De ‘Human Library’ ondersteunt diversiteit en inclusie op een creatieve manier

Search

Meer dan 60% gelooft dat de nationale verdeeldheid is verslechterd sinds het begin van de pandemie.

– De Human Library brengt ongelijksoortige mensen samen met als doel vooroordelen te doorbreken.

— Afkomstig uit Denemarken, heeft de non-profitorganisatie nu meer dan 1.000 menselijke ‘boeken’ beschikbaar voor bruikleen.

We houden allemaal van een goed verhaal. Verhalen zijn een krachtig communicatiemiddel en kunnen, op de juiste manier gebruikt, scheidslijnen overbruggen.

Maar in plaats van iemands verhaal te interpreteren van het gedrukte woord, wat als je het persoonlijk van hen zou kunnen horen? Wat als je een overlevende van de Holocaust zou kunnen vragen naar zijn ervaring of je eigen percepties van eetstoornissen zou kunnen uitdagen door met iemand te praten die er een heeft?

Nu kan dat, met behulp van de Human Library, die lezers uitnodigt om “mensen te lenen die dienen als open boeken”.

Elk ‘boek’ vertegenwoordigt een groep die worstelt met vooroordelen of stigma’s op basis van hun levensstijl, overtuigingen, handicap of etniciteit.

Vooroordelen aanpakken met wetenschap

De maatschappelijke verdeeldheid is naar verluidt groter geworden tijdens de COVID-19-pandemie.

Meer dan 60% van de mensen gelooft dat de nationale verdeeldheid is verslechterd sinds het begin van de pandemie, volgens een enquête van Pew Research Center.

Dat laat zien dat er nog nooit een beter moment is geweest om mensen samen te brengen, een thema dat wordt herhaald in de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum 2022, die zal gaan over ‘Samenwerken, vertrouwen herstellen’.

@TheHumanLibrary: "Mijn eerste keer dat ik deel uitmaak van de Human Library en het is een van de beste dingen waar ik aan heb deelgenomen." - Lezer van @Heineken_UK die zich vandaag online bij ons aansluit. #unjudgesomeone #openyourworld #heineken #humanlibary

Het duurt slechts drie seconden voordat een persoon beslist of ze je leuk vinden of niet, of met je willen werken, volgens Jean Baur, een loopbaancoach en auteur van The Essential Job Interview Handbook.

Dus hoe kunnen we onze vooroordelen, vooroordelen en stereotiepe oordelen uitpakken?

Een langdurige onderzoekslijn die gericht is op het bestrijden van bias wordt de “contacthypothese” genoemd.

Volgens deze theorie kan contact tussen groepen helpen bij het bevorderen van tolerantie en acceptatie wanneer ze onder de juiste omstandigheden bij elkaar worden gebracht.

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat het krijgen van mensen om slechts 10 minuten met het perspectief van een ander bezig te zijn, langdurige effecten kan hebben.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat transfobie kon worden verminderd door huis-aan-huis canvassing, wat mensen aanmoedigde om zich de wereld voor te stellen vanuit het oogpunt van een transgender persoon.

De Human Library werkt volgens dezelfde principes.

Hoe werkt de Human Library?

De Human Library werd 21 jaar geleden opgericht door Ronni Abergel, een Deense mensenrechtenactivist en journalist, nadat hij geïnteresseerd raakte in geweldloos activisme.

Het organiseert nu evenementen in meer dan 80 landen en heeft meer dan 1.000 menselijke boeken in omloop in meer dan 50 talen.

Elk ‘boek’ heeft een titel, zoals ‘Chronische depressie’, ‘Overlevende van mensenhandel’, ‘Moslim’, ‘Transgender’, ‘Zwarte Activist’, om de ervaringen te beschrijven van de mensen die ze vertegenwoordigen.

“Ik had een theorie dat het zou kunnen werken omdat de bibliotheek een van de weinige plaatsen in onze gemeenschap is waar iedereen welkom is, of je nu rijk of arm bent, dakloos bent of in een kasteel woont, professor of analfabeet,” zei Abergel in een interview met CNN. “Het is echt de meest inclusieve instelling in onze tijd.”

De Human Library creëert een veilige ruimte voor mensen om deel te nemen, of dit nu een-op-een is of in kleine groepen, om mensen aan te moedigen om een boek te “onoordelen” door zijn omslag. De bibliotheek stemt haar aanpak af op de vooroordelen en vooroordelen van elke persoon, in plaats van diversiteit en inclusie te benaderen met een one-size-fits-all oplossing.

“Mensen willen veilige ruimtes hebben om contact te maken en misschien een deel van de spanning in de lucht te verspreiden”, vertelde Abergel aan CNN.

iemand schrijft op een krijtbord om het bewustzijn te vergroten in de Human Library

De Human Library heeft een scala aan ‘menselijke’ boeken met verhalen om te vertellen. / Afbeelding: The Human Library

Diversiteits- en inclusiestrategieën

Vorig jaar bracht het World Economic Forum zijn Diversity, Equity, and Inclusion 4.0 Toolkit uit, die tot doel heeft bedrijven te helpen technologie te gebruiken voor het creëren van werkplekken die eerlijk, billijk en divers zijn.

“Succesvolle organisaties worden aangedreven door de verschillende meningen, vaardigheden en levenservaringen van hun werknemers,” Saadia Zahidi, Managing Director, World Economisch Forum, zei in een persbericht op het moment van de lancering.

“Het waarborgen van raciale rechtvaardigheid, gendergelijkheid, inclusie van gehandicapten, LGBTI-gelijkheid en inclusie van alle vormen van menselijke diversiteit moet het ‘nieuwe normaal’ op de werkplek zijn dat uit de COVID-19-crisis zal komen en het is duidelijk dat technologie kan worden gebruikt om dit snel te realiseren.”

verf met de tekst 'unjudge' op een muur in de menselijke bibliotheek

Een muur bij de menselijke bibliotheek. / Afbeelding: The Human Library

deze dakloze man deelt zijn verhaal in de Human Library

Een dakloze man deelt zijn verhaal. / Afbeelding: The Human Library

De menselijke bibliotheek kan problemen rond handicaps aanpakken.

De menselijke bibliotheek zou een discussie over handicaps kunnen uitlokken. / Afbeelding: The Human Library

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door de Economisch Wereldforum op 3 december 2021.