De hormonen die honger en spijsvertering reguleren

De hormonen die honger en spijsvertering reguleren
Twee koppels delen tapas in het restaurant

Klaus Vedfelt / Getty Images

Voordat uw lichaam kan profiteren van voedingsstoffen die u consumeert, moet uw maagdarmkanaal het voedsel dat u eet verteren en absorberen. Maar voordat je eet, helpt het om honger te hebben.

Honger is niet hetzelfde als eetlust. Honger is een fysieke reactie veroorzaakt door hormonale en chemische veranderingen in je lichaam wanneer je meer voedsel nodig hebt.

Eetlust is meer psychologisch van aard en is soms een aangeleerde reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Het is een van de redenen waarom je kunt eten als je geen honger hebt. Er zijn verschillende hormonen die honger, eetlust en spijsvertering reguleren.

Hongerhormonen

Honger is het gevoel dat je krijgt als je lichaam voedsel nodig heeft. Als je genoeg te eten hebt gehad, zou je geen honger meer moeten hebben. Dat komt omdat een verscheidenheid aan hormonen de honger reguleert.

Leptine

Leptine is een hormoon dat wordt afgescheiden door vetweefsel (vet) in je bloedbaan. Hoe meer vet op je lichaam, hoe hoger je bloedspiegels van leptine. Je leptineniveau neemt ook toe met de voedselinname en is hoger bij vrouwen dan bij mannen, maar over het algemeen wordt het lager naarmate je ouder wordt. Verhoogde leptinespiegels activeren de hypothalamus om honger te verminderen.

Ghreline

Ghreline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de maag en dunne darm wanneer uw maag leeg is. Net als leptine werkt het ook met de hypothalamus, maar in plaats van honger te onderdrukken, verhoogt het de honger.

Adiponectine

Adiponectine is een hormoon dat wordt afgescheiden door vetcellen in je lichaam. Maar naarmate je niveau van lichaamsvet daalt, gaat dit hormoon omhoog en vice versa; wanneer u vet krijgt, gaan uw adiponectinespiegels omlaag.

Cholecystokinine

Cholecystokinine is een hormoon dat tijdens en na een maaltijd in de dunne darm wordt geproduceerd. Het veroorzaakt de afgifte van gal en spijsverteringsenzymen in de dunne darm, en het onderdrukt de honger en geeft je een vol gevoel.

Peptide JJ

Gemaakt door zowel de dikke als de dunne darm na een maaltijd, onderdrukt dit hormoon je eetlust gedurende ongeveer 12 uur nadat je hebt gegeten.

Insuline

De alvleesklier produceert dit hormoon. Het is vooral bekend voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het onderdrukt ook de honger.

Glucocorticoïden

Deze hormonen worden gemaakt door je bijnieren en hun primaire functie is om ontstekingen en andere processen te reguleren, maar ze hebben ook een impact op honger. Een cortisoltekort vermindert de eetlust, maar overmatige hoeveelheden glucocorticoïden verhogen de honger.

Spijsvertering Hormonen

Nu je honger hebt, is het tijd om te eten. De spijsvertering wordt gecoördineerd en gereguleerd door verschillende hormonen.

Gastrin

Gastrine is een hormoon dat vrijkomt door de maag en de dunne darm als je eet. Gastrine stimuleert de afgifte van zoutzuur en pepsinogeen in de maag en versnelt de spijsvertering. Ook stimuleert gastrine glucagon, een hormoon dat samenwerkt met insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Secretine

Secretine is een hormoon dat door de dunne darm wordt gemaakt en in de bloedbaan wordt afgescheiden wanneer de zure chyme uit de maag de dunne darm binnendringt. Secretine stimuleert de alvleesklier om bicarbonaatrijke spijsverteringssappen vrij te geven in de dunne darm.

Het bicarbonaat neutraliseert de zuurgraad van de chyme. Secretine werkt op de maag om de productie van pepsinogeen te activeren om eiwitten af te breken, en het kan ook het spijsverteringsproces vertragen, althans in het gebied van de maag en het eerste deel van de dunne darm.

Cholecystokinine (CCK)

Je dunne darm maakt en geeft CCK af in je bloedbaan. Het is essentieel voor de vetvertering omdat het de galblaas stimuleert om gal af te geven in de dunne darm. Het triggert ook de alvleesklier om zijn verschillende spijsverteringsenzymen in de dunne darm vrij te geven, zodat ze vetten, koolhydraten en eiwitten kunnen afbreken.

Motilin

Motilin is een ander hormoon gemaakt door de dunne darm. Motilin versnelt de activiteit in de maag en dunne darm. Het stimuleert ook de maag en alvleesklier om verschillende afscheidingen vrij te geven en zorgt ervoor dat de galblaas samentrekt.

Glucose-afhankelijk insulinotroop peptide (GIP)

Dit hormoon wordt gemaakt door de dunne darm. Het stimuleert de alvleesklier om insuline af te geven en vertraagt de spijsverteringsactiviteit in de maag. Dit hormoon is soms called maag remmend peptide.

Peptide YY en Enterogastrone

Dit zijn nog twee hormonen die door de dunne darm worden vrijgegeven en die de spijsvertering vertragen en de productie van spijsverteringsafscheidingen verminderen.