gestopt voordat het dat lage niveau bereikt. Als gevolg hiervan heeft de meeste yoghurt meer dan 4 gram koolhydraten per portie van 6 ounce.

Variaties in levende culturen

Alle yoghurt is gemaakt met levende culturen.Maar in veel gevallen worden de culturen gedood, zodat de fermentatie stopt in het uiteindelijke verpakte product. Nadat de bacteriën zijn gedood, wordt het koolhydraatniveau stabiel.

De meeste commerciële yoghurt fermenteert niet lang genoeg bij warme temperaturen voor de maximale hoeveelheid lactoseconsumptie door de bacteriën. Hoewel het proces langzaam doorgaat na het koelen, gebeurt de overgrote meerderheid in de fase waarin de yoghurt warm wordt gehouden.

Als u op zoek bent naar een koolhydraatarme yoghurt, kies er dan een die het voordeel heeft gehad van een langere fermentatie. Zoek naar labels die bevestigen dat de yoghurt nog steeds levende culturen “bevat”, met de namen van ten minste twee soorten bacteriën, zoals Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, L.bifidusof L.casei.

Als een yoghurt levende culturen bevat, zal de hoeveelheid koolhydraten langzaam blijven afnemen, zelfs na aankoop. Tegen de tijd dat de koolhydraten afnemen tot ongeveer 4 tot 5 gram per kopje, stabiliseert de hoeveelheid omdat er zoveel melkzuur is geproduceerd dat de bacteriën slapend gaan. Als u uw eigen yoghurt maakt, kan het wel 20 uur duren om op dit punt te komen, afhankelijk van de temperatuur.

Tips om te genieten van yoghurt op een koolhydraatarm dieet

Als je niet geniet van de smaak van gewone yoghurt, kan het een worsteling voor je zijn om yoghurt in je dieet te houden als je koolhydraatarm gaat. Maar er zijn manieren om de smaak te verbeteren en in je maaltijdplan te houden.

Gebruik eerst je eigen smaakstoffen, zodat je weet hoeveel koolhydraten je aan de yoghurt toevoegt. Voeg kleine porties koolhydraatarm fruit toe en mix. Of top je yoghurt met hart-gezonde chia zaden, walnoten of amandelen. Je kunt yoghurt ook mengen in groene smoothies om een drankje op basis van groenten een heerlijke romigheid te geven.

Vergeet niet dat wanneer u koolhydraatarme keuzes maakt, u goed moet letten op de voedingsetiketten op de voorbereidinged voedingsmiddelen zoals yoghurt. Vind degene die overeenkomt met uw doelen en geniet van de voordelen van dit zuivelproduct.

Een portie yoghurt van 6 ounce bevat deze typische koolhydraten:

 • Magere yoghurt: 12 gram koolhydraten
 • Magere of magere melkyoghurt: 13 gram koolhydraten
 • Volle melk Griekse yoghurt: 7 gram koolhydraten
 • Volle melkyoghurt: 8 gram koolhydraten

Gearomatiseerde yoghurt zal hoger zijn in suiker en hoger in koolhydraten, zelfs als ze beweren “allemaal natuurlijk” of “natuurlijk gearomatiseerd” te zijn. Fruit bevat suiker(fructose) dus zelfs als er geen suiker is toegevoegd, zorgt de vrucht voor extra koolhydraten. Bovendien verhogen veel van deze gearomatiseerde yoghurt de zoetheid door meer suiker toe te voegen.

Om de wei uit yoghurt te zeven, doe je een vergiet in een pot en bekleed je het met een kaasdoek (of 1-2 koffiefilters) in de koelkast. Bedek het vergiet met plasticfolie. In de komende 10-12 uur vangt de pot onder het filter de vloeistof (wei) op om Griekse yoghurt te maken.

Als u op zoek bent naar een koolhydraatarme yoghurt, kies er dan een die het voordeel heeft gehad van een langere fermentatie. Zoek naar labels die bevestigen dat de yoghurt nog steeds levende culturen “bevat”, met de namen van ten minste twee soorten bacteriën, zoals Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, L.bifidusof L.casei.